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Analyzing the mechanism and effect of acid protease in wet blue bating process for leather production / Hao Li in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXV, N° 1 (01/2020)
[article]
Titre : Analyzing the mechanism and effect of acid protease in wet blue bating process for leather production Type de document : texte imprimé Auteurs : Hao Li, Auteur ; Jinzhi Song, Auteur ; Deyi Zhu, Auteur ; Yanchun Li, Auteur ; Shan Cao, Auteur ; Jing Xiao, Auteur Année de publication : 2020 Article en page(s) : p. 10-15 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Biodégradation
Chrome
Collagène -- Détérioration
ConfitageLe confitage est une action biochimique effectuée au moyen de produits enzymatiques, qui a pour but de dégrader les fibres élastiques, contribuant ainsi à augmenter la souplesse du cuir. En outre, les enzymes complètent la dégradation des résidus épidermiques, donnant ainsi une fleur plus propre et plus lisse.
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
DesmosineLa desmosine est une structure moléculaire formée par l'association de quatre chaînes latérales de lysine. On la retrouve associée à l'élastine où elle forme des interconnexions (liaisons covalentes) entre les différentes fibres et participe ainsi à ses propriétés mécaniques. (Wikipedia)
Elastine -- Détérioration
Enzymes microbiennes
Hydroxyproline
Peptidases
Résistance chimique
Wet-blue (tannage)Peau tannée au chrome (le chrome donne une couleur bleue)Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : In recent years, in order to reduce the pollution produced in beamhouse and tanning sections, more and more tanneries purchase wet blue from other factories in other regions directly used as raw materials for finished leather production thereby those polluted preliminary steps can be eliminated. Therefore, the wet blue bating process is an essential step to minimize the differences of wet blue which are purchased from different regions. In this study, the properties of different acid protease are analyzed for selecting suitable protease used for wet blue bating. The analysis of chromium tolerance of different acid proteases reveals that, Ll and L4 produced from Aspergillus have higher chromium resistance than that of produced from Bacillus. The effect of Ll and L4 on wet blue and collagen shows that the Ll has more excellent performance, in which the molecular weight of functional protein is 48 KD. By SEM and MCT analysis, Ll can successfully disperse the collagen fibers of wet blue. Furthermore, the biodegradation rates of collagen and elastin were 0.006‰ and 0.5‰, respectively. It indicates that the acid protease mainly degraded elastin but not collagen in bating process thereby ensuring production safety. This paper provides the importance references for the application and the basis for the development of mechanism of acid protease in bating process. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials - determination of chromium tolerance of acid proteases - Pretreatment of wet blue - Physical properties evaluation - Circular dichroism spectrometer analysis - Micro-structure observation - SDS-PAGE analysis - Preparation of enzymatic hydrolysate - Determination of hydroxyproline by HPLC method - Determination of desmosine in the hydrolysate by ELISA method - Calculating the biodegradation rate of collagen and elastin
- RESULTS AND DISCUSSION : Chromuim tolerance evaluation - Physical properties analysis - Effect of L1 and L4 acid protease act on collagen - Enzymatic properties of L1 acid protease - Observation of the porosity or dispersion of collagen fiber (bundle) - Analyze the biodegradation rate of L1 to structural protein in wet blueDOI : https://doi.org/10.34314/jalca.v115i1.1463 En ligne : https://drive.google.com/file/d/12pIVNJ4YE3q10psriwZc0l0bZLz6G4M7/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=33392
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXV, N° 1 (01/2020) . - p. 10-15[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 21484 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Application of the extracellular proteases from the culture filtrate of streptomyces / S. Padmavathi in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 79, N° 3 (05-06/1995)
[article]
Titre : Application of the extracellular proteases from the culture filtrate of streptomyces Type de document : texte imprimé Auteurs : S. Padmavathi, Auteur ; N. K. Chandrababu, Auteur ; S. Chitra, Auteur ; Gowri Chandrakasan, Auteur Année de publication : 1995 Article en page(s) : p. 88-90 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Confitage enzymatique
Cuirs et peaux
Enzymes microbiennes
Essais (technologie)
Evaluation visuelle
Microscopie
PeptidasesIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Laboratory scale experiments were carried out to test the efficiency of the extracellular proteases from the culture filtrate of Streplomyces spp. G157 as a bate. A comparative study was carried out with the commercially available bate. Visual assessment, and microscopic analysis revealed that the extracellular proteases from the culture filtrate of Streptornyces spp. G157 were more efficient than the commercially available bate. Physical testing data indicated that it did not have any adverse effect on the properties of the leather. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Organism - Chemicals - Preparation of enzyme for evaluation of its bating action - Evaluation of enzyme for its bating action - Preparation of sample for Scanning Electron Microscopy - Physical Testing
- RESULTS AND DISCUSSION : Visual assessment - Microscopic analysis - Physical testing data
- Table 1 : Physical testing dataEn ligne : https://drive.google.com/file/d/141pz_e_zo3pzM1sTpqHnY9BtUej_HzSV/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=40048
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 79, N° 3 (05-06/1995) . - p. 88-90[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 007004 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Bates and related enzyme products : a review of the approaches to laboratory estimation of their activity / N. C. J. Lamb in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 66 (Année 1982)
[article]
Titre : Bates and related enzyme products : a review of the approaches to laboratory estimation of their activity Type de document : texte imprimé Auteurs : N. C. J. Lamb, Auteur Année de publication : 1982 Article en page(s) : p. 110-111 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Chimie analytique
ConfitageLe confitage est une action biochimique effectuée au moyen de produits enzymatiques, qui a pour but de dégrader les fibres élastiques, contribuant ainsi à augmenter la souplesse du cuir. En outre, les enzymes complètent la dégradation des résidus épidermiques, donnant ainsi une fleur plus propre et plus lisse.
Cuirs et peaux
Enzymes microbiennes
EnzymesUne enzyme est une protéine dotée de propriétés catalytiques. Pratiquement toutes les biomolécules capables de catalyser des réactions chimiques dans les cellules sont des enzymes ; certaines biomolécules catalytiques sont cependant constituées d'ARN et sont donc distinctes des enzymes : ce sont les ribozymes.
Une enzyme agit en abaissant l'énergie d'activation d'une réaction chimique, ce qui accroît la vitesse de réaction. L'enzyme n'est pas modifiée au cours de la réaction. Les molécules initiales sont les substrats de l'enzyme, et les molécules formées à partir de ces substrats sont les produits de la réaction. Presque tous les processus métaboliques de la cellule ont besoin d'enzymes pour se dérouler à une vitesse suffisante pour maintenir la vie. Les enzymes catalysent plus de 5 000 réactions chimiques différentes2. L'ensemble des enzymes d'une cellule détermine les voies métaboliques qui peuvent avoir lieu dans cette cellule. L'étude des enzymes est appelée enzymologie.
Les enzymes permettent à des réactions de se produire des millions de fois plus vite qu'en leur absence. Un exemple extrême est l'orotidine-5'-phosphate décarboxylase, qui catalyse en quelques millisecondes une réaction qui prendrait, en son absence, plusieurs millions d'années3,4. Comme tous les catalyseurs, les enzymes ne sont pas modifiées au cours des réactions qu'elles catalysent, et ne modifient pas l'équilibre chimique entre substrats et produits. Les enzymes diffèrent en revanche de la plupart des autres types de catalyseurs par leur très grande spécificité. Cette spécificité découle de leur structure tridimensionnelle. De plus, l'activité d'une enzyme est modulée par diverses autres molécules : un inhibiteur enzymatique est une molécule qui ralentit l'activité d'une enzyme, tandis qu'un activateur de cette enzyme l'accélère ; de nombreux médicaments et poisons sont des inhibiteurs enzymatiques. Par ailleurs, l'activité d'une enzyme décroît rapidement en dehors de sa température et de son pH optimums.
