Accueil
JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) / Union internationale des sociétés de techniciens et chimistes des industries du cuir . Vol. 89, N° 6Mention de date : 11-12/2005Paru le : 15/11/2005 |
Dépouillements
Ajouter le résultat dans votre panierPerformance of flame retardants on leather / Huang Zan in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 89, N° 6 (11-12/2005)
[article]
Titre : Performance of flame retardants on leather Type de document : texte imprimé Auteurs : Huang Zan, Auteur ; Li Lixin, Auteur ; Wang Yinghong, Auteur ; Lin Yunzhou, Auteur ; Wuyong Chen, Auteur Année de publication : 2005 Article en page(s) : p. 225-231 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Absorption
Cuirs et peaux -- Propriétés mécaniques
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
Cuirs et peaux de porcs
Essais de comportement au feu
IgnifugeantsComposé chimique utilisé pour réduire l'inflammabilité. Il peut être incorporé au produit durant sa fabrication ou appliqué ultérieurement à sa surface.
Wet-blue (tannage)Peau tannée au chrome (le chrome donne une couleur bleue)Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Five flame retardants obtained as commercial products or prepared by the laboratory, including amino sulfonic ammonium [sulphamic acid], borax, ammonium polyphosphate, pentaerythritol-dihydrogenphosphate bisestermelamine and phosphated amino resin, were selected to treat wet blue pig. A unified treatment process was used with type and dosage of flame retardant as the two running parameters. The flammability of the leather was tested by two methods - vertical flame test (ALCA Method E 50) and oxygen index test method (ASTM D 2863-74). Besides the fire-safety characteristics, other physical and mechanical properties of leather samples, such as tensile strength, tear strength, breaking stretch [elongation], thickness, Ts, etc. were also evaluated. The results indicate that all of the above flame retardants can enhance the flame resistance of leather.
According to the oxygen index (OI) value of the leather samples treated with different flame retardants (12%), the performance of flame retardants on leather can be ranked as : ammonium polyphosphate > borax > phosphated amino resin > pentaerythritol-dihydrogenphosphate bisester-melamine > amino sulfonic ammonium [sulphamic acid]. The results of vertical flammability test indicate that all the tested flame-retardant chemicals can improve the fire resistance of leather and that, ammonium polyphosphate is the best flame retardant at the dosage of 12%. The results of the mechanical properties tests show that all these chemicals, except pentaerythritoldihydrogenphosphate bisester-melamine, have an influence on the leather’s thickness, handle and grain condition and reduce the strength of the leather to a greater or lesser extent.Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURE : Materials - Preparation of leather samples - Oxygen Index Test - Vertical Flame Test - Determination of other Properties
- RESULTS AND DISCUSSION : Absorption of flame retardant - Flammability - Vertical flame test - Influence of flame retardants on leather’s thickness - Influence of flame-retardant chemicals on other properties of leather
- Table 1 : Absorption of flame retardants with different dosage
- Table 2 : Flame retardant effects of the chemicals
- Table 3 : Vertical flame test results of chemicals at the dosage of 12%
- Table 4 : Properties of leather samples treated by flame retardants at dosage of 12%En ligne : https://drive.google.com/file/d/1eoQTAMhnLewNbicJQ6AQ08Fmnz0m31h2/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39211
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 89, N° 6 (11-12/2005) . - p. 225-231[article]Salinity reduction in the production of nappa skins by using agents with non-swelling capacity in pickling/tanning / Agusti Marsal in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 89, N° 6 (11-12/2005)
[article]
Titre : Salinity reduction in the production of nappa skins by using agents with non-swelling capacity in pickling/tanning Type de document : texte imprimé Auteurs : Agusti Marsal, Auteur ; A. Rius, Auteur ; J. Cot, Auteur ; J. Lalueza, Auteur ; Ramón Palop, Auteur ; Joaquim Font, Auteur Année de publication : 2005 Article en page(s) : p. 232-236 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Cuir -- teneur en chrome
Cuir nappa
Cuirs et peaux -- Propriétés organoleptiques
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
Cuirs et peaux de moutons
Humidité -- Absorption:Eau -- Absorption
Photostabilité
PicklageLe picklage consiste à faire absorber à la peau en tripe une quantité importante d'acide, en présence de sel neutre (NaCl) pour réprimer le gonflement que provoquerait l'acidité du milieu.
