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Comparison of the colour fading effects of sodium hypochlorite and ozone treatments / Idil Yigit in COLORATION TECHNOLOGY, Vol. 137, N° 6 (12/2021)
[article]
inCOLORATION TECHNOLOGY > Vol. 137, N° 6 (12/2021) . - p. 615-624
Titre : Comparison of the colour fading effects of sodium hypochlorite and ozone treatments Type de document : texte imprimé Auteurs : Idil Yigit, Auteur ; Semiha Eren, Auteur ; Recep Karali, Auteur ; Fahri Yibar, Auteur ; Hüseyin Aksel Eren, Auteur Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 615-624 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Colorimétrie
CotonLe coton est une fibre végétale qui entoure les graines des cotonniers "véritables"(Gossypium sp.), un arbuste de la famille des Malvacées. Cette fibre est généralement transformée en fil qui est tissé pour fabriquer des tissus. Le coton est la plus importante des fibres naturelles produites dans le monde. Depuis le XIXe siècle, il constitue, grâce aux progrès de l'industrialisation et de l'agronomie, la première fibre textile du monde (près de la moitié de la consommation mondiale de fibres textiles).
Décoloration
Eau -- Consommation
Énergie -- Consommation
Hypochlorite de sodium
Mesure
Ozone
Produits chimiques -- Consommation
Textiles et tissusIndex. décimale : 667.3 Teinture et impression des tissus Résumé : Colour fading is a method that is used to achieve a vintage look in textile goods. It is desired by customers in the textile market. Additionally, customers demand that these types of products are produced by environmentally friendly methods. In this study, sodium hypochlorite and ozone were used as laboratory-scale colour fading reagents on dyed cotton fabrics. Cotton fabrics were dyed with four different primary colours: red, yellow, blue and black. Dyed fabrics were subjected to ozone and sodium hypochlorite treatment under different treatment conditions. Ozone was chosen as an alternative for comparison and it was applied at fixed flow rate (5 L/min) and time (10 minutes). Colour differences, chemical oxygen demand, bursting strength and energy, water and chemical consumptions were measured. The surface morphology was characterised by scanning electron microscopy. We can conclude that ozonation is effective in discharging colour from dyed fabric samples, and the colour-fading effect is uniform, like in sodium hypochlorite treatment. It was observed that both processes are similar in terms of strength and surface modification. Results showed a 90% cost reduction, 85% water conservation and a 26% chemical oxygen demand reduction. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials
- METHODS : Dyeing - Fading - Fading by sodium hypochlorite - Fading by ozone - Fading effect measurement - Measurement of colour - Measurement of scanning electron microscopy - Strength and environmental impact measurement - Bursting strength tests - Chemical oxygen demand tests - Energy, water and chemical consumption comparisons
- RESULTS AND DISCUSSION : Measurement of colour - Scanning electron microscopy observations - Bursting strength tests - Chemical oxygen demand tests - Energy, water and chemical consumption comparisons
- Table 1 : A comparison of ozone and sodium hypochlorite fading
- Table 2 : Colorimetric data of ozone and sodium hypochlorite treatments
- Table 3 : The chemical oxygen demand (COD) loads of effluents according to fading treatment
- Table 4 : Energy, water, and chemical consumption comparisonsDOI : https://doi.org/10.1111/cote.12554 En ligne : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/cote.12554 Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=36792 [article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23068 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Efficiency of laundering processes against clostridioides difficile / Rita Marques in SOFW JOURNAL, Vol. 145, N° 11 (11/2019)
[article]
inSOFW JOURNAL > Vol. 145, N° 11 (11/2019) . - p. 28-34
Titre : Efficiency of laundering processes against clostridioides difficile Type de document : texte imprimé Auteurs : Rita Marques, Auteur ; Caroline Amberg, Auteur Année de publication : 2019 Article en page(s) : p. 28-34 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Agents de blanchiment
Antibactériens
Clostridium difficile
Détergents
Hypochlorite de sodium
Infections nosocomiales
Peracétique, AcideL'acide peracétique ou acide peroxyacétique (formule chimique: C2H4O3) (ou PAA) est un acide et agent oxydant très puissant utilisé dans l'Industrie pharmaceutique et le domaine médical comme oxydant, biocide désinfectant ou "stérilisant à froid" de certains dispositifs médicaux5. Ses propriétés oxydantes sont connues depuis 1902.
