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Les carbomères sont des polymères synthétiques hydrophiles d'acide acrylique.
Les carbomères sont utilisés comme émulsions stabilisatrices ou comme agents épaississants ayant l'apparence d'un gel aqueux dans l'industrie pharmaceutique ou cosmétique. L'aminométhyl propanol permet de les stabiliser sous la forme d'un gel. Carbomères
Commentaire :
Les carbomères sont des polymères synthétiques hydrophiles d'acide acrylique.
Les carbomères sont utilisés comme émulsions stabilisatrices ou comme agents épaississants ayant l'apparence d'un gel aqueux dans l'industrie pharmaceutique ou cosmétique. L'aminométhyl propanol permet de les stabiliser sous la forme d'un gel. Voir aussi |
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Influence du mode opératoire sur les caractéristiques rhéologiques des gels de Carbopols / L. Baudonnet in LES CAHIERS DE RHEOLOGIE, Vol. XVIII, N° 1 (06/2001)
[article]
Titre : Influence du mode opératoire sur les caractéristiques rhéologiques des gels de Carbopols Type de document : texte imprimé Auteurs : L. Baudonnet, Auteur ; P. Michaud, Auteur ; J.-L. Grossiord, Auteur ; F. Rodriguez, Auteur Année de publication : 2001 Article en page(s) : p. 33-54 Note générale : Bibliogr. Langues : Français (fre) Catégories : Carbomères Les carbomères sont des polymères synthétiques hydrophiles d'acide acrylique.
Les carbomères sont utilisés comme émulsions stabilisatrices ou comme agents épaississants ayant l'apparence d'un gel aqueux dans l'industrie pharmaceutique ou cosmétique. L'aminométhyl propanol permet de les stabiliser sous la forme d'un gel.
Colloides
RhéologieIndex. décimale : 532.05 Mécanique des fluides et des liquides - Dynamique (cinétique et cinématique) Résumé : Les gels de Carbopol sont couramment utilisés dans la formulation des gels à usage pharmaceutique. Le procédé de fabrication de ce type de gel comprend deux étapes : la dispersion de la poudre et la neutralisation de la suspension. Notre étude rhéologique des gels permet de suivre l'influence de la vitesse et du temps d'agitation, lors de l'étape de dispersion. Une étude préliminaire a montré que l'étape de neutralisation doit se limiter à une homogénéisation, avec un faible cisaillement du mélange. Les résultats rhéologiques obtenus permettent de classer les Carbopols en trois groupes en fonction de leur comportement vis à vis du cisaillement appliqué lors de leur préparation. Le but de ce travail est de déterminer pour chaque gel de Carbopol les vitesses et les temps d'agitation optimum pour une meilleure préparation. Note de contenu : - MATERIELS ET METHODES : Les produits étudiés : les carbomères - Le matériel utilisé - Les contrôles effectués - a - Etude rhéologique - b - Mesures de pénétrométrie - Etude de l'influence du procédé - a - Etape de dispersion de la poudre - b - Etape de neutralisation du mélange
- RESULTATS : Etude préliminaire - a - Etude de reproductibilité des conditions opératoires - b - Stabilité des gels - c - Etude de la neutralisation sur le C 974P - Etude de l'étape de dispersion - a - Etude réalisée sur le Carbopol 974P - b - Etude de l'influence de la vitesse d'agitation sur l'ensemble des CarbopolsPermalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=25653
in LES CAHIERS DE RHEOLOGIE > Vol. XVIII, N° 1 (06/2001) . - p. 33-54[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 002136 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Preliminary 1 month stability screening of cosmetic multiple emulsions (W/O/W) prepared using cetyl dimethicone copolyol and polysorbate 80 / H. Khan in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 37, N° 1 (02/2015)
[article]
Titre : Preliminary 1 month stability screening of cosmetic multiple emulsions (W/O/W) prepared using cetyl dimethicone copolyol and polysorbate 80 Type de document : texte imprimé Auteurs : H. Khan, Auteur ; N. Akhtar, Auteur ; T. Mahmood, Auteur ; Jameel Ahmad, Auteur ; S. Mohsin, Auteur Année de publication : 2015 Article en page(s) : p. 76-81 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Carbomères Les carbomères sont des polymères synthétiques hydrophiles d'acide acrylique.
Les carbomères sont utilisés comme émulsions stabilisatrices ou comme agents épaississants ayant l'apparence d'un gel aqueux dans l'industrie pharmaceutique ou cosmétique. L'aminométhyl propanol permet de les stabiliser sous la forme d'un gel.
Diméthicone cétylique
Emulsions -- Emploi en cosmétologie
Emulsions -- Stabilité
Emulsions multiples
Polysorbates
Rhéologie
Taille des gouttelettes
TriéthanolamineIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : - OBJECTIF : L'objectif des travaux en cours est de développer des emulsions W/O/W avec différentes concentrations d'huile de paraffine, d’émulsifiants lipophile (cétyldiméthicone copolyol) et hydrophile (polysorbate 80), et de vérifier leur stabilité à différentes conditions de stockage.
- METHODE : Environ 20 formulations (W/O/W) émulsions multiples ont été faites et leur stabilité a été vérifiée à différentes conditions de stockage pour la période de 30 jours. La stabilité de certaines émulsions multiples stables (ME12, ME13, ME14, ME19 et ME20 a également été vérifiée par l'addition d'un carbomer et de la triéthanolamine comme agents augmentant la viscosité (gélifiants). L'analyse au microscope pour déterminer la taille des gouttelettes et de la caractérisation rhéologique de l’ émulsion multiple le plus stable (ME20) a également été effectuée.
- RESULTAT : Il a été observé que la stabilité des emulsions multiples augmente avec l'addition d’ un agent gélifiant. La formulation Me 20) avec 13.6% d'huile de paraffine, 2.4% de cétyl diméthicone copolyol et 0.8% de polysorbate 80 a été trouvée être plus stable à 25°C. à 40°C pendant la période de 30 jours. L'analyse rhéologique a indiqué la diminution de la viscosité avec le passage du temps; l'analyse de la taille des gouttelettes a indiqué une augmentation de la taille des gouttelettes avec le passage du temps.
- CONCLUSION : En conclusion de ce travail, une emulsion multiple stable avec 13.6% d'huile de paraffine, de 2.4% cétyldiméthicone copolyol et 0.8% de polysorbate 80 peut être formulée et peut être étudiée ultérieurement pour un ingrédient actif à des fins cosmétiques.Note de contenu : - Material
- Procedure
- Microscopic analysis
- Rheological characterizationDOI : 10.1111/ics.12172 En ligne : http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ics.12172 Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=23150
in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE > Vol. 37, N° 1 (02/2015) . - p. 76-81[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 16937 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Rheological and texture analysis methods for the assessment of viscoelasticity / Slobodanka Tamburic in SOFW JOURNAL, Vol. 144, N° 6 (06/2018)
[article]
Titre : Rheological and texture analysis methods for the assessment of viscoelasticity Type de document : texte imprimé Auteurs : Slobodanka Tamburic, Auteur ; Milica C. Stevic, Auteur ; Helen Sisson, Auteur Année de publication : 2018 Article en page(s) : p. 20-25 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Carbomères Les carbomères sont des polymères synthétiques hydrophiles d'acide acrylique.
Les carbomères sont utilisés comme émulsions stabilisatrices ou comme agents épaississants ayant l'apparence d'un gel aqueux dans l'industrie pharmaceutique ou cosmétique. L'aminométhyl propanol permet de les stabiliser sous la forme d'un gel.
Cosmétiques -- Analyse
Cosmétiques -- Texture
Emulsions -- Emploi en cosmétologie
Formulation (Génie chimique)
Gomme de xanthaneLa gomme xanthane est un polyoside obtenu à partir de l'action d'une bactérie, la Xanthomonas campestris. Elle est soluble à froid et est utilisée comme additif alimentaire sous le code E415 pour ses propriétés épaississantes et gélifiantes afin de modifier la consistance des aliments.
Le xanthane est l'un des exopolysaccharides excrétés par divers microorganismes du sol (bactéries notamment). Il joue un rôle important, à l'échelle moléculaire, dans la formation et la conservation des sols3, tout comme le dextrane, le rhamsane ou les succinoglycanes.
Rhéologie
ViscoélasticitéIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : The purpose of this study was to compare the dynamic (oscillatory) rheological method with a novel texture analysis (TA) method for the assessment of viscoelastic properties of cosmetic semisolids.
The instruments used in this study were an air-bearing controlled-stress rheometer (RheoStress RS75, Haake, Germany) and a texture analyser (TA.XT Plus, Stable Micro Systems, UK). The model formulation was a standard semisolid emulsion, containing increasing concentrations of carbomer and xanthan gum, respectively. The rheological methods used were stress sweep (0.5-500 Pa at 1 Hz) and frequency sweep (0.01-10 Hz at 10 Pa). The texture analysis method used was an immersion/de-immersion test with cylindrical probe.
The results were analysed for their consistency with theoretical predictions and the presence of any correlations between the methods. The analysis revealed consistent trends related to two novel TA parameters, stringiness (which decreased with the increase in thickener concentration) and resilience (which has shown a mild increasing trend). Elastic modulus G' and viscous modulus G" (both at 1 Hz) were positively correlated to resilience and negatively correlated to stringiness, indicating that those TA parameters reflect the viscoelastic status of the sample.Note de contenu : - Fig. 1. : Visual representation of the oscillatory rheology method and texture analysis method
- Fig. 2 : Typical curve obtained by immersion/de-immersion test on texture analyser, expressed as force vs. time
- Fig. 3 : Oscillatory stress sweep results for 0.1% carbomer, showing a decrease in the complex modulus (G* - red line) and an increase in the phase angle (δ- green ling) at stress levels above 20 Pa
- 4. Elastic moduli for the emulsion samples with increasing carbomer concentrations
- Fig. 5 Elastic moduli for the emulsion samples with increasing xanthan gum concentrations
- Fig. 6 : Typical curve obtained by immersion/de-immersion test on texture analyser, expressed as force vs. distance. Stringiness is defined as the distance that the product is extended during de-immersion stage before separating from the probe ; a) emulsion with 0.1% carbomer ; b) emulsion with 0.5% carbomer
- Fig. 7 : TA graphs of the emulsions with increasing concentrations of carbomer, showing two district areas of the positive curve (A3 and A4), which were used to calculate the parameter resilience, as A4/A3
- Fig. 8. Linear regression fit betwen a TA parameter resilience and two oscillatory parameters, elastic modulus G' and viscousmodulus G", for the series of emulsions with carbomer
- Fig. 9. Linear regression fit between a TA parameter stringiness and two oscillatory parameters, elastic modulus G' and viscous modulus G", for the series of emulsions with xanthan gum
- Table 1 : The formulation of the semisolid w/o emulsion used in the study
- Table 2 : Oscillatory rheology parameters obtained at the frequency of 1 Hz for the emulsion samples stabilised with carbomer and xanthan gum. All values represent the mean of 3 measurements, with the coefficient of variation below 5%
- Table 3 : Texture analysis parameters of the emulsion samples stabilised with carbomer and xanthan gumEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1NLvR09lbNA2cns_g14Lir8nIUd_pZSno/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=30738
in SOFW JOURNAL > Vol. 144, N° 6 (06/2018) . - p. 20-25[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 20008 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Rheological stability of carbomer in hydroalcoholic gels: Influence of alcohol type / Mackenzie Kolman in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 43, N° 6 (12/2021)
[article]
Titre : Rheological stability of carbomer in hydroalcoholic gels: Influence of alcohol type Type de document : document électronique Auteurs : Mackenzie Kolman, Auteur ; Connor Smith, Auteur ; Debojit Chakrabarty, Auteur ; Samiul Amin, Auteur Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 748-763 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Alcool
CarbomèresLes carbomères sont des polymères synthétiques hydrophiles d'acide acrylique.
Les carbomères sont utilisés comme émulsions stabilisatrices ou comme agents épaississants ayant l'apparence d'un gel aqueux dans l'industrie pharmaceutique ou cosmétique. L'aminométhyl propanol permet de les stabiliser sous la forme d'un gel.
Gels hydro-alcooliques
IsopropanolL'isopropanol ou alcool isopropylique est le nom commun pour le propan-2-ol, composé chimique sans couleur et inflammable dont la formule chimique est CH3CH(OH)-CH3. C'est l'un des deux isomères du propanol (l'autre étant le propan-1-ol). Il est aussi connu sous son nom abrégé IPA (acronyme de l'anglais IsoPropyl Alcohol). Il est obtenu à partir de la réduction de l'acétone par le tétrahydruroborate de sodium.
Un autre procédé de fabrication consiste en une hydratation indirecte du propylène par l'acide sulfurique à 70 %, suivie d'une hydrolyse qui conduit à l'isopropanol.
pH -- Mesure
Rhéologie
Triéthanolamine
ViscositéIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : - Objective : The main objective of this paper is to analyse and attempt to understand the nature of rheological changes observed and the dynamics of Carbopol NF 980 hydroalcoholic gels neutralized specifically by triethanol amine (TEA), both as a function of time and alcohol type to probe time stabilities and ageing effects in such carbopol gel systems. The rheological changes and dynamics of 3 carbopol gel systems were observed; the gels included a water-based, ethanol-based, and isopropyl alcohol-based gel. It is hoped that this study shall shed light on the dynamical nature and the microstructural evolution of such networked gel systems, which were maintained under closed isothermal conditions and left completely unperturbed. The experimental results can provide the information necessary to understand and proposes plausible mechanisms guiding this dynamical behaviour in hydroalcoholic carbopol gels.
- Methods : A TA instrument mechanical rheometer was used to measure the viscosity and storage and loss modulus, and a pH meter was utilized to determine the changes in each sample over the period.
- Results : Studying the differences in the gel structures upon initial preparation illustrated that the ethanol and isopropyl alcohol (IPA) gels differed from the water-based gel in terms of viscosity, G′, and G″, with the IPA gel displaying the lowest viscosity and moduli values across all shear rates. All the three gel systems exhibited strong shear thinning characteristics and were reminiscent of yield stress type found in colloidal gels. The water-based gel compared to the hydroalcoholic gels was strongly G′ dominated, with the magnitude of the difference between G′ and G″ observed to be much higher. This reflects that initial formation of the water-based gel structure possesses a much more rigid structure with a high elastic modulus component dominating. This also suggests that the water-based gel structure displayed stronger interactions between the carbopol particles when compared to those of the hydroalcoholic gels. Over the 30-day period, it was observed that the ethanol and water-based gels did not reveal any appreciable viscosity changes, with only an approximate 12% and 7% change from day 1 to 30, respectively. It was observed that the IPA systems' viscosity drastically increased over the period, with an approximately 77% change from day 1 to 30. The water and ethanol-based gels also exhibited very similar rheological behaviour over the entire time period with G′ dominating G″. The G″ values of the water and ethanol-based gels decreased slightly at the end of day 30 by 10% and 16%, respectively, while the G′ values for each sample remained essentially unchanged, increasing only 0.06% for the water-based gel, and increasing 1.4% for the ethanol-based gel. This further confirms the relatively stable gel structures attained. For the isopropyl gel system, the storage modulus of the system exhibited an average percent increase of approximately 16% from day 1 to day 30, but interestingly the loss modulus varied the least amongst all the gel systems, with only a 3% increase. The increase in G′ reflects upon the evolution of a more rigid structure by day 30 for the IPA gel. This observation is clearly consistent with the corresponding increase in viscosity observed in the IPA gel. None of the gels tested displayed a consistent pH over the period. The pH of the hydroalcoholic gels was higher than that of the water-based gel for a majority of the period. The greatest fluctuations in pH were observed for the water and IPA gels, even though the water-based gel had one of the most stable rheological profiles out of the samples tested. The water, ethanol, and IPA gels' pH increased approximately 25%, 6%, and 5%, respectively, from day 1 to day 30.
- Conclusion : The rheological and pH study of the 3 hand sanitizer systems over a 30-day period allowed for rational insights into the plausible reasons responsible for driving the observed rheological changes in these unperturbed systems. For the water-based gel, we hypothesize that the changes observed are due to physical ageing, where the gel structure has evolved over time to eventually progress towards a more stabilized framework structure. The pH of the gel upon formation was on the lower side. Such a lower pH influences the formation of a gel, which is comparatively less swollen and occupies a slightly lesser volume, and thereby points to a much less compacted gel network structure or alternatively, a more fluid structure. If the particles moved around more, the system was not initially in a state of low energy, causing increased particle movement, and in turn, physical ageing. This could be responsible for the development of a physically altered structure over time. The gel structure dynamically attempts to minimize its free energy by becoming more rigid, which has been observed as being manifested in the decrease of both the viscosity and the G″. For the hydroalcoholic gels, we conjecture that ageing observed was a result of chemical ageing, and the alcohol type employed in the preparation is primarily responsible for exhibiting this effect. The polarities of ethyl alcohol and isopropyl alcohol are key to the stabilization of such resultant network structures which get formed because of neutralization. It has been observed in previous studies that with decreasing polarity, there was an increase in the neutralization needed to obtain the development of a structure half as well developed as the final resultant structure. Isopropyl alcohol is a much less polar solvent compared to ethanol and water, and therefore required higher levels of TEA as the base to neutralize the system. We conjecture that the charged TEA cationic species had a greater propensity to get exchanged with bulk solution in the vicinity of the polymer into the bulk solution, and that the pH fluctuation observed indicated a kinetic exchange process over time, causing the viscosity and moduli profiles to increase along with the pH. At this time though, further investigations need to be carried out to truly understand the underlying instability, and thus dynamics for gel systems of this type.Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials - Sample preparation - pH monitoring - Mechanical rheology
- RESULTS AND DISCUSSION : Differences in gel structure on preparation - Ageing data on gels - Changes in Gel pH over the 30-day PeriodDOI : https://doi.org/10.1111/ics.12750 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1y7b2BN40Sk5HLTI2AddtO_EzlFTgG2ob/view?usp=shari [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=37055
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