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Analysis of gallotannin in sumac. Part 1 : Titrimetric method for determination of gallotanin in sumac extract / L. Costadinnova in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 91, N° 6 (11-12/2007)
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[article]
Titre : Analysis of gallotannin in sumac. Part 1 : Titrimetric method for determination of gallotanin in sumac extract Type de document : texte imprimé Auteurs : L. Costadinnova, Auteur ; T. Kolusheva, Auteur ; Diana Ivanova, Auteur ; A. Partov, Auteur Année de publication : 2007 Article en page(s) : p. 243-245 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Analyse quantitative (chimie)
Gallo-tanins
Sumac et constituantsRhus est un genre d'arbres ou d'arbustes de la famille des Anacardiacées, communément appelés sumacs en France, summaqen arabe littéraire et qui signifie "rouge". Il compte environ 125espèces présentes dans les régions subtropicales et tempérées dans de nombreuses parties du monde.Les plus connues sont le sumac vinaigrier (Rhus typhina) originaire d'Amérique du Nord et le sumac des corroyeurs (Rhus coriaria) indigène en Europe du Sud et au Proche-Orient
- Utilisation : Comme l'appellation "sumac des corroyeurs" y fait allusion, certains sumacs sont utilisés dans le tannage du cuir, les feuilles contenant beaucoup de tanin. Le tannage au sumac rend le cuir souple et léger. Le maroquin peut être tanné au sumac. Il est encore utilisé pour la teinture des laines des tapis. Il ne faut pas le confondre avec le Sorgo sumac qui est un antioxydant très puissant avec un indice ORAC de 312 400.
- Consommation : Les baies du sumac des corroyeurs, Rhus coriaria, également appelé vinaigrier, sont également utilisées en cuisine du Moyen-Orient comme condiment. (Wikipedia)Index. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : We have developed a method for the determination of gallotannin in sumac extract. Sample preparation consists of acidic hydrolysis of tannin to gallic acid at pH<2 and high temperature. The hydrochloric acid used to maintain an acidic medium and the gallic acid are titrated with a standard solution of NaOH, 0.1mol/l, in two samples containing equal amounts of HCl and tannin. The absence of systematic errors in the proposed procedure is proven. The reproducibility of the results for tannin content 54.5% is good, Sr = 0.9%, and satisfies technological requirements. This method can be applied for the analysis of gallotannin in extracts from Rhus semialata (Chinese galls) and Caesalpinia spinosa (Tara). Note de contenu : - Reageants
- Analytical procedure
- Table 1 : Results of the introduced and found gallic acid, p.a., titrated with standard solution of NaOH, 0.1mol/l, indicator thymol blue
- Table 2 : Results for the introduced and found mass of tannin, p.a., volume of solution 1 - 100ml; solution 2 - 250ml; titrated volume from the sample solution - 20ml, VHCL = 20ml
- Table 3 : Results for the content of gallotannin in dry sumac extract. Checking for systematic error
- Table 4 : Statistical analysis of the results for the content of gallotannin in dry sumac extract obtained according to the proposed methodEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1LpzevxcbzdtXtT-whGS8M11L4im3YfT1/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39006
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 91, N° 6 (11-12/2007) . - p. 243-245[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Analysis of gallotannin in the tanning substances of sumac. Part 2 : Titrimetric method for the determination of gallotannin in residual / T. Kolusheva in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 92, N° 1 (01-02/2008)
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[article]
Titre : Analysis of gallotannin in the tanning substances of sumac. Part 2 : Titrimetric method for the determination of gallotannin in residual Type de document : texte imprimé Auteurs : T. Kolusheva, Auteur ; L. Costadinnova, Auteur ; Diana Ivanova, Auteur Année de publication : 2008 Article en page(s) : p. -19-22 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Analyse quantitative (chimie)
Formique, Acide
Gallo-tanins
Ions métalliques
Méthodes de dosage
Sels
Statistique
Sumac et constituantsRhus est un genre d'arbres ou d'arbustes de la famille des Anacardiacées, communément appelés sumacs en France, summaqen arabe littéraire et qui signifie "rouge". Il compte environ 125espèces présentes dans les régions subtropicales et tempérées dans de nombreuses parties du monde.Les plus connues sont le sumac vinaigrier (Rhus typhina) originaire d'Amérique du Nord et le sumac des corroyeurs (Rhus coriaria) indigène en Europe du Sud et au Proche-Orient
- Utilisation : Comme l'appellation "sumac des corroyeurs" y fait allusion, certains sumacs sont utilisés dans le tannage du cuir, les feuilles contenant beaucoup de tanin. Le tannage au sumac rend le cuir souple et léger. Le maroquin peut être tanné au sumac. Il est encore utilisé pour la teinture des laines des tapis. Il ne faut pas le confondre avec le Sorgo sumac qui est un antioxydant très puissant avec un indice ORAC de 312 400.
- Consommation : Les baies du sumac des corroyeurs, Rhus coriaria, également appelé vinaigrier, sont également utilisées en cuisine du Moyen-Orient comme condiment. (Wikipedia)
Syntans
Tanins -- analyse
Tanins végétaux
Tannage combinéLe tannage combiné se dit des tannages qui allient deux familles ou genre de tannage pour obtenir un résultat additionnant les qualités complémentaires des tannins mis en œuvre par exemple Chrome-Végétal ou Chrome-Synthétique
Tannage végétalIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : We have developed a method for the determination of gallotannin in residual solutions from tanning with sumac extract. The method consists of hydrolysis of gallotannin to gallic acid in hydrochloric medium at boiling temperature for 15 minutes; titration at high temperature with standard solution of NaOH of the strong hydrochloric and the weak gallic acid in two samples containing equal amounts of HCl and tannin against different indicators.
We investigated the interfering influence of synthetic tanning agents, HCOOH, metallic ions, tanning substances and salts.We have proved the absence of systematic errors in the proposed procedure for residual solutions from plant-synthetic tanning.
The reproducibility of the results for gallotannin concentration 18.2g/l is good, Sr = 0.8%. This method can also be applied for tanning with extracts from Rhus semialata (Chinese galls) and Caesalpinia spinosa (Tara).Note de contenu : - Influence of synthetic tanning agents
- Formic acid influence
- Interference by metal ions and salts
- Analytical characteristics of the method
- Table 1 : Influence of synthetic tanning agents. Results for the concentration of gallotannin in the model solutions containing Dolotan F1 and Tanigan AN
- Table 2 : Influence of formic acid. Results for the concentration of gallotannin in the model solutions containing Dolotan F1, Tanigan AN and HCOOH
- Table 3 : Check for systematic error. Results for the concentration of gallotannin (CT) in residual solution from synthetic-plant tanning. RE - absolute relative error
- Table 4 : Results from the statistical analysis of data for the concentration of gallotannin (CT) in residual solution from synthetic-plant tanning, obtained according to the proposed methodEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1JmLafLTT5CrNQ3dNA1okUP-Dc1p-xAby/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38917
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 92, N° 1 (01-02/2008) . - p. -19-22[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Determination of antioxidant properties of commonly used vegetable tannins and their effects on prevention of Cr(VI) formation / Cigdem Kilicarislan Ozkan in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 99, N° 5 (09-10/2015)
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[article]
Titre : Determination of antioxidant properties of commonly used vegetable tannins and their effects on prevention of Cr(VI) formation Type de document : texte imprimé Auteurs : Cigdem Kilicarislan Ozkan, Auteur ; Hasan Ozgunay, Auteur ; Deniz Kalender, Auteur Année de publication : 2015 Article en page(s) : p. 245-249 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Antioxydants
Chrome hexavalent
Cuirs et peaux -- Analyse
Essais accélérés (technologie)
Gallo-tanins
Phénols
Tanins végétauxIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Even though Cr(VI) is not used in any step of leather making, the presence of Cr(VI) in leather has become a concern in the leather industry. Free radicals usually play an important role in the formation of Cr(VI) in leather. The effectiveness if antioxidant materials in preventing free radical formationis well know. Tannins as phenolic materials are also know to have antioxidant properties. However, the antioxidant effectiveness shows variations regarding to the type and structure of tannins. In the present study, the vegetable tannins which are commonly used in the leather industry (mimosa, quebracho, sumac, tara, valonea and chesnut) were selected and their antioxidant powers were determined by FRAP (The Ferric Reducing Ability of Plasma) and TEAC/ABTS (Trolox-Equivalent Antioxidant Capacity/2,2'-azinobis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) methods. Furthermore, these vegetable tannins were used in leather processing and their effect on prevention of Cr(VI) formation was examinated. The results show that gallotannins within the hydrolysable tannins have taken the first places in ranking with superior antioxidant activities and, compatible with their antioxidant powers they were found to be the most effective tannin types at preventing Cr(VI) formation. Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURES : Materials - Methods - Determination of total phenols - Determination of antioxidant powers of vegetable materials - Usage of vegetable materials in leather production - Artificial ageing of leather samples and Cr(VI) analysis
