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Chlorophylls, lutein and B-carotene play great but different roles in colour of rapeseed oil / Yingzheng Yao in COLORATION TECHNOLOGY, Vol. 138, N° 6 (12/2022)
[article]
Titre : Chlorophylls, lutein and B-carotene play great but different roles in colour of rapeseed oil Type de document : texte imprimé Auteurs : Yingzheng Yao, Auteur ; Pu Xuan, Auteur ; Wei Xiong, Auteur ; Ling Zhao, Auteur ; Xia Xu, Auteur ; Qiang Liang, Auteur Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 660-673 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Carotène
Chlorophylle
Colorimétrie
Huile de colza
LutéineLa lutéine (du latin luteus, jaune) (C40H56O2) est un des 600 caroténoïdes connus.
On en trouve dans les légumes à feuilles vertes (chou kale, épinards, oseille), les légumes jaunes (maïs, carotte). On en trouve également dans le jaune d'œuf et des fleurs comestibles telles que l'œillet d'Inde (Tagetes). (Wikipedia)
Pigments végétauxIndex. décimale : 667.3 Teinture et impression des tissus Résumé : Natural colourants have great effects on the colour of vegetable oil. A series of colourant–oil simulation systems were constructed to study the effects of chlorophyll, lutein and β-carotene and their interactions on the colour of rapeseed oil. CIE L*a*b* and Lovibond RYBN colour codes were used to evaluate the colour of the simulation systems. There were good negative linear correlations between the concentrations of the three natural colourants and L* value in both single colourant–oil and two colourants–oil simulation systems. Chlorophyll had greater effect on lightness of rapeseed oil than lutein and β-carotene. The contribution of the two carotenoids to the yellow colour was greater than that of chlorophyll. Lutein and β-carotene contributed positively to the red colour of rapeseed oil. They had superposition effect on colour of rapeseed oil, and β-carotene might contribute more to the colour than lutein. It provided a method to evaluate the contribution of colourant to the colour and a possibility to regulate oil colour in edible oil industry. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials and reagents - Preparation of rapeseed oil simulation system - Colour determination - Data analysis
- RESULTS AND DISCUSSION : Effect of single colourant on the colour of rapeseed oil - Effect of chlorophyll and lutein on the colour of rapeseed oil - Effect of chlorophyll and β-carotene on the colour of rapeseed oil - Effect of lutein and β-carotene on the colour of rapeseed oilDOI : https://doi.org/10.1111/cote.12627 En ligne : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/cote.12627 Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38379
in COLORATION TECHNOLOGY > Vol. 138, N° 6 (12/2022) . - p. 660-673[article]Réservation
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