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At the limits of the sense of smell / Lika van Genderen in GLOBAL PERSONAL CARE, Vol. 22, N° 10 (11/2021)
[article]
Titre : At the limits of the sense of smell Type de document : texte imprimé Auteurs : Lika van Genderen, Auteur ; Romy Jacobs, Auteur ; Rita Ribau Domingues, Auteur Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 46-48 Langues : Anglais (eng) Catégories : Mesure -- Instruments
Odorat
Olfactométrie
Parfums
Perception olfactiveIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : We have all experienced at some time, shortly after the first raindrops fall, that characteristic and evocative smell known technically as petrichor; a combination of words from Greek mythology, ‘petri’ (rock) and ‘ichor’ (the ethereal blood of the gods). Petrichor is often described as the smell of wet stone, but the odour does not come from the stone minerals themselves. Layers of volatiles can accumulate on the stone surfaces, for example those emitted by microbes and plants, and are modified by the atmosphere. These volatiles are often not well perceivable, unless we put our noses up close. Raindrops can drive them out of their stone surfaces and make them better noticeable. One of the organic molecules enhanced by rain, whose smell we colloquially describe as ‘wet earth’, is the so called 4,8a-dimethyl-decahydronaphthalene4a-ol. This odorant also known as geosmin comes from the Greek, meaning ‘aroma of the earth’ because of its smell. It is a hydrocarbon belonging to the terpene family produced by some soil bacteria and fungi, mainly belonging to the genera Streptomyces and Penicillium which, among many other chemical compounds, also synthesise antibiotics as fundamental to mankind as streptomycin and penicillin.
The ability of our olfactory system to perceive geosmin is surprising. Some studies indicate that we can detect it when it is present at a concentration of 0.0000065 parts per million, in terms of volume of air (ppm v/v). To give an idea, this is equivalent to diluting the contents of a teaspoon of coffee in about 300 Olympic-size swimming pools. Some researchers have suggested that this heightened sensitivity and fascination with its scent is the result of our evolution, when our ancestors lived on the African savannah and the smell of geosmin served to stimulate the search for water.
This olfactory acuity is far superior to the ability to detect geosmin by analytical techniques in the laboratory, and makes its unwanted presence problematic. In drinking water, it confers an unpleasant musty odour, and can be responsible for some undesirable aromas in wine when grapes have been attacked by certain fungi. But the ‘earthy’ note provided by geosmin has also been used in many perfumes, such as Me Paraissait Une Ombre (Etat Libre d’Orange), La Vamp (Bouge), or Labaie 19 (Le Labo).Note de contenu : - The olfactory detection limit and its measurement
- Ground-breaking knowledge of the odour thresholdEn ligne : https://drive.google.com/file/d/11262yCZACU3jXFvnAGyfKizO7ILTCfRs/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=36925
in GLOBAL PERSONAL CARE > Vol. 22, N° 10 (11/2021) . - p. 46-48[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 22994 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Ces molécules qui nous mènent par le bout du nez / Caroline Bushdid in L'ACTUALITE CHIMIQUE, N° 406 (04/2016)
[article]
Titre : Ces molécules qui nous mènent par le bout du nez : Le codage moléculaire de la perception des odeurs Type de document : texte imprimé Auteurs : Caroline Bushdid, Auteur ; Claire Alice de March, Auteur ; Jérémie Topin, Auteur ; Serge Antonczak, Auteur ; Moustafa Bensafi, Auteur ; Jérôme Golebiowski, Auteur Année de publication : 2016 Article en page(s) : p. 21-30 Note générale : Bibliogr. Langues : Français (fre) Catégories : Génétique
Molécules
MuscLe musc est une matière naturelle animale entrant dans la composition des parfums ; il est extrait des glandes abdominales des cerfs porte-musc d'Asie centrale. D'autres espèces animales et végétales peuvent produire une substance qualifiée du nom de musc, notamment les Viverridae appelées civette, le rat musqué, l'érismature à barbillons, le canard musqué, le bœuf musqué.
Neurones sensitifs
Odeurs
Odorat
Récepteurs sensorielsIndex. décimale : 612.86 Olfaction Résumé : L’odorat est un sens « chimique ». Il nous permet de percevoir les molécules volatiles présentes dans notre environnement. L’information odorante guide par exemple nos comportements alimentaires ou nos relations avec autrui. Cette relation entre le monde moléculaire et nos agissements nous est très personnelle et peut varier d’un individu à l’autre. L’établissement d’une relation fiable entre la structure d’une molécule odorante et son odeur reste un défi pour la communauté scientifique dans la mesure où elle nécessitera probablement des approches interdisciplinaires mêlant chimie, biologie, sciences comportementales et sciences humaines.
