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Antiradical efficiency of different vegetable tannin extracts / A. Zalacain in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. XCVII, N° 4 (04/2002)
[article]
Titre : Antiradical efficiency of different vegetable tannin extracts Type de document : texte imprimé Auteurs : A. Zalacain, Auteur ; G. L. Alonso, Auteur ; I. Blazquez, Auteur ; C. Lorenzo, Auteur ; M. Carmona, Auteur Année de publication : 2002 Article en page(s) : p. 137-142 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Index. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : Vegetable tannin extracts used in the leather manufacture are gained in important due to its antioxidant activity against external agents. In this paper the tannins and related monophenols were evaluated in comparison with market antioxidants using the standard free radical 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH.). Differences observed on its antioxidant activity could be explain in terms of the different structures and molecule conformation, due to the accessibility of the radical DPPH. to the antioxidant centre. The concentration of the extract is important is such property but in this case the vegetable tannin extracts do not have significative differences in the total phenolic composition. The highest antioxidant activity (EC50) was achieved by sumac, followed by tara, chestnut, myrabolans, quebracho and finally mimosa. If the time needed to get to the steady state (TEC50) is taking in account, the mentioned sequence is modified because myrabolan extract react more rapidly than the rest of the extracts leading the antiradical efficiency sequence as myrabolans > sumac > tara > chestnut > quebracho > mimosa. En ligne : https://drive.google.com/file/d/18O0bms2NcjzPkHHF9wUL-LalWqhqMGJt/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=4311
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. XCVII, N° 4 (04/2002) . - p. 137-142[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 001573 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Stability of a Rhus Coriaria L. tannin extract under different storage conditions / A. Zalacain in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 85, N° 6 (11-12/2001)
[article]
Titre : Stability of a Rhus Coriaria L. tannin extract under different storage conditions Type de document : texte imprimé Auteurs : A. Zalacain, Auteur ; I. Blazquez, Auteur ; G. L. Alonso, Auteur ; M. Carmona, Auteur Année de publication : 2001 Article en page(s) : p. 203-206 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Chromatographie en phase liquide à hautes performances
Extraction (chimie)
Extraits de plantes
Spectrophotométrie infrarouge
Stabilité au stockage
Sumac et constituantsRhus est un genre d'arbres ou d'arbustes de la famille des Anacardiacées, communément appelés sumacs en France, summaqen arabe littéraire et qui signifie "rouge". Il compte environ 125espèces présentes dans les régions subtropicales et tempérées dans de nombreuses parties du monde.Les plus connues sont le sumac vinaigrier (Rhus typhina) originaire d'Amérique du Nord et le sumac des corroyeurs (Rhus coriaria) indigène en Europe du Sud et au Proche-Orient
- Utilisation : Comme l'appellation "sumac des corroyeurs" y fait allusion, certains sumacs sont utilisés dans le tannage du cuir, les feuilles contenant beaucoup de tanin. Le tannage au sumac rend le cuir souple et léger. Le maroquin peut être tanné au sumac. Il est encore utilisé pour la teinture des laines des tapis. Il ne faut pas le confondre avec le Sorgo sumac qui est un antioxydant très puissant avec un indice ORAC de 312 400.
- Consommation : Les baies du sumac des corroyeurs, Rhus coriaria, également appelé vinaigrier, sont également utilisées en cuisine du Moyen-Orient comme condiment. (Wikipedia)
Tanins végétauxIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : In the past year, vegetable tannin consumption has increased considerably. Having overconie the problems that sumac (Rims corearia L.) gave in the past. it is now possible to reintroduce it in tanneries. It would be convenient to present this extract as a liquid. In this work, we have studied by hide powder assay. UV-Vis spectrophotometry and HPLC-DAD the stability of liquid sumac extracts with different tannin contents and that were kept in different storage conditions. If no stabilizer is added, the higher the extract concentration the lower the loss of tanning activity. Low temperatures such as 4°C or - 5C help to maintain the sample’s tanning properties for longer periods. Adding small quantities of a stabilizer (80 mg/L SO,) to different liquid extracts helps such samples to maintain their tanning capacity after storage for 9 months at 35 C, this behaviour is similar to the powder control sample. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Vegetable material and extraction process - State and storage conditions of the extract - Measurement of the tanning capacity - HPLC analysis
- RESULTS AND DISCUSSION : Degradation products - Extract stabilityEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1VUjq59-NJeAQ9UNrizuGJyZOaTPy-pMU/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=40214
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 85, N° 6 (11-12/2001) . - p. 203-206[article]Exemplaires
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