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Le picklage consiste à faire absorber à la peau en tripe une quantité importante d'acide, en présence de sel neutre (NaCl) pour réprimer le gonflement que provoquerait l'acidité du milieu.
Picklage
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Le picklage consiste à faire absorber à la peau en tripe une quantité importante d'acide, en présence de sel neutre (NaCl) pour réprimer le gonflement que provoquerait l'acidité du milieu.
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L'application des acides organiques et de leurs sels dans le tannage au chrome / Stanley Briggs in REVUE TECHNIQUE DES INDUSTRIES DU CUIR, Vol. LXI (Année 1969)
[article]
Titre : L'application des acides organiques et de leurs sels dans le tannage au chrome Type de document : texte imprimé Auteurs : Stanley Briggs, Auteur Année de publication : 1969 Article en page(s) : p. 70-76 Langues : Français (fre) Catégories : Acides organiques
Cuirs et peaux
Neutralisation (chimie)
PicklageLe picklage consiste à faire absorber à la peau en tripe une quantité importante d'acide, en présence de sel neutre (NaCl) pour réprimer le gonflement que provoquerait l'acidité du milieu.
Tannage au chromeIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Un aperçu de la littérature retrace le développement de la technique du tannage au chrome classique, autant que celle-ci a été modifiée par des acides organiques ou leur sels. Cet aperçu décrit l'emploi des formiates ou de l'acide formique dans le picklage pour élever le pH ainsi que la formation d'un système tamponné en utilisant ces agents en plus grandes quantités, la possibilité d'utiliser des acides non-gonflants dans un pickle sans sel, l'addition de formiates lors du tannage, soit à froid soit précomplexé ainsi que les différentes méthodes utilisant des sels d'acides mono- ou dibasiques, les avantages de la mise en oeuvre des mélanges d'agents masquants par rapport à l'action de ces agents utilisés séparément, la suggestion de formules pratiques ainsi que la basification avec les formiates, phtalates et adipates à la fin du tannage et l'effet imprévu des mélanges de phtalates et adipates.
Le retannage avec des liqueurs de chrome masqué conduit à un gain de substance, qui est accompagné d'un accroissement de la fermeté et d'une légère altération des propriétés physiques.
L'auteur esquisse des méthodes sûres de neutralisation avec des sels d'acides organiques permettant d'améliorer la qualité du cuir.Note de contenu : - Picklage
- Tannage
- NeutralisationEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1q7899W5t4za82ubewm3FtmpfIm_h8nAG/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=36650
in REVUE TECHNIQUE DES INDUSTRIES DU CUIR > Vol. LXI (Année 1969) . - p. 70-76[article]Réservation
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Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 008568 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Application of acidic protease in the pickling to simplify the pelt bating process / Xu Zhang in JOURNAL OF LEATHER SCIENCE AND ENGINEERING, Vol. 3 (Année 2021)
[article]
Titre : Application of acidic protease in the pickling to simplify the pelt bating process Type de document : texte imprimé Auteurs : Xu Zhang, Auteur ; Mengchu Gao, Auteur ; Sadaqat Ali Chattha, Auteur ; Yiwen Zhu, Auteur ; Biyu Peng, Auteur ; Yongbin Ye, Auteur Année de publication : 2021 Article en page(s) : 14 p. Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Confitage Le confitage est une action biochimique effectuée au moyen de produits enzymatiques, qui a pour but de dégrader les fibres élastiques, contribuant ainsi à augmenter la souplesse du cuir. En outre, les enzymes complètent la dégradation des résidus épidermiques, donnant ainsi une fleur plus propre et plus lisse.
Croûte (cuir)On entend par "cuir en croûte" des cuirs ayant subi les opérations jusqu'au tannage, à l'exclusion de toute opération de corroyage ou de finissage, mais qui, par opposition aux wet-blue ont été séchés.
Cuirs et peaux
Peptidases
PicklageLe picklage consiste à faire absorber à la peau en tripe une quantité importante d'acide, en présence de sel neutre (NaCl) pour réprimer le gonflement que provoquerait l'acidité du milieu.
TrypsineLa trypsine (EC 3.4.21.4) est une enzyme digestive du suc pancréatique qui a pour rôle de digérer les protéines.