Post-tannage
sels -- Réduction
Sels de sodium
Température de retraitIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : In earlier papers, we studied the behaviour in the pickling/tanning processes of hides1,2 and sheepskins3,4 of four commercial non-swelling products. The application of these products yielded a significant reduction in salinity. In the case of sheepskins, the best results in terms of non-swelling capacity, shrinkage temperature, conductivity and Chemical Oxygen Demand of the residual baths corresponded to the pickling treatments carried out at a salinity of 2°Bé with a 2% offer of naphtol 3-6 disulphonic acid, or with a 2% offer of p-hydroxydiphenyl sulphonic acid, or with a 4% offer of polyacrylic acid. Note de contenu : - AIM OF THE WORKS
- EXPERIMENTAL PROCEDURES : Starting material. Pickling and tanning operations - Post-tanning process
- RESULTS : Chromium content and shrinkage temperature after
tanning - Organoleptic properties - Physical properties - Water absorption - Light fastness - Concentration of chlorides and other water-soluble substances -
- Table 1 : Processes carried out after bating (offers on delimed weight)
- Table 2 : Recipe for clothing nappa (offers on wet-blue weight)
- Table 3 : Recipe for footwear nappa (offers on wet-blue weight)
- Table 4 : Mean values of physical testing for clothing nappa. Standard deviation in brackets
- Table 5 : Mean values of physical testing for footwear nappa. Standard deviation in brackets
- Table 6 : Mean values of water absorption after 12 hours. Standard deviation in brackets
- Table 7 : Concentration of water-soluble substances in clothing nappa
- Table 8 : Concentration of water-soluble substances in footwear nappaEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1SOT5OcUJQ3aU62g_UIWKYAA2p6FwE4HM/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39212
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 89, N° 6 (11-12/2005) . - p. 232-236[article]Examination of the fungal community on salt used in Turkish leather industry / Oguz Ozyaral in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 89, N° 6 (11-12/2005)
[article]
Titre : Examination of the fungal community on salt used in Turkish leather industry Type de document : texte imprimé Auteurs : Oguz Ozyaral, Auteur ; Meral Birbir, Auteur Année de publication : 2005 Article en page(s) : p. 237-241 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Champignons microscopiques
Chlorure de sodiumLe chlorure de sodium est un composé chimique de formule NaCl. On l'appelle plus communément sel de table ou de cuisine, ou tout simplement sel dans le langage courant. C'est le principal produit dissous dans l'eau de mer ; on l'appelle alors sel marin.
On l'obtient : dans des marais salants par évaporation de l'eau de mer, dans des mines, par extraction du sel gemme (halite) ou en le synthétisant lors de réactions à hautes températures entre du dichlore (Cl2) et du sodium métallique (Na).
Le chlorure de sodium est utilisé dans l'industrie chimique pour produire du chlore, de la soude caustique et de l’hydrogène.
Contamination fongique
Cuir
Cuirs et peaux -- Industrie -- Turquie
FongicidesIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Tuz Lake and its salterns Kaldırım and Kayacık are major sources of solar salt for the Turkish hide industry. The fungal community on the salt, which may have detrimental effects if unprocessed salt is used in industrial processes such as in the leather industry, has not been previously investigated. Ten salt crystal and five brine samples were collected from Tuz Lake and its salterns for investigation. A total of 18 species belonging to 10 genera were encountered. Absidia, Acremonium, Eurotium, Aspergillus, Alternaria, Cladosporium, Eupenicillium, Penicillium, Stachybotrys, Trichoderma and Ulocladium species were isolated and identified. The results showed that Tuz Lake and its salterns contained diverse fungal communities. In conclusion the salt should not be used for the preservation of hide without purification because of the fungal contamination. Note de contenu : - Other results for sodium chloride tolerant fungi
- Fungi on leather
- Requirements for fungal growth
- Commercial fungicides
- Table 1 : The physico-chemical characteristics of salt samples and brine samples studied
- Table 2 : Fungal species isolated from Tuz Lake, Kaldrim and Kayacik SalternsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1SD1pa7Ph4ZizwBGGqBVa1T2J-fKkOawl/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39213
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 89, N° 6 (11-12/2005) . - p. 237-241[article]Enzymatic bacterial dehairing of bovine hide by a locally isolated strain of bacillus Licheniformis / E. H. A. Nashy in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 89, N° 6 (11-12/2005)
[article]
Titre : Enzymatic bacterial dehairing of bovine hide by a locally isolated strain of bacillus Licheniformis Type de document : texte imprimé Auteurs : E. H. A. Nashy, Auteur ; S. A. Ismail, Auteur ; A. M. Ahmady, Auteur ; H. El-Fadaly, Auteur ; N. H. El-Sayed, Auteur Année de publication : 2005 Article en page(s) : p. 242-249 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Bacillus licheniformis
Bactéries -- Identification
Caractérisation
Cuirs et peaux de bovins
Epilage enzymatiqueIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Bacterial isolation and identification were realized for microbial enzymatic dehairing of animal skin. The process was optimized for the required skin quality taking into account the contact time, temperature, pH, crude enzyme concentration (%) as well as mechanical agitation. Scanning electron microscopy (SEM) was used to show the effect of bacterial enzyme on the grain surface and fibres in comparison with the chemical unhairing considering the quality of the skin.
The optimization of keratinase activity was also examined. The bacterial isolates were identified as Bacillus licheniformis, (coded as D-10). The experimental results showed that the contact time of 48hr at 35°C, pH8.7, crude enzymatic concentration (v/v) 6% and shaking at 100 rev. min-1 are optimal for enzymatic dehairing of animal hide. The results obtained and the SEM results indicate the possibility of using bacterial enzymes to dehair animal skin instead of using chemical compounds, to assure good skin quality, protecting the environment and saving time.Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Growth Conditions - Isolation and Identification of Proteolytic Bacteria - Preparation of standard inoculum and enzyme production - Enzyme Assay - Enzymatic dehairing by selected Bacillus licheniformis - Dehairing of skin by Na2S/Lime
- RESULTS AND DISCUSSION : Screening and Selection of the most potent isolate for animal skin dehairing - Identification of the selected potent isolate
- CONCLUSION : Bacterial enzyme/sulphide comparison - Characterization of the enzymatic reaction conditions
- Table 1 : Shape and proteolytic potency of the bacterial isolates at 37°C for 48 hours and their effect on animal skin
- Table 2 : Morphological and biochemical characteristics of bacterial isolate active in animal skin dehairing
- Table 3 : Factors affecting on animal skin dehairing by enzymeEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1DHdolEkyxA7dBoVPYRDyLUKv1yvT860f/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39214
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 89, N° 6 (11-12/2005) . - p. 242-249[article]Interaction of aldehyde developed from amino acids of tannerry waste in a lower-vegetable tannage an eco-friendly approach - Part 2 / James Kanagaraj in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 89, N° 6 (11-12/2005)
[article]
Titre : Interaction of aldehyde developed from amino acids of tannerry waste in a lower-vegetable tannage an eco-friendly approach - Part 2 Type de document : texte imprimé Auteurs : James Kanagaraj, Auteur ; S. Sadulla, Auteur ; G. S. Raja Kumar, Auteur ; N. K. Chandrababu, Auteur Année de publication : 2005 Article en page(s) : p. 250-256 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Acacia et constituants
AldéhydesUn aldéhyde est un composé organique, faisant partie de la famille des composés carbonylés, dont l'un des atomes de carbone primaire (relié au plus à 1 atome de carbone) de la chaîne carbonée porte un groupement carbonyle.
L'aldéhyde le plus simple est le formaldéhyde (ou méthanal), aussi appelé formol lorsqu'il est en solution aqueuse.
Un aldéhyde dérive formellement d'un alcool primaire (oxydation) dont le groupement hydroxyde -OH est en bout de chaîne et se forme suite à l'enlèvement de deux atomes H d'où le nom "alcool déshydrogéné" ou aldéhyde.
Caractérisation
Chimie analytique
Colorimétrie
Croûte (cuir)On entend par "cuir en croûte" des cuirs ayant subi les opérations jusqu'au tannage, à l'exclusion de toute opération de corroyage ou de finissage, mais qui, par opposition aux wet-blue ont été séchés.
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
Eaux usées -- Analyse
Liqueurs de tannage
Réticulants
Tannage organique
Tannage végétalIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Fleshings obtained from the liming process were hydrolysed with a proteolytic enzyme and further broken down to the amino acid level before being used to prepare the corresponding aldehyde, which was used as a crosslinking agent.
