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Auteur Florian Philippe |
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Combining DNA barcoding and chemical fingerprints to authenticate lavender raw material / Florian Philippe in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 44, N° 1 (02/2022)
[article]
Titre : Combining DNA barcoding and chemical fingerprints to authenticate lavender raw material Type de document : document électronique Auteurs : Florian Philippe, Auteur ; Nelly Dubrulle, Auteur ; Benjamin Marteaux, Auteur ; Brice Bonnet, Auteur ; Patrick Choisy, Auteur ; Jean-Yves Berthon, Auteur ; Laurence Garnier, Auteur ; Nadine Leconte, Auteur ; Sandrine Milesi, Auteur ; Pierre-Yves Morvan, Auteur ; Alex Saunois, Auteur ; Jian-Sheng Sun, Auteur ; Sandrine Weber, Auteur ; Nicole Giraud, Auteur Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 91-102 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Bio-informatique La bio-informatique, ou bioinformatique, est un champ de recherche multi-disciplinaire de la biotechnologie où travaillent de concert biologistes, médecins, informaticiens, mathématiciens, physiciens et bio-informaticiens, dans le but de résoudre un problème scientifique posé par la biologie. Plus généralement, la bio-informatique est l'application de la statistique et de l'informatique à la science biologique.
Chimie analytique
Code-barres
Lavande et constituants
plantes -- IdentificationIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : - Objective : This study was initiated and conducted by several laboratories, 3 of the main cosmetic ingredient suppliers and 4 brands of cosmetics in France. Its objective is to show the interest and robustness of coupling chemical and genetic analyses in the identification of plant species. In this study, the Lavandula genus was used.
- Methods : In this study, we used two analytical methods. Chemical analysis from UHPLC (ultra-high-performance liquid chromatography) and genetic analysis from barcoding with genetic markers.
- Results : Eleven lavender species were selected (botanically authenticated) and analysed. The results show that three chemical compounds (coumaric acid hexoside, ferulic acid hexoside and rosmarinic acid) and three genetic markers (RbcL, trnH-psbA and ITS) are of interest for the differentiation of species of the genus lavandula.
- Conclusion : The results show that the combination of complementary analytical methods is a relevant system to prove the botanical identification of lavender species. This first study, carried out on a plant of interest for cosmetics, demonstrates the need for authentication using a tool combining genetic and chemical analysis as an advance over traditional investigation methods used alone, in terms of identification and authentication reliability.Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Plant materials - DNA barcoding - UHPLC analysis
- RESULTS : UHPLC analysis - DNA barcoding analysis
- DISCUSSION : Chemical analysis - Genetic analysis - Association of chemical analysis and genetic analysis
- Table 1 : Markers and their characteristics
- Table 2 : Criteria for differentiating samplesDOI : https://doi.org/10.1111/ics.12757 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1XKgM4Hec7oRN3Dwfa1lVsSqsCTK7JBWv/view?usp=shari [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=37262
in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE > Vol. 44, N° 1 (02/2022) . - p. 91-102[article]Exemplaires
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