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An investigation of mild carbon steel corrosion inhibition in hydrochloric acid medium by environment friendly green inhibitors / M. Gopiraman in JOURNAL OF COATINGS TECHNOLOGY AND RESEARCH, Vol. 9, N° 1 (01/2012)
[article]
Titre : An investigation of mild carbon steel corrosion inhibition in hydrochloric acid medium by environment friendly green inhibitors Type de document : texte imprimé Auteurs : M. Gopiraman, Auteur ; P. Sakunthala, Auteur ; D. Kesavan, Auteur ; V. Alexramani, Auteur ; I. S. Kim, Auteur Année de publication : 2012 Article en page(s) : p. 15-26 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Acier L'acier est un alliage métallique utilisé dans les domaines de la construction métallique et de la construction mécanique.
L'acier est constitué d'au moins deux éléments, le fer, très majoritaire, et le carbone, dans des proportions comprises entre 0,02 % et 2 % en masse1.
C'est essentiellement la teneur en carbone qui confère à l'alliage les propriétés du métal qu'on appelle "acier". Il existe d’autres métaux à base de fer qui ne sont pas des aciers comme les fontes et les ferronickels par exemple.
Anticorrosifs
Brugmansia suaveolens
Cassia roxburghii
Chimie écologique
Chlorhydrique, Acide
Electrochimie
Fourier, Spectroscopie infrarouge à transformée de
Isotherme d'adsorption
Métaux -- Revêtements protecteurs
Microscopie électronique à balayage
Spectroscopie d'impédance électrochimique
Surfaces -- AnalyseIndex. décimale : 667.9 Revêtements et enduits Résumé : Inhibition effect of Brugmansia suaveolens (BS) and Cassia roxburghii (CR) on mild carbon steel in 1.0 M HCl solution was studied. Inhibition efficiency of plant extracts were carried out by using chemical (weight loss method) and electrochemical techniques (potentiodynamic polarization and electrochemical impedance spectroscopy). The effect of temperature on the corrosion behavior of mild carbon steel in 1.0 M HCl with addition of plant extracts was studied in the temperature range of 300–320 ± 1 K. Inhibition efficiencies up to 94.69 for BS and 93.22 for CR can be obtained. The adsorption mechanism of inhibition was supported by FT-IR, surface analysis (SEM–EDS), and adsorption isotherms. The thermodynamic parameter values of free energy of adsorption (?G ads) reveal that inhibitor was adsorbed on the mild carbon steel surface via both physisorption and chemisorption mechanisms. Note de contenu : EXPERIMENTAL : Inhibitors preparation - Coupon and solution preparation - Chemical techniques (weight loss methods) - Electrochemical techniques - FT-IR spectrum - SEM and EDS analysis
- RESULTS AND DISCUSSION : Effect of inhibitors concentration - Effect of temperature - Effect of acid concentration - Tafel polarization - Electrochemical impedance spectroscopy - Adsorption isotherms - FT-IR spectrum - SEM and EDS analysisDOI : 10.1007/s11998-011-9374-6 En ligne : https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s11998-011-9374-6.pdf?pdf=button Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=14351
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