Elle est synthétisée par le pancréas sous forme de trypsinogène (proenzyme inactive), puis stockée dans les vésicules enzymatiques des cellules acineuses d'où elle est excrétée au moment de la digestion. L'activation du trypsinogène en trypsine est le résultat de l'hydrolyse d'un propeptide sous l'action de l'entérokinase ou par un effet d'autoactivation de la trypsine par elle-même. La cholecystokinine-pancréozymine active la sécrétion des enzymes (donc de la trypsine) dans le suc pancréatique.
La trypsine est une endoprotéase qui hydrolyse les liaisons peptidiques dans lesquelles un acide aminé basique (Lys-|-Xaa ou Arg-|-Xaa) engage sa fonction acide (sauf dans le cas où l'acide aminé suivant (schématisé ici par "Xaa") est une Proline). Elle coupe en C-terminal de ces acides aminés. En d'autres mots, elle transforme les chaînes polypeptides en chaînes protéiques plus courtes pour permettre la digestion. Efficace à pH 7,5 - 8,5, elle est inactivée et digérée en quelques heures à pH neutre (=7) dans l'intestin.
La trypsine participe à l'activation d'autres enzymes comme l'alpha-chymotrypsine par coupure hydrolytique de la chaîne polypeptidique du chymotrypsinogène.
Cette enzyme sert également lors de la 2e semaine du développement embryonnaire humain. Elle est sécrétée par le trophoblaste afin de digérer la zone pellucide entourant le blastocyste. Ce phénomène s'appelle l'éclosion.Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Traditionally, universally used pelt bating technologies rely on the application of trypsin, neutral and alkaline microbial proteases but suffer from complicated operation, limited bating efficiency and unsatisfactory leather performance. Therefore, devising a new pelt bating approach to achieve high bating efficiency and excellent leather performance has always been wished for by the leather industry. To pursue this goal, years of persistent research work enabled us to develop a novel approach for pelt bating by means of acidic proteases in pickling process. Initially, basic enzymatic characteristics and bating effectiveness of several typical acidic proteases in pelt pickling medium were investigated; then, the bating effectiveness through the quantitative characterization of protease activity of the optimal acidic protease was compared with that of the conventional bating enzyme. The results indicated that all of the selected acidic proteases had good salt-tolerance and exhibited optimum activity at pH 3.0–4.0. The novel pickling-bating method based on microbial origin acidic protease L80A led to an outstanding performance on pelt bating at the dosage of 150 U/mL of collagenolytic activity. The bating effectiveness of acidic protease L80A was comparable to and even better than that of trypsin BEM due to its moderate proteolytic ability. Moreover, the deep and even penetration of acidic protease in the pelt permitted it to produce soft, organoleptically stable and overall better quality crust leather than that of the conventional trypsin bating method. Additionally, pelt bating was performed along with the pickling process without extra inactivation and washing operation, making the bating operation more efficient, economical, and environment friendly. Results had made us to conclude that this cutting-edge acidic proteases based pickling-bating method could be the first step/ way forward to replace the decades-old traditional pelt bating technology. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials - Assay of proteolytic activity on casein substrate - Assay of proteolytic activity on collagen fiber substrate - Effect of salt concentration on the collagenolytic activity of acidic proteases - Bating pickling pelt with typical proteases - Comparison of the bating effectiveness of acidic protease L80A and trypsin BEM - Determination of soluble protein (SP) concentration in bating liquor - Determination of hydroxyproline concentration in bating liquor - Determination of chromium content in spent tanning liquors and wet blue - Histological analysis of collagen and elastin fiber - Scanning electron microscopy (SEM) analysis - Test of softness and physical properties of crust leather
- RESULTS : Proteolytic characteristics of typical acidic proteases - Comparison bating effectiveness of different acidic proteases in pickling process - Relationship between collagenolytic activity and bating effect of pickling pelts - Comparison of bating effectiveness of the novel pickling-bating and conventional trypsin bating method
- Table 1 The selected proteases
- Table 2 Enzymatic characteristics of acidic proteases (25 ℃, pH 3.5)
- Table 3 Amounts of proteases, soluble protein, hydroxyproline in the bating liquor and the softness of crust leather treated by the same dosage of caseinolytic activity (25℃, pH 3.5)
- Table 4 Amounts of proteases, soluble protein, hydroxyproline in the bating liquor and the softness of crust leather treated by the same dosage of collagenolytic activity (25℃, pH 3.5)
- Table 5 Relation of the softness and physical properties of the crust leathers to the collagenolytic activity of protease L80A (25℃, pH 3.5)
- Table 6 Amounts of protease and testing results of the effluents and crust leathersDOI : https://doi.org/10.1186/s42825-021-00068-x En ligne : https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/s42825-021-00068-x.pdf Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=37552
in JOURNAL OF LEATHER SCIENCE AND ENGINEERING > Vol. 3 (Année 2021) . - 14 p.[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Auxiliary agents with non-swelling capacity used in pickling-tanning processes. Part 1 / Ramón Palop in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 86, N° 4 (07-08/2002)
[article]
Titre : Auxiliary agents with non-swelling capacity used in pickling-tanning processes. Part 1 Type de document : texte imprimé Auteurs : Ramón Palop, Auteur ; Agusti Marsal, Auteur Année de publication : 2002 Article en page(s) : p. 139-142 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Agents anti-gonflement
Couleur
Cuir teint
Cuirs et peaux
Epaisseur -- Mesure
Humidité -- Absorption:Eau -- Absorption
PicklageLe picklage consiste à faire absorber à la peau en tripe une quantité importante d'acide, en présence de sel neutre (NaCl) pour réprimer le gonflement que provoquerait l'acidité du milieu.