Cet article fait le point sur les relations structure-odeur en se focalisant plus particulièrement sur les étapes physiologiques, notamment sur le rôle fondamental des récepteurs exprimés à la surface de nos neurones olfactifs.Note de contenu : - L'espace olfactif
- Odeur, culture et émotion
- Les molécules odorantes
- Des molécules olf-actives
- Les relations structure-odeur
- Le musc ou les muscs
- Les récepteurs olfactifs, la pierre angulaire de la perception des odeurs
- Les récepteur olfactifs sont des RCPG
- Le code combinatoire de la perception des odeurs
- La théorie vibrationnelle vs. l'approche réceptomique
- Les relations structure-odeur à l'ère post-génomique
- Des récepteurs olfactifs ailleurs que dans l'épithélium olfactifPermalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=25999
in L'ACTUALITE CHIMIQUE > N° 406 (04/2016) . - p. 21-30[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 17933 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Digne-les-Bains XIIes journées internationales des huiles essentielles in PARFUMS COSMETIQUES AROMES, N° 113 (11/93)
[article]
Titre : Digne-les-Bains XIIes journées internationales des huiles essentielles Type de document : texte imprimé Année de publication : 1993 Article en page(s) : p. 52-59 Note générale : Bibliogr. Langues : Français (fre) Catégories : Biomolécules actives
Composés organiques volatils
Odorat
Pigments -- Synthèse
Pigments végétaux
Plantes -- Emploi en cosmétologie
Safran et constituants
Safranal
Salons professionnelsIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Note de contenu : - LE SAFRAN : PLUS DE 5000 ANS D'HISTOIRE : Le safran, "or végétal", un produit "sensible" - 150 000 fleurs pour 1 kilo de safran - Un composant principal, le safranal - Améliorations culturales : recherches permanentes - Fraudes et antifraudes
- TOUTE LA FILIERE PLANTES A PARFUM : La racine d'angélique - Le gingembre - L'iris
- LES TRAVAUX DU CEAMSPermalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=19663
in PARFUMS COSMETIQUES AROMES > N° 113 (11/93) . - p. 52-59[article]Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 002589 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Exclu du prêt Illustration of the impact of naturalness and eco-design on the olfactory sensoriality of cosmetic products / Charlotte Tournier in SOFW JOURNAL, Vol. 150, N° 3 (03/2024)
[article]
Titre : Illustration of the impact of naturalness and eco-design on the olfactory sensoriality of cosmetic products Type de document : texte imprimé Auteurs : Charlotte Tournier, Auteur ; Marine Douguet, Auteur ; Romane Le Ponner, Auteur ; Oréane Varasse, Auteur Année de publication : 2024 Article en page(s) : p. 42-45 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Analyse sensorielle
Cosmétiques
Echantillonnage
Eco-conception
Odeurs -- Lutte contre
Odorat
Parfums
Produits naturelsIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : Awareness of our link with nature is increasingly influencing consumer choice, and this is changing the way we approach formulations and markets.
This can be seen not only in the food sector, but also in other areas such as perfumery, cosmetics, hygiene and cleaning industry. Many brands have realised this and now favour natural and/or eco-designed formulas. However, formulating such a product can be restrictive and have an impact on sensoriality, particularly on olfactory sensoriality.Note de contenu : - 1. The olfactory quality of natural ingredients, of natural or derived from green chemistry
- 2. The performance of natural fragrances or fragrances of natural origin
- 3. The effectiveness of natural active ingredients in reducing unpleasant odours
- METHODS : Firstly, sampling - Secondly, analysis
- CASE STUDIES
- Table 1 : Sampling, sensory and molecular methodologies for odour evaluationEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1abagBebrp0IhaToFQPSyyTBq5kqUCYdA/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=40833
in SOFW JOURNAL > Vol. 150, N° 3 (03/2024) . - p. 42-45[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24525 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Low fog and low odour leather / Karl Flowers in INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM), N° 65 (05-06/2024)
[article]
Titre : Low fog and low odour leather Type de document : texte imprimé Auteurs : Karl Flowers, Auteur Année de publication : 2024 Article en page(s) : p. 28-32 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Composés organiques volatils
Cuir -- Odeurs
Fogging (cuir)
Mesure
OdoratIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Smell and the phenomenon called fogging do not take place without chemicals moving out the leather and into the air. Volatility is the property that describes whether a substance can move from the leather or not. Volatility describes how readily a substance evaporates - the ease with which it transitions from a liquid or solid state into a gaseous (vapour) state. Highly volatile substances have a strong tendency to vaporise, even at normal temperatures and pressures. Less volatile substances require more heat or a change in pressure to vaporise. Note de contenu : - Sense of smell
- Odour intensity
- Psychology of smell
- Smell genetics
- Objective odour measurement
- hedonic tone measurement
- The smell of leather
- What are fogging tests ?
- Making low odour and low fogging leather
- Fig. 1 : The exchange between gas and liquid (volatilisation). Dark arrow shows the pressure (vapour pressure) a gas molecule pushes down on the liquid preventing liquid to gas movement
- Fig. 2 : Olfactory bulb and receptors
- Fig. 3 : the Weber-Fechner law illustrates the logarithmic relationship of perceptionEn ligne : https://drive.google.com/file/d/12m1EZDpmqkp2uukoj8RUPoLSFwUrRs3o/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=41201
in INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM) > N° 65 (05-06/2024) . - p. 28-32[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24628 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Manipulation of body odour alters men’s self-confidence and judgements of their visual attractiveness by women / S. Craig Roberts in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 31, N° 1 (02/2009)
PermalinkMatières premières cosmétiques : ingrédients sensoriels / Michel Grisel / Paris : Technique & Documentation - Lavoisier (2017)
PermalinkMolécules odorantes et récepteur olfactif humain / Gwenhaël Sanz in PARFUMS COSMETIQUES ACTUALITES, N° 205 (02-03/2009)
PermalinkNEOS : An odour-induced affect scale for use in the cosmetic industry / Plinio A. Barbosa in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 46, N° 1 (02/2024)
PermalinkPermalinkL'odorat, un sens négligé / Caroline Sezille in BIOFUTUR, N° 346 (09/2013)
PermalinkPhysiological effect of olfactory stimuli inhalation in humans : an overview / Fernanda L. Angelucci in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 36, N° 2 (04/2014)
PermalinkThe myths and realities of odour psychology / Murray Hunter in PERSONAL CARE EUROPE, Vol. 5, N° 1 (02/2012)
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