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JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) . Vol. CVIII, N° 3Mention de date : 03/2013Paru le : 10/03/2013 |
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Ajouter le résultat dans votre panierEffects of bating, pickling and crosslinking treatments on the characteristics of fibrous networks from un-tanned hides / Cheng-Kung Liu in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVIII, N° 3 (03/2013)
[article]
Titre : Effects of bating, pickling and crosslinking treatments on the characteristics of fibrous networks from un-tanned hides Type de document : texte imprimé Auteurs : Cheng-Kung Liu, Auteur ; Nicholas P. Latona, Auteur ; Maryann M. Taylor, Auteur ; Renée J. Latona, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 79-85 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Collagène
Composites
ConfitageLe confitage est une action biochimique effectuée au moyen de produits enzymatiques, qui a pour but de dégrader les fibres élastiques, contribuant ainsi à augmenter la souplesse du cuir. En outre, les enzymes complètent la dégradation des résidus épidermiques, donnant ainsi une fleur plus propre et plus lisse.
Cuirs et peaux
Décapage
Filtres à air
Glutaraldéhyde
Réticulation (polymérisation)Index. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : The U.S. hides and leather industries are facing many challenges today, such as overcoming relatively high U.S. energy and labor costs; meeting environmental imperatives ; quantifying, maintaining, and improving current hides and leather product quality; developing new processes and products ; and improving utilization of waste. One of our efforts to address these new challenges is to develop new uses and novel biobased products from hides to improve prospective markets and to secure a viable future for the hides and leather industries. We hypothesize collagen fiber networks derived from un-tanned hides can be utilized to prepare high performance green composites and air filters, of which both have a great market potential. This study focused on understanding the effects of processing steps such as bating, pickling and crosslinking treatments on the morphology and physical properties of the fiber networks derived from un-tanned hides, which will be the starting material for constructing air filters and green composites. Results showed that glutaraldehyde treatment yielded a highly open structure, in which the fibers are well separated from each other. This could be attributed to the action of acids during the pickling step. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials and procedures - Mechanical property evaluations - Acoustic emission (AE) - Microscopic observations
- RESULTS AND DISCUSSION : Mechanical properties - Acoustic emission studiesEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1mjRlGWRpBPkRVPXnmX2HHkUjH281rVeX/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=17727
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CVIII, N° 3 (03/2013) . - p. 79-85[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 14787 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Effective component in a-amylase preparation for unhairing / Yunhang Zeng in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVIII, N° 3 (03/2013)
[article]
Titre : Effective component in a-amylase preparation for unhairing Type de document : texte imprimé Auteurs : Yunhang Zeng, Auteur ; Xian Kong, Auteur ; Ya-Nan Wang, Auteur ; Xuepin Liao, Auteur ; Wenhua Zhang, Auteur ; Bi Shi, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 86-93 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Amylase L'amylase (EC 3.2.1.1) est une enzyme digestive classée comme saccharidase (enzyme qui brise les polysaccharides). C'est surtout un constituant du suc pancréatique et de la salive, requis pour le catabolisme des glucides à longue chaîne (comme l'amidon) en unités plus petites. L'amylase est également synthétisée dans de nombreuses espèces de fruits pendant leur maturation, ce qui les rend plus sucrés, et aussi durant la germination des grains de céréales. Elle joue un rôle essentiel dans l'amylolyse (ou hydrolyse) de l'amidon de malt d'orge, processus nécessaire à la fabrication de la bière, ainsi que dans l'hydrolyse du glycogène, permettant sa transformation en glucose.
Il y a deux iso-enzymes de l'amylase : l'amylase pancréatique et l'amylase salivaire. Elles se comportent différemment au focusing isoélectrique, et peuvent être séparées en testant par les anticorps monoclonaux spécifiques. La ptyaline ou amylase salivaire est une substance qui existe dans la salive.