Cette molécule est très soluble dans l'eau, l'alcool et l'éther.
Fabrication : Il est le plus souvent produit en faisant agir de l'anhydre mixte boroacétique sur du peroxyde d'hydrogène (eau oxygénée).
Dégradation : En condition normale, ce produit se dégrade en sous-produits non toxiques (acide acétique, oxygène et eau).
Efficacité comme biocide : Utilisé seul ou avec du chlore ou des formaldehydes, sous forme liquide8 ou gazeuse (vapeur d'acide peracétique), il tue la plupart des micro-organismes libres en libérant de l'oxygène avec production d'hypochlorite ou de radicaux hydroxyles. Il est le plus efficace des désinfectants du marché sur les bactéries Gram-positives et Gram-négatives (moins de 5 minutes à faibles concentrations sur des bactéries libres), sur Mycobacterium tuberculosis et sur les spores.Index. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : Clostridioides difficile associated infections (CDI) develop frequently in hospitalized, elderly patients after an antibiotic treatment. The infection is highly contagious and can be transmitted to other patients when cleaning and disinfection measures are insufficient. Textiles like bed linens or health care personnel uniforms can be involved in the spread of CDI. Spore-forming bacteria are difficult to inactivate and laundering processes efficient against pathogens like Escherichia coli or Staphylococcus aureus, may be insufficient for C. difficile spores.
In the present study, the sporicidal effect of laundering processes was investigated systematically. Simulated washing tests were performed with biomonitors containing Bacillus subtilis spores. B. subtilis is a suitable model strain for C. difficile with comparable tolerance against disinfectants, heat and extreme pH values. The efficiency of different Peracetic acid (PAA) and sodium hypochlorite concentrations against B. subtilis spores was tested at different temperatures and contact times. Furthermore, a bleach-containing household detergent was included in the investigation.
PAA concentrations, typically applied in I&I laundry cycles, were able to reduce B. subtilis spores sufficiently. Less effective were the tested NaClO-concentrations. The household laundry detergent failed to remove a significant number of bacterial spores.Note de contenu : - Table 1 : Test conditions of the simulated washing tests (suspension tests with biomonitors)
- Table 2 : Reduction rates in suspension tests with biomonitors containing B. subtilis spores: Simulated washing tests were performed at different temperatures, concentrations of PAA, NaClO, IEC-A*, and contact times. 0.3g/L BSA was added as organic soil load. Blue = complete reductionEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1XcFuPH3Mk-HCXWNepMPtrrVYnKpeJIXB/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=33579 [article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 21326 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible In the wake of COVID 19 : Should sodium hypochlorite disinfectant be used on automotive plastics & paints ? / Majoj Praharaj Bhatnagar in PAINTINDIA, Vol. LXXI, N° 3 (03/2021)
[article]
inPAINTINDIA > Vol. LXXI, N° 3 (03/2021) . - p. 96-102
Titre : In the wake of COVID 19 : Should sodium hypochlorite disinfectant be used on automotive plastics & paints ? Type de document : texte imprimé Auteurs : Majoj Praharaj Bhatnagar, Auteur Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 96-102 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Désinfectants
Hypochlorite de sodium
Matières plastiques -- Propriétés chimiques
Revêtements -- Propriétés chimiques:Peinture -- Propriétés chimiques
Surfaces -- NettoyageIndex. décimale : 667.9 Revêtements et enduits Résumé : Presently the world is staring at COVID-19 pandemic, which has already infected more than 103 million people and claimed 2.25 million 1', turning it into one of the biggest biological disasters of al I times. India has fared wel I in this pandemic due to proactive steps taken by our Government for ensuring the well-being of the citizens of the nation. SARS-CoV-2 and its deadly mutated strains circulate by aerosolizing into tiny droplets generated by coughing or sneezing, which may also settle on solid surfaces. Transmission can occur in humans by coming in contact with an infected surface. The only panacea is to regularly disinfect the surfaces people come in contact with. Note de contenu : - What is Bleach ?
