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Analyzing the mechanism and effect of acid protease in wet blue bating process for leather production / Hao Li in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXV, N° 1 (01/2020)
[article]
Titre : Analyzing the mechanism and effect of acid protease in wet blue bating process for leather production Type de document : texte imprimé Auteurs : Hao Li, Auteur ; Jinzhi Song, Auteur ; Deyi Zhu, Auteur ; Yanchun Li, Auteur ; Shan Cao, Auteur ; Jing Xiao, Auteur Année de publication : 2020 Article en page(s) : p. 10-15 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Biodégradation
Chrome
Collagène -- Détérioration
ConfitageLe confitage est une action biochimique effectuée au moyen de produits enzymatiques, qui a pour but de dégrader les fibres élastiques, contribuant ainsi à augmenter la souplesse du cuir. En outre, les enzymes complètent la dégradation des résidus épidermiques, donnant ainsi une fleur plus propre et plus lisse.
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
DesmosineLa desmosine est une structure moléculaire formée par l'association de quatre chaînes latérales de lysine. On la retrouve associée à l'élastine où elle forme des interconnexions (liaisons covalentes) entre les différentes fibres et participe ainsi à ses propriétés mécaniques. (Wikipedia)
Elastine -- Détérioration
Enzymes microbiennes
Hydroxyproline
Peptidases
Résistance chimique
Wet-blue (tannage)Peau tannée au chrome (le chrome donne une couleur bleue)Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : In recent years, in order to reduce the pollution produced in beamhouse and tanning sections, more and more tanneries purchase wet blue from other factories in other regions directly used as raw materials for finished leather production thereby those polluted preliminary steps can be eliminated. Therefore, the wet blue bating process is an essential step to minimize the differences of wet blue which are purchased from different regions. In this study, the properties of different acid protease are analyzed for selecting suitable protease used for wet blue bating. The analysis of chromium tolerance of different acid proteases reveals that, Ll and L4 produced from Aspergillus have higher chromium resistance than that of produced from Bacillus. The effect of Ll and L4 on wet blue and collagen shows that the Ll has more excellent performance, in which the molecular weight of functional protein is 48 KD. By SEM and MCT analysis, Ll can successfully disperse the collagen fibers of wet blue. Furthermore, the biodegradation rates of collagen and elastin were 0.006‰ and 0.5‰, respectively. It indicates that the acid protease mainly degraded elastin but not collagen in bating process thereby ensuring production safety. This paper provides the importance references for the application and the basis for the development of mechanism of acid protease in bating process. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials - determination of chromium tolerance of acid proteases - Pretreatment of wet blue - Physical properties evaluation - Circular dichroism spectrometer analysis - Micro-structure observation - SDS-PAGE analysis - Preparation of enzymatic hydrolysate - Determination of hydroxyproline by HPLC method - Determination of desmosine in the hydrolysate by ELISA method - Calculating the biodegradation rate of collagen and elastin
- RESULTS AND DISCUSSION : Chromuim tolerance evaluation - Physical properties analysis - Effect of L1 and L4 acid protease act on collagen - Enzymatic properties of L1 acid protease - Observation of the porosity or dispersion of collagen fiber (bundle) - Analyze the biodegradation rate of L1 to structural protein in wet blueDOI : https://doi.org/10.34314/jalca.v115i1.1463 En ligne : https://drive.google.com/file/d/12pIVNJ4YE3q10psriwZc0l0bZLz6G4M7/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=33392
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXV, N° 1 (01/2020) . - p. 10-15[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 21484 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Effect of electrostatic interaction between collagen and enzymes on permeation of protease into the pelt during leather bating process / Yiwen Zhu in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXVIII, N° 10 (10/2023)
[article]
Titre : Effect of electrostatic interaction between collagen and enzymes on permeation of protease into the pelt during leather bating process Type de document : texte imprimé Auteurs : Yiwen Zhu, Auteur ; Jinzhi Song, Auteur ; Xu Zhang, Auteur ; Mengchu Gao, Auteur ; Biyu Peng, Auteur ; Chunxiao Zhang, Auteur Année de publication : 2023 Article en page(s) : p. 428-438 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Caractérisation
Confitage enzymatique
Cuirs et peaux
Electrostatique
Peptidases
Perméation
PoidsIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The enzymatic delimed pelts bating process using proteases is critical to improving the overall performance of the leather. Bating effectiveness is determined not only by the properties but also by the permeation behavior of the proteases. Imperfect methods to control protease permeation often results in uneven distribution of enzyme proteins in the pelts, leading to excessive enzymolysis of the surface layer and inadequate opening-up of the inner layer. In this study, the relative size of proteases and delimed pelts were analyzed, the permeation behavior of fluorescein-labeled proteases in the pelt was observed using a confocal laser scanning microscope (CLSM), and the effect of electrostatic interaction between protease and collagen proteins on the permeation of protease into the pelt was investigated. The results showed that, after dehairing, liming and deliming operations, the enzyme can easily permeate into the pelts due to the formation of large cavities and interfibrillar gaps. The permeation of protease within the delimed pelt is significantly influenced by the affinity (electrostatic interactions) between the collagen and protease proteins. The isoelectric point (pI) of the protease protein, the collagen and the pH of the solution directly influence the electrostatic properties and interactions. When the enzyme and collagen are similarly charged (electrostatic repulsion), the enzyme can easily permeate into the pelts; when the enzyme and collagen are oppositely charged (electrostatic attraction), the permeation of the enzyme into the inner layer is difficult, resulting in the accumulation of protease on the grain and excessive hydrolysis of the grain layer. Therefore, the established permeation regulation mechanism of protease based on electrostatic interactions between enzyme and collagen could serve as an important basis for the selection of protease and the regulation of the enzymatic bating process. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials - Determination of protease particle size and delimed pelts pore diameter - Preparation and characteriztion of fluorescein-labeled proteases
- RESULTS AND DISCUSSION : The particle size of protease in solution and pore diameter of delimed pelts - Determination of the pI of the delimed pelt - Characterization of the FITC-labeled proteases - UV-Vis spectroscopy characterization of FITC-labeled proteases - FLuorescence spectroscopy characterizations of FITR labeled proteases - pI and relative molecular weight of labeled proteases - Effect of proteins affinity on proteases permeation behavior in delimed pelts - Effect of pH on the surface of the pelts during enzymatic bating - Charge regulation mechanism of protease permeation in delimed pelts
DOI : https://doi.org/10.34314/jalca.v118i10.8231 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1xABUCLjci5t-d9y12Zp6saB4Vg83zurc/view?usp=share [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39941
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXVIII, N° 10 (10/2023) . - p. 428-438[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24241 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Effects of calcium content on the enzymatic bating of delimed hides / Chunxiao Zhang in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXVII, N° 12 (12/2022)
[article]
Titre : Effects of calcium content on the enzymatic bating of delimed hides Type de document : texte imprimé Auteurs : Chunxiao Zhang, Auteur ; Buqing Ye, Auteur ; Jinzhi Song, Auteur ; Biyu Peng, Auteur Année de publication : 2022 Article en page(s) : p. 507-514 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Confitage Le confitage est une action biochimique effectuée au moyen de produits enzymatiques, qui a pour but de dégrader les fibres élastiques, contribuant ainsi à augmenter la souplesse du cuir. En outre, les enzymes complètent la dégradation des résidus épidermiques, donnant ainsi une fleur plus propre et plus lisse.
Cuirs et peaux -- Teneur en calcium
EnzymesUne enzyme est une protéine dotée de propriétés catalytiques. Pratiquement toutes les biomolécules capables de catalyser des réactions chimiques dans les cellules sont des enzymes ; certaines biomolécules catalytiques sont cependant constituées d'ARN et sont donc distinctes des enzymes : ce sont les ribozymes.
Une enzyme agit en abaissant l'énergie d'activation d'une réaction chimique, ce qui accroît la vitesse de réaction. L'enzyme n'est pas modifiée au cours de la réaction. Les molécules initiales sont les substrats de l'enzyme, et les molécules formées à partir de ces substrats sont les produits de la réaction. Presque tous les processus métaboliques de la cellule ont besoin d'enzymes pour se dérouler à une vitesse suffisante pour maintenir la vie. Les enzymes catalysent plus de 5 000 réactions chimiques différentes2. L'ensemble des enzymes d'une cellule détermine les voies métaboliques qui peuvent avoir lieu dans cette cellule. L'étude des enzymes est appelée enzymologie.
