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Comparative physical properties of leather from young bull hides and steerhides / E. H. Bitcover in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. LXIX (Année 1974)
[article]
Titre : Comparative physical properties of leather from young bull hides and steerhides Type de document : texte imprimé Auteurs : E. H. Bitcover, Auteur ; A. L. Everett, Auteur ; W. E. Palm, Auteur ; W. Windust, Auteur ; J. Naghski, Auteur Année de publication : 1974 Article en page(s) : p. 508-522 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Boeufs domestiques
Croûte (cuir)On entend par "cuir en croûte" des cuirs ayant subi les opérations jusqu'au tannage, à l'exclusion de toute opération de corroyage ou de finissage, mais qui, par opposition aux wet-blue ont été séchés.
Cuirs et peaux -- Propriétés mécaniques
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
Cuirs et peaux de bovins
Etudes comparatives
TaurillonIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The potential economic advantage of raising young bulls for beef may soon result in a significant increase in the proportional numbers of such hides on the market. A detailed study was therefore undertaken to indicate whether any important differences in leather properties might be expected from this new material compared with conventional steerhides. A total of 38 bull sides and 30 steer sides in the crust were evaluated by means of five different test procedures at each of 12 anatomical locations. The buil sides were found to be significantly stronger by every test except the experimental penetrometer test, which showed no real difference. Distribution of strength by location was essentially similar in all cases. Sorting of finished sides revealed a trend towards visible neck wrinkles in the bull hide leather.
Since the experimental hides came from an inbred line of Hereford cattle, the incidence of the vertical fiber defect, which is thought to be genetically controlled, was of special concern. Six hides from bulls and vine from steers were definitely defective and were excluded from the strength comparisons. This is the first known report of the defect in bulls.Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Hide source - Leather processing - Physical testing - Statistical analysis
- RESULTS AND DISCUSSION : Sorting characteristics - Physcal properties - Statistical interpretation - Strength distribution - Incidence of vertical fiber defectEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1bkc85ko90spJ5qJbgKN8w095Ic9eJkVk/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=41373
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. LXIX (Année 1974) . - p. 508-522[article]Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 008508 - Périodique Archives Documentaires Exclu du prêt New amino acids formed in hair during unhairing / Stephen H. Feairheller in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. LXVII (Année 1972)
[article]
Titre : New amino acids formed in hair during unhairing Type de document : texte imprimé Auteurs : Stephen H. Feairheller, Auteur ; M. M. Taylor, Auteur ; E. M. Filachione, Auteur ; W. Windust, Auteur Année de publication : 1972 Article en page(s) : p. 98-110 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Acides aminés Les acides aminés (ou aminoacides) sont une classe de composés chimiques possédant deux groupes fonctionnels : à la fois un groupe carboxyle –COOH et un groupe amine –NH2. Parmi ceux-ci, les acides α-aminés se définissent par le fait que leur groupe amine est lié à l'atome de carbone adjacent au groupe acide carboxylique (le carbone α), ce qui leur confère la structure générique H2N–CHR–COOH, où R représente la chaîne latérale, qui identifie l'acide α-aminé.
Les acides α-aminés jouent un rôle fondamental en biochimie comme constituants élémentaires des protéines : ils polymérisent en formant des liaisons peptidiques qui aboutissent à de longues chaînes macromoléculaires appelées peptides.
Chimie analytique
Composés organiques -- Synthèse
Cuirs et peaux
Epilage
Système pileuxIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Amino acid analyses of hair samples resulting from both good and bad unhairing practices have revealed that considerable change is taking place in the protein. Hair samples recovered from treatments including the use of sodium sulfide contain large amounts of lanthionine. In the presence of lime alone, lesser amounts are formed and, in addition, a new amino acid, lysinoalanine, is also formed. Both of these are probably re-sponsible for immunization of the hair to further dissolution. The amino acid serine is partly destroyed in this process and is also converted to lanthionine and lysinoalanine. When dimethylamine is used with lime, with or without sulfide, still another new amino acid is formed, f3-dimethylaminoalanine. All these data are best explained by a "B-elimination" mechanism rather than by a substitution mechanism for the action of lime and unhairing agents on the hair that does not dissolve in a hair-saving process. The results still do net clarify what is happening when the hair dissolves. Note de contenu : - Unhairing reactions
- Amino acid analyses
- Table 1 : Analytical data for the amino acids involved in unhairingEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1AazCqiNxkmEG-10QqdAaZS_SAmMwmD0c/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=41542
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. LXVII (Année 1972) . - p. 98-110[article]Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 008507 - Périodique Archives Documentaires Exclu du prêt