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Biochemical and physical changes in goatskin during bacterial putrefaction / Vimudha Muralidharan in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXVI, N° 6 (06/2021)
[article]
Titre : Biochemical and physical changes in goatskin during bacterial putrefaction Type de document : texte imprimé Auteurs : Vimudha Muralidharan, Auteur ; Renganath Rao Ramesh, Auteur ; Balaraman Madhan, Auteur ; Saravanan Palanivel, Auteur Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 203-212 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Bactéries
Caractérisation
Cuirs et peaux -- Analyse
Cuirs et peaux de chèvres
Hydroxyproline
ProtéoglycanesUn protéoglycane est une glycoprotéine, combinaison d'une protéine et d'un glycosaminoglycane (GAG). L'association entre les deux types de chaîne s'effectue essentiellement dans l'appareil de Golgi, mais également au niveau du réticulum endoplasmique d'une cellule. La proportion de glucides des protéoglycanes peut atteindre 95 %. Ceux-ci se présentant sous la forme d'une ou plusieurs chaînes de glycosaminoglycanes non ramifiées. Les chaînes de sucres sont très longues mais pas ramifiées. Ils sont O-glycosylés, se lient à l'acide aminé sérine à l'extrémité OH. Les protéoglycanes peuvent être soit transportés à l'extérieur de la cellule par exocytose (s'intégrant alors à la matrice extracellulaire sous forme de chondroïtine-sulfate, kératan-sulfate, héparan-sulfate, dermatan-sulfate, etc.), soit entrer dans la constitution de la membrane plasmique ou du glycocalyx, jouant alors un rôle dans les relations cellule-matrice.
Les PG (protéoglycanes) ont des compositions et poids moléculaire très variés et sont hétérogènes au niveau de leur structure et de leur fonction.
Les protéoglycanes sont des composants essentiels de la matrice extracellulaire. Ce sont des pièges à eau qui sont importants pour les propriétés mécaniques des tissus cartilagineux par exemple. Les héparan sulfates peuvent avoir un rôle dans la signalisation : ce sont des co-récepteurs pour les FGF (Fibroblast Growth Factor). Les protéoglycanes jouent aussi un rôle dans la diffusion des molécules de signalisation (Wnt, Shh), ou bien en interagissant avec des inhibiteurs (Noggin). (Wikipedia)
PutréfactionIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The quality of the raw animal skin decides the final quality of leather. Preservation processes of raw animal skins until leather making predominantly uses salting as a popular method owing to the bacteriostatic effect provided by salt. The detrimental impact caused by the usage of salt from the leather processing is well established. This necessitates the quest for developing an economical, efficacious and environment-friendly preservation system. The present work investigates the effects on the physical and chemical characteristics of the animal skin caused by the putrefactive bacteria with respect to time. Physical changes were studied using visual examination, SEM analysis, and histological staining techniques where the structural deterioration was evidently established. Changes in biochemical aspects were studied by observing degradation in proteoglycan levels and collagen from the goat skin taken at various time intervals. Furthermore, the microorganisms that were responsible for the degradation of various skin components were isolated from the skin over the period of 36 hours from flaying. The occurrence of collagen-degrading organisms within 6 hours of initiation of putrefaction and increased number of proteolytic and collagenolytic bacteria at the end of 36-hours observation were indicative of tremendous skin spoilage leading to deteriorated quality of raw material. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials - Isolation and characterization of putrefactive microorganims - Studying the physical changes in the skin fiber network during putrefaction - Histological staining of skin samples - Scanning Electron Microscope technique to study physical changes - Studying chemical changes in the animal skin during putrefaction - Elemental analysis of skin samples - Determination of degradation in collagen levels
- RESULTS AND DISCUSSION : Observations during putrefaction - Characterization of putrefactive microorganisms - Physical changes observed during putrefaction - Histological staining of skin sections - Masson's trichrome stain for collagen - Safranin O stain for proteoglycans - Hematoxylin and eosin stain for fiber network - Sudan Black B stain for lipid - Scanning Electron Microscopy (SEM) study of putrefied skin samples
- CHEMICAL CHANGES OBSERVED DURING PUTREFACTION : Elemental analysis of skin samples - Proteoglycan estimation based on periodic acid - Schiff's assay - Hydroxyproline estimation of skin samples - Insights into the cascade of events leading to a phenomenon called putrefaction
- Table 1 : Characterization of bacterial isolates from putrefied goatskin
- Table 2 : Elemental analysis of skin samplesDOI : https://doi.org/10.34314/jalca.v116i6.4310 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1tfoyChAOpnpIb9RGjgZQoGwoJrSgO9PL/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=36043
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXVI, N° 6 (06/2021) . - p. 203-212[article]Réservation
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