Titre : |
New vegan thickening agent creates crystal-clear solutions : Rheocare XGN : a suspending, stabilizing, thickening polymer |
Type de document : |
texte imprimé |
Auteurs : |
Lorenzo Agrati, Auteur ; Anja Suckert, Auteur |
Année de publication : |
2018 |
Article en page(s) : |
p. 2-6 |
Langues : |
Anglais (eng) |
Catégories : |
Biopolymères Cosmétiques -- Additifs Epaississants Formulation (Génie chimique) Gomme de xanthaneLa gomme xanthane est un polyoside obtenu à partir de l'action d'une bactérie, la Xanthomonas campestris. Elle est soluble à froid et est utilisée comme additif alimentaire sous le code E415 pour ses propriétés épaississantes et gélifiantes afin de modifier la consistance des aliments.
Le xanthane est l'un des exopolysaccharides excrétés par divers microorganismes du sol (bactéries notamment). Il joue un rôle important, à l'échelle moléculaire, dans la formation et la conservation des sols3, tout comme le dextrane, le rhamsane ou les succinoglycanes. Ingrédients cosmétiques Produits naturels
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Index. décimale : |
668.5 Parfums et cosmétiques |
Résumé : |
Rheocare XGN is the first polymer launched by BASF based on purely vegan xanthan gum. It is 100-percent produced using renewable feedstock and no genetically modified organisms(GMO). As a powerful thickening agent and stabilizer for emulsions and surfactant-based formulations, this highly flexible polysaccharide can be used in various cosmetic applications, even oral care. It creates crystal-clear formulations, has a high electrolyte and ethanol tolerance, can be processed cold, and is easy to use - even without neutralization. Rheocare XGN is also COSMOS-approved and suitable for NATURE formulations. |
Note de contenu : |
- Purely vegan xanthan gum
- Proof of concept
- Thickening performance
- Electrolyte tolerance
- Ethanol tolerance
- Appearance and clarity
- Sustainability benefits
- Setting properties
- Formulations
- Fig. 1 : Viscosity vs xanthan gum concentration in water and KCI solution (A% KCI in water)
- Fig. 2 : Viscosity vs concentration of xanthan gum (various benchmark products) in pure water, i.e. theoretical conditions
- Fig. 3 : Thickening performance of 1% xanthan gum in water in the presence of NaCl
- Fig. 4 : Ethanol tolerance (1% xanthan gum in water)
- Fig. 5 : Appearance of different xanthan gum types and compositions in water
- Fig. 6 : Setting properties at different concentrations and in the presence of different preservatives |
En ligne : |
https://drive.google.com/file/d/1RUzpW1qJ2hPbfQ5nWp-0isW7_XDpMEHT/view?usp=drive [...] |
Format de la ressource électronique : |
Pdf |
Permalink : |
https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=31224 |
in SOFW JOURNAL > Vol. 144, N° 11 (11/2018) . - p. 2-6