Accueil
Détail de l'auteur
Auteur Zhikun Chen |
Documents disponibles écrits par cet auteur
Ajouter le résultat dans votre panier Affiner la recherche
Typical defects of natural phospholipid fatliquors in leather industry and their solutions / Zhikun Chen in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXVI, N° 11 (11/2021)
[article]
Titre : Typical defects of natural phospholipid fatliquors in leather industry and their solutions Type de document : texte imprimé Auteurs : Zhikun Chen, Auteur ; Tao Luo, Auteur ; Xu Zhang, Auteur ; Biyu Peng, Auteur ; Chunxiao Zhang, Auteur Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 401-410 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Aldéhydes Un aldéhyde est un composé organique, faisant partie de la famille des composés carbonylés, dont l'un des atomes de carbone primaire (relié au plus à 1 atome de carbone) de la chaîne carbonée porte un groupement carbonyle.
L'aldéhyde le plus simple est le formaldéhyde (ou méthanal), aussi appelé formol lorsqu'il est en solution aqueuse.
Un aldéhyde dérive formellement d'un alcool primaire (oxydation) dont le groupement hydroxyde -OH est en bout de chaîne et se forme suite à l'enlèvement de deux atomes H d'où le nom "alcool déshydrogéné" ou aldéhyde.
Croûte (cuir)On entend par "cuir en croûte" des cuirs ayant subi les opérations jusqu'au tannage, à l'exclusion de toute opération de corroyage ou de finissage, mais qui, par opposition aux wet-blue ont été séchés.
Cuirs et peaux -- Propriétés chimiques
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
Huile de soja
Huiles et graisses
Oxydation
Phospholipides
Produits chimiques -- Purification
Soja et constituants
Vitamine EIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Leather made with soybean phospholipid fatliquors is prone to problems such as yellowing, elevated hexavalent chromium content, and undesirable odor. In this study, the aforementioned typical defects of soybean phospholipid fatliquors were investigated in respect to the main components, the antioxidants and the unsaturation degree of the natural soybean phospholipid. The results showed that the oxidation of soybean phospholipid is the primary source for its yellowing, elevated hexavalent chromium content, and undesirable odor. The volatile aldehydes produced by lipid oxidative rancidity are the main components of the undesirable odor. The purification of natural soybean phospholipid through removing the non-phospholipid components cannot solve the problems caused by oxidation of phospholipid. Furthermore, as a typical natural antioxidant existing in natural soybean phospholipid, tocopherols can restrain the oxidation of phospholipid to a certain degree, however, the dissolving out and destruction of tocopherols at high temperature in the phospholipid purification process can lead to more obviously oxidation of phospholipids. Additionally, the oxidation defects of phospholipid cannot be completely resolved by adding extra tocopherols, even at high dosages. The research finds that the defects of soybean phospholipid fatliquors can be thoroughly solved by increasing the saturation degree of lipid through addition reaction, the suggested iodine value of phospholipid products is lower than 20 g I2/100 g. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Main instruments - Experimental materials - Purification of concentrated soybean phospholipid - Preparation of modified phospholipids - Determination of AI and AS content and phospholipid characteristic indexes - Fatliquor compounding and fatliquoring process - Physical and chemical properties of the crust leather
- RESULTS AND DISCUSSION : Main components and characteristics indexes of soybean phospholipids - Effect of different components on leather properties - (α)tocopherol - Effect of phospholipid saturation on leather properties
- Table 1 : Odor scores of fatliquored leathers stored at room temperature for 1 week
- Table 2 : Types and relative contents of volatiles in leathers
- Table 3 : GC-MS detection of main volatile aldehydes
- Table 4 : (α)tocopherol contents in samples
- Table 5 : ΔE of modified phospholipid fatliquored leathersDOI : https://doi.org/10.34314/jalca.v116i11.4663 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1UGkWMm5SoAQ8ViZwmOghEBys6MB0oZBV/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=36578
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXVI, N° 11 (11/2021) . - p. 401-410[article]Réservation
Réserver ce document
Exemplaires (1)
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23063 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible