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Auteur Brittney M. Mclnnis |
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Bio-based antimicrobial food packaging coatings / Brittney M. Mclnnis in COATINGS TECH, Vol. 15, N° 9 (09/2018)
[article]
Titre : Bio-based antimicrobial food packaging coatings Type de document : texte imprimé Auteurs : Brittney M. Mclnnis, Auteur ; Tyler W. Hodges, Auteur ; Lisa K. Kemp, Auteur ; Jonathan D. Hurt, Auteur ; Steve McDaniel, Auteur Année de publication : 2018 Article en page(s) : p. 36-43 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Additifs biosourcés
Alcool polyvinylique
Aliments -- Emballages -- Aspect sanitaire
Antimicrobiens
Biomatériaux
ChitosaneLe chitosane ou chitosan est un polyoside composé de la distribution aléatoire de D-glucosamine liée en ß-(1-4) (unité désacétylée) et de N-acétyl-D-glucosamine (unité acétylée). Il est produit par désacétylation chimique (en milieu alcalin) ou enzymatique de la chitine, le composant de l'exosquelette des arthropodes (crustacés) ou de l'endosquelette des céphalopodes (calmars...) ou encore de la paroi des champignons. Cette matière première est déminéralisée par traitement à l'acide chlorhydrique, puis déprotéinée en présence de soude ou de potasse et enfin décolorée grâce à un agent oxydant. Le degré d'acétylation (DA) est le pourcentage d'unités acétylées par rapport au nombre d'unités totales, il peut être déterminé par spectroscopie infrarouge à transformée de Fourier (IR-TF) ou par un titrage par une base forte. La frontière entre chitosane et chitine correspond à un DA de 50 % : en deçà le composé est nommé chitosane, au-delà , chitine. Le chitosane est soluble en milieu acide contrairement à la chitine qui est insoluble. Il est important de faire la distinction entre le degré d'acétylation (DA) et le degré de déacétylation (DD). L'un étant l'inverse de l'autre c'est-à -dire que du chitosane ayant un DD de 85 %, possède 15 % de groupements acétyles et 85 % de groupements amines sur ses chaînes.
Le chitosane est biodégradable et biocompatible (notamment hémocompatible). Il est également bactériostatique et fongistatique.
Le chitosane est également utilisé pour le traitement des eaux usées par filtration ainsi que dans divers domaines comme la cosmétique, la diététique et la médecine.
Emballages en matières plastiques
Evaluation
Peptides
Revêtements -- Additifs
Revêtements -- Analyse
Tests microbiologiquesIndex. décimale : 667.9 Revêtements et enduits Résumé : The antimicrobial properties of two disparate bio-based coating additives were evaluated in a polyvinyl alcohol (PVA) food packaging coating for antimicrobial activity. Chitosan, a shrimp and crustacean shell derived polysaccharide, and an antimicrobial peptide were evaluated in a dissolvable food package coating for reductions in microbial growth after contacting agar patties serving as food simulants. Where the antimicrobial components of such packaging coatings are chosen to be generally recognized as safe by worldwide regulatory agencies, migration from the packaging into headspaces and food-contact surfaces can provide enhanced efficacy against foodborne pathogens, including viruses. The techniques and coatings presented in this article suggest that dramatic improvements in food safety can be achieved using coatings containing non-toxic bio-based biocides. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Reagents and bacterial strains - Preparation of coated films - Antimicrobial coated disk treatment of E. coli contaminated agar plates - Preparation of vacuum-sealed food simulants
- EXPERIMENTS AND RESULTS : Clear disk antimicrobial assay - Moist-food simulant packaging study - Commercial packaging study at elevated concentrations and reduced coating thickness
- Table 1 : Examples of recent outbreaks of foodborne illness in the United states
- Table 2 : Colony counts and percent growth inhibition data for the high concentration PVA/chitosan/AMP7 on opalen and trayforma surfaces
- Fig. 1 : Clear disk antimicrobial assays were done to rapidly determine synergistic, additive, or antagonistic effects of the studied bio-based antimicrobial agents
- Fig. 2 : Vacuum sealed food-simulant packaging system having a bio-based antimicrobial coating. Diagram of the food-simulant packaging assembly, and a photograph of a fully assembled vacuum-sealed packaged food-simulant contamined with bacteria
- Fig. 3 : Representative bacterial colony growth results upon contact with coated disks having increasing concentrations of AMP7 and/or chitosan (each test done in triplicate). Each bacterial colony that survived under the coated disk appears as a yellow dot in that area of the plate, while nearl complete-bacterial growth covers regions outside the disk
- Fig. 4 : Dose responses of chitosan and AMP7, individually and in combination. The percent growth inhibition (as determined by reduced colony counts compared to PVA negative control) was used to calculate the dose response to coatings dosed with varying concentrations of AMP7 (A) and chitosan (B). A heatmap shows the response (as percent growth inhibition) to numerous combinations of different concentrations of AMP7 and chitosan (C). A contour map of synergy scores of the AMP7 and chitosan combinations, determined using the ZIP method, by which the positive scores (red) indicate synergy, the negative scores (green) indicate antagonism, and zero scores (white) indicate additive responses (D)
- Fig. 5 : Resutts for vacuum-sealed bags containing PVA coatings dosed with AMP7 and chitosan combinations. Table of the colonycounts and percent growth inhibition data for vacuum-sealed samples treated with combination of chitosan and AMP7 in the coatings (Al. These data were used to calculate synergy scores using the Bliss model, which are visualized in a contour plot (B)
- Fig. 6 : Antagonistic response confirmed with vacuum-sealed hag agar patty studies (each sample tested in triplicate)
- Fig. 7 : Images of the vacuum-sealed agar pathos for the plain, uncoated films (WH column) and bio-based antimicrobial containing samples with 0.2-mil thick coating (middle column) 010.6-mil thick coating (right column)En ligne : https://drive.google.com/file/d/1DV-OBIZ8Ggr0Z9ILRvMRZIkqah-iNmWZ/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=31235
in COATINGS TECH > Vol. 15, N° 9 (09/2018) . - p. 36-43[article]Réservation
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