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Investigating the relationship between the hair fiber proteome and hair quality / Daniella M. Heywood in IFSCC MAGAZINE, Vol. 7, N° 2 (04-05-06/2004)
[article]
Titre : Investigating the relationship between the hair fiber proteome and hair quality Type de document : document électronique Auteurs : Daniella M. Heywood, Auteur ; Christina Vrettou, Auteur ; J. Wood, Auteur ; J. Hill, Auteur ; Siobhan Casey, Auteur ; Paul A. Cornwell, Auteur Année de publication : 2004 Article en page(s) : p. 115-118 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Tags : Colorant 'Propriétés de traction' 'Beauté du cheveu' 'Qualité mécaniques' 'Perception consommateur' Index. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : Many hair characteristics (e.g. color and curl) are genetically determined. Here, we investigated whether hair quality is also genetically controlled and related to differences in hair composition. Female, Caucasian subjects (n = 292) were recruited into this study and segmented by self-perceived hair quality and by permanent colorant usage. Hair fibers were collected and characterized by amino acid analysis, dry tensile elastic modulus testing and two-dimensional electrophoresis of hair protein extracts.
Protein analysis revealed a string of 66 kDa proteins that correlated with hair of high quality. Loss of low molecular weight (14–29 kDa) proteins increased with colorant usage, particularly in hair of low quality. Amino acid analysis showed that the levels of serine and threonine across all the subjects followed bimodal frequency distributions suggestive of a genetic influence. Overall, data suggested that perception of quality was linked to high serine and threonine levels. In addition, where hair was colored, quality was associated with lower cysteic acid levels. Lower cysteic acid levels were not linked to lower colorant usage and our data suggest that high quality hair may be more resistant to colorant damage. Elastic modulus was significantly higher in hair of higher quality (4.65 GPa) compared to all medium and low quality hair combined (4.3 GPa), P < 0.02. This suggests a link between altered hair composition and mechanical properties. In conclusion, the composition and mechanical properties of hair have been linked to hair quality. We hypothesize that hair quality is thus likely to be genetically determined. Understanding of the links between hair composition and its properties could be utilized in the future for designing products targeted to each individual's hair make-up, and for producing diagnostic tools for determining hair quality.Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=10525
in IFSCC MAGAZINE > Vol. 7, N° 2 (04-05-06/2004) . - p. 115-118[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 003883 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible A new covalently bound ceramide from human stratum corneum –omega-hydroxyacylphytosphingosine / J. Hill in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 28, N° 3 (06/2006)
[article]
Titre : A new covalently bound ceramide from human stratum corneum –omega-hydroxyacylphytosphingosine Type de document : texte imprimé Auteurs : J. Hill, Auteur ; P. W. Wertz, Auteur ; D. Paslin, Auteur Année de publication : 2006 Article en page(s) : p. 225-230 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Tags : Ceramide Epidermis Keratinocyte Lipid Stratum corneum Index. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : La couche supérieure de la peau, couche cornée ou stratum corneum, est composée de cellules mortes contenant de la kératine (cornéocytes) et enveloppées d'une matrice lipidique. Les contours des cellules sont constitués de protéines de la membrane cellulaire liées de façon covalente à des lipides. Les espaces intercellulaires sont remplis d'un mélange de céramides, cholestérol et acides gras. Le stratum corneum procure une barrière protectrice contre les pertes d'eau de la peau et limite la pénétration de substances potentiellement dangereuses provenant de l'environnement. Parmi les lipides liés de façon covalente à la surface des cornéocytes se trouvent la oméga-hydroxyacylsphingosine et la oméga-hydroxyacyl-6-hydroxysphingosine. La présence auparavant soupçonnée de la oméga-hydroxy-acylphytosphingosine est confirmée dans cette étude par un isolement spécifique et une caractérisation basée sur des données obtenues à l'aide de profils chromatographiques et de spectrométrie de résonance magnétique du proton. DOI : 10.1111/j.1467-2494.2006.00324.x En ligne : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-2494.2006.00324.x Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=4660
in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE > Vol. 28, N° 3 (06/2006) . - p. 225-230[article]Réservation
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