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Additive migration from plastics into food / T. R. Crompton / Oxford [Royaume-Uni] : Pergamon Press (1979)
Titre : Additive migration from plastics into food Type de document : texte imprimé Auteurs : T. R. Crompton, Auteur Editeur : Oxford [Royaume-Uni] : Pergamon Press Année de publication : 1979 Importance : XI-234 p. Présentation : ill. Format : 26 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-0-08-022465-7 Note générale : Index - Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Aliments -- Emballages -- Aspect sanitaire
Contamination chimique
Emballages en matières plastiques
Matériaux pour les industries agro-alimentairesIndex. décimale : 664.09 Conditionnement et emballage Résumé : 1. Types of polymers used in food packaging / 2. Non-plastics components of plastics / 3. Principles of extractability testing of plastics / 4. Determination of additives in aqueous, alcoholic and simple hydrocarbon extractants / 5. Determination of specific types of additives in aqueous and alcoholic extractants / 6. Determination of additives in edible oils and fatty foodstuffs extractants / 7. Determination of additives and their degradation products in aqueous and in simple hydrocarbon extractants / 8. Determination of antioxidants in foods / 9. Legislative aspects of the use of additives in foodgrade plastics. Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=1338 Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 0953 664.09 CRO Monographie Bibliothèque principale Documentaires Disponible L'antimoine, un toxique mythique toujours méconnu / André Picot in L'ACTUALITE CHIMIQUE, N° 351 (04/2011)
[article]
Titre : L'antimoine, un toxique mythique toujours méconnu Type de document : texte imprimé Auteurs : André Picot, Auteur ; Jean-François Narbonne, Auteur Année de publication : 2011 Article en page(s) : p. 53-58 Note générale : Bibliogr. Langues : Français (fre) Catégories : Antimoine -- Toxicologie
Antiparasites
Contamination chimique
Emétique
PollutionIndex. décimale : 615.9 Toxicologie (poisons et empoisonnements) Résumé : Antimoine est par nature le nom d'un élément chimique étrange. Pourquoi s'appeler antimoine, alors que son symbole est Sb ? Fait étonnant, l'antimoine qui n'est pas un élément métallique, serait peut-être à l'origine de la métallurgie ! Il y a 6 000 ans, un Sumérien ingénieux observa que les pierres qui entouraient son foyer laissaient couler une masse noirâtre, avec laquelle il façonna un vase mythique. Berthelot démontra qu'un fragment de ce vase qui repose au Louvre était de l'antimoine pur, formé par décomposition thermique de la stilbine (du sulfure d'antimoine). Toute l'histoire de l'antimoine a accompagné celle du monde méditerranéen. Il est l'un des éléments à la base de l'alchimie et partagea son activité entre poison et médicament ! Il vient de se rappeler à notre souvenir en contaminant les eaux minérales embouteillées avec du PET et les jus de fruits... affaire à suivre car certains de ses composés seraient des cancérogènes possibles et des perturbateurs endocriniens puissants. Note de contenu : - Un peu d'histoire
- L'antimoine, un élément peu abondant proche de l'arsenic
- Des effets biologiques encore mal connus
- Mécanismes d'action
- Toxicité : Toxicité aigüe - Toxicité à long terme
- Impact sur l'environnement
- L'évaluation des risques toxiques doit être revue : En milieu professionnel - Pour l'exposition alimentaireEn ligne : https://new.societechimiquedefrance.fr/numero/lantimoine-un-toxique-mythique-tou [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=11446
in L'ACTUALITE CHIMIQUE > N° 351 (04/2011) . - p. 53-58[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 13419 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Chemical migration and food contact materials / Karen A. Barnes / Cambridge [United Kingdom] : Woodhead Publishing Ltd (2007)
Titre : Chemical migration and food contact materials Type de document : texte imprimé Auteurs : Karen A. Barnes, Auteur ; C. Richard Sinclair, Auteur ; D. H. Watson, Auteur Editeur : Cambridge [United Kingdom] : Woodhead Publishing Ltd Année de publication : 2007 Collection : Woodhead publishing in food science, technology and nutrition Importance : XVI-464 p. Présentation : ill. Format : 24 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-0-8493-9130-9 Prix : 208 E Note générale : Index - Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Aliments -- Emballages -- Aspect sanitaire