Post-tannage
Tannage
Température de retraitIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : The aim of this study is the development of a salt-free pickling-tanning process and, as a consequence, the reduction of the total conductivity of waste waters. In the first part of the work, a comparative study was carried out to determine the capacity of four commercial products to prevent swelling :
- polyacrylic acid
- naphthol 3-6-disulphonic acid
- p-hydroxydiphenyl sulphonic acid
- a blend of naphthalene and naphthol sulphonic acids (Chemical A)Note de contenu : - Aims of the Work
- Experimental procedure
- Results : Percentage of absorbed water after pickling - Thickness after pickling - Thickness and shrinkage temperature after tannage - Intensity of colour of dyed samples
- Table 1 : Treatments with the specified products
- Table 2 : Water absorption(%) after pickling as a function of the auxiliary agent and salinity
- Table 3 : Thickness (mm) after pickling as a function of the auxiliary agent and salinity
- Table 4 : Thickness (mm) after tanning as a function of the auxiliary agent and salinity
- Table 5 : Shrinkage temperature (oc) as a function of the auxiliary agent and salinity
- Table 6 : Post-tanning processes
- Table 7 : Intensity of colour (l*) of dyed samples (grain side) as a function of the auxiliary agent and pickle salinityEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1wHSOfUeCdi27SGXxuRRe6MLiNVEFl0tz/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39902
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 86, N° 4 (07-08/2002) . - p. 139-142[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Auxiliary agents with non-swelling capacity used in pickling-tanning processes. Part 2 / Ramón Palop in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 86, N° 5 (09-10/2002)
[article]
Titre : Auxiliary agents with non-swelling capacity used in pickling-tanning processes. Part 2 Type de document : texte imprimé Auteurs : Ramón Palop, Auteur ; Agusti Marsal, Auteur Année de publication : 2002 Article en page(s) : p. 203-211 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Agents anti-gonflement
Cuirs et peaux
PicklageLe picklage consiste à faire absorber à la peau en tripe une quantité importante d'acide, en présence de sel neutre (NaCl) pour réprimer le gonflement que provoquerait l'acidité du milieu.
Sulfoniques, Acides
TannageIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : The use of different types of aromatic sulphonic acids, known as "non-swelling acids" has been suggested by many authors in order to avoid swelling when the pickling operation is completed with sulphuric and/or formic acid. G.Otto studied the influence of 16 aromatic sulphonic acids and their salts on the swelling of hides during the pickling process. He found that the acid swelling of the leather diminishes in sulphonic acids containing only one ring and an increased dipolar activity. Sulphonic acids with two rings and a high dipolar activity repress swelling in an even more remarkable way.
In a previous paper, we studied the capacity of four commercial products to prevent acid swelling: polyacrylic acid ; naphthol 3-6-disulphonic acid; p-hydroxydiphenyl sulphonic acid and a blend of naphthalene and naphthol sulphonic acids (chemical A). On the basis of the results obtained, we concluded that an offer of 3% (on pelt weight) of the four products studied reduced swelling after pickling at salinity values of 0 ̊, 1 ̊ and 2 ̊ Bé. However, after tanning and dyeing, Chemical A provided the best results since, at a salinity of 2 ̊Bé, it prevented swelling sufficiently, gave rise to a good shrinkage temperature and did not reduce the colour too much when compared with the standard pickling process(L* = 50 against 42).
In this part of the work, the application conditions for chemical A which were determined in the previous paper with hide pieces are here optimised for whole hides. First of all, a pickling process with chemical A is compared to a standard pickling process. Subsequently, the tanning process of hides treated with Chemical A and subsequently pickled is more deeply studied.Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURE : Optimisation of application conditions of chemical A
- RESULTS : Standard pickling process vs a pickling process with chemical A - Improvement of the tanning process - Variations in the process with chemical A and chemical C - Comparative study between the process with chemicals A and C and the standard (Reference) process
- Table 1 : Process using a blend of naphthalene and naphthol sulphonic acids (chemical A) compared with a standard process
- Table 2 : Process using chemical A and a strongly masked chromium salt (chemical C)
- Table 3 : Process using chemicals A and C compared with a standard process
- Table 4 : Evaluation of the residual bath and the wet-blue leather obtained with the standard process and the process with chemical A
- Table 5 : Evaluation of the organoleptic and mechanical properties of leathers obtained with the standard process and the process with chemical A
- Table 6 : Evaluation of the residual bath and the wet-blue leather obtained with the standard process and the process using chemicals A and C
- Table 7 : Evaluation of the organoleptic and mechanical properties of leathers obtained with the standard process and the process with chemical A and CEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1efWw-7m3HRsXP5cXmGwNrwsK7EWQmS_C/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39860
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 86, N° 5 (09-10/2002) . - p. 203-211[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Auxiliary agents with non-swelling capacity used in pickling-tanning processes - Part 3 / Agusti Marsal in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 88, N° 5 (09-10/2004)
[article]
Titre : Auxiliary agents with non-swelling capacity used in pickling-tanning processes - Part 3 Type de document : texte imprimé Auteurs : Agusti Marsal, Auteur ; Ramón Palop, Auteur ; V. Frias, Auteur ; Joaquim Font, Auteur ; J. Cot, Auteur ; Albert M. Manich, Auteur Année de publication : 2004 Article en page(s) : p. 191-196 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Agents anti-gonflement
Bains de trempe -- Analyse
Cuirs et peaux -- Epaisseur
Eaux usées -- Analyse
Epaisseur -- Mesure
Naphtalène sulfonique, AcideL'acide naphtalènesulfonique est un composé aromatique de formule brute C10H8O3S, constitué d'un noyau naphtyle substitué par un groupe sulfo. Comme tous les dérivés monosubstitués du naphtalène, il existe sous la forme de deux isomères, selon que le substituant soit en position 1 ("α", ou péri) ou 2 ("β" ou amphi).
Synthèse : Au plan commercial, l'acide naphtalènesulfonique est produit par sulfonation du naphtalène, effectuée par la méthode classique à base d'acide sulfurique. Les réacteurs modernes sont revêtus de verre ; les équipements plus anciens étaient en fonte ou recouverts d'émail.
En général, la sulfonation du naphtalène conduit à un mélange de produits. La sulfonation du naphtalène à moins de ~100 °C est sous contrôle cinématique et produit principalement de l'acide 1-naphtalènesulfonique. La sulfonation du naphtalène à plus de ~150 °C permet un contrôle thermodynamique de la réaction et l'acide 2-naphtalènesulfonique est alors le produit principal.
Dérivés : On appelle "acides naphtalènesulfoniques" les dérivés substitués de l'acide naphtalènesulfonique. Ce sont d'importants précurseur et intermédiaires chimiques, notamment dans la production de colorants, d'agents mouillants, de dispersants, de naphtols et d'entraîneurs d'air pour béton et ciment1. La production de nombreux intermédiaires pour former des colorants azoïques ou de triphénylméthane implique la sulfonation du naphtalène suivie d'une autre opération, par exemple la nitration, la réduction ou l'amination.
PicklageLe picklage consiste à faire absorber à la peau en tripe une quantité importante d'acide, en présence de sel neutre (NaCl) pour réprimer le gonflement que provoquerait l'acidité du milieu.
Tannage au chrome
Température de retraitIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : In the last ten years, the use of various types of aromatic sulphonic acids in the pickling process to prevent swelling has been suggested by many authors. In previous papers, we studied the capacity of four commercial products to prevent acid swelling of hides during pickling: polyacrylic acid, naphthol 3-6-disulphonic acid, p-hydroxydiphenyl sulphonic acid and a blend of naphthalene and naphthol sulphonic acids.
It was found that the best results were obtained using the blend of naphthalene and naphthol sulphonic acids. This process yielded leathers that could be acceptable as far as physical properties and handle are concerned. However ; this process, which also reduced the chloride content and conductivity of the residual bath when compared with a standard pickling process, presented some disadvantages such as an irregular stratigraphic distribution of chromium and a marked difference of colour between the dyed grain and flesh layers after shaving, when using a conventional chromium tanning salt. This was due to the thickness of the hides (3.0 mm) which caused problems of penetration of the chemicals. In order to solve these disadvantages, the joint use of a mixture of a blend of naphthalene and naphthol sulphonic acids with a chromium salt of low basicity and high masking capacity was recommended.Note de contenu : - INTRODUCTION : Aim of the work
- EXPERIMENTAL PROCEDURE : Starting material - Non-swelling Products - Sodium chloride offer
- RESULTS : Thickness after pickling - Thickness and shrinkage temperature after tannage - Analyses of the residual baths of pickling and tanning processes
- Table 1 : Treatments with the studied products
- Table 2 : Thickness variation (%) after pickling as a function of both salinity and type and offer of the auxiliary agents
- Table 3 : Thickness variation (%) after tanning as a function of both salinity and type and offer of the auxiliary agents
- Table 4 : Shrinkage temperature (°C) as a function of both salinity and type and offer of the auxiliary agents
- Table 5 : Conductivity of the pickling bath (μS/cm) as a function of both salinity and type and offer of the auxiliary agents
- Table 6 : Conductivity of the tanning bath (μS/cm) as a function of both salinity and type and offer of the auxiliary agents
- Table 7 : Chemical Oxygen Demand (COD) of the pickling bath as a function of both salinity and type and offer of the auxiliary agentsEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1-1SfLAzYNbmtFc5VZ6JlvEw9olv6rDCd/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39623
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 88, N° 5 (09-10/2004) . - p. 191-196[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Auxiliary agents with non-swelling capacity used in pickling-tanning processes - Part 4 / Agusti Marsal in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 88, N° 6 (11-12/2004)
PermalinkA comparison of electrical methods with chemical methods for the analysis of pickled hides / Helen A. Gruber in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. LXIX (Année 1974)
PermalinkDamage of pickled hides, wet-blue leather and vegetable leather due to biodeterioration / Juliana T. Fontoura in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CX, N° 5 (05/2015)
PermalinkDetermination of chloride and sulphate ions in leather pickling liquor by low-pressure ion chromatography / Bo Li in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 88, N° 1 (01-02/2004)
PermalinkEffect of acid swelling and its impact on the properties of cow industrial glove leathers / Murali Sathish in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXVIII, N° 6 (06/2023)
PermalinkEffect of pickling materials on leather quality from a hide surface charge perspective / Tianqi Yang in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXVII, N° 7 (07/2022)
PermalinkEffect of sodium chloride on structure of collagen fiber network in pickling and tanning / Li Xinxin in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXI, N° 6 (06/2016)
PermalinkExploration of the diffusion, binding and crosslinking of chromium complex within hides during chrome tanning / Chunxiao Zhang in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXIV, N° 5 (05/2019)
PermalinkPermalinkGreen chemistry approach in leather processing : a case of chrome tanning / Marimuthu Pradeep Kumar in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CVI, N° 4 (04/2011)
PermalinkHow to improve draw and layout in every stage of beamhouse processing / Korshed Alam in INTERNATIONAL LEATHER MAKER (ILM), N° 44 (11-12/2020)
PermalinkImproving tearing resistance of leather - Part 2 - Prevention and treatment of low tearing strength in the tannery / Ricardo A. Tournier in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXVII, N° 1 (01/2022)
PermalinkInfluence du foulonnage sur la qualité du cuir et l'absorption des produits chimiques / Hans Herfeld in TECHNICUIR, N° 6 (06-07/1973)
PermalinkPermalinkMethods for managing chrome in leather making / Florian Doeppert in LEATHER INTERNATIONAL, Vol. 213, N° 4816 (11-12/2011)
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