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Auteur Eva Baldaro |
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Enzymatic improvement of guar-based thickener for better-quality silk screen printing / Eva Baldaro in COLORATION TECHNOLOGY, Vol. 128, N° 4 (2012)
[article]
Titre : Enzymatic improvement of guar-based thickener for better-quality silk screen printing Type de document : texte imprimé Auteurs : Eva Baldaro, Auteur ; Maurizio Gallucci, Auteur ; Cristina Formantici, Auteur ; Luca Issi, Auteur ; Sara Cheroni, Auteur ; Yves M. Galante, Auteur Année de publication : 2012 Article en page(s) : p. 315-322 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Epaississants
Gomme de guarLa gomme de guar est extraite de la graine de la légumineuse Cyamopsis tetragonoloba, où elle sert de réserve d'aliments et d'eau.
La gomme de guar est composée principalement de galactomannane, une fibre végétale soluble et acalorique. Le galactomannane est un polymère linéaire composé d'une chaine de monomères de mannose ((1,4)-beta-D-mannopyranose) auxquelles sont ramifiés par un pont 1-6 une unité de galactose. Le ratio entre le mannose et le galactose est de 2 pour 1, ainsi en moyenne une unité de galactose est ramifié tous les deux mannose sur la chaine. Par comparaison, il est de 4 pour 1 pour la gomme de caroube et 3 pour 1 pour la gomme tara.
La gomme de guar est un additif alimentaire (E4124) largement utilisé dans l'industrie agro-alimentaire. Elle permet notamment d'alléger certaines préparations en remplaçant le rôle de l'amidon, de sucres ou de matières grasses. La gomme de guar est utilisée comme épaississant, stabilisant et émulsifiant dans les aliments grâce à sa texture uniforme et ses propriétés pour former des gels. Elle peut être utilisée dans les sauces, soupes, crèmes glacées et sorbets, produits de boulangerie et de pâtisserie, poudres, etc.
Impression sur étoffes
Sérigraphie
Soie et constituantsIndex. décimale : 667.3 Teinture et impression des tissus Résumé : Guar galactomannan (referred to as guar gum) is a versatile polysaccharide, obtained from the seeds of the shrub Cyamopsis tetragonolobus, which finds several applications in either its native or chemically modified form. For textile printing, guar gum can also be partially depolymerised in order to promote dye penetration, improve swelling in water and achieve the desired rheological properties. Guar gum is obtained from guar seeds by a thermo-mechanical process that leaves ca. 3% of largely insoluble proteins in the gum, originating from the endosperms aleurone layer. When printing silk fabrics with acid or premetallised dyes, guar endogenous insoluble proteins bind tightly to anionic dyes, causing deposition of coloured aggregates on the fabric. This causes imperfections on the printed fabric in the form of tiny, but visible, ‘dots’, which lowers the quality of the final articles. In order to eliminate ‘dotting’, a novel printing thickener composed of depolymerised guar gum mixed with a bioengineered subtilisin protease has been developed. Upon solubilisation of the gum, and during preparation of the printing paste mixture, the protease hydrolyses guar gum insoluble proteins, generating soluble peptides that are washed off by the post-printing treatments of the fabric. This enzymatic application prevents ‘dotting’ and significantly improves the quality of the silk print, without any measurable tensile strength loss of the fabric. Note de contenu : - Guar galactomannan for textile printing
- Aim of the study
- RESULTS AND DISCUSSION : Histology of the guar endosperm - Composition of the commercial guar gum and of the water-soluble residue - The 'dotting' phenomenon in textile printing using guar gum-thickened printing paste - Screening of industrial protease to reduce the protein content of guar gum - Effect of protease addition on textile printing - Evaluation of textile strengthDOI : 10.1111/j.1478-4408.2012.00382.x En ligne : http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1478-4408.2012.00382.x/pdf Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=15681
in COLORATION TECHNOLOGY > Vol. 128, N° 4 (2012) . - p. 315-322[article]Réservation
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