Titre : |
Examination of the fungal community on salt used in Turkish leather industry |
Type de document : |
texte imprimé |
Auteurs : |
Oguz Ozyaral, Auteur ; Meral Birbir, Auteur |
Année de publication : |
2005 |
Article en page(s) : |
p. 237-241 |
Note générale : |
Bibliogr. |
Langues : |
Anglais (eng) |
Catégories : |
Champignons microscopiques Chlorure de sodiumLe chlorure de sodium est un composé chimique de formule NaCl. On l'appelle plus communément sel de table ou de cuisine, ou tout simplement sel dans le langage courant. C'est le principal produit dissous dans l'eau de mer ; on l'appelle alors sel marin.
On l'obtient : dans des marais salants par évaporation de l'eau de mer, dans des mines, par extraction du sel gemme (halite) ou en le synthétisant lors de réactions à hautes températures entre du dichlore (Cl2) et du sodium métallique (Na).
Le chlorure de sodium est utilisé dans l'industrie chimique pour produire du chlore, de la soude caustique et de l’hydrogène. Contamination fongique Cuir Cuirs et peaux -- Industrie -- Turquie Fongicides
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Index. décimale : |
675 Technologie du cuir et de la fourrure |
Résumé : |
Tuz Lake and its salterns Kaldırım and Kayacık are major sources of solar salt for the Turkish hide industry. The fungal community on the salt, which may have detrimental effects if unprocessed salt is used in industrial processes such as in the leather industry, has not been previously investigated. Ten salt crystal and five brine samples were collected from Tuz Lake and its salterns for investigation. A total of 18 species belonging to 10 genera were encountered. Absidia, Acremonium, Eurotium, Aspergillus, Alternaria, Cladosporium, Eupenicillium, Penicillium, Stachybotrys, Trichoderma and Ulocladium species were isolated and identified. The results showed that Tuz Lake and its salterns contained diverse fungal communities. In conclusion the salt should not be used for the preservation of hide without purification because of the fungal contamination. |
Note de contenu : |
- Other results for sodium chloride tolerant fungi
- Fungi on leather
- Requirements for fungal growth
- Commercial fungicides
- Table 1 : The physico-chemical characteristics of salt samples and brine samples studied
- Table 2 : Fungal species isolated from Tuz Lake, Kaldrim and Kayacik Salterns |
En ligne : |
https://drive.google.com/file/d/1SD1pa7Ph4ZizwBGGqBVa1T2J-fKkOawl/view?usp=share [...] |
Format de la ressource électronique : |
Pdf |
Permalink : |
https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39213 |
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 89, N° 6 (11-12/2005) . - p. 237-241