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INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM) . N° 65Mention de date : 05-06/2024Paru le : 14/05/2024 |
Dépouillements
Ajouter le résultat dans votre panierLow fog and low odour leather / Karl Flowers in INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM), N° 65 (05-06/2024)
[article]
Titre : Low fog and low odour leather Type de document : texte imprimé Auteurs : Karl Flowers, Auteur Année de publication : 2024 Article en page(s) : p. 28-32 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Composés organiques volatils
Cuir -- Odeurs
Fogging (cuir)
Mesure
OdoratIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Smell and the phenomenon called fogging do not take place without chemicals moving out the leather and into the air. Volatility is the property that describes whether a substance can move from the leather or not. Volatility describes how readily a substance evaporates - the ease with which it transitions from a liquid or solid state into a gaseous (vapour) state. Highly volatile substances have a strong tendency to vaporise, even at normal temperatures and pressures. Less volatile substances require more heat or a change in pressure to vaporise. Note de contenu : - Sense of smell
- Odour intensity
- Psychology of smell
- Smell genetics
- Objective odour measurement
- hedonic tone measurement
- The smell of leather
- What are fogging tests ?
- Making low odour and low fogging leather
- Fig. 1 : The exchange between gas and liquid (volatilisation). Dark arrow shows the pressure (vapour pressure) a gas molecule pushes down on the liquid preventing liquid to gas movement
- Fig. 2 : Olfactory bulb and receptors
- Fig. 3 : the Weber-Fechner law illustrates the logarithmic relationship of perceptionEn ligne : https://drive.google.com/file/d/12m1EZDpmqkp2uukoj8RUPoLSFwUrRs3o/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=41201
in INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM) > N° 65 (05-06/2024) . - p. 28-32[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24628 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible
[article]
Titre : Antimicrobial leather Type de document : texte imprimé Auteurs : Karl Flowers, Auteur Année de publication : 2024 Article en page(s) : p. 38-40 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Antimicrobiens
CatéchineLa catéchine est une molécule de la famille des flavonoïdes de la sous-classe des flavanols. Elle est aussi connue sous le nom de catéchol, avec le risque de confusion avec le pyrocatéchol parfois dénommé lui aussi catéchol. L’usage dans la communauté scientifique a fini par imposer le terme de catéchine, dérivé du terme anglais catechin.
Initialement découverte dans les fruits de l'acacia à cachou (Acacia catechu) duquel elle dérive son nom, la catéchine et ses nombreux isomères sont de puissants antioxydants qui aident à prévenir les maladies inflammatoires et coronariennes.
Le terme de catéchine est aussi parfois utilisé pour désigner la classe des flavanols (flavan-3-ols, flavan-3,4-ols et leurs esters galliques). Pour éviter la confusion entre la classe et le composé, ce dernier est désigné dans ce contexte par (+/-)-catéchine.
Cuir
Polyéthylèneimine
Surfaces antimicrobiennesIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Since the Covid-19 outbreak, there has been a persistent interest in surfaces that can work with other measures to prevent microbiology building up on material surfaces. Many products now daim to be antiviral or antibacterial. Note de contenu : - Survivability on a surface
- Chemical prevention : Metals - Polymers and biopolymers - Photodynamic polymers - Natural antimicrobials
- Fig. 1 : The chemical structure of polyethylenimine (PEI)
- Fig. 2 : The chemical structure of catecholEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1VVnwG-HJFzZZlaiqtD7QMfQ5g5YpNkrX/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=41202
in INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM) > N° 65 (05-06/2024) . - p. 38-40[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24628 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible What is considered natural ? / Karl Flowers in INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM), N° 65 (05-06/2024)
[article]
Titre : What is considered natural ? Type de document : texte imprimé Auteurs : Karl Flowers, Auteur Année de publication : 2024 Article en page(s) : p. 46-47 Langues : Anglais (eng) Catégories : Produits commerciaux -- Etiquetage
Produits naturelsIndex. décimale : 343.082 Publicité et étiquetage Résumé : It seems like a simple question to answer, but it has caused the food industry a lot of headaches as it is a daim that food companies are very eager to make. The United States Food and Drug Administration (FDA) does not define "nature, but it does have a policy on its use : it guides its use in food labelling as nothing synthetic, or artificial, that would not be expected to be there. Food is also regulated by the U.S. Department of Agriculture (USDA) and they offer a bit more insight: a food label can daim something is "naturar if it contains no artificial ingredients or has been minimally processed. The FDA also goes further in stating that "natural" cannot be linked to health benefits - which prevents the marketing of "it is natural therefore no harm can arise" - a good policy considering how little scientists know of the benefits/disbenefits of natural occurring chemistry.
In the EU, legislation provides for the use of the term "natural in two instruments. Natural minerai waters are defined in Directive 2009/54/EC and Regulation (EC) 1334/2008 lays down the condition for the use of the description "natural" for flavourings. For other foods and beverages, there is not clearly defined what is and what is not "naturar Nevertheless, the general food law stipulates that the labelling, advertising and presentation of food shall not mislead consumers. The UK Food Standards Agency (FSA) stipulates that "natural ingredients" as food that has been created by nature, not by the work of humans or interfered with by humans.
FSA goes further to state "that nothing is added or reirioved from natural ingredients" - so decaffeinated coffee is definitely not "naturar and neither is caffeinated coffee, white sugar or four. Picking a blueberry from its bush would be an example of a natural food.Note de contenu : - Helpful start
- Scope of the definition
- Health and labelling
- Table 1 : Leading definitions of the word "natural"En ligne : https://drive.google.com/file/d/1p6KWTP3yHMJq003-vt0fX8my7ayIpMz2/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=41203
in INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM) > N° 65 (05-06/2024) . - p. 46-47[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24628 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Full supply chain traceability for calfskins / Tom Hogarth in INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM), N° 65 (05-06/2024)
[article]
Titre : Full supply chain traceability for calfskins Type de document : texte imprimé Auteurs : Tom Hogarth, Intervieweur ; Stefan Magielse, Personne interviewée Année de publication : 2024 Article en page(s) : p. 52-54 Langues : Anglais (eng) Catégories : Approvisionnement dans l'entreprise
Cuir -- Industrie et commerce
Cuirs et peaux -- Industrie
TraçabilitéIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Traceability has become an important problem to solve for leather makers across the world and, at the top of the industry, some of the key players have been driving change by innovating new technologies and creating new systems to make traceability less of a burden on production time, cost and resources. One such effort has corne at Dutch calfskin company Vitelco Leather, a division of one of the largest veal calf slaughterhouses in Europe. Solving traceability has been a key focus for the company, which developed its ReVeal quality label to showcase its transparency and full supply chain control. ILM briefly touched on the company's traceability system in our September/October 2021 issue. Note de contenu : - The system in place
- Traceability across the supply chainEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1MNVyYc3ukCJlvr70N9zAwMFaj97HyAhk/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=41204
in INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM) > N° 65 (05-06/2024) . - p. 52-54[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24628 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible
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