Titre : |
Low-salt antiseptic curing studies |
Type de document : |
texte imprimé |
Auteurs : |
A. E. Russel, Auteur ; A. C. Galloway, Auteur |
Année de publication : |
1980 |
Article en page(s) : |
p. 1-8 |
Note générale : |
Bibliogr. |
Langues : |
Anglais (eng) |
Catégories : |
Antiseptiques Chlorure de sodiumLe chlorure de sodium est un composé chimique de formule NaCl. On l'appelle plus communément sel de table ou de cuisine, ou tout simplement sel dans le langage courant. C'est le principal produit dissous dans l'eau de mer ; on l'appelle alors sel marin.
On l'obtient : dans des marais salants par évaporation de l'eau de mer, dans des mines, par extraction du sel gemme (halite) ou en le synthétisant lors de réactions à hautes températures entre du dichlore (Cl2) et du sodium métallique (Na).
Le chlorure de sodium est utilisé dans l'industrie chimique pour produire du chlore, de la soude caustique et de l’hydrogène. Coût Cuirs et peaux -- Conservation Cuirs et peaux -- Industrie -- Aspect de l'environnement Industrie -- Pollution -- Lutte contre
|
Index. décimale : |
675 Technologie du cuir et de la fourrure |
Résumé : |
Strategies adopted to counter pollution problems confronting the leather industy may be categorised generally under three headings. |
Note de contenu : |
- Salt component in curing
- Role of salt in curing
- Water activity and bacterial growth
- A. Laboratory studies on hide cutting
- Small-scale field trials
- Further field trials
- Salt components in proposed low-salt cure
- Salt utilisation in curing at various levels of salt offered
- Costing of low-salt-antiseptic preservation
- Table 1 : Pollution control-the three R's
- Table 2 : Salt components in curing
- Table 3 : Relation between the concentration
- Table 4 : Limiting water activities for growth of some bacteria
- Table 5 : Effect of salt concentration and soluble protein on bacterial count at 20°C
- Table 6 : Maximum stable storage periods (in days) observed for green hide cuttings dip-treated in antiseptic salt solutions followed by moist storage in polythene envelopes at 26°C
- Table 7 : Ash and moisture analysis on treated green hide pieces after 20h dip treatment in various antiseptic salt solutions
- Table 8 : Ratio of treated, drained weight to green weight of hide cuttings in various antiseptic-salot treatments
- Table 9 : Field trials on hide preservation using antiseptic-salt mixtures
- Table 10 : Field trials on hide preservation using antiseptic-salt-mixtures
- Table 11 : Periods of stable storage of hide cuttings from trial 3 treatments based on hair-slip and staling in moist incubation at 26°C
- Table 12 : Salt components in proposed low-salt cure
- Table 13 : Salt utilisation in curing at various levels of salt offered |
En ligne : |
https://drive.google.com/file/d/10hugwZZ6lPg8UQ983_BfBMyoA9C_kWTd/view?usp=drive [...] |
Format de la ressource électronique : |
Pdf |
Permalink : |
https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=34131 |
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 64, N° 1 (01-02/1980) . - p. 1-8