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Advances in understanding of enzymatic unhairing of bovine hides / Marcelo Fraga de Sousa in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CIX, N° 8 (08/2014)
[article]
Titre : Advances in understanding of enzymatic unhairing of bovine hides Type de document : texte imprimé Auteurs : Marcelo Fraga de Sousa, Auteur Année de publication : 2014 Article en page(s) : p. 268-277 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Cuirs et peaux de bovins
Epilage enzymatiqueIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The unhairing process is the most significant contributor to pollution load in the beamhouse. This has made unhairing one of most investigated areas over the past few decades, where the focus has been to reduce the amount of sulfur-based chemistry used during processing. In a country like Brazil, with 36 million hides processed every year, the amount of sodium sulfide applied during unhairing is around 10.800 tons/year, which represents approximately 2.200* ton of sulfur added to the process.
A conventional unhairing process for bovine hides normally uses sulfide, sulfhydrate, lime, surfactants, and one or more auxiliaries based on mercaptans, thioglycolate, amines, urea, enzymes, or combination of these. The use of such auxiliaries was introduced many years ago with the purpose of reducing the amount of sulfide/sulfhydrate applied, while improving the efficiency of hair removal and helping to control swelling. Since then, many types of unhairing auxiliaries have come to the market, with different chemical compositions, for different purposes and with different efficiencies. Nevertheless, when the amount of sulfide/sulfhydrate needs to be reduced to very low levels without diminishing the quality of the unhairing and at reasonable cost, enzymatic auxiliaries are the preferred and logical choices.
In this paper we will present the results from an enzymatic unhairing process developed by Buckman that allowed the reduction of Na2S offer to half of the normal levels. In addition to reducing the environmental impact of unhairing - and the whole beamhouse operation - the process also produced significant benefits in terms of increased area yield (from raw hide to wetblue), improved flatness, and less drawing while maintaining the same characteristics of grain integrity and tightness.Note de contenu : - The basement membrane
- Laminins, collagen IV and collagen VII
- Enzymatic assisted unhairing
- MATERIALS AND METHODS : Pilot scale evaluations - Industrial scale evaluationsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1T1IcbVrFH4PIACNlHfAlf3hKtRWW9l1_/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=21786
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CIX, N° 8 (08/2014) . - p. 268-277[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 16444 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible An eco-friendly method of gelatin preparation based on enzymatic dehairing and lime-free swelling process / Ding Xiaoliang in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 105, N° 3 (05-06/2021)
[article]
Titre : An eco-friendly method of gelatin preparation based on enzymatic dehairing and lime-free swelling process Type de document : texte imprimé Auteurs : Ding Xiaoliang, Auteur ; Zhijun Chen, Auteur ; Zhongzhen Long, Auteur ; Zhihua Shan, Auteur Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 153-158 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Caractérisation
Cuirs et peaux -- Analyse
Eaux usées -- Analyse
Epilage enzymatique
Extraction (chimie)
GélatineLa gélatine est une substance solide translucide, transparente ou légèrement jaune, presque sans goût et sans odeur, obtenue par l'ébullition prolongée de tissus conjonctifs (peaux) ou d'os d'animaux (principalement porc, bœuf, poisson). Elle possède de nombreuses applications dans le domaine culinaire, la médecine, les industries agroalimentaire et pharmaceutique.
En matière d’étiquetage, la gélatine est considérée par la norme européenne3 comme un ingrédient et non pas comme un additif, c'est pourquoi elle n'a pas de numéro E. Hors Union européenne, elle est considérée par certains pays comme un additif gélifiant et on peut la trouver avec la dénomination E441.
La gélatine est un mélange de protéines obtenu par hydrolyse partielle du collagène extrait de la peau comme la peau de porc (cochon), des os, des cartilages, etc. Les liaisons moléculaires entre les fibres de collagène sont alors brisées. Mélangée à de l'eau, la gélatine forme un gel colloïdal semi-solide thermo-réversible (il fond lorsqu'il est chauffé et recouvre son aspect gélatineux lorsqu'il est refroidi). Sous forme déshydratée, par contre, la gélatine n'a pas de point de fusion et devient friable ou brûle quand elle est chauffée à trop haute températureLa rhéologie de la gélatine se caractérise par un comportement viscoélastique, et des contraintes trop élevées ou appliquées trop rapidement peuvent entraîner une rupture fragile (fracturation) ou ductile6. Le caractère plutôt élastique/fragile ou plutôt visqueux/ductile dépend de la concentration en gélatine de la solution aqueuse et de la température, ainsi que de la durée de la mise sous contrainteLes acides aminés constituant la gélatine sont : la glycine (21 %), la proline (12 %), l'hydroxyproline (12 %), l'acide glutamique (10 %), l'alanine (9 %), l'arginine (8 %), l'acide aspartique (6 %), la lysine (4 %), la sérine (4 %), la leucine (3 %), la valine, la phénylalanine et la thréonine (2 %), l'isoleucine et l'hydroxylysine (1 %), la méthionine et l'histidine (< 1 %) et la tyrosine (< 0,5 %). Ces valeurs sont variables (surtout pour les constituants minoritaires) et dépendent de la source de matériaux bruts et de la technique de préparation. La gélatine est constituée à environ 98-99 % (en poids sec) de protéines et contient 18 acides aminés dont huit des neuf acides aminés essentiels à l'Homme. Elle n'a qu'une relative valeur nutritionnelle du fait de l'absence de tryptophane et de son déficit en isoleucine, thréonine et méthionine; elle possède également un taux inhabituellement élevé d'acides aminés non essentiels, la glycine et la proline (qui sont produits par le corps humain). (Wikipedia)
Gonflement (physique)
Microscopie électronique à balayage
Peaux brutes -- Trempe
Procédés de fabricationIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : The conventional method of gelatin production generates a large quantity of wastewater, sludge and H2S gas due to the use of sulfide and lime. In this study, an eco-friendly method of extracting gelatin from animal hides was developed. The dehairing process was designed using enzymes and performed simultaneously with soaking, and the swelling process based on sodium silicate was used in the gelatin production. A comparative analysis showed that the effect of the soaking step using enzymatic dehairing was as effective as the use of sulfide. SEM analysis and proteoglycan content measurement indicated that the extent of fibre bundle opening and interfibrillar substance removal were comparable to that of the swelling process with lime when using sodium silicate. The reduction of the TKN and COD loads in the wastewater was of the order of 10% relative to the conventional swelling process, and the dry weight and organic content of the sludge generated during the swelling process based on sodium silicate were reduced by 59.62% and 41 .75%, respectively. Furthermore, the gelatin extracted with this eco-friendly method possessed similar physicochemical properties, including the molecular weight, viscosity, and extraction yield. This study indicates that this eco-friendly method of gelatin preparation based on enzymatic dehairing and lime-free swelling can help to achieve sustainability in the gelatin industry.
Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURE : Materials - Clean treatment of raw hides - Determinationof the swelling effect - Characterisation of waste from the swelling process - Observation of the swelled pelt tissue - Gelatin extraction - Characterisationof gelatine
- RESULTS AND DISCUSSION : Analysis of enzymatic dehairing - Analysis of the swelling effect - Analysis of spent liquors and sludge from the swelling process - SEM analysis - Comparative analysis of the performance of gelatin
- Table 1 : Dissolved substances under different alkaline materials
- Table 2 : Main parameters of the spent swelling bath
- Table 3 : Main parameters of sludge produced by 100 kg of swelled pelts
- Table 4 : Basic properties of gelatinEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1Fo1mi1Pqa-BLsFo-7jjrmv40OTZX4yt2/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=35835
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 105, N° 3 (05-06/2021) . - p. 153-158[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 22745 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible An integrated eco-friendly tanning method for the manufacture of upper leathers from goatskins / Subramanian Saravanabhavan in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 87, N° 4 (07-08/2003)
[article]
Titre : An integrated eco-friendly tanning method for the manufacture of upper leathers from goatskins Type de document : texte imprimé Auteurs : Subramanian Saravanabhavan, Auteur ; Rathinam Aravindhan, Auteur ; Palanisamy Thanikaivelan, Auteur ; B. Chandrasekaran, Auteur ; Jonnalagadda Raghava Rao, Auteur ; Balachandran Unni Nair, Auteur Année de publication : 2003 Article en page(s) : p. 149-158 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Coût-Efficacité
Cuir -- teneur en chrome
Cuirs et peaux de chèvres
Déchets -- Réduction
Eau -- Consommation -- Réduction
Eaux usées -- Analyse
Epilage enzymatique
Tannage au chromeIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Present leather-making processes cause difficulties, with regard to their perceived environmental impact. Pre-tanning and tanning processes contribute more than 90% of the total pollution load from leather processing.
Conventional process methods subject the skin to wide variations in pH. Such pH changes, lead to salt formation which results in a net increase in COD, TDS, chlorides, sulphates and chromium levels in tannery wastewaters.
In this study, a three-step process sequence has been explored to limit the pH range in leather processing to between 4.0-8.0. A sequence of operations, viz. enzyme unhairing, NaOH based fibre opening and pickle-less chrome tanning produces leathers matching the functional performance of conventionally processed leathers but leading to substantial environmental benefits in the reduction of COD and total solids by 43 and 70%, respectively. Water consumption for processing is reduced to 17.81/Kg raw hide. The process sequence explored appears to be economically viable.Note de contenu : - EXPERIMENTAL METHODS :
- Standardisation of dehairing process
- Standardisation of opening up of fibre bundles
- Experimental tanning process (E)
- Conventional tanning process (C, as followed in India)
- EXAMINATION OF THE LEATHERS :
- Input-output analysis
- Scanning electron microscopic examination
- RESULTS AND DISCUSSION :
- Standardisation of dehairing system
- Standardisation of NaOH for opening up of fibre bundles
- INTEGRATED THREE STEP TANNING PROCESS : AN APPRAISAL
- Softness measurements
- Scanning electron microscopic analysis
- Chromium in leather
- OBJECTIVE AND SUBJECTIVE METHODS OF EVALUATION OF THE LEATHER
- Strength characteristics
- Tactile properties
- Environmental benefits
- Techno-economic viability
- INPUT-OUTPUT AUDIT OF THE EXPERIMENTAL AND CONTROL PROCESS
control process
- Table 1 : Composition of depilatory mixture* for different methods of application
- Table 2 : Extent of swelling and cross section pH of the pelts from preliminary fibre opening trials
- Table 3 : Compression measurement and gradient data for control (C) and experimental (E) crust Leathers
- Table 4 : Comparison of chromium content in wet blue leathers from control (C) and experimental (E) processes
- Table 5 : Physical testing data of control (C) and experimental (E) leathers
- Table 6 : Composite liquor analysis
- Table 7 : Comparison of water requirement and discharge for control (C) and experimental (E) leather processing of 1 kg raw skins
- Table 8 : Time and power consumption for the conventional (C) and experimental tanning (E) processes
- Table 9 : Cost estimates of the conventional (C) and experimental tanning (E) processes
- Table 10 : Input-output audit for both control and experimental processEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1jxj7vQuxr9IAA_lOPXzd04eZ-44Kkiva/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39771
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 87, N° 4 (07-08/2003) . - p. 149-158[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Approach towards safe and efficient enzymatic unhairing of bovine hides / Mei Chen in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXIII, N° 2 (02/2018)
[article]
Titre : Approach towards safe and efficient enzymatic unhairing of bovine hides Type de document : texte imprimé Auteurs : Mei Chen, Auteur ; Mingfang Jiang, Auteur ; Min Chen ; H. Cheng Année de publication : 2018 Article en page(s) : p. 59-64 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Caséine Les caséines sont des protéines qui constituent la majeure partie des composants azotés du lait. La première phase de la fabrication du fromage est leur précipitation par adjonction d'un acide ou de présure. Le mot caséine est issu du latin caseus, "fromage".
- Caractéristiques : La quantité des caséines d'un lait varie selon les espèces animales : 82 % (des protéines) pour le lait de vache et 40 % pour le lait humain.
L'hydrolyse d’une caséine fait ressortir des teneurs élevées en acide glutamique, proline, leucine, lysine, sérine et thréonine.
- Caséines bovines : Il y a plusieurs types de caséines dans le lait de vache. Les plus présentes sont les caséines αS1 (40 %), β (35 %), κ (12 %), αS2 (10 %) et γ (3 à 7 %).
La caséine du lait de vache précipite facilement en caillots blancs, soit par abaissement du pH au voisinage de son point isoélectrique (pH 4,6), soit par action enzymatique (présure). La caséine du lait humain ne précipite pas par simple acidification. Cependant, la précipitation à un pH de 6 est immédiate en présence du suc gastrique du nourrisson à cause de la présure qu'il contient (la chymosine pour être précis).
