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JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) . Vol. CXIV, N° 5Mention de date : 05/2019Paru le : 17/05/2019 |
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Ajouter le résultat dans votre panierTwo-stage temperature change chrome tanning : A more sustainable tanning process / Hui Zeng in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXIV, N° 5 (05/2019)
[article]
Titre : Two-stage temperature change chrome tanning : A more sustainable tanning process Type de document : texte imprimé Auteurs : Hui Zeng, Auteur ; Weixing Xu, Auteur ; Bi Shi, Auteur Année de publication : 2019 Article en page(s) : p. 153-162 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Absorption
Caractérisation
Croûte (cuir)On entend par "cuir en croûte" des cuirs ayant subi les opérations jusqu'au tannage, à l'exclusion de toute opération de corroyage ou de finissage, mais qui, par opposition aux wet-blue ont été séchés.
Cuirs et peaux -- Propriétés mécaniques
Cuirs et peaux de bovins
Surfaces -- Analyse
Tannage au chrome
Température
Wet-blue (tannage)Peau tannée au chrome (le chrome donne une couleur bleue)Index. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Under the guidance of molecular simulation of Cr(III) species in water solution, a novel chrome tanning process, the two-stage temperature change chrome tanning, was developed. In stage I, the pickled cattle hide was first tanned by a small amount of chrome tanning agent under room temperature to obtain basic hydrothermal stability. Then, in stage II, the pre-tanned wet-blue was tanned again under a high temperature (≥ 60°C) to enhance the reactivity of Cr(III) with collagen fibers. The shrinkage temperature of crusts, the absorptivity of chrome tanning agent and fatliquoring agent, the mechanical property and surface morphology of crusts were characterized to evaluate the tanning effect. The results showed that when the dosage of chrome tanning agent in two stages was 2 wt% (tanned under room temperature) and 1 wt% (tanned under 60°C), respectively, the best performances of crust were achieved. In these conditions, the shrinkage temperature of crust was 104.6°C. The comprehensive absorptivity of chrome tanning agent reached up to 96.3%. The absorptivity of fatliquoring agent in wet-blue was 90.2%. The mechanical property and grain fineness of the crust were comparable to those of conventional chrome tanned crust with 6 wt% chrome tanning agent. As a result, an efficient and more sustainable chrome tanning process with less offer of chrome tanning agent was achieved. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials and equipment - preparation of chrome tanned samples (wet-blue/crusts) - The main Cr(III) species under different temperature - Measurements and instruments
- RESULTS AND DISCUSSION : The states of Cr2(SO4)3 in water solution at penetration stage and combination stage of chrome tanning - Effect of tanning conditions on properties of wet-blue/crusts - Effect of tanning conditions on Ts of crusts - Effect of tanning conditions on comprehensive absorptivity of chrome tanning agent
- Effect of tanning conditions on Cr2O3 content of wet-blue - Effect of tanning conditions on mechanical property of crusts - Effect of tanning conditions on grain morphology of crusts - Effect of tanning conditions on the chrome distribution in experimental wet-blue - Further optimization of the temperature change chrome tanning technology - Effect of chrome tanning agent dosage in stage II on tanning effect of experimental wet-blue/crusts - Effect of the chrome tanning agent dosage in stage II on the properties of experimental crustsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1wQIwx4fNXcMH-sJ-KpQZiW-bbAkzYMCd/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=32475
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 20910 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Preparation of oxidized poly(2-hydroxyethyl acrylate) with multiple aldehyde groups by TEMPO-mediated oxidation for gelatin crosslinking / Baohua Liu in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXIV, N° 5 (05/2019)
[article]
Titre : Preparation of oxidized poly(2-hydroxyethyl acrylate) with multiple aldehyde groups by TEMPO-mediated oxidation for gelatin crosslinking Type de document : texte imprimé Auteurs : Baohua Liu, Auteur ; Zhuo Wei, Auteur ; Ya-Nan Wang, Auteur ; Bi Shi, Auteur Année de publication : 2019 Article en page(s) : p. 163-170 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Analyse thermique
Fourier, Spectroscopie infrarouge à transformée de
GélatineLa gélatine est une substance solide translucide, transparente ou légèrement jaune, presque sans goût et sans odeur, obtenue par l'ébullition prolongée de tissus conjonctifs (peaux) ou d'os d'animaux (principalement porc, bœuf, poisson). Elle possède de nombreuses applications dans le domaine culinaire, la médecine, les industries agroalimentaire et pharmaceutique.
En matière d’étiquetage, la gélatine est considérée par la norme européenne3 comme un ingrédient et non pas comme un additif, c'est pourquoi elle n'a pas de numéro E. Hors Union européenne, elle est considérée par certains pays comme un additif gélifiant et on peut la trouver avec la dénomination E441.