In the present study the cross-linking agent developed was used to tan the delimed pelt. Subsequently, the leather obtained was tanned with wattle extract at various levels and the combination effect was studied. The tanning studies carried out using the cross-linking agent were discussed in detail in Part I of the paper. Details of the application of the cross-linker aldehyde and its results on pelts as well as with chrome tannage are described in Part 1 of this paper. (J. Soc. Leather Technol. Chem., 2005, 89 (1), 18.) The combination tanning studies with wattle extract at various levels are discussed in this part.Note de contenu : - Materials
- Methods
- Characterisation of cross-linking agent
- Tanning studies
- Table 1 : Characteristics of spent liquor and leather
- Table 2 : Shrinkage temperature and DSC data for the leather
- Table 3 : 1HNMR and FT-IR data
- Table 4 : Total Dissolved Solids (TDS) in various tanning effluent
- Table 5 : Colour measurements
- Table 6 : Colour difference value computed for various experiments when CA treated leather is taken as control
- Table 7 : Physical characteristics of crust leatherEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1_VlY4UH2svTJ-6oGkxb3OFRWPiBoul2C/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39215
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 89, N° 6 (11-12/2005) . - p. 250-256[article]Studies on chamois leather - Tanning using plant oil / S. Hari Krishnan in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 89, N° 6 (11-12/2005)
[article]
Titre : Studies on chamois leather - Tanning using plant oil Type de document : texte imprimé Auteurs : S. Hari Krishnan, Auteur ; Victor John Sundar, Auteur ; T. Rangasamy, Auteur ; Chellappa Muralidharan, Auteur ; S. Sadulla, Auteur Année de publication : 2005 Article en page(s) : p. 260-260 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Caractérisation
ChamoisageLe chamoisage est une technique artisanale qui consiste à fabriquer un type de cuir très souple et de grande qualité, utilisé notamment dans la ganterie. L'atelier où se pratique cette activité est appelé une "chamoiserie", tandis que l'artisan dont c'est la spécialité est un "chamoiseur".
Ce cuir était autrefois fabriqué à partir de peaux de chamois (d'où l'origine du mois "chamoisage") traitées avec de l'huile de poisson, ce qui en faisait un produit rare et cher. Les artisans essayaient donc de fabriquer des cuirs aux qualités approchantes en utilisant la peau d'animaux d'élevage, un tel cuir est alors appelé "peau chamoisée".
Le chamoisage est désormais pratiqué sur les mêmes types de peaux que celles utilisées en mégisserie (agneau, chèvre, vachette, mouton…). Il met en œuvre les mêmes opérations que la mégisserie jusqu'à l'étape de "gonflement". Les peaux sont alors étendues et enduites avec de l'huile de poisson, puis frappées avec un fouloir pour faire pénétrer l'huile. Durant cette étape on expose régulièrement les peaux à l'air (on les "évente"), tout en ajoutant de l'huile.
La dernière opération du chamoisage est le "remaillage" qui consiste à faire "cotonner" la peau en arrachant sa "fleur" avec un couteau qui ne tranche pas.
Un sous-produit du chamoisage, le "dégras", est très recherché par les corroyeurs pour apprêter leurs cuirs.
Il existe une norme française AFNOR qui s'applique aux peaux chamoisées : NF G59-001 de janvier 1981, Cuirs et peaux - Peaux chamoisées - Présentation, dimensions et marquage.
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
Cuirs et peaux de Chamois
Huiles et graisses -- Analyse
Huiles et graisses végétales
Humidité -- Absorption:Eau -- Absorption
Jatropha curcas et constituantsJatropha curcas ou médecinier purgatif1 est une espèce d'arbuste de la famille des Euphorbiaceae originaire du Brésil.
Bien que toxique, cette plante est cultivée notamment pour la production d'huile à usage principalement industriel. (Wikipedia)
Température de retraitIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : The odour of fish oil in chamois leather poses aesthetic problems and attempts have been made to produce chamois leather free of fish oil. Jatropha oil, a non-edible oil obtained from seeds of Jatropha Curcas, has been investigated for chamois leather processing. The study indicates the possibility of it replacing fish oil. Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURES : Oil - Process - Physical testing - Microscopy studies of chamois leathers
- RESULTS AND DISCUSSION : Characterisation of oils - Shrinkage Temperature - Microscopy studies
- APPENDIX : Process details
- Table 1 : Characterisation of oils
- Table 2 : IR results
- Table 3 : Shrinkage temperature of leathers
- Table 4 : Sink test
- Table 5 : Water absorption of leathers
- Table 6 : Visual assessment
- Table 7 : Physical propertiesEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1T4zM3aov4SbmcMFNSang5g2p3GYX4MRp/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39216
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 89, N° 6 (11-12/2005) . - p. 260-260[article]