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Adsorption isotherm and kinetics of tannic acid on to carbonized chrome tanned leather solid waste / Rubina Chaudhary in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXII, N° 6 (06/2017)
[article]
Titre : Adsorption isotherm and kinetics of tannic acid on to carbonized chrome tanned leather solid waste Type de document : texte imprimé Auteurs : Rubina Chaudhary, Auteur ; Anupama Pati, Auteur Année de publication : 2017 Article en page(s) : p. 198-206 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Absorbants et adsorbants
Carbonisation
Cinétique chimique
Cuirs et peaux -- Déchets
Déchets industriels -- Elimination
Isotherme d'adsorption
Solutions aqueuses (chimie)
TaninsIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : The disposal of chrome tanned leather shavings (CTLS) waste is a serious concern for the environment due to the presence of chromium. In this study, an attempt has been made to prepare adsorbent from CTLS through carbonization process. Carbonization of CTLS at temperature 600°C had provided surface area of 620 m2 g-1 and total pore volume of 0.49 cm3 g-1. The adsorption study is conducted by employing adsorbent prepared from CTLS on adsorbate tannic acid. The effects of various experimental parameters have been investigated using a batch adsorption technique to obtain information on treating wastewater containing tannic acid. The extent of tannic acid removal was studied by varying parameters such as pH, contact time, initial concentration of the tannic acid and amount of adsorbent. The removal efficiency of tannic acid in aqueous solution is found to be about 95%. The experimental equilibrium data for this system has been analyzed using the linearized forms of Langmuir and Freundlich isotherms. The Langmuir isotherm was found to provide the best theoretical correlation of the experimental data for the adsorption of tannic acid. The adsorption of tannic acid on adsorbent increased from 57 to 63 mg g-1, when the temperature was increased from 30 to 60°C. The adsorption was found to follow pseudo-second order kinetics. In short, this study provides a greener solution for CTLS and tannin containing wastewater. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials - Preparation of carbonized (CTLS) - Preparation of aqueous solution of tannic acid as adsorbent - Adsorption studies - Isotherm studies - Adsorption kinetics
- RESULTS AND DISCUSSION : Characteristics of adsorbent - Effect of pH, initial concentration and treatment period on the removal of tannic acid - Adsorption isotherms - Adsorption kineticsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1Lftyao8lb93ahjiuqGy0Rs24kz2_QTyL/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=28690
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXII, N° 6 (06/2017) . - p. 198-206[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 19012 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Biochemical method for extraction and reuse of protein and chromium from chrome leather shavings : a waste to wealth approach / Anupama Pati in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVIII, N° 10 (10/2013)
[article]
Titre : Biochemical method for extraction and reuse of protein and chromium from chrome leather shavings : a waste to wealth approach Type de document : texte imprimé Auteurs : Anupama Pati, Auteur ; Rubina Chaudhary, Auteur ; Subramani Saravanabhavan, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 365-372 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Amylase L'amylase (EC 3.2.1.1) est une enzyme digestive classée comme saccharidase (enzyme qui brise les polysaccharides). C'est surtout un constituant du suc pancréatique et de la salive, requis pour le catabolisme des glucides à longue chaîne (comme l'amidon) en unités plus petites. L'amylase est également synthétisée dans de nombreuses espèces de fruits pendant leur maturation, ce qui les rend plus sucrés, et aussi durant la germination des grains de céréales. Elle joue un rôle essentiel dans l'amylolyse (ou hydrolyse) de l'amidon de malt d'orge, processus nécessaire à la fabrication de la bière, ainsi que dans l'hydrolyse du glycogène, permettant sa transformation en glucose.
Il y a deux iso-enzymes de l'amylase : l'amylase pancréatique et l'amylase salivaire. Elles se comportent différemment au focusing isoélectrique, et peuvent être séparées en testant par les anticorps monoclonaux spécifiques. La ptyaline ou amylase salivaire est une substance qui existe dans la salive.
L'alpha-amylase brise les liens α(1-4)glycosidiques à l'intérieur des chaînes de l'amylose et de l'amylopectine pour ultimement donner des molécules de maltose (disaccharides de α-glucose). Elle ne peut attaquer que les amidons hydratés et cuits. Possède un site de liaison à l'émail donc participe à l'élaboration de la pellicule acquise exogène. Se lie avec affinité au Streptococcus viridans (en) ce qui conduit à sa clairance ou à son adhésion selon que l'amylase est en solution ou adsorbée à la surface dentaire. L'amylase liée à une bactérie conserve environ 50 % de son activité enzymatique. La bactérie liée à l'amylase peut donc fermenter le glu que celle-ci produit en acide organique.
Bases (chimie)
Biochimie
Chrome
Cuirs et peaux -- Déchets -- Recyclage
EnzymesUne enzyme est une protéine dotée de propriétés catalytiques. Pratiquement toutes les biomolécules capables de catalyser des réactions chimiques dans les cellules sont des enzymes ; certaines biomolécules catalytiques sont cependant constituées d'ARN et sont donc distinctes des enzymes : ce sont les ribozymes.