L'alpha-amylase brise les liens α(1-4)glycosidiques à l'intérieur des chaînes de l'amylose et de l'amylopectine pour ultimement donner des molécules de maltose (disaccharides de α-glucose). Elle ne peut attaquer que les amidons hydratés et cuits. Possède un site de liaison à l'émail donc participe à l'élaboration de la pellicule acquise exogène. Se lie avec affinité au Streptococcus viridans (en) ce qui conduit à sa clairance ou à son adhésion selon que l'amylase est en solution ou adsorbée à la surface dentaire. L'amylase liée à une bactérie conserve environ 50 % de son activité enzymatique. La bactérie liée à l'amylase peut donc fermenter le glu que celle-ci produit en acide organique.
Cuirs et peaux
Epilage enzymatiqueIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The use of ?-amylase preparations (AP) in sulfide and lime free unhairing systems has recently received renewed interest. However, the mechanism of AP action on hides or skins remains unclear. AP is generally a mixture of ?-amylase and concomitant protease(s), and it is not yet known which components of AP are effective in unhairing. To investigate whether “pure” ?-amylase or concomitant protease(s) are mainly responsible for unhairing, a protease-free ?-amylase preparation (PFAP) and an amylase-free ?-amylase preparation (AFAP) were prepared by selective inactivation of protease(s) and ?-amylase in AP respectively. AP, PFAP and AFAP were employed for unhairing of cattle hide for 4 h at 25°C, and their effectiveness of unhairing was evaluated by analyzing the extent of removal of hair, epidermis and protein from hide. The results indicated that rather than “pure” ?-amylase, the concomitant protease(s) in AP were the effective components for unhairing. This suggests that the mechanism of AP action on hides should be consistent with the mechanism of enzymatic unhairing with proteases. Note de contenu : EXPERIMENTAL :
- Materials
- Preparation of PFAP and AFAP : ?-amylase activity assay - Protease activity assay - Effect of pH on enzyme activity of AP - Preparation of PFAP - Preparation of AFAP
- Effectiveness of unhairing by enzymes : Unhairing processes - Analyses of proteins and hyp concentrations in enzymatic unhairing liquors - OBservation of unhaired pelts
RESULTS AND DISCUSSION :
- FPAP and AFAP
- Unhairing effectiveness of AP, PFAP and AFAP : Extent of epidermis removal - Extent of protein removalEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1BRK_jh_Xj_VGGU-QLyKVSVavJXLxRDac/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=17731
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CVIII, N° 3 (03/2013) . - p. 86-93[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 14787 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible The odor of leather / Michaela Schröpfer in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVIII, N° 3 (03/2013)
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Titre : The odor of leather Type de document : texte imprimé Auteurs : Michaela Schröpfer, Auteur ; M. Czerny, Auteur ; H. Schulz, Auteur ; P. Schieberle, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 94-107 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Analyse sensorielle
Chromatographie en phase gazeuse
Composés aromatiques
Cuir
Cuir -- Odeurs
Dilution
Extraction (chimie)
Olfactométrie
Spectrométrie de masseIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Leather has a typical odor that varies depending on the type of leather. Whereas many other materials should preferably be odorless, a typical leather odor is desired. It is an important quality feature. So far the compounds causing the leather odor could not be clearly defined. For this research work, different leathers from different application areas were chosen. Depending on the manufacturing technology the leathers showed different nuances of leather odor. Published herein are the results from analysis of leathers by Gaschromatography-Odorimetry (GC-O), Aroma-extract-dilution analysis (AEDA), Gas chromatography-Mass-Spectrometry (GC-MS) and Stable-Isotope-Dilution-Analysis (SIDA) for identifying and quantifying substances accountable for certain leather odors. Furthermore, it points out from which stages of leather manufacturing the leather odor originates and if it can be influenced. Alternative methods for identification and quantification of substances relevant to odor are discussed regarding their significance. Note de contenu : EXPERIMENTAL :
- Leather selection
- Isolation of volatile substances : Solvent extraction - Headspace extraction - Aroma-extract-diluaion analysis (AEDA) - Aroma-dilution-analysis (ADA)
