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Titre : |
Une nouvelle voie de synthèse des polyamides |
Type de document : |
texte imprimé |
Auteurs : |
Pierre-Jean Madec, Auteur ; Frédéric Jouffret, Auteur |
Année de publication : |
1998 |
Article en page(s) : |
p. 23-30 |
Note générale : |
Bibliogr. |
Langues : |
Français (fre) |
Catégories : |
Polyamides Un polyamide est un polymère contenant des fonctions amides -C(=O)-NH- résultant d'une réaction de polycondensation entre les fonctions acide carboxylique et amine.
Selon la composition de leur chaîne squelettique, les polyamides sont classés en aliphatiques, semi-aromatiques et aromatiques. Selon le type d'unités répétitives, les polyamides peuvent être des homopolymères ou des copolymères. Polymères -- Synthèse
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Tags : |
Polyamide 'Polymère aliphatique' aromatique' 'Amide copolymère' Préparation 'Polycondensation' Aminolyse Diester 'Mécanisme réaction' 'Article synthèse' |
Index. décimale : |
668.9 Polymères |
Résumé : |
Synthesis of various aliphatic or semi-aromatic polyamides, as well as copolyamides, may be now carried out starting from a new familly of precursors consisting in difunctional monoamides (AME-x,y ; alpha-amino oméga-ester monoamide). Such precursors are obtained according a very simple process, easily designed with the nature of reactants (diamine and diester). It consists in a new concept of polyamide synthesis with various interests. Such AME-x,y polyamide-precursors ensure the stoichiometric balance of polyamidification which then proceeds with aminolysis of esters, leading to [AABB]n polyamides, reducing their preparation to those of the [AB]n type. Studies concerning the very important case of polyamide 66 have shown that this route may be an improved alternative, if compared to the classical salt-process, especially in term of reaction time. From a general point of view, this polyamidification process can be carried out by a simple heating under vacuum of precursors, without any care of the stoichiometric balance to reach nevertheless high molar mass polyamides or copolyamides. |
Permalink : |
https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=9002 |
in L'ACTUALITE CHIMIQUE > N° 1 (01/1998) . - p. 23-30
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