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Etude de l'évolution du système au cours d'un procédé de fabrication de dispersions de vésicules lipidiques / F. Huguenin in LES CAHIERS DE RHEOLOGIE, Vol. XV, N° 4 (10/1997)
[article]
Titre : Etude de l'évolution du système au cours d'un procédé de fabrication de dispersions de vésicules lipidiques Type de document : texte imprimé Auteurs : F. Huguenin, Auteur ; J.-L. Morancais, Auteur Année de publication : 1997 Article en page(s) : p. 358-367 Note générale : Bibliogr. Langues : Français (fre) Catégories : Dispersions et suspensions
Encapsulation
Evaporation
Lipides
Niosomes
Rhéologie
Rhéomètres
Solutions aqueuses (chimie)Index. décimale : 532.05 Mécanique des fluides et des liquides - Dynamique (cinétique et cinématique) Résumé : L'évolution du système au cours d'un procédé de fabrication de dispersions de vésicules (niosomes), impliquant l'évaporation d'une solution organique des lipides dispersée dans un milieu aqueux, a été suivie par diverses méthodes : microscopie optique, granulométrie, rhéométrie, conductimétrie et mesure de la fraction volumique des particules dispersées (phi). L'élimination complète du solvant est précédée par une brusque variation des propriétés du système et conduit à la formation d'une dispersion concentrée (phi > 70 %) de petites vésicules (220 nm) présentant un taux d'encapsulation élevé (~ 4,5 µl/mg). Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=5729
in LES CAHIERS DE RHEOLOGIE > Vol. XV, N° 4 (10/1997) . - p. 358-367[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 002127 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible In vivo anti-ageing activity of cream containing niosomes loaded with purple glutinous rice (Oryza sativa Linn.) extract / J. Manosroi in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 42, N° 6 (12/2020)
[article]
Titre : In vivo anti-ageing activity of cream containing niosomes loaded with purple glutinous rice (Oryza sativa Linn.) extract Type de document : document électronique Auteurs : J. Manosroi, Auteur ; C. Chankhampan, Auteur ; W. Kitdamrongtham, Auteur ; J. Zhang, Auteur ; M. Abe, Auteur ; T. Akihisa, Auteur ; W. Manosroi, Auteur ; A. Manosroi, Auteur Année de publication : 2020 Article en page(s) : p. 622-631 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Anti tyrosinase
Antiâge
Antioxydants
Cosméceutique
Etude in vivo
Niosomes
Peau -- Soins et hygiène
Riz et constituants
StatistiqueIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : - Objective : To evaluate the anti-ageing activity of cream containing the methanolic purple glutinous rice extract loaded in niosomes.
- Methods : The in vitro biological activities of the purple glutinous rice extracted by methanol maceration were determined. The extract loaded in niosomes and the cream containing the niosomes were developed. The in vivo anti-ageing activity in 20 human volunteers including skin hydration, pigmentation, roughness and elasticity after daily application for 28 days compared to at initial was evaluated by Corneometer, Mexameter, Visiometer and Cutometer, respectively.
- Results : The purple glutinous rice extract showed free radical scavenging (SC50), lipid peroxidation inhibition (IPC50), metal ion chelating (CC50) and tyrosinase inhibition (IC50) values at 32.31 ± 1.28, 57.40 ± 2.12, 85.05 ± 5.43 and 43.89 ± 2.14 mg/mL which were 0.00031, 0.011, 0.0078 and 0.0016 times of the standards (0.01 ± 0.00, 0.62 ± 0.14, 0.66 ± 0.05 and 0.07 ± 0.01), respectively. The purple glutinous rice extract contained 0.35 µg of anthocyanin/1 mg of the extract determined by HPLC. After loaded in niosomes, the solubility of the extract was not only increased in various solvents, but also the chemical stability in different environments (weak base, reducing agent and acid salt) was improved. The cream formulation containing niosomes loaded with 1%w/v of the purple glutinous rice extract indicated the anthocyanin remaining percentages after 6 cycles of heating and cooling test at 52.28% of the initial. For in vivo anti-ageing activities, cream containing niosomes loaded with the extract gave significant decreased melanin index and skin roughness reduction of −14.05 and −9.95% of the initial, respectively. The % changes of the increased skin hydration, skin elastic extension and skin elastic recovery when applied on human volunteers’ skin with this formulation were +48.73, -24.51 and +35.98%, respectively.
- Conclusion : The cream containing niosomes loaded with the 1%w/v methanolic purple glutinous rice extract gave not only the suitable in vitro antioxidant activity and physical stability of the active anthocyanin, but also the superior in vivo anti-ageing activity on human skin compared to the cream base and before application which can be further developed as a novel anti-ageing cosmeceutical product.Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials - Preparation of the purple glutinous rice extract - Antioxidant activities - Tyrosinase inhibition assay - Physical characteristics of the niosomal dispersion - Preparation of cream containing niosomes loaded with the purple glutinous rice extract - Anti-ageing activities in human volunteers of cream containing niosomes loaded with the purple glutinous rice extract - Statistical analysis
- RESULTS AND DISCUSSION : Antioxidant activities of the purple glutinous rice extract - Characteristics of niosomes loaded with the purple glutinous rice extract - Physical characteristics of cream containing niosomes loaded with the purple glutinous rice extract - Anti-ageing activities in human volunteers of cream containing niosomes loaded with the purple glutinous rice extractDOI : https://doi.org/10.1111/ics.12658 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1tZ9AG6JtucAx9VZbquCRTcHbUJk6iU27/view?usp=shari [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=35429
in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE > Vol. 42, N° 6 (12/2020) . - p. 622-631[article]