Contamination chimique
Matériaux intelligents
Matériaux pour les industries agro-alimentaires
Polymères dans les industries agro-alimentairesIndex. décimale : 664.09 Conditionnement et emballage Note de contenu : 1. Chemical migration into food : an overview
I. REGULATION AND QUALITY CONTROL OF CHEMICAL MIGRATION INTO FOOD : 2. Regulation of food contact materials in the USA - 3. Regulation of food contact materials in the EU - 4. Traceability and food contact materials
II. ASSSESSING THE RISKS AND IMPROVING THE SAFETY OF FOOD CONTACT MATERIALS : 6. Exposure estimation - the missing element for assessing the safety of migrants from food - 7. Toxicology and risk assessment of chemical migrants from food contact materials - 8. Mathematical modelling of chemical migration from food contact materials
III. CHEMICAL MIGRATION FROM PARTICULAR FOOD CONTACT MATERIALS : 10. Plastics and chemical migration into food - 11. Metal packaging and chemical migration into food - 12. Rubber and chemical migration into food - 13. Food packaging inks and varnishes and chemical migration into food - 14. Food packaging adhesives and chemical migration into food - 15. Safety assessment of paper and board used in food packaging - 16. Chemical migration from multi-layer packaging into food - 17. Chemical migration from active and intelligent packaging materials into food - 18. Chemical from secondary packaging into foods - 19. Case study : chemical migration from snack and take-away food packaging - 20. Case study : Polyethylene terephtalate (PET) as a food contact materialPermalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=6314 Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 2735 664.09 BAR Monographie Bibliothèque principale Documentaires Disponible Coatings and inks for food contact materials / Martin J. Forrest / Shrewsbury [United Kingdom] : Rapra Technology (2005)
Titre : Coatings and inks for food contact materials Type de document : texte imprimé Auteurs : Martin J. Forrest, Auteur Editeur : Shrewsbury [United Kingdom] : Rapra Technology Année de publication : 2005 Collection : Rapra Review Report, ISSN 0889-3144 num. 186 Importance : 122 p. Présentation : ill. Format : 30 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-1-84735-079-4 Prix : 108 E Note générale : Rapra review report Vol. 16, N°6 - Abbréviations - Index - Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Aliments -- Emballages -- Aspect sanitaire
Contamination chimique
Matériaux pour les industries agro-alimentairesIndex. décimale : 664.09 Conditionnement et emballage Note de contenu : - COATING AND INK PRODUCTS FOR FOOD CONTACT MATERIALS : 1. Polymers for coatings and inks - 2. Constituents of coatings - 3. Constituents of inks
- COATINGS AND INKS USED IN THE FOOD CHAIN : 1. Food packaging - 2. Harvesting and processing of food - 3. Storage and transportation - 4. Presentation, dispensing and cooking
- APPLICATION TECHNIQUES FOR INKS : 1. Lithography - 2. Flexography - 3. Gravure - 4. Inkjet - 5. Influence of substrate type
- REGULATIONS COVERING THE USE OF INKS AND COATINGS WITH FOOD : 1. Regulation in the European Union - 2. Council of Europe (CoE) regulations - 3. National regulations within the EU - 4. FDE regulations - 5. Other considerations for industrial use
- ASSESSING THE SAFETY OF INKS AND COATINGS FOR FOOD APPLICATIONS : 1. Global migration tests - 2. Specific migration tests - 3. Fingerprinting of potential migrants from coatings and inks - 4. Determination of specific target species in coatings and ink products and in food simulants and foods - 5. Sensory testing - 6. Toxicological assessment of migrants
- POTENTIAL MIGRANTS AND PUBLISHED MIGRATION DATA : 1. Acrylates - 2. Amines - 3. Aromatics from unsatured polyesters - 4. Aromatics from photoinitiation reactions and photoinitiator additives - 5. BPA and BADGE and derivatives - 6. Epichlorohydrin - 7. Bisphenol A - 8. Solvents - 9. Plasticisers - 10. Extractables from UV-cured coating for carboard - 11. Potential migrants
- IMPROVING THE SAFETY OF INKS AND COATINGS FOR FOOD USE : 1. New food approved pigments - 2. Water-based systems - 3. UV/EB curable systems - 4. New initiators for UV curable inks
- FUTURE TRENDS : 1. Improvements in recycling systems - 2. Biodegradability - 3. Use of coatings to improve barrier properties of food packaging - 4. Antimicrobial systems - 5. Laser marking to replace conventional inks - 6. Intelligent and active packaging - 7. Applications of nanotechnology - 8. Developments in analytical techniquesPermalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=6242 Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 2705 664.09 FOR Monographie Bibliothèque principale Documentaires Disponible Comment évaluer l'interaction contenant-contenu ? / Claire Thomas in EXPRESSION COSMETIQUE, N° 20 (03-04/2013)
[article]
Titre : Comment évaluer l'interaction contenant-contenu ? Type de document : texte imprimé Auteurs : Claire Thomas, Auteur ; Stéphane Pirnay, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 38-43 Langues : Multilingue (mul) Catégories : Contamination chimique
Cosmétiques -- Analyse
Cosmétiques -- Emballages -- Aspect sanitaire
Cosmétiques -- Toxicologie
Règlements (droit administratif)
Substances dangereuses -- Evaluation du risqueIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : Le phénomène de migration entre contenant et contenu a engendré une prise de conscience vis-à -vis de la toxicité des molécules concernées de la part des autorités, des consommateurs mais aussi des fabricants de produits cosmétiques. Le laboratoire d'expertise toxicologique Expertox a étudié ce phénomène de migration contenant/contenu afin d'en évaluer les risques. Note de contenu : - Contexte réglementaire
- Interaction contenant/contenu : un problème actuel
- Origine de la migration
- Les migrants
- Toxicité engendrée
- Comment évaluer l'interaction contenant/contenu pour le metteur sur le marché ?
- Principe du test d'évaluation de l'interaction contenant/contenuEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1Lazis5UlV95L1U4lpFiuBJd3FxJSUPHG/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=18266
in EXPRESSION COSMETIQUE > N° 20 (03-04/2013) . - p. 38-43[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 14933 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Development of methods for the determination of bisphenol a in food simulants / R. J. Wingender in JOURNAL OF COATINGS TECHNOLOGY (JCT), Vol. 70, N° 877 (02/1998)
PermalinkEt l'emballage alimentaire devint intelligent / Patrick Cappelli in EMBALLAGES MAGAZINE, N° 919 + H.S. (10/2009)
PermalinkEvaluation of the content – containing interaction in cosmetic products using gas chromatography–mass spectrometry / C. Thomas in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 36, N° 4 (08/2014)
PermalinkExploring the potential concern of microplastic - printing inks perspective / Pinaki Ranjan Samanta in POLYMERS PAINT COLOUR JOURNAL - PPCJ, Vol. 212, N° 4675 (06/2022)
PermalinkFunctional can coatings - Part 2 : Composition, attributes, applications and performance / Saminu Musa Magami in SURFACE COATINGS INTERNATIONAL, Vol. 96, 3 (06/2013)
PermalinkInfluence of substrate contamination, web handling, and pretreatments on the barrier performance of aluminum oxide atomic layer-deposited BOPP film / Kimmo Lahtinen in JOURNAL OF COATINGS TECHNOLOGY AND RESEARCH, Vol. 11, N° 5 (09/2014)
PermalinkInteractions contenant-contenu : quels enjeux ? / Benoît Persin in EXPRESSION COSMETIQUE, N° 12 (11-12/2011)
PermalinkLaboratory studies into how glass-reinforced plastic (GRP) vat surfaces can be repaired without causing migration of styrene into foodstuffs / Emma L. Bradley in JOURNAL OF COATINGS TECHNOLOGY AND RESEARCH, Vol. 7, N° 4 (07/2010)
PermalinkPackaging and storage of biopharmaceutical products / Dirk Wolfgram in KUNSTSTOFFE INTERNATIONAL, Vol. 105, N° 4 (04/2015)
PermalinkPotential exposure to bisphenol a from food-contact use of epoxy coated cans / Susan R. Howe in JOURNAL OF COATINGS TECHNOLOGY (JCT), Vol. 70, N° 877 (02/1998)
PermalinkSafe food packaging / Martin Poppe in PAINTINDIA, Vol. LX, N° 11 (11/2010)
PermalinkSEM and XPS testing and analysis of rubber-to-metal bonded parts / James Jacks in ADHESIVES AGE, Vol. 40, N° 11 (10/1997)
PermalinkThe effect of surface preparation on coating performance / Patrick Cassidy in JOURNAL OF PROTECTIVE COATINGS & LININGS (JPCL), Vol. 33, N° 7 (07/2016)
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