- Automotive exterior coatings
- Damage caused by hypochlorites
- So, what are the alternatives
- Fig. 1 : Bleach spraying drive on roads
- Fig. 2 : Different layers of automotive coatings and their functions
- Fig. 3 : Coating materials used in automotive
- Fig. 4 : Peeling and bubbling in clear coat
- Fig. 5 : Reactions of various resinsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1rR0AVqtsZMHupJmlX8PK-vUPmKKkI-2B/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=35945 [article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 22767 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Preparation and application of denatured starch-gelatine complex / Dai Rui in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 97, N° 6 (11-12/2013)
[article]
inJOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 97, N° 6 (11-12/2013) . - p. 256-261
Titre : Preparation and application of denatured starch-gelatine complex Type de document : texte imprimé Auteurs : Dai Rui, Auteur ; Du Xiaosheng, Auteur ; Shan Zhihua, Auteur Année de publication : 2013 Article en page(s) : p. 256-261 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Amidons -- Oxydation
Analyse sensorielle
Charges (matériaux)
Douceur (toucher)
Epaisseur -- Mesure
Essais (technologie)
Essais dynamiques
GélatineLa gélatine est une substance solide translucide, transparente ou légèrement jaune, presque sans goût et sans odeur, obtenue par l'ébullition prolongée de tissus conjonctifs (peaux) ou d'os d'animaux (principalement porc, bœuf, poisson). Elle possède de nombreuses applications dans le domaine culinaire, la médecine, les industries agroalimentaire et pharmaceutique.
En matière d’étiquetage, la gélatine est considérée par la norme européenne3 comme un ingrédient et non pas comme un additif, c'est pourquoi elle n'a pas de numéro E. Hors Union européenne, elle est considérée par certains pays comme un additif gélifiant et on peut la trouver avec la dénomination E441.
La gélatine est un mélange de protéines obtenu par hydrolyse partielle du collagène extrait de la peau comme la peau de porc (cochon), des os, des cartilages, etc. Les liaisons moléculaires entre les fibres de collagène sont alors brisées. Mélangée à de l'eau, la gélatine forme un gel colloïdal semi-solide thermo-réversible (il fond lorsqu'il est chauffé et recouvre son aspect gélatineux lorsqu'il est refroidi). Sous forme déshydratée, par contre, la gélatine n'a pas de point de fusion et devient friable ou brûle quand elle est chauffée à trop haute températureLa rhéologie de la gélatine se caractérise par un comportement viscoélastique, et des contraintes trop élevées ou appliquées trop rapidement peuvent entraîner une rupture fragile (fracturation) ou ductile6. Le caractère plutôt élastique/fragile ou plutôt visqueux/ductile dépend de la concentration en gélatine de la solution aqueuse et de la température, ainsi que de la durée de la mise sous contrainteLes acides aminés constituant la gélatine sont : la glycine (21 %), la proline (12 %), l'hydroxyproline (12 %), l'acide glutamique (10 %), l'alanine (9 %), l'arginine (8 %), l'acide aspartique (6 %), la lysine (4 %), la sérine (4 %), la leucine (3 %), la valine, la phénylalanine et la thréonine (2 %), l'isoleucine et l'hydroxylysine (1 %), la méthionine et l'histidine (< 1 %) et la tyrosine (< 0,5 %). Ces valeurs sont variables (surtout pour les constituants minoritaires) et dépendent de la source de matériaux bruts et de la technique de préparation. La gélatine est constituée à environ 98-99 % (en poids sec) de protéines et contient 18 acides aminés dont huit des neuf acides aminés essentiels à l'Homme. Elle n'a qu'une relative valeur nutritionnelle du fait de l'absence de tryptophane et de son déficit en isoleucine, thréonine et méthionine; elle possède également un taux inhabituellement élevé d'acides aminés non essentiels, la glycine et la proline (qui sont produits par le corps humain). (Wikipedia)
Granulométrie
Hydrolyse
Hypochlorite de sodium
Maillard, Réaction de
Microscopie électronique à balayage
Oxydation
Poids moléculaires