- Caséines humaines : Les caséines représentent 40 % des protéines du lait humain contre 82 % dans le lait de vache. Elles forment également des micelles plus petites qui expliquent en plus de la haute teneur en protéine solubles la coagulation plus fine du lait maternel dans l’estomac du nourrisson. (Wikipedia)
Cuirs et peaux de bovins
Epilage enzymatique
Hydrolyse enzymatique
Ions métalliquesIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Unhairing is an essential step in leather manufacturing. The traditional hair-burning technology brings huge sulfide pollution and large COD, BOD in the effluent. Hair-saving enzymatic unhairing is a popular method for displacing sulfide unhairing. However, some of the problems associated with enzymatic unhairing are need for greater control over process parameters and possibility of grain damage to the pelt. To overcome these challenges, an attempt has been made to utilize bivalent metal ions for safe and efficient enzymatic unhairing on bovine hides. The effect of metal ions such as Ca(II), Mg(II), Mn(II), and Zn(II) ions on the activity of AS1.398 protease for hydrolyzing collagen and casein was investigated. The findings were corroborated with the bovine hide unhairing and the resultant leathers were of appreciable quality. The outcomes of this study could add to the knowledge of enzymatic unhairing leading to cleaner leather manufacturing in a safe and efficient way. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Enzymatic activity assays - Effect of metal ions to collagen hydrolytic activity - The procedure of enzymatic unhairing with metal ions - Determination of the total protein content - Determination of the hydroxyproline content - Physical properties testing
- RESULTS AND DISCUSSION : Effect of metal ions to AS1.398 hydrolyzing of collagen fibers - Effect of metal ions to AS1.398 hydrolyzing of casein - Application on enzymatic unhairing processEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1Q0ApdHCgWu1jtinc_Um-xzBwSplvAn9-/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=29953
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXIII, N° 2 (02/2018) . - p. 59-64[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 19539 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Associated use of enzymes and hydrogen peroxide for cowhide hair removal / Eliane Andrioli in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CIX, N° 2 (02/2014)
[article]
Titre : Associated use of enzymes and hydrogen peroxide for cowhide hair removal Type de document : texte imprimé Auteurs : Eliane Andrioli, Auteur ; Mariliz Gutterres, Auteur Année de publication : 2014 Article en page(s) : p. 41-48 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Azote
Cuirs et peaux de bovins
Eaux usées -- Analyse
EnzymesUne enzyme est une protéine dotée de propriétés catalytiques. Pratiquement toutes les biomolécules capables de catalyser des réactions chimiques dans les cellules sont des enzymes ; certaines biomolécules catalytiques sont cependant constituées d'ARN et sont donc distinctes des enzymes : ce sont les ribozymes.
Une enzyme agit en abaissant l'énergie d'activation d'une réaction chimique, ce qui accroît la vitesse de réaction. L'enzyme n'est pas modifiée au cours de la réaction. Les molécules initiales sont les substrats de l'enzyme, et les molécules formées à partir de ces substrats sont les produits de la réaction. Presque tous les processus métaboliques de la cellule ont besoin d'enzymes pour se dérouler à une vitesse suffisante pour maintenir la vie. Les enzymes catalysent plus de 5 000 réactions chimiques différentes2. L'ensemble des enzymes d'une cellule détermine les voies métaboliques qui peuvent avoir lieu dans cette cellule. L'étude des enzymes est appelée enzymologie.
Les enzymes permettent à des réactions de se produire des millions de fois plus vite qu'en leur absence. Un exemple extrême est l'orotidine-5'-phosphate décarboxylase, qui catalyse en quelques millisecondes une réaction qui prendrait, en son absence, plusieurs millions d'années3,4. Comme tous les catalyseurs, les enzymes ne sont pas modifiées au cours des réactions qu'elles catalysent, et ne modifient pas l'équilibre chimique entre substrats et produits. Les enzymes diffèrent en revanche de la plupart des autres types de catalyseurs par leur très grande spécificité. Cette spécificité découle de leur structure tridimensionnelle. De plus, l'activité d'une enzyme est modulée par diverses autres molécules : un inhibiteur enzymatique est une molécule qui ralentit l'activité d'une enzyme, tandis qu'un activateur de cette enzyme l'accélère ; de nombreux médicaments et poisons sont des inhibiteurs enzymatiques. Par ailleurs, l'activité d'une enzyme décroît rapidement en dehors de sa température et de son pH optimums.
Epilage enzymatique
Epilage oxydatif
Evaluation
Hydroxyproline
Peroxyde d'hydrogèneLe peroxyde d'hydrogène (H2O2), communément appelé eau oxygénée ou encore perhydrol (appellation industrielle), est un composé chimique liquide et visqueux, aux puissantes propriétés oxydantes (il est aussi réducteur). C'est donc un agent blanchissant efficace qui sert de désinfectant et (à haute concentration) d'oxydant ou monergol dans les fusées spatiales.
