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Bioaccumulation of chromium(III) from aqueous solutions of a leather wastewater treatment plant by Saccharomyces cerevisiae yeast / Patrizia Jankovic in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXV, N° 11 (11/2020)
[article]
Titre : Bioaccumulation of chromium(III) from aqueous solutions of a leather wastewater treatment plant by Saccharomyces cerevisiae yeast Type de document : texte imprimé Auteurs : Patrizia Jankovic, Auteur ; Reno Spinosi, Auteur ; Anna Bacardit, Auteur Année de publication : 2020 Article en page(s) : p. 413-417 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Bioaccumulation
Biosorbant
Chrome trivalent
Eaux usées -- Décontamination
Eaux usées -- Epuration
Levure (Agent de fermentation)
Métaux lourds
MicroorganismesIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : With many industries discharging heavy metals into natural water resources, heavy metals have been found to accumulate in various living organisms which can ultimately threaten human life and pose a big threat to the environment. Thus, in the pursuit of a solution to the above mentioned problem, bioaccumulation has emerged as an interesting option for the removal of heavy metals from wastewater. In this paper, the effectiveness of the yeast Saccharomyces cerevisiae in the bioaccumulation of Cr3+ has been tested. Also, different factors influencing Cr3+ uptake have been discussed. This work has demonstrated that Saccharomyces cerevisiae is an effective Cr3+ biosorbent for tannery wastewater. The conditions of use of this yeast to achieve optimal chromium (III) absorption are: i) when a growth of the biosorbent equivalent to a similar concentration of Cr3+ is obtained, which contains the residual water that needs to be treated; ii) the smaller the biosorbent is the better the biosorption; iii) the uptake of Cr3+ is more efficient when no extra growth medium is added to the wastewater; iv) the longer the exposure period of the yeast to Cr3+ , the bigger the Cr3+ reduction. Since Saccharomyces cerevisiae is an inexpensive, readily available source of biomass, this discovery could be of great use for a low-budget and efficient wastewater treatment system Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Microorganisms and growth conditions - Preparation of the chromium standard solution - Cr3+ uptake experiments with nonadapted and adapted saccharomyces cerevisiae - Cr3+ uptake experiments with different biosorbent doses - Cr3+ uptake experiments with different compsitions of growth medium - Cr3+ uptake experiments with different contact times
- RESULTS AND DISCUSSION : Cr3+ uptake experiments with non-adapted and adapted saccharomyces cerevisiae - Cr3+ uptake experiments with different biosorbent dose - Cr3+ uptake experiments with different composition of growth medium - Cr3+ uptake experiments with different contact timeDOI : https://doi.org/10.34314/jalca.v115i11.4182 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1ZllTv5MXrGBIp_6pO0wDqha4Dm8D18LF/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=34848
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXV, N° 11 (11/2020) . - p. 413-417[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 22419 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible La microflore des liqueurs tannantes végétales / José-Maria Adzet / 1959
Titre : La microflore des liqueurs tannantes végétales Type de document : texte imprimé Auteurs : José-Maria Adzet, Auteur ; Université de Lyon (1896-1970), Organisme de soutenance Année de publication : 1959 Importance : 69 p. Présentation : ill. Format : 24 cm Note générale : Bibliogr. Langues : Français (fre) Catégories : Bactéries
Champignons microscopiques
Levure (Agent de fermentation)
Microbiologie industrielle
Tanins
Tannage
Thèses et écrits académiquesIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Note de contenu : - I. Etude de quelques levures rencontrées en tannerie
- II. Aspergillus, penicillium et paecilomyces rencontrées en tanneries
- III. Etudes quelques bactéries rencontrées en tannerieThèse : Thèse de microbiologie - Université de Lyon : 1959 Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=2321 Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 1529 TH/1959/ADZ Thèse, mémoire, etc... Bibliothèque principale Documentaires Disponible 23547 TH/1959/ADZ Thèse, mémoire, etc... Bibliothèque principale Documentaires Disponible Postbiotic care for sensitive skin from golden millet / Sarah Gladstone in GLOBAL PERSONAL CARE, Vol. 23, N° 1 (01/2022)
[article]
Titre : Postbiotic care for sensitive skin from golden millet Type de document : texte imprimé Auteurs : Sarah Gladstone, Auteur ; Roman Ott, Auteur Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 54-55 Langues : Anglais (eng) Catégories : Caspase Les caspases sont une classe de protéases à cystéine qui reconnaissent chacune une séquence particulière sur certaines protéines et hydrolysent la liaison peptidique côté carboxyle d'un résidu d'aspartate de cette séquence. Ces enzymes jouent un rôle essentiel dans les phénomènes inflammatoires ainsi que dans l'apoptose (mort cellulaire programmée) et la nécrose2. Le terme "caspase" est la contraction en anglais de l'expression cysteine-aspartic protease, parfois également écrite cysteine-dependent aspartate-directed protease, voire cysteinyl-aspartate-cleaving protease.
Les caspases sont indispensables à l'apoptose des cellules, et jouent un rôle crucial au cours du développement et d'autres stades de la vie adulte. Elles sont dites "exécutrices" (executioner en anglais) en raison leur fonction dans la cellule. Certaines caspases sont également requises par le système immunitaire pour la maturation des lymphocytes. Une apoptose insuffisante est l'un des principaux facteurs contribuant au développement des tumeurs et des maladies auto-immunes, tandis qu'une apoptose excessive accompagne l'ischémie et maladie d'Alzheimer, de sorte que les caspases ont été étudiées comme cibles thérapeutiques potentielles depuis leur découverte au milieu des années 1990.
Ces enzymes sont présentes dans le cytoplasme sous forme d'une proenzyme inactive. Ces protéines, appelées procaspases, sont activées par clivage en deux sous-unités, une grande et une petite, qui dimérisent pour former un hétérotétramère actif composé de deux grandes et deux petites sous-unités. Lorsqu'elles sont activées, elles participent à la mise en Å“uvre d'un "signal de mort cellulaire". Ce signal a été mis en évidence lors de l'identification et du clonage du gène pro-apoptotique ced-3 de Caenorhabditis elegans, dont le premier homologue mammifère ayant été identifié est le gène ICE (Interleukin-1β Converting Enzyme), ou CASP1, donnant la caspase 1.
Eczéma constitutionnel
Hydratation
Levure (Agent de fermentation)
Microbiome cutané
Peau -- Soins et hygiène
PostbiotiquesIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : In a functioning ecosystem, all living beings are coordinated in their function. External influences throw the ecological system out of balance – and can even throw it off completely. The same applies to our skin. Healthy skin requires a balanced variety of bacteria. If this is out of balance, our skin becomes vulnerable.
A large number of different microorganisms – bacteria, viruses, fungi and yeasts – accumulate on our skin. However, if the microbial diversity is in balance, it serves as a defence against intruders. Internal and external factors alike, including stress, lifestyle UV, the climate, environment and very dry or sensitive skin, can all upset the balance of the skin microbiota by activating the inflammasome and letting ‘bad’ bacteria inhabit the space created.
Certain bacteria, such as Staphylococcus aureus, secrete toxins in order to enlarge their habitat on the skin. These toxins are recognised by the inflammasome, a multi-protein complex that activates caspase-1, a protease that activates inflammatory factors and triggers cell death (pyroptosis) in affected cells. The processes lead to strong inflammatory reactions, which thicken the skin but also disrupt the skin barrier. The chronification of these processes can lead to atopic dermatitis, with the consequence being scaling, thickening, dry skin and itching.Note de contenu : - Fig. 1 : Heterofermentative process of sourdough
- Fig. 2 : Definition of prebiotics, probiotics & postbiotics
- Fig. 3 : Difference between CFU in fermented golden millet vs. control
- Fig. 4 : Tests on skin hydration & TEWL reduction
- Fig. 5 : Development of atopic condition
- Fig. 6 : Caspase1 activity after atopic dermatitis inductionPermalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=37091
in GLOBAL PERSONAL CARE > Vol. 23, N° 1 (01/2022) . - p. 54-55[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23094 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Quand les interactions levures-bactéries conditionnent la qualité des vins / Hervé Alexandre in BIOFUTUR, N° 284 (01/2008)
[article]
Titre : Quand les interactions levures-bactéries conditionnent la qualité des vins Type de document : texte imprimé Auteurs : Hervé Alexandre, Auteur ; Fabienne Remize, Auteur ; Michèle Guilloux-Bénatier, Auteur Année de publication : 2008 Article en page(s) : p. 26-29 Note générale : Dossier : Champignons et bactéries, les secrets de leur vie commune - Notes bibliogr. Langues : Français (fre) Catégories : Lactobacillacées
Levure (Agent de fermentation)
Relations champignons-bactéries
VinificationRésumé : Le processus d'élaboration du vin est souvent résumé comme la transformation des sucres du raison en alcool par les levures. Le nombre d'acteurs impliqués dans cette transformation est très variable. Souvent, une deuxième fermentation, conduite par des bactéries lactiques, est réalisée. Ainsi, ce procédé en apparence simple est en réalité le siège de nombreuses interactions microbiennes qui influencent la qualité du vin. Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=2508
in BIOFUTUR > N° 284 (01/2008) . - p. 26-29[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 009611 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible A study of yeasts in chrome tanning and processing / Waldo E. Kallenberger in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. LXXIII (Année 1978)
[article]
Titre : A study of yeasts in chrome tanning and processing Type de document : texte imprimé Auteurs : Waldo E. Kallenberger, Auteur Année de publication : 1978 Article en page(s) : p. 7-21 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Croissance microbienne
Croûte (cuir)On entend par "cuir en croûte" des cuirs ayant subi les opérations jusqu'au tannage, à l'exclusion de toute opération de corroyage ou de finissage, mais qui, par opposition aux wet-blue ont été séchés.
Cuirs et peaux
Fongicides
Levure (Agent de fermentation)
Levures (botanique)
Microbiologie
Tannage au chrome
Wet-blue (tannage)Peau tannée au chrome (le chrome donne une couleur bleue)Index. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Yeasts have previously been associated with stains and color imper-fections in blue chrome stocks and finished leathers. In this work several yeasts were isolated from chrome tanned crust leathers, wet blue stock, reducing sugars and syrups, and scrapings from tannery drums. Three of these different yeasts were maintained on dextrose, tartaric acid sup-plemented nutrient agar media for study. The primary objective of the study was to establish concentrations at which various fungicidal agents were effective in controlling the growth of the three yeasts. Mold was also introduced into test cultures with the yeasts in order to arrive at a comparative fungicide concentration effective in controlling their growth. In addition to the primary effect of the fungicide type and concentration on the yeasts, a number of other observations about the yeasts were noted during the course of the study. Through sugar assimi¬lation and fermentation tests, three yeasts were classified into their genera, Rhodotorula, Cladosporium, and Torulopsis. Note de contenu : - EXPERIMENTAL MATERIALS AND METHODS : Sources of organisms - Identification methods - Fungicide test methods
- RESULTS OF EXPERIMENTS : Identification of the pink colonies - Identification of black colonies - Identification of white colonies
- RESULTS OF THE FUNGICIDE TESTS
- Table 1 : Fermentation and assimilation test results
- Table 2 : Organism growth and fungicide concentration
- Table 3 : Active ingredients and effective concentration of test fungicidesEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1C2R5dgbYzdLrnqj9ujw73PamAMjkZglY/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=41142
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. LXXIII (Année 1978) . - p. 7-21[article]Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 011628 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Exclu du prêt The effect of different materials on the coating of baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) with the fluidized bed method / Semra Bozkurt in JOURNAL OF COATINGS TECHNOLOGY AND RESEARCH, Vol. 20, N° 5 (09/2023)
PermalinkPermalinkUses for chrome leather waste - Chromium-enriched brewers yeast in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 90, N° 1 (01-02/2006)
PermalinkYeast ferment extract for a healthy scalp / Philip Ludwing in GLOBAL PERSONAL CARE, Vol. 23, N° 8 (09/2022)
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