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Microcrystalline cellulose for improved texture and sensory properties of solid formulations by the example of a foundation / L. Boehm in SOFW JOURNAL, Vol. 146, N° 11 (11/2020)
[article]
Titre : Microcrystalline cellulose for improved texture and sensory properties of solid formulations by the example of a foundation Type de document : texte imprimé Auteurs : L. Boehm, Auteur ; J. Schulte, Auteur ; Jeanette Brüggen, Auteur Année de publication : 2020 Article en page(s) : p. 16-20 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Analyse sensorielle
AnhydreEn principe, un matériau est anhydre, "sans eau", s'il ne contient pas du tout d'eau.
En pratique, on qualifie une substance (sel, cristal ionique, composé, solvant, gaz, etc.) d'anhydre quand elle contient très peu d'eau libre, comparée aux formes courantes de cette substance.
CelluloseLa cellulose est un glucide constitué d'une chaîne linéaire de molécules de D-Glucose (entre 200 et 14 000) et principal constituant des végétaux et en particulier de la paroi de leurs cellules.
Colorimétrie
Cosmétiques
Fond de teint
Formulation (Génie chimique)
Maquillage
Microplastiques
Polyamide 66
Polyméthacrylate de méthyleLe poly(méthacrylate de méthyle) (souvent abrégé en PMMA, de l'anglais Poly(methyl methacrylate)) est un polymère thermoplastique transparent obtenu par polyaddition dont le monomère est le méthacrylate de méthyle (MMA). Ce polymère est plus connu sous son premier nom commercial de Plexiglas (nom déposé), même si le leader global du PMMA est Altuglas International9 du groupe Arkema, sous le nom commercial Altuglas. Il est également vendu sous les noms commerciaux Lucite, Crystalite, Perspex ou Nudec.
SolidesIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : The desire for natural and environmentally friendly cosmetics is becoming ever greater. Today’s modern consumers prefer products that do not require microplastics and plastic packaging but have the same convincing performance as conventional cosmetics. Solid formulations combine these requirements and are becoming more and more popular. The development of a solid foundation by CFF GmbH & Co. KG shows that there is even more room for natural and sustainable developments in the field of colour cosmetics. The developed formulation manages without microplastics and plastic packaging and is comparable to a liquid foundation. The solid foundation was tested in the subsequent assessments for the parameters pay-off, powderiness, tackiness, mattifying and coverage. The results show that microcrystalline cellulose has a positive effect on the sensory profile and texture of the formulation. Microcrystalline cellulose, which is 100 % of plant origin, and supports manufacturers in creating environmentally friendly and future-oriented products, can certainly replace microplastics. Note de contenu : - Microplastics in the environment
- Development of a permanent foundation
- Influence of mycrocrystalline cellulose on the solid foundation
- Sensory evaluation of the solid foundation
- Influence of microcrystalline cellulose on colour intensity
- The comparison of a natural alternative to microplastic particles
- Measurement of pay-off
- Results of the sensory assessment
- Table 1 : Formulation of solid foundations without SENSOCEL 8, with 3% SENSOCEL 8 and with 5% SENSOCEL 8
- Table 2 : Comparison of the result of colour measurement of the solid Foundation Standard, solid Foundation with 3% SENSOCEl 8 and solid Foundation with 5
SENSOCEL 8
- Fig. 1 : Sensory comparison of three solid foundations with standard, 3% SENSOCEL 8 and 5% SENSOCEL 8
- Fig. 2 : Results of pay-off measurement of the solid foundation with Nylon-12, SENSOCEL 8 and PMMa
- Fig. 3 : Sensory comparison of three solid foundations with sample A (nylon), sample B (SENSOCEL 8) and sample C (PMMA)En ligne : https://drive.google.com/file/d/1GGM93oFN4CyagD0ff-b8L3dwMDYAzl7E/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=34915
in SOFW JOURNAL > Vol. 146, N° 11 (11/2020) . - p. 16-20[article]Réservation
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