Accueil
Catégories
Ajouter le résultat dans votre panier Affiner la recherche
Etendre la recherche sur niveau(x) vers le bas
Bio-based hybrid polymers from vinyl ester resin and modified palm oil : synthesis and characterization / A. Fakhari in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING, Vol. XXXII, N° 1 (03/2017)
[article]
Titre : Bio-based hybrid polymers from vinyl ester resin and modified palm oil : synthesis and characterization Type de document : texte imprimé Auteurs : A. Fakhari, Auteur ; A. R. Rahmat, Auteur ; M. U. Wahit, Auteur ; R. Arjmandi, Auteur Année de publication : 2017 Article en page(s) : p. 20-25 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Analyse mécanique dynamique
Caractérisation
Copolymère vinyle ester
Epoxydation
Huile de palme et constituants
Matières plastiques -- Propriétés mécaniques
Microscopie électronique à balayage
Polyaddition
Polymères -- Synthèse
ThermodurcissablesIndex. décimale : 668.4 Plastiques, vinyles Résumé : A series of bio-based hybrid thermosets composed of maleinated acrylated epoxidized palm oil (MAEPO) and vinyl ester resin (VE) were produced using free radical-induced crosslinking. The amount of petroleum-based resin which was replaced by bio-resin (MAEPO) was varied from 5 to 20 wt%. The structure of the polymer systems was investigated by scanning electron microscopy and dynamic mechanical analysis. The mechanical properties of the VE/MAEPO resins were studied using tensile, flexural and impact tests. The result obtained from structural analysis revealed that for the polymer hybrids with up to 20 wt% bio-resin content, there is good compatibility between MAEPO and VE as no phase separation was observed for these systems. The prepared eco-friendly bio-based thermosetting resins exhibit remarkable improvement in toughness parameters, such as ductility and impact strength, thereby showing potential for use in composites and nanocomposites applications. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials - Preparation of the bio-based VE/MAEPO resins - Testing and characterization
- RESULTS AND DISCUSSION : Scanning electron microscopy (SEM) - Mechanical properties of MAEPO/VE polymer resins - Dynamic mechanical analysisDOI : 10.3139/217.3166 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1ROvMLEhuXweTSFkB1YoJSfDrTsfse9th/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=27975
in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING > Vol. XXXII, N° 1 (03/2017) . - p. 20-25[article]Réservation
Réserver ce document
Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 18732 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible
[article]
Titre : Detergents and cleaning products : 10th International Fresenius Conference, 26-27 April 2018, Mainz/Germany Type de document : texte imprimé Auteurs : Klaus Henning, Auteur Année de publication : 2018 Article en page(s) : p. 30-38 Langues : Anglais (eng) Catégories : Antimicrobiens
Approvisionnement dans l'entreprise
Chaine logistique
Congrès et conférences
Dégraissage (nettoyage)
Désinfectants
Détergents
Emulsions
Essais (technologie)
Huile de palme et constituants
Innovations
Microorganismes
Nettoyage
Produits nettoyants
Rinçage
Textiles et tissus -- LavageIndex. décimale : 668.1 Agents tensioactifs : savons, détergents Résumé : The 10th International Fresenius Conference on "Detergents and Cleaning Products" took place in the Atrium Hotel Mainz with almost 200 participants. The lecture topics reported on actual trends and drivers in the European household laundry and care market, on performance testings of machine and hand dish detergents, on an update on disinfectants under the BPR options and of the revision of the Nordic Swan Ecolabel. Current issues in laundry hygiene at low washing temperatures and the occurrence of B-lactamases in washing machines as well as of microbial loads in food-associated appliances were discussed. By means of a model for a smelly washing machine, the appearance of malodor in washing machines can be simulated, so that by microbiota analysis a strain selection and identification of fungi and bacteria becomes possible. Note de contenu : - Markets and trends
- Aspects of hygiene
- Innovations
- Environmental aspects
- Testing and performance
- Fig. 1 : IKW soils under US diswashing conditions
- Fig. 2 : Alternative and relevant soils of the US market
- Fig. 3 : Antimicrobial effect of hot coffee (1 min) (Master's thesis : Jan schages, Rhine-Waal University of Applied Sciences, Kleve, Germany)
- Fig. 4 : Enhance of fabric care by reducing fuzz and pills after 20 washes (Novozymes A/S)
- Fig. 5 : Boosting of washing performance by the addition of protease Lavergy Pro 104 L and ot the polymer Sokalan HP 20 despite of reducing the washing temperature of 10°C (from 30°C to 20°C) (BASF)
- Fig. 6 : Palm oil supply chain (RSPO)
- Fig. 7 : Emulsification test with evaluation of rinsing performance (SGS Fresenius)
- Table 1 : Status of the active substances of disinfectants
- Table 2 : Deadline status for selected active substances of disinfectants
- Table 3 : Frequently identified microorganisms in coffee (MALDI-TOF)
- Table 4 : Claims of branders in ADW products (France, Belgium, Italy and Spain, launched in 2014-2017)En ligne : https://drive.google.com/file/d/1ZzZEQqvvFXc02Y9XFXY-xcK30CxQKmT9/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=30911
in SOFW JOURNAL > Vol. 144, N° 7-8 (07-08/2018) . - p. 30-38[article]Réservation
Réserver ce document
Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 20088 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Dielectric behavior of OPEFB reinforced polycaprolactone composites at X-band frequence / Ahmad Fahad in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING, Vol. XXXI, N° 1 (03/2016)
[article]
Titre : Dielectric behavior of OPEFB reinforced polycaprolactone composites at X-band frequence Type de document : texte imprimé Auteurs : Ahmad Fahad, Auteur ; Z. Abbas, Auteur ; S. J. Obaiys, Auteur ; N. Ibrahim, Auteur ; A. Yakubu, Auteur Année de publication : 2016 Article en page(s) : p. 18-25 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Caractérisation
Charges (matériaux)
Composites à fibres courtes
Diélectriques
Etat fondu (matériaux)
Huile de palme et constituants
Micro-ondes
Morphologie (matériaux)
Poly-e-caprolactoneIndex. décimale : 668.4 Plastiques, vinyles Résumé : Short fibres are often used as reinforcing materials with thermoplastic polymers to improve the dielectric properties of the composites. In this work, the effects of oil palm empty fruit bunch (OPEFB)-fibre loading on polycaprolactone (PCL) polymer were extensively studied. The synthesis of OPEFB-PCL composites were prepared via melt blend method. Theoretical and experimental analysis of electromagnetic (EMI) propagation, absorption and shielding effectiveness (SE) properties of the composite were also studied. The magnitudes of S-parameters for OPEFB fiber-reinforced PCL composites with different percentages of filler were measured by a rectangular waveguide connected with a microwave vector network analyzer (VNA) at (8 – 12) GHz frequency. Whilst the dielectric properties were studied using an open ended coaxial probe. The morphological characterization of the OPEFB-PCL composite was carried out using X-ray diffraction and scanning electron microscopy (SEM). This work showed that XRD profile patterns slightly changed duo to the filler loading increment which result a reduction in both dielectric constant and loss factor. However, the relative permittivity of pure oil palm fibre and PCL was measured as (1.8-j*0.08) and (2.929-j*0.3242) respectively. In addition, the composition of 12.5 wt% filler gave the highest dielectric constant and loss factor values. However, the reflection loss increases to filler content increments at the maximum frequency of 12 GHz. The excellent behavior of these polymer composites makes them superior nominees for microwave low absorption materials. Note de contenu : - THEORY : Transmission line method - Theory of network analyzers
- EXPERIMENTAL DETAILS : Preparation of OPEFB fibre - Preparation of OPEFB-PCL composites - Preparation of test sample - Measurements and characterization - S-parameter measurement
- RESULTS AND DISCUSSION : Morphology - Microwave resultsDOI : 10.3139/217.3069 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1ZV4HwwyeHXgQBYiB6UnynFGgG4EQc2bo/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=25762
in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING > Vol. XXXI, N° 1 (03/2016) . - p. 18-25[article]Réservation
Réserver ce document
Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 17899 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Discrimination and authentication of lard blending with palm oil in cosmetic soap formulations / Atiqah Ab Aziz in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 45, N° 4 (08/2023)
[article]
Titre : Discrimination and authentication of lard blending with palm oil in cosmetic soap formulations Type de document : texte imprimé Auteurs : Atiqah Ab Aziz, Auteur ; Muhamad Shirwan Abdullah Sani, Auteur ; Zalina Zakaria, Auteur ; Nor Kartini Abu Bakar, Auteur Année de publication : 2023 Article en page(s) : p. 444-457 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Acides gras
AdultérantsLe terme adultérant désigne toute substance introduite ou maintenue frauduleusement dans un produit (aliments, carburants, produits chimiques, etc.) de façon à le vendre ou le donner pour ce qu'il n'est pas. Le produit est alors dit "adultéré". L’action d'adultérer est appelée adultération.
Les adultérants sont généralement des substances peu onéreuses, voire invendables faute d'autorisation, utilisées délibérément par des commerçants ou industriels peu scrupuleux afin d'augmenter leurs bénéfices aux dépens des consommateurs ou utilisateurs. Les adultérants peuvent altérer les propriétés du produit ou même être toxiques.
L'incorporation d'adultérants toxiques dans des aliments ou d'autres produits destinés à la consommation humaine est considérée comme un empoisonnement.
Le terme « adultérant » doit être différencié de "contaminant", qui désigne une substance non désirée ayant été introduite accidentellement dans un produit.
Les adultérants sont également distincts des additifs alimentaires dans la mesure où ils ne sont pas utilisés pour améliorer les propriétés d'un produit, mais au contraire les dégradent au nom d'intérêts financiers.
Il existe néanmoins des cas spécifiques pour lesquels la distinction entre adultérant et additif alimentaire est particulièrement étroite, comme par exemple pour la chicorée, qui peut être ajoutée au café pour réduire son coût ou comme additif alimentaire pour donner un goût particulier. C'est également le cas de la craie qui a souvent été ajoutée aux farines pour réduire leur coût mais qui est maintenant utilisée en tant qu'additif alimentaire pour améliorer leur blancheur et leur teneur en calcium.
Les adultérants utilisés dans les drogues illicites sont appelés produits de coupe, ou produits de coupage. (Wikipedia)
Cosmétiques
Formulation (Génie chimique)
Huile de palme et constituants
Peau -- Soins et hygiène
SaindouxLe saindoux est un aliment obtenu en faisant fondre de la graisse de porc sans viande (panne et lard gras). Il est de couleur blanche, brillant, moelleux et soyeux, Il est très largement employé dans de nombreuses préparations culinaires comme les rillettes par exemple. Avec le beurre, les huiles, etc., c'est une matière grasse de cuisson en cuisine, en particulier dans les régions du Nord et de l'Est de la France, et en Allemagne.
En Espagne, il s'utilise dans certaines recettes usuelles sucrées, comme l'ensaimada, les mantecados, la coca bamba ou les polvorones. Il est aussi utilisé pour la conservation des aliments cuits que l’on place dans des pots et sur lesquels se verse le saindoux chaud.
Son point de fusion est assez élevé (au-dessus de 30 °C), de même que sa température critique (200 °C-210 °C). C'est ainsi qu'il peut être employé en friture et qu’il est particulièrement bien adapté aux cuissons longues. Assez pauvre en eau, on peut le conserver longtemps au sec et au frais, surtout si l'on prend la peine de le recuire régulièrement.
Sa saveur typée et son astringence le limitent aujourd’hui aux préparations avec lesquelles il s'accommode le mieux : le porc, l'oignon et le chou (ou la choucroute), ou encore dans certaines pâtisseries. Il est régulièrement utilisé dans l'industrie pour les biscottes et les biscuits.
Les bardes de saindoux qui restent au fond de la casserole, nommées grattons ou greubons, sont grillées, de forme et couleur champignonnesque, pour servir de gâteau apéritif servi avec tous les alcools.
Comme la plupart des graisses animales, il contient beaucoup d'acides gras saturés. C'est également un aliment riche en énergie avec 896 kcal pour 100 grammes.
Le saindoux est utilisé en boulangerie, pour confectionner la pâte brisée, la pâte à pâtés, les pies, les longues cuissons, les fritures, certaines pâtisseries, certains bonbons gélifiés, et même dans d'autres domaines, comme le cirage de chaussures.
Mélangé à de la soude (hydroxyde de sodium), le saindoux (Adeps suillus selon la nomenclature internationale des ingrédients cosmétiques) sert de base à la fabrication de savons, sous la dénomination sodium lardate. (Wikipedia)
SavonIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : - Background : The employment of Fourier transforms infrared (FT-IR) spectroscopy combined with chemometrics for determination and quantification of lard in a binary blend with palm oil in a cosmetic soap formulations.
- Objective : To determine and quantify lard as an adulterant in a binary blend with palm oil in a cosmetic soap formulations by FT-IR and multivariate analysis.
- Methods : Fatty acids in lard, palm oil and binary blends were extracted via liquid–liquid extraction and were subjected to FTIR spectrometry, combined with principal component analysis (PCA) and discriminant analysis (DA) for the classification of lard in cosmetic soap formulations via two DA models: Model A (percentage of lard in cosmetic soap) and Model B (porcine and non-porcine cosmetic soap). Linear regression (MLR), partial least square regression (PLS-R) and principal components regression (PCR) were used to assess the degree of adulteration of lard in the cosmetic soap.
- Findings : The FTIR spectrum of palm oil slightly differed from that of lard at the wavenumber range of 1453 cm -1 and 1415 cm -1 in palm oil and lard, respectively, indicating the bending vibrations of CH2 and CH3 aliphatic groups and OH carboxyl group respectively. Both of the DA models could accurately classify 100% of cosmetic soap formulations. Nevertheless, less than 100% of verification value was obtained when it was further used to predict the unknown cosmetic soap sample suspected of containing lard or a different percentage of lard. The PCA for Model A and Model B explained a similar cumulative variability (CV) of 92.86% for the whole dataset. MLR and PCR showed the highest determination coefficient (R2) of 0.996, and the lowest relative standard error (RSE) and mean square error (MSE), indicating that both regression models were effective in quantifying the lard adulterant in cosmetic soap.
- Conclusion : FTIR spectroscopy coupled with chemometrics with DA, PCA and MLR or PCR can be used to analyse the presence of lard and quantify its percentage in cosmetic soap formulations.Note de contenu : - MATERIALS
- METHODS : Preparation of lard - Preparation of cosmetic soap - Calibration and validation sample - Fatty acid extraction - ATR FT-IR spectral acquisition - Chemometrics
- RESULTS & DISCUSSION : Authenticating lard adulterant in soap - Apportionment of wavenumber contributing to lard adulteration in soap - Quantification of lard adulterant in soap
- Table 1 : Cosmetic soap formulation using palm oil and blending mixture of lard
- Table 2 : Classification matrix of training, validation, testing and verification datasets by discriminant analysis (DA)
- Table 3 : FTIR frequency range and functional groups obtained from absorption spectra in extracted fatty acid derived from palm oil
- Table 4 : FTIR frequency range and functional groups obtained from absorption spectra in extracted fatty acid derived from lard
- Table 5 : Regression models to quantify the percentage of lard adulterant in cosmetic soap
- Table 6 : Quantification of lard adulterant in known formulated cosmetic soap and cross-validation datasetDOI : https://doi.org/10.1111/ics.12854 En ligne : https://drive.google.com/file/d/10XUw_jJEyG_Yer7ck-bWt4Ru5Dc2y3Q7/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39875
in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE > Vol. 45, N° 4 (08/2023) . - p. 444-457[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Epoxidized esters of palm kernel oil as an effective plasticizer for PVC : a study of mechanical properties and effect of processing conditions / Kingshuk Dutta in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING, Vol. XXIX, N° 4 (08/2014)
[article]
Titre : Epoxidized esters of palm kernel oil as an effective plasticizer for PVC : a study of mechanical properties and effect of processing conditions Type de document : texte imprimé Auteurs : Kingshuk Dutta, Auteur ; S. Das, Auteur ; Patit Paban Kundu, Auteur Année de publication : 2014 Article en page(s) : p. 495-506 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Allongement à la rupture
Chlorure de polyvinyle
Epoxydation
Essai de dureté
Essais dynamiques
Esters
Huile de palme et constituants
Plastifiants
Plastifiants -- Propriétés mécaniques
Traction (mécanique)
Transition vitreuseIndex. décimale : 668.4 Plastiques, vinyles Résumé : One of the most commonly used vegetable oil plasticizer in polyvinyl chloride (PVC) is epoxidized soybean oil (ESBO). On the contrary, epoxidized palm oil is among the least used, because of its low compatibility with PVC. This work reports that epoxidized and esterified palm kernel oil (EEPKO) has the potential to be used as a plasticizer for PVC. In this study, it was found that a maximum of 65 phr of EEPKO could be incorporated within the PVC resin. In addition, subjecting this EEPKO plasticized PVC (p-PVC) at a processing temperature of 200 °C resulted in much reduced plasticizer loss. EEPKO lowers the glass transition temperature of PVC from 79 °C to ?23 °C. The optimum mechanical properties, namely tensile strength, elongation at break and hardness, were obtained for p-PVC processed at 200 °C. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials - Preparation of esters and epoxidation - Sample preparation - Plasticizer loss and change of glass transition temperature (Tg) of PVC - Tensile strength, elongation at break and hardness
- RESULTS AND DISCUSSION : Influence of processing temperature and analysis of plasticizer loss - Determination of Tg of EEPK-plasticized PVC - Estimation of solubility parameter and compatibility - Determination of tensile strength, elongation at break and hardness of p-PVCDOI : 10.3139/217.2922 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1bomYRp7Hflpk6jUau6B1Qu4RDTG5sygF/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=21829
in INTERNATIONAL POLYMER PROCESSING > Vol. XXIX, N° 4 (08/2014) . - p. 495-506[article]Réservation
Réserver ce document
Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 16454 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Gel microemulsions with polyoxyethylene-type surfactant mixture and their application as a makeup remover / Miho Kamada in IFSCC MAGAZINE, Vol. 16, N° 4 (10-11-12/2013)
PermalinkPermalinkPermalinkImproved properties of coating binder from palm oil-based oleic acid by copolymerizing with acrylate monomers / Shahla Ataei in JOURNAL OF COATINGS TECHNOLOGY AND RESEARCH, Vol. 17, N° 4 (07/2020)
PermalinkIngredients focus : Sustainable products / Richard Scott in PERSONAL CARE EUROPE, Vol. 11, N° 1 (02/2017)
PermalinkLiving the lifestyle dream with sustainable cosmetics / Clare Goodwin in GLOBAL PERSONAL CARE, Vol. 23, N° 4 (04/2022)
PermalinkA new cosmetic grade of PDO for sustainable, high-performance and conscious beauty products / Mélanie Waeckel in SOFW JOURNAL, Vol. 146, N° 11 (11/2020)
PermalinkPerformance of organic nanoparticle coatings for hydrophobization of hardwood surfaces / Pieter Samyn in JOURNAL OF COATINGS TECHNOLOGY AND RESEARCH, Vol. 11, N° 3 (05/2014)
PermalinkPreparation and characterization of ultraviolet (UV) radiation curable resin from palm oil / H. D. Rozman in JOURNAL OF COATINGS TECHNOLOGY AND RESEARCH, Vol. 13, N° 6 (11/2016)
PermalinkPreparation of organosilicone modified palm oil fatliquor / Chen Wang in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVI, N° 5 (05/2011)
PermalinkPermalinkSynthesis and emulsification properties of organosilicone modified sodium sulfonate of alkanolamide succinic acid monoester with palm oil / Chen Wang in TENSIDE, SURFACTANTS, DETERGENTS, Vol. 49, N° 5 (09-10/2012)
PermalinkThe effect of palm oil sulfatation time on fatliquor quality and finished leather product / Rihastiwi Setiya Murti in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXV, N° 5 (05/2020)
PermalinkThe influence of third-party certifiers on the european cleaning market / Stuart Holt in SOFW JOURNAL, Vol. 145, N° 9 (09/2019)
PermalinkUV-curable alkyd coating with self-healing ability / Saman Nornadila Mohd in JOURNAL OF COATINGS TECHNOLOGY AND RESEARCH, Vol. 16, N° 2 (03/2019)
Permalink