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Biophysic evaluation of polysaccharide gel from durian's fruit hulls for skin moisturizer / B. Futrakul in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 32, N° 3 (06/2010)
[article]
Titre : Biophysic evaluation of polysaccharide gel from durian's fruit hulls for skin moisturizer Type de document : texte imprimé Auteurs : B. Futrakul, Auteur ; Mayuree Kanlayavattanakul, Auteur ; P. Krisdaphong, Auteur Année de publication : 2010 Article en page(s) : p. 211-215 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Tags : 'Coque de Durians' 'Gel posysaccharide' Capacitance 'Elasticité la peau' 'Fermeté Index. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : Durian ou Dutio zibethinus Murr. (Bombacaceae) est un fruit d'Asie du Sud particulièrement cultivé en Thaïlande. Une fois le fruit consommé, les coques sont considérées comme des déchets. Le gel de polysaccharides(PG) issu des coques montre son efficacité dans la fabrication de produits alimentaires et pharmaceutiques. Cette étude se concentre sur l'évaluation biophysique des PG de coques de durians en formulation cosmétique. L'efficacité de formulation de PG a étéévaluée en mesurant la capacitance cutanée et l'évolution de la fermeté sur la peau du visage. Une nette amélioration de la capacitance a été montrée après 28 et 56 jours (P = 0.024 et P = 0.003) et la fermeté est accrue après 56 jours de traitement (P = 0.017). Aucun effet indésirable n'est relevé avec aucun patch-test positif. DOI : 10.1111/j.1468-2494.2009.00552.x En ligne : http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-2494.2009.00552.x Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=9337
in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE > Vol. 32, N° 3 (06/2010) . - p. 211-215[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 012161 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Skin moisturisation and elasticity originate from at least two different mechanisms / J. M. Wiechers in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 21, N° 6 (12/1999)
[article]
Titre : Skin moisturisation and elasticity originate from at least two different mechanisms Type de document : texte imprimé Auteurs : J. M. Wiechers, Auteur ; T. Barlow, Auteur Année de publication : 1999 Article en page(s) : p. 425–435 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Tags : Cosmétiques 'Hydratation de la peau' 'Elasticité Efficacité Occlusion Humectance Absorption 'Analyse en composantes principales' 'Mélanges multifonctionnels' Index. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : Skin moisturisation and elasticity are clearly linked in people’s mind. For a large series of neat personal care ingredients we measured both their skin moisturising and plasticising performance on human skin in-vivo, and were able to rank the products according to their effectiveness. Efficacy was expressed relative to benchmark products: glycerine for moisturisation and water for elasticity. A good spread in skin moisturisation efficacy was found: 15 of our products had a relative performance of less than 30%, 23 products scored between 30 and 70% and 7 ingredients marked above 70%. For skin elasticity, the number of products in the corresponding groups was 36, 4 and 2. This discrepancy could be due to the choice of benchmark products, but when the values for relative elasticity performance of the various ingredients were plotted against those of relative moisturisation effectiveness, it became obvious that skin moisturisation and elasticity are not linearly correlated. This is at least remarkable as water was used as the benchmark product for skin elasticity. The common belief that increased skin moisturisation will automatically lead to enhanced skin elasticity is therefore unlikely to be true.
The only logical conclusion seems to be that different molecular and/or biochemical mechanisms are contributing to these two skin functionalities. By means of Principal Component Analysis, the correlation between molecular descriptors such as skin penetration and humectancy on the one hand and substantivity and occlusivity on the other was evaluated to explain the observed skin moisturisation. It became obvious that none of these purely molecule-based molecular descriptors could explain the measured skin effects. Skin itself plays an important role in a yet unidentified manner. If both activities are desired in one cosmetic formulation, at least two active ingredients will need to be incorporated, each contributing to one of the two effects.
Examples of multifunctional mixtures and an assessment of the feasibility of obtaining multifunctional molecules are presented.DOI : 10.1046/j.1467-2494.1999.236815.x En ligne : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1467-2494.1999.236815.x Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=26473
in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE > Vol. 21, N° 6 (12/1999) . - p. 425–435[article]Exemplaires
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