Une enzyme agit en abaissant l'énergie d'activation d'une réaction chimique, ce qui accroît la vitesse de réaction. L'enzyme n'est pas modifiée au cours de la réaction. Les molécules initiales sont les substrats de l'enzyme, et les molécules formées à partir de ces substrats sont les produits de la réaction. Presque tous les processus métaboliques de la cellule ont besoin d'enzymes pour se dérouler à une vitesse suffisante pour maintenir la vie. Les enzymes catalysent plus de 5 000 réactions chimiques différentes2. L'ensemble des enzymes d'une cellule détermine les voies métaboliques qui peuvent avoir lieu dans cette cellule. L'étude des enzymes est appelée enzymologie.
Les enzymes permettent à des réactions de se produire des millions de fois plus vite qu'en leur absence. Un exemple extrême est l'orotidine-5'-phosphate décarboxylase, qui catalyse en quelques millisecondes une réaction qui prendrait, en son absence, plusieurs millions d'années3,4. Comme tous les catalyseurs, les enzymes ne sont pas modifiées au cours des réactions qu'elles catalysent, et ne modifient pas l'équilibre chimique entre substrats et produits. Les enzymes diffèrent en revanche de la plupart des autres types de catalyseurs par leur très grande spécificité. Cette spécificité découle de leur structure tridimensionnelle. De plus, l'activité d'une enzyme est modulée par diverses autres molécules : un inhibiteur enzymatique est une molécule qui ralentit l'activité d'une enzyme, tandis qu'un activateur de cette enzyme l'accélère ; de nombreux médicaments et poisons sont des inhibiteurs enzymatiques. Par ailleurs, l'activité d'une enzyme décroît rapidement en dehors de sa température et de son pH optimums.
Extraction (chimie)
Hydrolyse enzymatique
Peptidases
pH
Protéines
TempératureIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Chrome shavings are one of the major solid wastes generated during the leather making process. The presence of chromium in waste creates difficulty in disposing to landfill and incineration. Growing environmental concern about the toxicity and environmental impact of the chromium solid waste generated from the tannery has become key issue. In this work, a study has been made to extract protein from chrome shavings through a biochemical method. In this biochemical method the combination of chemical and enzyme processes have been employed to achieve the optimum extraction of protein. Optimization studies on enzyme and alkali concentration, time, pH and temperature on protein extraction were performed. Further, protein extraction by protease mixed with ?-amylase has also been investigated. It was found that there was significant change in the protein extraction by protease in the presence of ?-amylase. The protein extraction efficiency by conventional and biochemical method is found to be 60 and 80%, respectively. This study provides a biochemical method of hydrolysis for chrome shavings to protein and chromium. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials - Characterization of chrome shavings - Optimization of protease and ?-amylase - Optimization of nature of alkalis for extraction of protein - Amalgamation of protease and ?-amylase - Pilot study - Recovery and reuse studies
- RESULTS AND DISCUSSION : Optimization of protease, ?-amylase dosage and temperature on protein extraction - Optimization of weight of chrome shavings on protein extraction - Optimization of pH - Optimization of nature of alkali and its dosage - Effect of amalgamation of protease and ?-amylase on protein extraction - Reuse of protein and chromium in leather - Control leathers vs experimental leathers (E1 and E2) : an appraisal bulk properties of the leathersEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1jpyjFKHh00GgKitphEi2gQp_A5_yJsnv/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=19446
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CVIII, N° 10 (10/2013) . - p. 365-372[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 15578 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Purification of proetin hydrolyzate recovered from chrome tanned leather shaving waste / Rubina Chaudhary in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXI, N° 1 (01/2016)
[article]
Titre : Purification of proetin hydrolyzate recovered from chrome tanned leather shaving waste Type de document : texte imprimé Auteurs : Rubina Chaudhary, Auteur ; Anupama Pati, Auteur Année de publication : 2016 Article en page(s) : p. 10-16 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Déchets industriels -- Recyclage
Hydrolysats de protéines
Précipitation (chimie)
Produits chimiques -- Purification
Tannage -- DéchetsIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Environmental constraints have become key issue for sustenance of industries worldwide. Waste management approach insists tanners look for an innovative way of creating wealth from waste. Chrome tanned leather shavings (CTLS) are generated in leather making process and requires a major attention on disposal. There are developed processes for recovery of protein and chromium from CTLS through acid/ alkaline/enzymatic hydrolysis process. However, the derived protein hydrolyzate contains impurities such as chromium and neutral salts. In this study, an attempt has been made to purify protein hydrolyzate through protein precipitation process. Protein purification studies have been carried out to study the influence of factors such as salt concentrations, pH and time. The purity of protein hydrolyzate before and after purification process is found to be 95 and 99.4% respectively. This is further evidenced from amino acid analysis of protein hydrolyzate before and after purification. The recovered protein hydrolyzate could be used in a wide range of products such as fertilizer, animal feed and bio-composites. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials - Extraction of protein hydrolyzate from chrome shavings through biochemical process - Purification of protein hydrolyzate derived from biochemical process : optimization of nature of salt, concentrations of salt and protein hydrolyzate, time and pH - Pilot trials - Characterization of protein hydrolyzate before and after purification
- RESULTS AND DISCUSSION : Underlying principles of protein precipitation through saltin out - Effect of nature of salts - Optimization of salt concentration for protein precipitation - Optimization of concentration of proteinous substance - Optimization of time for protein precipitation - Effect of pH on protein precipitation - Pilot trialsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1yCvBSSC1qlQKNwKw0vWkxpoeIgGrRR7d/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=25273
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXI, N° 1 (01/2016) . - p. 10-16[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 17767 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible