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Le sulfate est le sel de l'acide sulfurique H2SO4. La formule de l'ion sulfate est SO42-.
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Adding value to tannery fleshings : Part I - Oils and protein hydrolysates - Production and application / I. Bragança in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 97, N° 2 (03-04/2013)
[article]
Titre : Adding value to tannery fleshings : Part I - Oils and protein hydrolysates - Production and application Type de document : texte imprimé Auteurs : I. Bragança, Auteur ; A. Crispim, Auteur ; A. Sampaio, Auteur ; E. Ramalho, Auteur ; F. Crispim, Auteur ; N. S. Caetano, Auteur ; P. C. Silva, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 62-67 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Cuirs et peaux -- Déchets -- Recyclage
Cuirs et peaux -- Propriétés mécaniques
Déchets -- Valorisation
Echarnage
Extraction (chimie)
Glutaraldéhyde
Huiles et graisses
Hydrolysats de protéines
Hydrolyse
Produits de nourriture du cuir
Protéines
SulfatesLe sulfate est le sel de l'acide sulfurique H2SO4. La formule de l'ion sulfate est SO42-.
TannageIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : The tanning industry generates a high quantity of solid wastes. Therefore, there is a need to create valorization [added value] options for these wastes. The present work had as its main objective creating added value by production of fat and hydrolyzed protein. To this end, fleshings were treated by hydrolysis with regard to the influence of various factors. The best result was found for a temperature of 60°C, 4 hours of hydrolysis, 2% of enzyme and 100% of water, with a fat extraction yield of 93%.
The fat obtained through the hydrolysis process was used to produce sulphated oils. The protein hydrolysate was concentrated to about 40% of solids content and used to prepare co-products of protein hydrolysage and glutaraldehyde.
Sulphated oils were applied in leather fatliquoring and the different protein hydrolysates were tested in leather retannage. The leather samples obtained were evaluated by physical-mechanical tests and the results were compared to those obtained through a standard process. the results were very satisfactory and, in some cases better than the specified standard.
The process of adding value to this waste results in a double advantage for the leather industry, reducing the environmental impact and allowing production of alternative products for leather fatliquoring and retannage.Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Fat extraction - Oil production - Hydrolysate treatment - Leather treatment and evaluation - Fat extraction - Oil production - Hydrolysate treatment - Leather treatment and evaluation En ligne : https://drive.google.com/file/d/1L81N_8EBYtQFg4_VzHytHtl0U2zipgd1/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=18143
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 97, N° 2 (03-04/2013) . - p. 62-67[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 14986 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible A comparison of electrical methods with chemical methods for the analysis of pickled hides / Helen A. Gruber in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. LXIX (Année 1974)
[article]
Titre : A comparison of electrical methods with chemical methods for the analysis of pickled hides Type de document : texte imprimé Auteurs : Helen A. Gruber, Auteur ; Edward F. Mellon, Auteur ; Howard W. Jones, Auteur Année de publication : 1974 Article en page(s) : p. 396-409 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Acidité
Calcium
Cendres
Chlorures
Cuirs et peaux -- Analyse
Electrochimie
pH
PicklageLe picklage consiste à faire absorber à la peau en tripe une quantité importante d'acide, en présence de sel neutre (NaCl) pour réprimer le gonflement que provoquerait l'acidité du milieu.
Sels d'ammonium
SulfatesLe sulfate est le sel de l'acide sulfurique H2SO4. La formule de l'ion sulfate est SO42-.Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Analyses for chloride, sulfate, total acid, calcium, and ammonia were performed on commercially prepared pickled hides and their expressed liquors by chemical and electrochemical methods. Data obtained with well equilibriated hides showed that specific ion electrodes, where available, gave values that reflected accurately the analyses obtained by chemical methods. Electrodialysis measurements gave the total electrolyte content. Note de contenu : - Moisture and ash determination
- Determination of pH
- Determination of chlorides
- Determination of sodium
- Determination of ammonium salts
- Determination of total sulfates
- Determination of acidity - Determination of calcium
- Electrodialysis of expressed liquor and hide samplesEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1YRyBWKGlnH50usxqvRM7tfo9v_1ruxvR/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=41372
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. LXIX (Année 1974) . - p. 396-409[article]Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 008508 - Périodique Archives Documentaires Exclu du prêt Determination of chloride and sulphate ions in leather pickling liquor by low-pressure ion chromatography / Bo Li in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 88, N° 1 (01-02/2004)
[article]
Titre : Determination of chloride and sulphate ions in leather pickling liquor by low-pressure ion chromatography Type de document : texte imprimé Auteurs : Bo Li, Auteur ; Fan Zhang, Auteur ; Zhang Xinshen, Auteur Année de publication : 2004 Article en page(s) : p. 6-9 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Analyse quantitative (chimie)
Chromatographie
Eaux usées -- Analyse
Ions chlorure
PicklageLe picklage consiste à faire absorber à la peau en tripe une quantité importante d'acide, en présence de sel neutre (NaCl) pour réprimer le gonflement que provoquerait l'acidité du milieu.