Essais (technologie)
Etudes comparatives
EvaluationIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Present methods of assessing the activity of bates have been reviewed and assessed with a view to the development of procedures which enable the activity of alternative products to be compared in laboratory tests. The relevance of factors influencing the results obtained in laboratory tests to industrial application are also discussed. On balance the use of Hide Powder Azure (HPA) appears to have most potential for bate assay although the method currently used must be more accurately defined before it can become an "Official Method". Note de contenu : - General principles affecting enzyme assays
- The choice of an assay suitable for publication as a standard
- Appendix : Hide powder azure (HPA) assay of soaking enzymes and bates
- Fig. 1 : Effect of varying temperature on ABM bacterial neutral proteinase
- Fig. 2 : Effect of pH on the activity of ABM bacterial Neural Proteinase at 35°C
- Fig. 3 : Effect of temperature at pH 6.5 and 8.5 on the activity of ABM proteinase T
- Fig. 4 : Activity profile of pancreatic/bacterial combination bate (ex BLMRA records)
- Fig. 5 : Graph showing activity against increasing enzyme concentration (ex author's own laboratory records)
- Table 1 : Apparent activities of enzyme A relative to enzyme B with increasing pH
- Table 2 : Comparison of results obtained by two methods
- Table 3 : Number of grams required to give the same activity as 1g trypsin
- Table 4 : Relative activities of enzymes in table 3 according to hide powder azure and gelatine assaysEn ligne : https://drive.google.com/file/d/15Z__GBR5AC2MZh3QJfC1LMEY6Pm1Dk3I/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=34216
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 66 (Année 1982) . - p. 110-111[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 007129 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Bio-oxidation of oil tanned leathers / K. Balajyothi in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 92, N° 5 (09-10/2008)
[article]
Titre : Bio-oxidation of oil tanned leathers Type de document : texte imprimé Auteurs : K. Balajyothi, Auteur ; Victor John Sundar, Auteur ; A. Gnanamani, Auteur ; Chellappa Muralidharan, Auteur Année de publication : 2008 Article en page(s) : p. 210-213 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Chamoisage Le chamoisage est une technique artisanale qui consiste à fabriquer un type de cuir très souple et de grande qualité, utilisé notamment dans la ganterie. L'atelier où se pratique cette activité est appelé une "chamoiserie", tandis que l'artisan dont c'est la spécialité est un "chamoiseur".
Ce cuir était autrefois fabriqué à partir de peaux de chamois (d'où l'origine du mois "chamoisage") traitées avec de l'huile de poisson, ce qui en faisait un produit rare et cher. Les artisans essayaient donc de fabriquer des cuirs aux qualités approchantes en utilisant la peau d'animaux d'élevage, un tel cuir est alors appelé "peau chamoisée".
Le chamoisage est désormais pratiqué sur les mêmes types de peaux que celles utilisées en mégisserie (agneau, chèvre, vachette, mouton…). Il met en œuvre les mêmes opérations que la mégisserie jusqu'à l'étape de "gonflement". Les peaux sont alors étendues et enduites avec de l'huile de poisson, puis frappées avec un fouloir pour faire pénétrer l'huile. Durant cette étape on expose régulièrement les peaux à l'air (on les "évente"), tout en ajoutant de l'huile.
La dernière opération du chamoisage est le "remaillage" qui consiste à faire "cotonner" la peau en arrachant sa "fleur" avec un couteau qui ne tranche pas.
Un sous-produit du chamoisage, le "dégras", est très recherché par les corroyeurs pour apprêter leurs cuirs.
Il existe une norme française AFNOR qui s'applique aux peaux chamoisées : NF G59-001 de janvier 1981, Cuirs et peaux - Peaux chamoisées - Présentation, dimensions et marquage.
Cuirs et peaux -- Analyse
Cuirs et peaux -- Propriétés organoleptiques
Enzymes microbiennes
Humidité -- Absorption:Eau -- Absorption
Oxydation biologique
Oxydation enzymatiqueIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Conventional methods of chamois production suffer from the long process time and the possibility of inconsistent result. A novel approach has been made to reduce the oxidation time for oil tanned leathers from 10 days to about an hour using enzyme as the oxidizing agent. Organoleptic assessment and analysis in comparison with conventional leathers, supports the viability of the system. Note de contenu : - Experimental methods : Materials and methods - Assay for polyphenol oxidase
- Processing of chamois leather - conventional method
- Trials with enzymatic oxidation of oil treated leathers
- Results and discussion
- Conclusion
- Appendix : Identification of bacterial strain - Extraction of polyphenol oxidase from streptomyces sp. SS07
- Table 1 : Duration of oxidation and drying
- Table 2 : Organoleptic properties of leathers
- Table 3 : Water absorption characteristics of leathers
- Table 4 : Strength characteristics of leathers
- Fig. 1 : Scanning Electron Micrographs (x500) of cross section of chamois leathers. Top : Control leather ; bottom experimental leatherPermalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=35253
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 92, N° 5 (09-10/2008) . - p. 210-213[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 21781 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible
[article]
Titre : Collagenases and their inhibitors : a review Type de document : texte imprimé Auteurs : Sijin Wu, Auteur ; Xuewei Zhou, Auteur ; Zhicheng Jin, Auteur ; Haiming Cheng, Auteur Année de publication : 2023 Article en page(s) : 20 p. Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Antienzymes
CollagénasesLes collagénases sont des enzymes capables de rompre les liaisons peptidiques du collagène. Elles facilitent la destruction des structures extracellulaires lors de la pathogenèse bactérienne. Ce sont des exotoxines.
La production de collagénases peut être induite lors d'une réponse immunitaire, par les cytokines qui stimulent les cellules telles que les fibroblastes et les ostéoplastes et occasionnent indirectement des lésions tissulaires.
Cuirs et peaux
Enzymes microbiennes
Epilage enzymatique
MétalloprotéinasesIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Hide and skin are complex tissue where the most abundant component is collagen. Matrix metalloproteinases and bacterial collagenases are two kinds of collagenases that can cleave the triple-helical domain of native fibrillar collagens. In this paper, the family members and domain composition of matrix metalloproteinases and bacterial collagenases are summarized. The catalytic mechanism of collagen hydrolysis by collagenases is described, and the methods adopted to date for investigating and regulating collagenases and their inhibitors are reviewed. Furthermore, the applications of collagenases and their inhibitors in biomedicine, food processing and the enzymatic unhairing process in the leather-making industry are presented. Note de contenu : - PROGRESS OF RESEARCH ON COLLAGENASES : research on collagenases - MMPs - Bacterial collagenases - Applications of collagenases
- REGULATORY APPROACHES USING COLLAGENASE INHIBITORS : Zinc-binding inhibitors - Non zinc-binding inhibitors - Applications of collagenase inhibitors
- Table 1 : Classification of MMP family with their domain organization and substrates preference
- Table 2 : Applications of collagenases in the biomedical field
- Table 3 : List of inhibitors with different inhibitory principles
- Table 4 : List of MMP-13 inhibitors for the treatment of OA
- Table 5 : List of bacterial collagenases (ColH) inhibitorsDOI : https://doi.org/10.1186/s42825-023-00126-6 En ligne : https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/s42825-023-00126-6.pdf Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=40069
in COLLAGEN AND LEATHER > Vol. 5 (2023) . - 20 p.[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Development of sustainable strategies for leather waste management through bacterial remediation / A. Sindhuja in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXV, N° 12 (12/2020)
PermalinkEnzymatic reactions and phylogenetic analysis of haloveratile bacteria isolated from çamalti saltern salt samples used in the leather industry / Pinar Caglayan in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXIV, N° 12 (12/2019)
PermalinkExamination of haloversatile bacteria on salted goatskin and inactivation of haloversatile bacteria via direct electric current / S. Kose in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXIX, N° 4 (04/2024)
PermalinkHeterologous expression of metalloproteinases from planococcus halotolerans SCU63T and eco-friendly enzymatic dehairing of goatskin / Zhang Shihao in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 105, N° 3 (05-06/2021)
PermalinkIdentification of slightly halophilic bacteria from salted sheepskin samples and investigation of their biotechnological importance / Dilek Yalcin in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 108, N° 1 (01-02/2024)
PermalinkIncreasing the preservative palette : a multifunctional active with natural efficacy against bacteria, yeasts and moulds / Anna Crovetto in SOFW JOURNAL, Vol. 142, N° 5 (05/2016)
PermalinkIsolation and identification of moderately halophilic bacteria from soak liquor samples collected of leather tanneries / Pinar Caglayan in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXVIII, N° 7 (07/2023)
PermalinkReducing the risk of grain damage during bating of leather manufacturing : an alternative to pancreatic enzymes with alkaline protease from novel Bacillus Subtilis SCK6 / Li Fuyi in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXV, N° 9 (09/2020)
PermalinkScreening of industrially important enzymes produced by moderately halophilic bacteria isolated from salted sheep skins of diverse origin / Pinar Caglayan in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXII, N° 6 (06/2017)
PermalinkStudies on alkaline protease from bacillus crolab MTCC 5468 for applications in leather making / Ammasi Ranjithkumar in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXII, N° 7 (07/2017)
PermalinkThe window to eye beauty : a new "non-gender" eye care active ingredient / Meritxell Llinas in SOFW JOURNAL, Vol. 145, N° 9 (09/2019)
PermalinkWhat are enzymes or bates ? / Karl Flowers in INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM), N° 43 (09-10/2020)
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