- RESULTS AND DISCUSSION : Total phenolic contents and antioxidant powers of plant extracts - Cr(VI) contents of leather samplesEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1WP5LL0UQzKzcsUhjHNEQVtZlf7a-84TZ/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=24655
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 99, N° 5 (09-10/2015) . - p. 245-249[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 17501 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Hydrolysis by fermentation of tannins from gall nuts / F. Regerat in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. LXXXIV (Année 1989)
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[article]
Titre : Hydrolysis by fermentation of tannins from gall nuts Type de document : texte imprimé Auteurs : F. Regerat, Auteur ; H. Pourrat, Auteur ; A. Pourrat, Auteur Année de publication : 1989 Article en page(s) : p. 323-328 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Fermentation
Gallo-tanins
HydrolyseIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Gallotannins are of industrial value especially for tanning and as a raw material for the production of gallic acid. Tannin extract of gall nuts from the oak (Quercus infectoria) is hydrolysed by the tannase of a selected strain of Aspergillus niger. Hydrolysis of polygalloylglucose and polygalloyquinic esters occurs in the same way in tannins from sumac and tara and was complete in 22 to 30 hours. High yields of gallic acid were obtained. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Assay of tannins - Fermentation En ligne : https://drive.google.com/file/d/18P92SLSXZdja2N-Uxz0bnhwbdtva34mk/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=17370
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. LXXXIV (Année 1989) . - p. 323-328[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 008089 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Molecular modeling approach to vegetable tanning : Preliminary results for gallotannin interactions with the collagen microfibril / Eleanor M. Brown in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVI, N° 5 (05/2011)
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[article]
Titre : Molecular modeling approach to vegetable tanning : Preliminary results for gallotannin interactions with the collagen microfibril Type de document : texte imprimé Auteurs : Eleanor M. Brown, Auteur ; Dennis C. Shelly, Auteur Année de publication : 2011 Article en page(s) : p. 145-152 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Collagène
Gallo-tanins
Molécules -- Modèles
Tannage végétalIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Tanning of animal hides produces leather, a durable, flexible material that is stabilized against putrefaction. Chrome-tanned wet blue, aldehyde crosslinked wet white, and vegetable tanned hides are major contributors to current leather production. Although the chemistries involved are significantly different, the product in each case is leather. Vegetable tanning, the oldest of these technologies is, from a mechanistic perspective, the least well understood. To explore possible vegetable tanning mechanisms, we have applied molecular modeling techniques to the study of interactions of gallotannin, a component of chestnut tannins, with the collagen microfibril. A model gallotannin molecule was constructed and energy minimized. This model was docked into several energetically favorable positions on a fragment of the ERRC collagen microfibril model, generally with a good fit at a proline or hydroxyproline residue. The alpha carbon backbone of collagen was kept immobile during molecular dynamics simulations at 400 - 800K with and without an added layer of water for solvation to identify possibly more favorable interactions sites for the gallotannin molecules. Both inter and intra chain interactions were possible, and several potential sites for hydrogen bonding via arginine residues or hydrophobic interactions with alanine or isoleucine residues were identified. The information gained from this model study is an early step in the development of a vegetable-tanning model. En ligne : https://drive.google.com/file/d/14XNgkdoHQ2WDtRyvAroa1nHsL2Ld5aVp/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=11588
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CVI, N° 5 (05/2011) . - p. 145-152[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 012969 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Synthesis and spectroscopic characterisation of the polygalloyl esters of polyols-models for gallotannins / H. R. Tang in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 87, N° 5 (09-10/2003)
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