Statistique
SulfatesLe sulfate est le sel de l'acide sulfurique H2SO4. La formule de l'ion sulfate est SO42-.Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The deleterious effects on the quality of soil and ground waters of electrolytes discharged as a result of salts used by the tanning industry is of concern now more than ever. The electrolyte is usually in the form of chloride and sulphate and thus it is necessary to determination chloride ion and sulphate ion in tanning effluents. The determination of chloride ion and sulphate ion in leather pickling liquor is important to determine the salt’s contribution to the total salt concentration of the sewage for each process. The aim of this work is to apply LPIC (without using a suppressor column) to the quantitative determination of chloride ion and sulphate ion in pickle liquor.
Tests of precision, recovery and linear range were also conducted to evaluate the above method. The results show that the coefficients of variation are less than 4.77% or 3.76% with recoveries of 99.95% and 102.31% for chloride ion and sulphate ion respectively. Two calibration curves were obtained over the concentration range of 10 to 30 mg/L for chloride and 30 to 300 mg/L for sulphate. The detection limits of the method developed for chloride ion and sulphate ion are 0.144 and 2.853 mg/L respectively. LPIC performed without a suppressor column is shown to be suitable as a method for quantitative determination of chloride ion and sulphate ion in leather pickling liquor.Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURE : Apparatus - Reagents and solutions - Sample preparation
- RESULTS AND DISCUSSION : Choice of column - Choice of eluent - Eluent concentration - Effect of pH - Linearity tests - Precision tests - Detection limit - Analysis of real samples
- Table 1 : Chromatographic conditions for the analysis of inorganic anions
- Table 2 : Result of the statistical treatment performed on pairs of LPIC data
- Table 3 : Results of precision tests
- Table 4 : Determination of chloride and sulphate concentration in leather pickling liquorEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1UboMr69zI0I7MlSoXPCZw8XWfzWn0r-n/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39648
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 88, N° 1 (01-02/2004) . - p. 6-9[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Influence de l'effet thermique du plaquage sur l'hydrophilie du cuir au chrome nourri / Jean Poré in TECHNICUIR, N° 6 (06-07/1978)
[article]
Titre : Influence de l'effet thermique du plaquage sur l'hydrophilie du cuir au chrome nourri Type de document : texte imprimé Auteurs : Jean Poré, Auteur ; Gérard Gavend, Auteur Année de publication : 1978 Article en page(s) : p. 83-95 Note générale : Annexe - Bibliogr. Langues : Français (fre) Catégories : Absorption
Adsorption
Chrome
Cuir
Eau
Huiles et graisses animales
Perméabilité
Produits de nourriture du cuir
SulfatesLe sulfate est le sel de l'acide sulfurique H2SO4. La formule de l'ion sulfate est SO42-.
TempératureIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Après les travaux réalisés sur la désulfonation thermique des huiles de nourritures sulfonées et sulfatées, en fonction de différents facteurs : températures, temps, humidité, les auteurs étudient l'influence de l'effet thermique du plaquage entre 100 et 150°C avec et sans pression sur l'hydrophilie du cuir au chrome nourri avec des huiles de pied de boeuf et de spermaceti sulfatées et sulfitées.
Des résultats obtenus, ils dégagent les orientations pratiques que l'on peut envisager.Note de contenu : - DESULFONATION THERMIQUE DES HUILES SULFATEES ET SULFONEES
- VARIATION DE L'HYDROPHILIE D'UN CUIR AU CHROME NOURRI, SOUS L'EFFET THERMIQUE DU PLAQUAGE
- RESULTATS : Observations générales sur les différentes caractéristiques examinées - Analyse des variations des quantités d'eau absorbées et transmises en fonction des paramètres expérimentauxEn ligne : https://drive.google.com/file/d/14R2imzyz9ebQopvXtX_pfaWP50tJAO91/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=22686
in TECHNICUIR > N° 6 (06-07/1978) . - p. 83-95[article]Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 009122 - Périodique Archives Documentaires Exclu du prêt Méthodes générales d'essai des pigments et matières de charge. Partie 13 : Détermination des sulfates, chlorures et nitrates solubles dans l'eau - Norme ISO 787-13 / International Organization for Standardization (Genève, Suisse) / Geneve [Switzerland] : International Organization for Standardization (ISO) (2002)
Est accompagné de
- Méthodes générales d'essai des pigments et matières de charge. Partie 3 : Détermination des matières solubles dans l'eau - Méthode par extraction à chaud - Norme ISO 787-3 / International Organization for Standardization (Genève, Suisse) / Geneve [Switzerland] : International Organization for Standardization (ISO) (2000)
- Méthodes générales d'essai des pigments et matières de charge. Partie 7 : Détermination du refus sur tamis - Méthode à l'eau - Méthode manuelle - Norme ISO 787-7 / International Organization for Standardization (Genève, Suisse) / Geneve [Switzerland] : International Organization for Standardization (ISO) (2009)
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 20778 ISO 787-13 Norme Bibliothèque principale Documentaires Disponible Salt-pH effects on collagen thermal stability in pickling and curing / A. E. Russel in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 59 (Année 1975)
PermalinkSalt-pH effects on collagen thermal stability in pickling and curing / A. E. Russel in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 59, N° 1 (01-02/1975)
PermalinkUnderstanding natural ingredients and mildness / Barbara Olioso in PERSONAL CARE EUROPE, Vol. 14, N° 2 (04/2020)
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