- Identification of key odorous substances : Capillary gas chromatography/odorimetry (GC-O) - Capillary gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) - Two-dimensional GC/MS (TDGC/MS) - Identification and structure clarification
- Quantification of key odorous substances (SIDA)
- Sensory examination : Triangle tests
- Aroma profile analysis
- Determination of the odor threshold in gelatin
- Simulation of the leather odor
- Sample preparation - Development of rapid tests : Headspace - External enrichment and thermal desorption of volatile compounds - Capillary gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) development of rapid tests
RESULTS :
- Sensory comparison of the leathers examined
- Identification of the odorous substances in leather and their contribution to the odor
- Simulation of the leather odors
- Influence of production processes on the leather odor
- Examination of the influence of leather additives on leather odorous substances
- Development of emission-analytical rapid methods for assessing the leather odorEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1NkYrREPt54OGIZelY_YGABedgRUBooCt/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=17732
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CVIII, N° 3 (03/2013) . - p. 94-107[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 14787 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Application of titanium metal oxide nanoparticles for leather coating / Sivaraj Sudhahar in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVIII, N° 3 (03/2013)
[article]
Titre : Application of titanium metal oxide nanoparticles for leather coating Type de document : texte imprimé Auteurs : Sivaraj Sudhahar, Auteur ; Chandrasekaran Sivaraj, Auteur ; Sanjeev Gupta, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 108-114 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Adhésion
Cuirs et peaux -- Finition
Cuirs et peaux -- Propriétés mécaniques
Dioxyde de titane
Flexion (mécanique)
Nanoparticules -- SynthèseIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Leather finishing is a very important operation in leather manufacture. Various chemicals are used in leather finishing. The introduction of nanoparticles in leather finishing has revolutionized the leather industry. They are used to produce various types of leathers and to meet the end user requirements. The aim of the work was to coalesce the fields of leather technology and nanotechnology for obtaining superior quality of leather with improved performance. Synthesis of titanium metal oxide nanoparticles was done by sol-gel process and used in leather finishing mixture as coating ingredients. The physical and chemical properties of the synthesized metal oxide nanoparticles were characterized by TEM, FE-SEM, EDAX, FT-IR and XRD. The surface morphology of the nanoparticle coated leather was evaluated by AFM. The finished leather was assessed for its film adhesion to evaluate the strength of the bonding between the leather surfaces and finish coating. The conventional finish system experience finish adhesion issue in due course of time. The titanium metal oxide nanoparticles coated leather exhibited increased adhesion property. TiO2 nanoparticles increased the intermolecular linkages between the leather finish coating and the leather surface. Note de contenu : EXPERIMENTAL :
- Materials
- Synthesis of titanium metal oxide nanoparticles
- Preparation of conventional base coat finish formulation, incorporating TiO2 nanoparticles, for shoe upper leather
- Topcoat formulation
RESULTS AND DISCUSSION :
- Structural and morphological characterization of TiO2 nanoparticles : Wide angle-X-ray diffraction spectroscopy (XRD) analysis - Field emission scanning electron microscope imaging and energy dispersive analysis - EDAX peaks of nano TiO2 powders - Elemental composition analysis - Atomic force microscope image analysis of TiO2 nanoparticles coated leather sample
- Determination of applied physical properties for TiO2 nanoparticles coated leather : Flexing endurance - Measurement of finish adhesion - Performance test result for the TiO2 nanoparticles coated leather
- Subjective evaluation result for TiO2 nanoparticles coated leatherEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1xDzBGkFHk6szR7eYW0Nq0hRMmibNUFpW/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=17733
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CVIII, N° 3 (03/2013) . - p. 108-114[article]Réservation
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