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Titre : |
Effect of calcium in delimed hide on leather quality |
Type de document : |
texte imprimé |
Auteurs : |
Chao Lei, Auteur ; Xuyang Chen, Auteur ; Yunhang Zeng, Auteur ; Bi Shi, Auteur |
Année de publication : |
2023 |
Article en page(s) : |
p. 109-116 |
Note générale : |
Bibliogr. |
Langues : |
Américain (ame) |
Catégories : |
Confitage Le confitage est une action biochimique effectuée au moyen de produits enzymatiques, qui a pour but de dégrader les fibres élastiques, contribuant ainsi à augmenter la souplesse du cuir. En outre, les enzymes complètent la dégradation des résidus épidermiques, donnant ainsi une fleur plus propre et plus lisse. Croûte (cuir)On entend par "cuir en croûte" des cuirs ayant subi les opérations jusqu'au tannage, à l'exclusion de toute opération de corroyage ou de finissage, mais qui, par opposition aux wet-blue ont été séchés. Cuirs et peaux -- Analyse Cuirs et peaux -- Qualité Cuirs et peaux -- Teneur en calcium DéchaulageOpération consistant à débarrasser les peaux de la chaux et des substances alcalines qui leur ont été appliquées au pelanage. Post-tannage Tannage au chrome
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Index. décimale : |
675 Technologie du cuir et de la fourrure |
Résumé : |
The efficient removal of calcium from delimed hide is essential to leather quality, but few reports have elaborated on how residual calcium in delimed hide affects leather quality. In this study, four delimed hides containing different calcium content were first prepared by using ammonium sulfate and sodium gluconate. Energy dispersive X-ray spectrometry results showed that the atomic percentages of calcium on the grain surfaces of the four delimed hides were 8.17%, 4.82%, 2.34%, and 0.25%, respectively. The bating, chrome tanning, and post-tanning performances of the four delimed hides were then analyzed to evaluate the effect of calcium in delimed hide on leather quality. Results showed that the removal efficiency of non-collagenous protein from hide in enzymatic bating, the evenness of chromium distribution, the shrinkage temperature of wet blue, and the physical properties of crust leather all increased as the calcium content of delimed hide decreased. Furthermore, efficient calcium removal from the grain surface of delimed hide played a key role in the color brightness and uniformity of wet blue and crust leather. The results draw our attention to the importance of considering the effectual removal of calcium from delimed hide for obtaining high-quality leather. |
Note de contenu : |
- EXPERIMENTAL : Materials - Deliming experiments and evaluation of deliming performance - Bating experiments and evaluation of bating performance - Tanning experiments and evaluation of tanning performance - Post-tanning experiments and evaluation of crust leather performance
- RESULTS AND DISCUSSION : Preparation of delimed hides with different calcium contents - Effect of calcium in delimed hide on bating performance - Effect of calcium in delimed hide on chrome tanning performance - Effect of calcium in delimed hide properties of crust leather
- Table 1 : Color parameters of the wet blue
- Table 2 : Color parameters of the crust leathers
- Table 3 : Physical properties of the crust leathers |
DOI : |
https://doi.org/10.34314/jalca.v118i3.6814 |
En ligne : |
https://drive.google.com/file/d/1n_-gOygNCeRyRRHTXA8LSWDtFa7g5kkf/view?usp=drive [...] |
Format de la ressource électronique : |
Pdf |
Permalink : |
https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39001 |
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXVIII, N° 3 (03/2023) . - p. 109-116
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