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Bitter is better : new way to sooth sensitive skin / Bernd Walzel in GLOBAL PERSONAL CARE, Vol. 24, N° 4 (04/2023)
[article]
Titre : Bitter is better : new way to sooth sensitive skin Type de document : texte imprimé Auteurs : Bernd Walzel, Auteur ; Anja Herrmann, Auteur ; Ulrike Bätz, Auteur ; Beatrix Senti, Auteur ; Tamina Shah, Auteur ; Stefan Bänziger, Auteur Année de publication : 2023 Article en page(s) : p. 61-64 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Biomolécules actives
Dermo-cosmétologie
Ingrédients cosmétiques
Peau -- Soins et hygiène
Récepteurs du goût
Sensibilité cutanéeIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : Good medicine tastes bitter, said Confucius. Indeed, many active pharmaceutical ingredients taste bitter, manifesting the cross-cultural believe that the bitterness of medicine is correlated with beneficial pharmacological activity. Bitter taste receptors have recently been discovered in skin. Their activation triggers the synthesis of skin barrier lipids, making them novel targets for the treatment of sensitive skin. Amaretine® (hereafter called the bittersweet complex) builds on this new knowledge by combining bitter with sweet components : bitter andrographolide from Andrographis paniculata leaves and sweet glycyrrhetinic acid from Glycyrrhiza glabra roots activate the skin’s bitter receptors and reduce inflammatory responses. Both active components are enclosed in a liposomal carrier system for optimal dermal delivery, to synergistically comfort sensitive skin. The bittersweet complex performs excellently in consumer surveys, where people with sensitive skin report a reduction in redness, itching, stinging, or burning sensations after treatment. This action was further confirmed in clinical studies, as well as in placebo controlled in vivo and in vitro studies. Finally, we could show that improving symptoms of sensitive skin measurably improves the quality of life of affected people. Note de contenu : - Characteristics of sensitive skin
- Bitter taste receptors in skin - novel cosmetic targets
- Andrographis paniculata - an activator of bitter taste receptors in skin
- Sweet tasting licorice root - a source of natural anti-inflammatory compounds
- The novel approach : first system of bitter and sweet for sensitive skin
- The bittersweet complex restores bitter taste receptor levels in atopic skin
- Bittersweet complex reverses an imbalanced gene expression in atopic skin
- Bittersweet complex regenerates the skin barrier and protects from irritation
- The bittersweet complex eases symptoms of sensitive skin & improves the quality of lifeEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1uXjmaaL3lGPQ1Yv0D7UWff5n2G_TjUe8/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39412
in GLOBAL PERSONAL CARE > Vol. 24, N° 4 (04/2023) . - p. 61-64[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23938 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible How does our skin feel light and taste to protect against the harmful effects of the environment ? / Catherine Gondran in SOFW JOURNAL, Vol. 144, N° 4 (04/2018)
[article]
Titre : How does our skin feel light and taste to protect against the harmful effects of the environment ? Type de document : texte imprimé Auteurs : Catherine Gondran, Auteur ; Corinne Coquet, Auteur ; Isabelle Imbert, Auteur Année de publication : 2018 Article en page(s) : p. 46-50 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Dermatologie
Evaluation
Extraits de plantes:Extraits (pharmacie)
KératinocytesLes kératinocytes sont des cellules constituant 90 % de la couche superficielle de la peau (épiderme) et des phanères (ongles, cheveux, poils, plumes, écailles). Ils synthétisent la kératine (kératinisation), une protéine fibreuse et insoluble dans l'eau, qui assure à la peau sa propriété d'imperméabilité et de protection extérieure.
L'épiderme est divisé en 4 couches basées sur la morphologie des kératinocytes (de l'intérieur vers l'extérieur) :
1. stratum germinativum (couche basale à la jonction avec le derme)
2. stratum spinosum
3. stratum granulosum
4. stratum lucidum
5. stratum corneum
Les kératinocytes passent progressivement de la couche basale vers les couches supérieures par différenciation cellulaire jusqu'au stratum corneum ou ils forment une couche de cellules mortes nommées squames, par apoptose. Cette couche constitue une barrière de protection et réduit la perte d'eau de l'organisme.
Les kératinocytes sont en perpétuel renouvellement. Ils mettent environ 1 mois pour aller de la couche basale au stratum corneum mais ce processus peut être accéléré en cas d'hyperprolifération de kératinocyte (psoriasis).
Peau -- analyse
photorécepteurs
Récepteurs cellulaires
Récepteurs du goût
Récepteurs sensoriels
Stress oxydatifIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : As a complex sensory organ in the first line to sense external signals, our skin contains multiple receptors intended to response to touch perception, as well as thermal variation and pain. Moreover, recent studies highlighted the presence of photoreceptors and tasting receptors in human skin, whose function is still poorly described. The fact that these receptors can functionally respond to external stimuli, in particular to blue light and bitter compounds, allows us to consider a role in skin alert under environmental stresses. The present study aims at investigating the presence of opsin photoreceptors and bitter taste receptors in human skin, and to evaluate their response to stress induced either by exposure to blue light or smoke pollution. Blue light representing High Energy Visible (HEV) light was shown to be associated with the generation of oxidative stress, which is associated with skin photo-damage. Blue light pollution refers to artificial blue light exposure associated with 4 hyper-connected lifestyle. For the purpose of overall protection of the skin, protection from blue light pollution may help minimize its detrimental effects, which are associated with digital aging. In a second approach, receptors for bitter tasting were studied aiming at improving skin response to pollution stress. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Biofunctional extract description - Biological evaluation
- RESULTS : Evaluation of oxidative stress and opsin 1-SW level in keratinocytes treated with porcelena cocoa extract upon exposure to blue LEDs - Evaluation of bitter taste receptor (TAS2R38) and autophagic markers in skin biopsies treated with marsdenia condurango extractEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1JAT2xnQWX9Leke-YG0Pv7XBVjw8va1Rk/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=30425
in SOFW JOURNAL > Vol. 144, N° 4 (04/2018) . - p. 46-50[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 19800 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Making sense of senses for anti-ageing cosmetics / Céline Laperdrix in GLOBAL PERSONAL CARE, Vol. 25, N° 1 (01/2024)
[article]
Titre : Making sense of senses for anti-ageing cosmetics Type de document : texte imprimé Auteurs : Céline Laperdrix, Auteur ; Gabrielle Moro, Auteur ; Pierre-Yves Morvan, Auteur ; Romuald Vallée, Auteur Année de publication : 2024 Article en page(s) : p. 61-63 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Antiâge
Cosmétiques
Dermo-cosmétologie
Peau -- Texture
Récepteurs du goût
Récepteurs sensoriels
Tribologie (technologie)Index. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : While the demand of consumers for proof behind claims is higher than ever, cutting edge methods are emerging with smart instrumental approach ; opening the way to new skincare claims considering holistically all senses. Thanks to tribology, we are now able to study the benefits of anti-ageing strategy on the texture of the skin through its vibrations and the 'song' it emits. This new approach reminds us how the skin is both a living organ and also a sensorial communication powerful tool. Note de contenu : - Activation of skin taste receptors for skin regeneration
- Smoother surface smoothens skin’s song
- Smoother skin surface smoothens skin’s vibrations
- Smoother skin surface shows a brighter and more homogenous complexion
- Figure : Tactile receptors in the skinEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1Ni_hNGk8EQjgiaZ80aAiodIeCcNB8U8L/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=40638
in GLOBAL PERSONAL CARE > Vol. 25, N° 1 (01/2024) . - p. 61-63[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24397 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Neurocosmetic beauty : bitter receptor activation / meg Mullins in GLOBAL PERSONAL CARE, Vol. 24, N° 6 (06/2023)
[article]
Titre : Neurocosmetic beauty : bitter receptor activation Type de document : texte imprimé Auteurs : meg Mullins, Auteur Année de publication : 2023 Article en page(s) : p. 68-70 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Amertume
Neurocosmétique
Peau humaine
Récepteurs du goût
Récepteurs sensorielsIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : By activating the skin’s bitter taste receptors and encouraging calcium influx, personal care products can now alleviate the previous skepticism around neurocosmetics. This development is not merely fascinating for contemplation in a research lab, but now a readily applicable sensory experience for the skin which combines science, innovation, and efficiency into one solution. Note de contenu : - Hitting a nerve
- A taste of TAS2R
- The vital role of calcium
- K is for keratinocytes
- Finding the right ingredients
- The science bitRegulating cellular senescence
- Limiting lipid oxidationEn ligne : https://drive.google.com/file/d/17yfUCj-8irSQOV2PCgssk-cZlcofjxfZ/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39917
in GLOBAL PERSONAL CARE > Vol. 24, N° 6 (06/2023) . - p. 68-70[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24066 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Les récepteurs olfactifs et gustatifs : des cibles anti-âges innovantes / Anthony Boivin in EXPRESSION COSMETIQUE, N° 85 (01-02/2024)
[article]
Titre : Les récepteurs olfactifs et gustatifs : des cibles anti-âges innovantes Type de document : texte imprimé Auteurs : Anthony Boivin, Intervieweur ; Laurie Verzeaux, Personne interviewée Année de publication : 2024 Article en page(s) : p. 100-101 Langues : Multilingue (mul) Catégories : Antiâge
Biomolécules actives
Cosmétiques
Dermo-cosmétologie
Farines végétales
Ingrédients cosmétiques
Noix et constituants
Peau -- Soins et hygiène
Récepteurs du goût
Récepteurs olfactifsIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : Après avoir mis en évidence une dérégulation de ces récepteurs au cours du vieillissement, Silab a valorisé la farine de noix de coco (Sensorialine®) afn de développer un ingrédient actif améliorant la régénération épidermique. Note de contenu : - Comment les avancées dans l’étude des récepteurs des cellules cutanées orientent-elles le développement d’ingrédients actifs innovants ?
- De nombreuses fonctions biologiques dépendent de l’activation de voies de signalisation…
- Quelles techniques d’analyse plébiscitez-vous pour démontrer ces interactions ligand-récepteur ?
- Figure : Modélisations moléculaires des récepteurs transmembranaires OR2AT4 et TAS2R1 situés à la surface des kératinocytesEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1s0ygLVzm-JTRlkYP0Y8p1E9OvA3l279t/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=40595
in EXPRESSION COSMETIQUE > N° 85 (01-02/2024) . - p. 100-101[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24450 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible