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JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) / Union internationale des sociétés de techniciens et chimistes des industries du cuir . Vol. 80, N° 3Mention de date : 05-06/1996Paru le : 01/05/1996 |
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Ajouter le résultat dans votre panierHair-saving enzyme-assisted unhairing. Influence of enzymatic products upon final leather quality / Carlos S. Cantera in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 80, N° 3 (05-06/1996)
[article]
Titre : Hair-saving enzyme-assisted unhairing. Influence of enzymatic products upon final leather quality Type de document : texte imprimé Auteurs : Carlos S. Cantera, Auteur ; Alberto R. Angelinetti, Auteur ; Gustavo Altobelli, Auteur ; G. Gaita Année de publication : 1996 Article en page(s) : p. 83-86 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Cuirs et peaux
EnzymesUne enzyme est une protéine dotée de propriétés catalytiques. Pratiquement toutes les biomolécules capables de catalyser des réactions chimiques dans les cellules sont des enzymes ; certaines biomolécules catalytiques sont cependant constituées d'ARN et sont donc distinctes des enzymes : ce sont les ribozymes.
Une enzyme agit en abaissant l'énergie d'activation d'une réaction chimique, ce qui accroît la vitesse de réaction. L'enzyme n'est pas modifiée au cours de la réaction. Les molécules initiales sont les substrats de l'enzyme, et les molécules formées à partir de ces substrats sont les produits de la réaction. Presque tous les processus métaboliques de la cellule ont besoin d'enzymes pour se dérouler à une vitesse suffisante pour maintenir la vie. Les enzymes catalysent plus de 5 000 réactions chimiques différentes2. L'ensemble des enzymes d'une cellule détermine les voies métaboliques qui peuvent avoir lieu dans cette cellule. L'étude des enzymes est appelée enzymologie.
Les enzymes permettent à des réactions de se produire des millions de fois plus vite qu'en leur absence. Un exemple extrême est l'orotidine-5'-phosphate décarboxylase, qui catalyse en quelques millisecondes une réaction qui prendrait, en son absence, plusieurs millions d'années3,4. Comme tous les catalyseurs, les enzymes ne sont pas modifiées au cours des réactions qu'elles catalysent, et ne modifient pas l'équilibre chimique entre substrats et produits. Les enzymes diffèrent en revanche de la plupart des autres types de catalyseurs par leur très grande spécificité. Cette spécificité découle de leur structure tridimensionnelle. De plus, l'activité d'une enzyme est modulée par diverses autres molécules : un inhibiteur enzymatique est une molécule qui ralentit l'activité d'une enzyme, tandis qu'un activateur de cette enzyme l'accélère ; de nombreux médicaments et poisons sont des inhibiteurs enzymatiques. Par ailleurs, l'activité d'une enzyme décroît rapidement en dehors de sa température et de son pH optimums.
EpilageIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The influence of enzyme action during hair-saving unhairing on the grain surface of two kinds of leather (upholstery and a firm upper leather) is described in this paper.
Two experiments were performed involving two variations of the unhairing process : hair-saving enzyme assisted unhairing and hair-saving "chemical" unhairing. The first experiment involved upholstery leather and the second involved firm upper leather.
The unhairing processes were applied at CITEC's experimental plant, by using five cattle hides for each unhairing. The pelt was processed in the tannery's production line, to the semi-finished leather stage. At this stage, a subjective inspection was performed and an official sampling area was taken from every leather to evaluate their physical-mechanical properties. Then, both types of leather were finished at the tannery.
The results obtained led to the following conclusions :
. The physical-mechanical properties of the leather were not impaired when compared with the figures corresponding to normal production leather.
. For both types of leather (upholstery and firm upper leather), the "buffing effect" on the grain was more noticeable in the "enzyme-unhaired" leathers.
. In tanneries producing corrected grain leathers, an enzypme-assisted unhairing process could be used especially for finished leather. Concerning articles made without a film-covering finish, our observations of an uneven dye absorption in enzyme-unhaired leather should be noted.En ligne : https://drive.google.com/file/d/1ZVUO6ojlaCOQW2PS-Jn8xihQOUKUZ3yi/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=8151
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 007010 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Halophilic bacteria isolated from brine cured cattle hides / Meral Birbir in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 80, N° 3 (05-06/1996)
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Titre : Halophilic bacteria isolated from brine cured cattle hides Type de document : texte imprimé Auteurs : Meral Birbir, Auteur ; Waldo E. Kallenberger, Auteur ; A. Ilgaz ; David G. Bailey Année de publication : 1996 Article en page(s) : p. 87-90 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Halophilic and halotolerant organisms found on brine cured were isolated and at least partially characterized. All of the halophilic bacteria isolated from the brine cured cattle hide samples used in these experiments were motile. Gram negative, aerobic and extremely pleomorphic organisms. The colonies formed by these bacteria were either bright pink, red, or purple colonies on media containing 27 %, and 30 % salt. The halotolerant colonies on 20 % salt media were all white. Seventy percent of the isolates showed a positive gelatin test. The effect of the different salt solutions on the pH of brine cured hide sample was examinde. When hide samples were placed into a variety of different salt solutions a pH reduction was observed as the organisms grew. The growth rate of halophilic bacteria was examined at room conditions, 37°C and 41°C. Growth was very slow at low temperatures. Halotolerant bacteria and halophilic bacteria grew best at 37°C. The original hide samples used as the source of these halophilic bacteria had a fishy odor and a large area of reddish discoloration on the flesh side typical of "red heat". En ligne : https://drive.google.com/file/d/1PVmVKGW1CbCTQYGk1V2BmAs-7yo1tN7A/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=8154
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 007010 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Unhairing of goat skins by an alternative non-enzymatic and sulphide free process / Praveen Kumar Sehgal in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 80, N° 3 (05-06/1996)
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Titre : Unhairing of goat skins by an alternative non-enzymatic and sulphide free process Type de document : texte imprimé Auteurs : Praveen Kumar Sehgal, Auteur ; G. Ramamurthy, Auteur ; Chellappa Muralidharan, Auteur ; K. B. Gupta, Auteur Année de publication : 1996 Article en page(s) : p. 91-92 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Cuirs et peaux
Cuirs et peaux de chèvres
EpilageIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Goatskins have been unhaired using nickel carbonate instead of sodium sulphide. The skins were treated with a paste of 1 % nickel carbonate, 1 % sodium hydroxide, 3 % lime and a filler like kaolin or china clay plus water. The skins were covered and left for 16 h. at room temperature (28°C). The unhaired skins were further processed by conventional techniques and converted into crust leather. The results obtained are comparable with sulphide lime system in terms of duration and efficacy of the process. Unlike sodium sulphide unhairing, the skins unhaired with nickel carbonate have a natural colour and the crust leather was softer than the control leathers. En ligne : https://drive.google.com/file/d/1oXftqzG29Y8A9rzKgZcfwf3xF5GfwHhd/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=8155
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