Spectrophotométrie UV-VisibleIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Denatured starch-gelatine complex (GS) and denatured starch (OS) were produced by oxidising acid hydrolysing starch with sodium hypochlorite. The results clearly showed that acid degradation and oxidative degradation significantly reduced both the molecular and particle size of native starch. The Maillard reaction occurred during the preparation of GS. The two kinds of denatured starch and several typical fillers were applied to chrome-tanned crust leather. The contrasting results of filling showed that GS had some obvious characteristics different from those of other fillers. The leather sample filled with denatured starch-gelatine complex GS showed obvious thickening, excellent tensile strength and tear strength, as well as moderate softness. The leather sample filled with OS exhibited moderate tensile strength and tear strength, as well as excellent elongation. GS and OS effectively separated fibre bundles and thus had favourable prospects for improving the sensory characteristics of chrome leather. Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURES : Materials and instruments - Preparation of oxidised starches - Spectrophotometric analysis - Molecular weight determination - Particle size analysis - Application in leather filling - Thickness increment and softness - Physico-mechanical tests - Scanning electron microscopy (SEM) analysis
- RESULTS AND DISCUSSION : UV spectrum characteristics - Structural characterisation - Thickness and softness of leather after filling - Physical test results of leathers - SEM analysisEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1F0By1IPN3O-63jetZRC3HHWZnb7n9vwB/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=20148 [article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 15837 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Survival and growth of bacillus cereus, pseudomonas aeruginosa and staphylococcus aureus in extreme environments present during the early stages of a conventional leather making process / Anne Lama in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVII, N° 6 (06/2012)
[article]
inJOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CVII, N° 6 (06/2012) . - p. 186-194
Titre : Survival and growth of bacillus cereus, pseudomonas aeruginosa and staphylococcus aureus in extreme environments present during the early stages of a conventional leather making process Type de document : texte imprimé Auteurs : Anne Lama, Auteur ; Stuart C. Allen, Auteur ; Geoffrey E. Attenburrow, Auteur ; Anthony D. Covington, Auteur ; A. Paula M. Antunes, Auteur Année de publication : 2012 Article en page(s) : p. 186-194 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Bactéries -- Croissance
Bactéries pathogènes
Cuirs et peaux
Cuirs et peaux de veaux
Hypochlorite de sodium
Prétannage
Tannage au chromeIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Raw hides/skins used as a raw material for manufacturing leather contain various microorganisms including potential pathogens. The presence of hazardous chemicals during a conventional leather-making process may create extreme environmental conditions for the growth of the bacteria present on hides/skins. Bacteria, however, are known to survive harsh environmental conditions. This study was undertaken in order to determine the survival and growth of certain bacteria during a conventional pre-tanning and chromium-tanning process. Calfskin pieces were decontaminated and inoculated with log8 (108) to log10 (1010) colony forming units (cfu) of Bacillus cereus ATCC11778, Pseudomonas aeruginosa ATCC10145 and Staphylococcus aureus ATCC25923, and the survival was monitored following a conventional pre-tanning and chromium-tanning process. The presence of inoculated bacteria in effluent and on skins was determined. A higher bacterial growth was observed during the pre-soaking process, followed by a significant reduction (p?0.05) during the main-soaking, unhairing and reliming processes. Although limited, bacterial growth was observed during the subsequent deliming, bating, pickling and tanning processes. The study showed that these bacterial species are not only capable of surviving a conventional leather-making process, but also showed the ability to proliferate if provided with suitable environmental conditions. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Sodium hypochlorite treatment - Bacterial inoculation- Leather-making process - Bacterial enumeration in effluent and swabs - Sample plating - Confirmatory tests - Statistical analysis
- RESULTS : Preliminary experiments - Bacterial isolation from effluent prior to and during processing of calfskins - Bacillus cereus - Pseudomonas aeruginosa - Staphylococcus aureus - Bacterial isolation from swabsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/17fvgNXtwDTNLvqW2-_BXcSKy22er_no4/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=15532 [article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 13991 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible