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Practical salt-free curing / J. B. Sladen in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 61, N° 1 (01-02/1977)
[article]
Titre : Practical salt-free curing Type de document : texte imprimé Auteurs : J. B. Sladen, Auteur Année de publication : 1977 Article en page(s) : p. 17-20 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Chlorure de sodium Le chlorure de sodium est un composé chimique de formule NaCl. On l'appelle plus communément sel de table ou de cuisine, ou tout simplement sel dans le langage courant. C'est le principal produit dissous dans l'eau de mer ; on l'appelle alors sel marin.
On l'obtient : dans des marais salants par évaporation de l'eau de mer, dans des mines, par extraction du sel gemme (halite) ou en le synthétisant lors de réactions à hautes températures entre du dichlore (Cl2) et du sodium métallique (Na).
Le chlorure de sodium est utilisé dans l'industrie chimique pour produire du chlore, de la soude caustique et de l’hydrogène.
Cuirs et peaux -- Industrie -- Aspect de l'environnement
Eaux usées -- Epuration
Eaux usées -- RecyclageIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Everyone is now accustomed to the necessity for water to be recycled as a means of improving the productivity of what is, after all, a limited national resource.
Water-treatment chemists have made use of various chemical reactions and biological processes to purify water from cations such as ammonium, magnesium and calcium, and common anions such as phosphates, nitrates and sulphate, but sodium cations and chloride anions are quite intractable, and pals through effluent treatment plants unchanged. There is therefore considerable pressure to limit the discharge of these ions anywhere inland in South Africa, so as not to raise the salinity of our main rivers. It is obvious that control of the discharge of sodium chloride itself is the very first step in limiting sodium and chloride ions. We can derive some idea of the potential salt run-off from this studv.Note de contenu : - Table 1 : South African abattoir, curer and tannery statistics 1975
- Table 2 : Early preservation trials (% added of green mass)
- Table 3 : Trials at king tanning, december 1975
- Table 4 : Uptake of busan 30-I and boric acid during trial I
- Table 5 : Uptake of busan 30-I and boric acid during trial II
- Table 6 : Probable concentration of preservatives in five trials to date (% of green mass actually absorbed)
En ligne : https://drive.google.com/file/d/10wQ1Ps_NfJsp4Zrr7ojHqbwKu1Wzs8L1/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=34117
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 61, N° 1 (01-02/1977) . - p. 17-20[article]Réservation
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