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Deliming with weak acid-effects on leather quality and effluent / S. M. Colak in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 92, N° 3 (05-06/2008)
[article]
Titre : Deliming with weak acid-effects on leather quality and effluent Type de document : texte imprimé Auteurs : S. M. Colak, Auteur ; Eylem Kiliç, Auteur Année de publication : 2008 Article en page(s) : p. 120-123 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Acides
Ammonium
Cuirs et peaux -- Analyse
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
Cuirs et peaux de moutons
DéchaulageOpération consistant à débarrasser les peaux de la chaux et des substances alcalines qui leur ont été appliquées au pelanage.
Eaux usées -- AnalyseIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Effluent which has a high ammonium content is produced as a result of traditional deliming operation using ammonium salts. Ammonia is converted into nitrate by the nitrogen cycle in nature and ammonium salts discharged into natural water sources have toxic effects on living organisms.In this research weak acids were used to delime in studies on sheep skins to reduce the ammonium load that originates from deliming. Beside the deliming effect of acids, the N content of the resulting discharge water was determined and the effect of these methods on the quality of the leather was studied. The data obtained from the study were compared with the traditional deliming methods and standards. Note de contenu : - Table 1 : Deliming procedure
- Table 2 : Degreasing, pickling, tanning, neutralisation and dyeing procedures
- Table 3 : Total nitrogen values of deliming effluents
- Table 4 : Chemical analysis results of leathers processed using different deliming methods
- Table 5 : Physical test results of leathers processed usingdiffer ent deliming methodsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1d6Ab5ISYhVt5M-CDc1c-dDyuShxmJksX/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38956
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 92, N° 3 (05-06/2008) . - p. 120-123[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Soaking with tannins-the biocidal activity of vegetable tannins used in the soaking float / S. M. Colak in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 90, N° 5 (09-10/2006)
[article]
Titre : Soaking with tannins-the biocidal activity of vegetable tannins used in the soaking float Type de document : texte imprimé Auteurs : S. M. Colak, Auteur Année de publication : 2006 Article en page(s) : p. 193-196 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Antibactériens
Bain de trempe
Châtaignier et constituants
Cuirs et peaux
Formulation (Génie chimique)
Mimosa et constituants
Noix de galle
QuebrachoLe quebracho est un arbre à écorce ligneuse, mesurant 30 mètres de haut, à feuilles tannées et à fleurs tubulées blanches.
Quebracho est l'un des noms communs, en espagnol, d'au moins trois espèces similaires d'arbres originaires du Gran Chaco, en Amérique latine : Schinopsis lorentzii (quebracho colorado santiagueño), de la famille des Anacardiaceae ; Schinopsis balansae (quebracho colorado chaqueño), de la même famille ;
Aspidosperma quebracho-blanco (quebracho blanc), de la famille des Apocynaceae.
Ces trois espèces sont riches en tanin et fournissent un bois très dur, particulièrement résistant. Leur nom provient de l'espagnol quiebrahacha, qui signifie brise-hache.
Tanins végétaux
Tara et constituantsC'est un petit arbre épineux avec des gousses plates rouge qui pousse dans les zones sèches du Pérou, Amérique du Sud.
Température de retraitIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Biocides are widely used in leather production for the purpose of preventing microorganism activity in the soaking process. Biocides include chemical components that are harmful for both human health and environment. In this study, we examined the anti-bacterial activity of different vegetable tannins against bacteria in the soaking float. To this end; tannins of quebracho, mimosa, gall-nut, chestnut and valonia were added to the float for 8h and 24h soaking processes in order to examine the effect of these tannins on bacteria, the results were compared with the control group. Subsequently, gall-nut and chestnut extracts were observed to be effective against bacteria in the float during 8h soaking process, while gall-nut was found to be more effective than other vegetable tannins in 24h soaking period. Note de contenu : - Materials
- Soaking process
- Processing
- Table 1 : General formulation for soaking processes (8/24 hours)
- Table 2 : General formulation for liming, bating, degreasing, tanning, retanning, dying and fatliquoring of the samples
- Table 3 : Experiment results obtained at the end of 8 and 24 hours soaking period
- Table 4 : Average colour change values (measured with Minolta CM-508) of leathers processed with different vegetable tannins
- Table 5 : Shrinkage temperature (°C) of leathers, glycerin/waterEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1O3xRoeWgq9AYZ9mYVIiGzVf0NcS4lxuM/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39055
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 90, N° 5 (09-10/2006) . - p. 193-196[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire