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Effect of a-amylase treatment on the tensile properties of steerhide and leather / Warren Melville in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. LXXII (Année 1977)
[article]
Titre : Effect of a-amylase treatment on the tensile properties of steerhide and leather Type de document : texte imprimé Auteurs : Warren Melville, Auteur ; Clara Deasy, Auteur Année de publication : 1977 Article en page(s) : p. 216-229 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Amylase L'amylase (EC 3.2.1.1) est une enzyme digestive classée comme saccharidase (enzyme qui brise les polysaccharides). C'est surtout un constituant du suc pancréatique et de la salive, requis pour le catabolisme des glucides à longue chaîne (comme l'amidon) en unités plus petites. L'amylase est également synthétisée dans de nombreuses espèces de fruits pendant leur maturation, ce qui les rend plus sucrés, et aussi durant la germination des grains de céréales. Elle joue un rôle essentiel dans l'amylolyse (ou hydrolyse) de l'amidon de malt d'orge, processus nécessaire à la fabrication de la bière, ainsi que dans l'hydrolyse du glycogène, permettant sa transformation en glucose.
Il y a deux iso-enzymes de l'amylase : l'amylase pancréatique et l'amylase salivaire. Elles se comportent différemment au focusing isoélectrique, et peuvent être séparées en testant par les anticorps monoclonaux spécifiques. La ptyaline ou amylase salivaire est une substance qui existe dans la salive.
L'alpha-amylase brise les liens α(1-4)glycosidiques à l'intérieur des chaînes de l'amylose et de l'amylopectine pour ultimement donner des molécules de maltose (disaccharides de α-glucose). Elle ne peut attaquer que les amidons hydratés et cuits. Possède un site de liaison à l'émail donc participe à l'élaboration de la pellicule acquise exogène. Se lie avec affinité au Streptococcus viridans (en) ce qui conduit à sa clairance ou à son adhésion selon que l'amylase est en solution ou adsorbée à la surface dentaire. L'amylase liée à une bactérie conserve environ 50 % de son activité enzymatique. La bactérie liée à l'amylase peut donc fermenter le glu que celle-ci produit en acide organique.
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Bacterial or fungal α-amylase in acetate buffer at pH 5.6 and 35°C. digests carbohydrte-containing components (groud substance) from fresh steerhide and from fresh lime/sulfide unhaired steerhide, forming reducing substances. The α-amylase treatment did not affect the load to break of fresh steerhide, corium split, or lime/sulfide unhaired steerhide when they were tested wet. There was also no increase inload to break of unfatliquored wet blue leather that had received the α-amylase treatment. However, similar dry blue leather specimens showed a significantly higher load to break if enzyme-treated. This effect appears to be due to a more complete removal of ground substance during the enzyme treatment, so that the cementing action of the ground substance on the collagen fibers is decreased ; this cementing action is greater in the dry leather specimens than in the wet.
When α-amylase-treated, chrome-tanned steerhide was atliquored and tested dry, there was an increase in the load to break compared to that of similarly treated stock that had not received the α-amylase treatment. Microscopic examination showed that greater penetration of fatliquor had occured in the enzyme-treated stock, a reflection of greater removal of ground substance.
The α-amylase treatment had no effect on the mirostructure of the steerhide. It did not affect the penetration and deposition of chrome during tannage, as was shown by microincineration studies.Note de contenu : - Materials and methods
- Results and discussion : Action of α-amylase on ground substance - Effect of α-amylase treatment on thickness of fresh corium split - Determination of tensile load properties of wet steerhide after α-amylase treatment - Determination of tensile load properties of wet and dry unfatliquored chrome-tanned leather after α-amylase treatment - Effect of α-amylase treatment on load to break of fatliquored dry blue leather - Microscopic investigations
- Table 1 : Effect of α-amylase treatment on the average values of load to break of wet hide specimens
- Table 2 : Effect of α-amylase treatment on the average values ofload to break of wet blueand dry blue unfatliquored leather
- Table 3 : Load to break of bacterial α-amylase treated vs. buffer treated lime/sulfide-unhaired fatliquored dry blue leather
- Table 4 : Load to break of fungal α-amylase-treated vs. buffer-treated lime/sulfide-unhaired fatliquored dry blue leather
- Table 5 : Load to break of bacterial α-amylase treated vs. fungal α-amylase treated vs. buffer treated lime/sulfide-unhaired fatliquored dry blue leather
- Table 6 : Load to break of bacterial α-amylase-treated lime/sulfide-unhaired vs. fungal α-amylase-treated lime/sulfide-unhaired vs. bacterial α-amylase-treated unlimed hair-on vs. buffer-treated lime/sulfide-unhaired dry blue fatliquored leatherEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1lk0RPklVsLfnTFRg_ECk2AYUbnD_cN2v/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38262
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