La gélatine est un mélange de protéines obtenu par hydrolyse partielle du collagène extrait de la peau comme la peau de porc (cochon), des os, des cartilages, etc. Les liaisons moléculaires entre les fibres de collagène sont alors brisées. Mélangée à de l'eau, la gélatine forme un gel colloïdal semi-solide thermo-réversible (il fond lorsqu'il est chauffé et recouvre son aspect gélatineux lorsqu'il est refroidi). Sous forme déshydratée, par contre, la gélatine n'a pas de point de fusion et devient friable ou brûle quand elle est chauffée à trop haute températureLa rhéologie de la gélatine se caractérise par un comportement viscoélastique, et des contraintes trop élevées ou appliquées trop rapidement peuvent entraîner une rupture fragile (fracturation) ou ductile6. Le caractère plutôt élastique/fragile ou plutôt visqueux/ductile dépend de la concentration en gélatine de la solution aqueuse et de la température, ainsi que de la durée de la mise sous contrainteLes acides aminés constituant la gélatine sont : la glycine (21 %), la proline (12 %), l'hydroxyproline (12 %), l'acide glutamique (10 %), l'alanine (9 %), l'arginine (8 %), l'acide aspartique (6 %), la lysine (4 %), la sérine (4 %), la leucine (3 %), la valine, la phénylalanine et la thréonine (2 %), l'isoleucine et l'hydroxylysine (1 %), la méthionine et l'histidine (< 1 %) et la tyrosine (< 0,5 %). Ces valeurs sont variables (surtout pour les constituants minoritaires) et dépendent de la source de matériaux bruts et de la technique de préparation. La gélatine est constituée à environ 98-99 % (en poids sec) de protéines et contient 18 acides aminés dont huit des neuf acides aminés essentiels à l'Homme. Elle n'a qu'une relative valeur nutritionnelle du fait de l'absence de tryptophane et de son déficit en isoleucine, thréonine et méthionine; elle possède également un taux inhabituellement élevé d'acides aminés non essentiels, la glycine et la proline (qui sont produits par le corps humain). (Wikipedia)
polyacrylate de 2-hydroxyéthyle oxydé
Polymères -- Synthèse
Résonance magnétique nucléaire
Réticulants
RhéologieIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Oxidized poly (2-hydroxyethyl acrylate) (OPHEA) with multiple aldehyde groups was prepared as a gelatin crosslinker by polymerization of 2-hydroxyethyl acrylate and then 2,2,6,6-tetramethylpiperidine-1-oxyl (TEMPO) -mediated oxidation of poly (2-hydroxyethyl acrylate) (PHEA). The oxidation conditions were optimized so as to form aldehyde groups in OPHEA as many as possible. The maximum aldehyde content reached 3.66 mmol/g (accounts for 42.5% of the total hydroxyl groups in PHEA) when the oxidation was conducted at 5°C and pH 9.4 for 90 min, by using 30% NaClO as oxidant and 0.1% TEMPO as catalyst. FT-IR and 13C-NMR analyses demonstrated the formation of aldehyde and carboxyl groups in OPHEA. The crosslinking reactivity of OPHEA was confirmed by the enhancement of thermal stability of modified gelatin by DSC and TG analyses. Furthermore, the viscosity of the modified gelatin was significantly increased when the crosslinking reaction was performed at 40°C and pH 8.0. These results could provide support for developing novel aldehyde tanning agents without free formaldehyde. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials - Preparation of OPHEA - Crosslinking of gelatin with OPHEA - Characterization and analysis
- RESULTS AND DISCUSSION : Optimization of oxidation conditions for preparing OPHEA - FT-IR analysis - C-NMR characterization - DSC analysis - TG analysis - Viscosity measurementsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1rRjDWOSP7H7-Lp0WP36rgLydMfhhbu_u/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=32476
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 20910 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Preparation of antibacterial fatliquoring agents containing zinc oxide nanoparticles for leather industry / Ali Yorgancioglu in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXIV, N° 5 (05/2019)
[article]
Titre : Preparation of antibacterial fatliquoring agents containing zinc oxide nanoparticles for leather industry Type de document : texte imprimé Auteurs : Ali Yorgancioglu, Auteur ; Eser Eke Bayramoglu, Auteur ; Manfred Renner, Auteur Année de publication : 2019 Article en page(s) : p. 171-179 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Antibactériens
Cuirs et peaux -- Finition
Emulsions
Granulométrie
Nanoparticules
Photostabilité
Produits de nourriture du cuir
ZincIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : In this study, zinc oxide nano-particles known to have antibacterial properties were emulsified with different chain length paraffins to be used as fatliquoring agents. The research was carried out on chrome tanned upholstery leathers. Different proportions of nano zinc oxide were studied in the paraffin emulsions. The prepared emulsions were investigated underneath a Keyence VHX-1000 digital microscope. The average particle size of the emulsions was measured. After the emulsification process, the leathers were finished in accordance with the industrial upholstery recipe. The emulsions were applied to leather in the fatliquoring process. Antibacterial activities of the finished leather were evaluated according to ASTM Standard E 2149-01, and the results showed significant bacterial reduction on the treated leathers. The impacts of the fatliquoring agents utilized in the research on light fastness were also inspected by using an ATLAS-XENOTEST ALPHA+ test instrument. Light fastness values of treated leathers indicated that nano zinc oxide particles provided the UV absorbing property on the collagen fibers. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials - Methods : Preparation of fatliquor emulsion - Characterization of the produced emulsion - Emulsion particle size analysis - Pilot scale trials - Antimicrobial activity assays - Evaluation of light fastness of leather
- RESULTS AND DISCUSSION : Characterization of the ZnO nanoparticles - Characterization of the produced emulsion - Emulsion particle size analysis - Antibacterial properties of the fatliquored leathers - Pilot scale trial studies and measurement of antibacterial properties and light fastness of leatherEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1rRjDWOSP7H7-Lp0WP36rgLydMfhhbu_u/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=32477
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXIV, N° 5 (05/2019) . - p. 171-179[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 20910 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Exploration of the diffusion, binding and crosslinking of chromium complex within hides during chrome tanning / Chunxiao Zhang in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXIV, N° 5 (05/2019)
[article]
Titre : Exploration of the diffusion, binding and crosslinking of chromium complex within hides during chrome tanning Type de document : texte imprimé Auteurs : Chunxiao Zhang, Auteur ; Jieming Hu, Auteur ; Desheng Yu, Auteur ; Cong Xia, Auteur ; Sadaqat Ali Chattha, Auteur ; Biyu Peng, Auteur Année de publication : 2019 Article en page(s) : p. 180-188 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Acides carboxyliques
Cuirs et peaux -- Analyse
Diffusion (physique)
Eaux usées -- Analyse
Formiate de sodium
Formique, Acide
Liaisons chimiques
pH
PicklageLe picklage consiste à faire absorber à la peau en tripe une quantité importante d'acide, en présence de sel neutre (NaCl) pour réprimer le gonflement que provoquerait l'acidité du milieu.
Sulfurique, Acide
Tannage au chromeIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Understanding the persuasive mechanisms of the accessibility and interactions of chromium complex with collagen is an important fundamental issue for maximizing the utilization of chromium during the transformation of collagen to leather by chrome tanning technology. This study details these mechanisms through process monitoring of the effects of technical conditions of chromium diffusion and its binding with the collagen matrix. The results indicated that there was no discernible impact of carboxylic masking agents on both diffusion and binding behavior of chromium complexes at low pH before basification, but it portentously declined the total chromium absorption at the end of chrome tanning. The results made known that in the course of chrome tanning, the higher pH conditions encouraged the diffusion and binding behavior of chromium complexes with collagen matrix not only before but after the basification as well. Chrome tanning at high pH did not cause excessive surface tanning effects of the leather, but the WAXD study indicated that there was much more crosslinking (both intra and inter triple helix) of collagen fibers in the inner layers of leather matrix, which had a robust impact on the fullness, tightness and stiffness of the finished leather. These findings could provide more theoretical foundations for the development of high exhaustion chrome tanning technology as a method for reduced chromium emission and improved the quality of leather during leather manufacture. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials and instruments - Pickling and chrome tanning with carboxylic acid and sulfuric acid - Pickling and chrome tanning with different formic acid dosages - Chrome tanning with different sodium formate dosages - Chrome tanning at varying initial pH with sulfuric acid pickling - Determination of chromium concentration in spent tanning liquors - Determination of chromium content in leather - Scanning Electron Microscopy (SEM) analysis - Scanning Electron Microscope-X-ray energy dispersive spectroscopy (SEM-EDS) analysis - Wide-angle X-ray diffraction (WAXD) studies
- RESULTS AND DISCUSSIONS : Influence of the molecular structure of carboxyl acid on chrome tanning - Effects of the dosages of carboxyl groupe on chrome tanning - Influence of pickling pH on chrome tanningEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1ZX8MWYG68fy_UO8IzDkwdpnHPv1SQBjW/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=32478
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXIV, N° 5 (05/2019) . - p. 180-188[article]Réservation
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