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How does our skin feel light and taste to protect against the harmful effects of the environment ? / Catherine Gondran in SOFW JOURNAL, Vol. 144, N° 4 (04/2018)
[article]
Titre : How does our skin feel light and taste to protect against the harmful effects of the environment ? Type de document : texte imprimé Auteurs : Catherine Gondran, Auteur ; Corinne Coquet, Auteur ; Isabelle Imbert, Auteur Année de publication : 2018 Article en page(s) : p. 46-50 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Dermatologie
Evaluation
Extraits de plantes:Extraits (pharmacie)
KératinocytesLes kératinocytes sont des cellules constituant 90 % de la couche superficielle de la peau (épiderme) et des phanères (ongles, cheveux, poils, plumes, écailles). Ils synthétisent la kératine (kératinisation), une protéine fibreuse et insoluble dans l'eau, qui assure à la peau sa propriété d'imperméabilité et de protection extérieure.
L'épiderme est divisé en 4 couches basées sur la morphologie des kératinocytes (de l'intérieur vers l'extérieur) :
1. stratum germinativum (couche basale à la jonction avec le derme)
2. stratum spinosum
3. stratum granulosum
4. stratum lucidum
5. stratum corneum
Les kératinocytes passent progressivement de la couche basale vers les couches supérieures par différenciation cellulaire jusqu'au stratum corneum ou ils forment une couche de cellules mortes nommées squames, par apoptose. Cette couche constitue une barrière de protection et réduit la perte d'eau de l'organisme.
Les kératinocytes sont en perpétuel renouvellement. Ils mettent environ 1 mois pour aller de la couche basale au stratum corneum mais ce processus peut être accéléré en cas d'hyperprolifération de kératinocyte (psoriasis).
Peau -- analyse
photorécepteurs
Récepteurs cellulaires
Récepteurs du goût
Récepteurs sensoriels
Stress oxydatifIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : As a complex sensory organ in the first line to sense external signals, our skin contains multiple receptors intended to response to touch perception, as well as thermal variation and pain. Moreover, recent studies highlighted the presence of photoreceptors and tasting receptors in human skin, whose function is still poorly described. The fact that these receptors can functionally respond to external stimuli, in particular to blue light and bitter compounds, allows us to consider a role in skin alert under environmental stresses. The present study aims at investigating the presence of opsin photoreceptors and bitter taste receptors in human skin, and to evaluate their response to stress induced either by exposure to blue light or smoke pollution. Blue light representing High Energy Visible (HEV) light was shown to be associated with the generation of oxidative stress, which is associated with skin photo-damage. Blue light pollution refers to artificial blue light exposure associated with 4 hyper-connected lifestyle. For the purpose of overall protection of the skin, protection from blue light pollution may help minimize its detrimental effects, which are associated with digital aging. In a second approach, receptors for bitter tasting were studied aiming at improving skin response to pollution stress. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Biofunctional extract description - Biological evaluation
- RESULTS : Evaluation of oxidative stress and opsin 1-SW level in keratinocytes treated with porcelena cocoa extract upon exposure to blue LEDs - Evaluation of bitter taste receptor (TAS2R38) and autophagic markers in skin biopsies treated with marsdenia condurango extractEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1JAT2xnQWX9Leke-YG0Pv7XBVjw8va1Rk/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=30425
in SOFW JOURNAL > Vol. 144, N° 4 (04/2018) . - p. 46-50[article]Réservation
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