ProtéoglycanesUn protéoglycane est une glycoprotéine, combinaison d'une protéine et d'un glycosaminoglycane (GAG). L'association entre les deux types de chaîne s'effectue essentiellement dans l'appareil de Golgi, mais également au niveau du réticulum endoplasmique d'une cellule. La proportion de glucides des protéoglycanes peut atteindre 95 %. Ceux-ci se présentant sous la forme d'une ou plusieurs chaînes de glycosaminoglycanes non ramifiées. Les chaînes de sucres sont très longues mais pas ramifiées. Ils sont O-glycosylés, se lient à l'acide aminé sérine à l'extrémité OH. Les protéoglycanes peuvent être soit transportés à l'extérieur de la cellule par exocytose (s'intégrant alors à la matrice extracellulaire sous forme de chondroïtine-sulfate, kératan-sulfate, héparan-sulfate, dermatan-sulfate, etc.), soit entrer dans la constitution de la membrane plasmique ou du glycocalyx, jouant alors un rôle dans les relations cellule-matrice.
Les PG (protéoglycanes) ont des compositions et poids moléculaire très variés et sont hétérogènes au niveau de leur structure et de leur fonction.
Les protéoglycanes sont des composants essentiels de la matrice extracellulaire. Ce sont des pièges à eau qui sont importants pour les propriétés mécaniques des tissus cartilagineux par exemple. Les héparan sulfates peuvent avoir un rôle dans la signalisation : ce sont des co-récepteurs pour les FGF (Fibroblast Growth Factor). Les protéoglycanes jouent aussi un rôle dans la diffusion des molécules de signalisation (Wnt, Shh), ou bien en interagissant avec des inhibiteurs (Noggin). (Wikipedia)Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : This study evaluated the use of enzymatic extract produced by a strain of Bacillus subtilis in combination with hydrogen peroxide for hair removal of cowhides. Two concentrations of enzymatic extract (100 and 300 U g-1 of hide), and two concentrations of hydrogen peroxide (4% and 8%) were tested. The hides were evaluated visually, and wastewater was evaluated through analysis of total nitrogen, total, fixed and volatile dissolved solids, glycosaminoglycans, proteoglycans and hydroxyproline. The oxidative-enzymatic unhairing didn’t cause destruction of hair and reduced the process time compared to the conventional and the enzymatic unhairing. The results showed that the oxidative-enzymatic unhairing could be a viable alternative to the use of lime and sodium sulfide on hair removal. Note de contenu : - Materials
- Proteolytic activity
- Hide unhairing
- Analysis of wastewaterEn ligne : https://drive.google.com/file/d/14kQERQTAwPp1Pc0H_TfDk7FZEBbvmhk7/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=20442
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CIX, N° 2 (02/2014) . - p. 41-48[article]Réservation
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Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 15975 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Bio-technology for improved product quality / Claire Shrewsbury in WORLD LEATHER, Vol. 15, N° 1 (02-03/2002)
PermalinkPermalinkPermalinkChanges to the collagen structure using vibrational spectroscopy and chemometrics : a comparison between chemical and sulfide-free leather process / Megha Mehta in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXVI, N° 11 (11/2021)
PermalinkCharacterization and evaluation of fungal enzymatic pool with unhairing activity / B. C. Galarza in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 100, N° 5 (09-10/2016)
PermalinkPermalinkComposition, structure and properties of immunized hair from hair-saving unhairing process / Kong Lili in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 99, N° 3 (05-06/2015)
PermalinkDepilation of skins by pure enzymes / S. Priya in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 92, N° 5 (09-10/2008)
PermalinkDevelopment of a leather processing method in narrow pH profile : Part 1. Standardisation of dehairing process / Palanisamy Thanikaivelan in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 84, N° 6 (11-12/2000)
PermalinkEffective component in a-amylase preparation for unhairing / Yunhang Zeng in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVIII, N° 3 (03/2013)
PermalinkEnzymatic bacterial dehairing of bovine hide by a locally isolated strain of bacillus Licheniformis / E. H. A. Nashy in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 89, N° 6 (11-12/2005)
PermalinkEnzymatic membrane reactor for eco-friendly goat skin unhairing / A. Cassano in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 84, N° 5 (09-10/2000)
PermalinkEnzyme unhairing of skins in recycled liquors - A way to utilize the waste bath / Jian Song in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 96, N° 6 (11-12/2012)
PermalinkPermalinkEtude microbiologique du délainage à l'échauffe / Jacques Prévot / Lyon : Editions de l'Association Corporative des Etudiants en Médecine de Lyon (1972)
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