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Auteur K. Dean
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Commonwealth Scientific and Industrial Reserach Organisation - Division of Materials Science and Engineering - Clayton South - Australia
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Effect of compatibilizer distribution on thermal and rheological properties of gelatinized starch/biodegradable polyesters blends / F. Xie in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING, Vol. XXI, N° 4 (09/2006)
[article]
Titre : Effect of compatibilizer distribution on thermal and rheological properties of gelatinized starch/biodegradable polyesters blends Type de document : texte imprimé Auteurs : F. Xie, Auteur ; K. Dean, Auteur ; H. Liu, Auteur ; L. Yu, Auteur Année de publication : 2006 Article en page(s) : p. 379-385 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Index. décimale : 668.9 Polymères Résumé : Thermal and rheological properties of various blends of gelatinized starch and biodegradable polyester, polycaprolactone (PCL) or poly(butylene succinate adipate) (PBSA), were studied by DSC, TGA and rheometry. Methylenediphenyl diisocyanate (MDI) was used as a compatibilizer and was distributed in different phases through controlled processing. The addition of MDI showed a stronger effect on thermal and rheological properties when it was mainly distributed in the polyester phase prior to blending. Starch was shown to increase the shear viscosity of both types of polyesters. The two blends, starch/PCL and starch/PBSA, showed a similar pattern of a power law dependence of viscosity on shear rate. MDI was shown to enhance the effect of starch on the melting and decomposition temperatures, especially when distributed in the polyester phase. DOI : 10.3139/217.0119 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1Nwy1TTbukj-Vx84HU55XzdUUmoZnvCWc/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=2815
in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING > Vol. XXI, N° 4 (09/2006) . - p. 379-385[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 005535 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Improving melt strength of polylactic acid / X. Liu in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING, Vol. XXVIII, N° 1 (03/2013)
[article]
Titre : Improving melt strength of polylactic acid Type de document : texte imprimé Auteurs : X. Liu, Auteur ; L. Yu, Auteur ; K. Dean, Auteur ; G. Toikka, Auteur ; S. Bateman, Auteur ; T. Nguyen, Auteur ; Q. Yuan, Auteur ; Con Filippou, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 64-71 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Bioplastiques -- Propriétés thermiques
Greffage (chimie)
Nucléation
Plastification
Poids moléculaires
Polylactique, AcideL'acide polylactique (anglais : polylactic acid, abrégé en PLA) est un polymère entièrement biodégradable utilisé dans l'alimentation pour l'emballage des œufs et plus récemment pour remplacer les sacs et cabas en plastiques jusqu'ici distribués dans les commerces. Il est utilisé également en chirurgie où les sutures sont réalisées avec des polymères biodégradables qui sont décomposés par réaction avec l’eau ou sous l’action d’enzymes. Il est également utilisé pour les nouveaux essais de stent biodégradable.
Le PLA peut-être obtenu à partir d'amidon de maïs, ce qui en fait la première alternative naturelle au polyéthylène (le terme de bioplastique est utilisé). En effet, l'acide polylactique est un produit résultant de la fermentation des sucres ou de l'amidon sous l'effet de bactéries synthétisant l'acide lactique. Dans un second temps, l'acide lactique est polymérisé par un nouveau procédé de fermentation, pour devenir de l'acide polylactique.
Ce procédé conduit à des polymères avec des masses molaires relativement basses. Afin de produire un acide polylactique avec des masses molaires plus élevées, l'acide polylactique produit par condensation de l'acide lactique est dépolymérisé, produisant du lactide, qui est à son tour polymérisé par ouverture de cycle.
Le PLA est donc l’un de ces polymères, dans lequel les longues molécules filiformes sont construites par la réaction d’un groupement acide et d’une molécule d’acide lactique sur le groupement hydroxyle d’une autre pour donner une jonction ester. Dans le corps, la réaction se fait en sens inverse et l’acide lactique ainsi libéré est incorporé dans le processus métabolique normal. On obtient un polymère plus résistant en utilisant l'acide glycolique, soit seul, soit combiné à l’acide lactique.
Résistance à la fusion
Réticulation (polymérisation)
ViscositéIndex. décimale : 668.4 Plastiques, vinyles Résumé : Melt strength of polylactic acid (PLA) was improved through various modifications including grafting, crosslinking, chain extension, blending, plasticizing and nucleation. The results showed that melt strength was increased, to varying degrees, by crosslinking, chain extension and blending. In addition, melt strain (detected by velocity) was increased by chain extension, blending with elastomer, and plasticizing, but was decreased by crosslinking. The molecular weights, thermal properties and viscosity of the modified PLAs were also studied to investigate the causes of the observed variations in melt strength. Viscosity results generally corresponded with that of melt strength, but not with that of melt strain. With the exception of plasticizing and nucleation, the modifications had no significant effect on the thermal properties of PLA. The molecular weight (in particular the extremely large molecules representing by Mz) and the polydispersity of PLA were significantly increased after crosslinking and chain extension, which accounts for the observed increase in melt strength. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials and sample preparation - Melt strength - Gel permeation chromatography (GPC) - Thermal properties - Rheological and viscosity
- RESULTS AND DISCUSSION : Effects of crosslinking - Effects of chain extension - Effects of grafting - Effects of blending - Effects of plasticizing - Effects of nucleationDOI : 10.3139/217.2667 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1QN2xuvW2D1e9jpKxpRWDmyTL5umROxws/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=17766
in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING > Vol. XXVIII, N° 1 (03/2013) . - p. 64-71[article]Réservation
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