Les enzymes permettent à des réactions de se produire des millions de fois plus vite qu'en leur absence. Un exemple extrême est l'orotidine-5'-phosphate décarboxylase, qui catalyse en quelques millisecondes une réaction qui prendrait, en son absence, plusieurs millions d'années3,4. Comme tous les catalyseurs, les enzymes ne sont pas modifiées au cours des réactions qu'elles catalysent, et ne modifient pas l'équilibre chimique entre substrats et produits. Les enzymes diffèrent en revanche de la plupart des autres types de catalyseurs par leur très grande spécificité. Cette spécificité découle de leur structure tridimensionnelle. De plus, l'activité d'une enzyme est modulée par diverses autres molécules : un inhibiteur enzymatique est une molécule qui ralentit l'activité d'une enzyme, tandis qu'un activateur de cette enzyme l'accélère ; de nombreux médicaments et poisons sont des inhibiteurs enzymatiques. Par ailleurs, l'activité d'une enzyme décroît rapidement en dehors de sa température et de son pH optimums.Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The effects of calcium content on the enzymatic bating of delimed hide were analyzed by amino acid analysis, tissue staining, and scanning electron microscopy–elemental energy spectrometry. Results show that the content and form of calcium in pelt can affect enzyme activity. The content of calcium in pelt can be adjusted by phosphoric-phosphate deliming to reduce the degree of damage caused by enzymes to elastin and collagen. The calcium bound in pelt can be further removed by deliming using a calcium chelator, thus effectively improving the efficiency of enzyme action. When the calcium content is lower than 0.6%, the removal degree of elastin by enzymes and the loosening effect to collagen fiber can be significantly improved. This research offers important guidance to improve the leather bating process. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials - Methods
- RESULTS : Property analysis of the delimed pelt - Effect of calcium content of pelt on enzymatic bating - Influence of calcium content of pelt on enzymatic bating with elastase - Effect of calcium content of pelt on the collagenase effect - Analysis of enzymatic mechanism of delimed pelt by calcium content and its practical application
- Table 1 : Deliming effectiveness of the series of methodsDOI : https://doi.org/10.34314/jalca.v117i12.6386 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1nyWT3eZlVICHo-sqWkl-VRKEgjY8_lzM/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38522
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXVII, N° 12 (12/2022) . - p. 507-514[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23774 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Key mechanism of enzymatic dehairing technology for leather-making : permeation behaviors of protease into animal hide and the mechanism of charge regulation / Mengchu Gao in COLLAGEN AND LEATHER, Vol. 5 (2023)
[article]
Titre : Key mechanism of enzymatic dehairing technology for leather-making : permeation behaviors of protease into animal hide and the mechanism of charge regulation Type de document : texte imprimé Auteurs : Mengchu Gao, Auteur ; Jinzhi Song, Auteur ; Xu Zhang, Auteur ; Chunxiao Zhang, Auteur ; Biyu Peng, Auteur ; Sadaqat Ali Chattha, Auteur Année de publication : 2023 Article en page(s) : 18 p. Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Caractérisation
Epilage enzymatique
Follicule pileux
Peptidases
PerméationIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Enzymes have been widely used as alternatives to conventional chemicals in cleaner leather processes due to their advantages of meeting increasing environmental demands. Especially, enzymatic unhairing based on protease has been applied to leather-making for a long time, however, it still has the key problem of slow permeation in the animal hide, resulting in slow unhairing rate, poor hair removal effect, excessive proteolysis of hide collagen, and decreased leather quality. Aiming at the key problem of bio-unhairing technology, fluorescent labeling technique and confocal laser scanning microscopy were used to investigate the protease permeation behaviors into the animal hide based on well-prepared labeled proteases, as well as the quantitative analysis of the protease amount in different hide layers. The results show that the protease mainly permeates the bovine hide through transfollicular routes from the hair side, and although the intercellular-interfibrillar pathway also exists, it does not play an important role. Additionally, the protease permeation behaviors into the hide are greatly impacted by the charge states of the hide and protease proteins, depending on the isoelectric points (pI) of the proteins and solution pH values. When the solution pH is not between the pI values of the two proteins, the similarly charged protease can quickly and deeply penetrate the hide because of the electrostatic repulsion. The established mechanism provides a theoretical basis for developing an efficient enzymatic unhairing technology for leather-making, and this can also be applied to other processes involving the enzyme permeation into the hide or leather. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials - Preparation and characterization of fluorescently labeled proteases - Permeation experiments - Confocal laser scanning microscopy analysis - Quantitative analysis of permeation process and dehairing experiment
- RESULTS AND DISCUSSION : Purification and stability of FITC-labeled proteases - UV–Vis and fluorescence spectroscopy characterizations of FITC-labeled proteases - Impact of fluorescent labeling on protease properties - Permeation behaviors of FITC-labeled proteases in the hide - Quantitative analyses of protease permeation processes and enzymatic dehairing effectiveness - Mechanism of charge regulation of protease permeation behaviors into the hide
- Table 1 : Proteolytic activities of FITC-labeled and unlabeled proteases (pH 8.0, 30℃)DOI : https://doi.org/10.1186/s42825-023-00117-7 En ligne : https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/s42825-023-00117-7.pdf Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=40063
in COLLAGEN AND LEATHER > Vol. 5 (2023) . - 18 p.[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire Removal of proteoglycans in animal hides by glycosidase to promote opening-up of collagen fiber bundles : optimization of glycosidase and its application in the soaking process / Xiang Zhong in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXVIII, N° 2 (02/2023)
[article]
Titre : Removal of proteoglycans in animal hides by glycosidase to promote opening-up of collagen fiber bundles : optimization of glycosidase and its application in the soaking process Type de document : texte imprimé Auteurs : Xiang Zhong, Auteur ; Fengxiang Luo, Auteur ; Jinzhi Song, Auteur ; Xu Zhang, Auteur ; Biyu Peng, Auteur Année de publication : 2023 Article en page(s) : p. 75-86 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Croûte (cuir) On entend par "cuir en croûte" des cuirs ayant subi les opérations jusqu'au tannage, à l'exclusion de toute opération de corroyage ou de finissage, mais qui, par opposition aux wet-blue ont été séchés.
Cuirs et peaux
Cuirs et peaux -- Propriétés organoleptiques
Cuirs et peaux -- Propriétés physiques
GlycosidasesLes Glycoside hydrolases (ou glycosidases) catalysent l'hydrolyse de liaisons glycosidiques et libèrent au moins un composé osidique. Ce sont des enzymes extrêmement communes, dont les rôles sont aussi divers que la dégradation des glucides complexes (cellulose et hémicellulose), les défenses anti-bactériennes (ex. le lysozyme), la pathogénicité (ex. les neuraminidases virales) ou le métabolisme cellulaire (amylases ou enzyme de débranchement du glycogène pour le métabolisme énergétique, mannosidases comme modulateur de glycosylation des protéines, ...). Les glycosyltransférases et les glycosides hydrolases sont les deux classes majeures d'enzymes impliquées dans la synthèse et la rupture des liaisons osidiques.
Peaux brutes -- Trempe
Poids moléculaires
Point isoélectriqueEn biochimie, le point isoélectrique (pI) ou potentiel hydrogène isoélectrique (pHI) est le pH auquel une molécule est sous forme d'ion mixte ou, en physico-chimie, le pH d'une solution aqueuse dans laquelle un solide existe sous un potentiel électrique neutre.
En physico-chimie : Selon Bolger, le caractère acide ou basique d'une surface s'exprime par son point isoélectrique " Is ou IEPS (Iso Electric point for the surface) " ou point de charge nulle " PCN ou PZC (Point of Zero Charge) ", défini comme étant le pH de la solution aqueuse dans laquelle le solide existe sous un potentiel électrique neutre. Si le pH de la solution est basique, la surface est acide, et inversement. La différence entre le PZC et l'IEPS est basée sur le phénomène d'adsorption spécifique. On peut considérer que si la grandeur mesurée ne dépend pas de la solution utilisée pour la mesurer (pH, concentration, nature des ions), alors on a affaire à un PZC. Dans le cas contraire, c'est un IEPS que l'on mesure. Par exemple, quand la mesure de goutte sessile à deux liquides est utilisée, on considère en général qu'il n'y a pas adsorption des ions de cette goutte et que la goutte déplace complètement l'alcane qui sert de deuxième liquide: on est alors en présence d’un PZC. Au contraire, dans les mesures de potentiel d'écoulement (streaming potential), la solution joue un rôle important et c'est un IEPS que l'on mesure. Enfin, la charge nette se définit grâce au pH de la solution aqueuse dans laquelle la surface métallique existe, dans un état électriquement neutre (c’est-à -dire [M-OH2+ surf]=[M-O- surf]) et au PZC.
- Si pH < PZC alors la charge nette est positive
- Si pH > PZC alors la charge nette est négative.
Il existe plusieurs méthodes expérimentales permettant de décrire l’état acido-basique de la surface : la mesure du potentiel d’écoulement, la photoélectrochimie, la mesure de l’angle de contact, et la spectroscopie XPS.
ProtéoglycanesUn protéoglycane est une glycoprotéine, combinaison d'une protéine et d'un glycosaminoglycane (GAG). L'association entre les deux types de chaîne s'effectue essentiellement dans l'appareil de Golgi, mais également au niveau du réticulum endoplasmique d'une cellule. La proportion de glucides des protéoglycanes peut atteindre 95 %. Ceux-ci se présentant sous la forme d'une ou plusieurs chaînes de glycosaminoglycanes non ramifiées. Les chaînes de sucres sont très longues mais pas ramifiées. Ils sont O-glycosylés, se lient à l'acide aminé sérine à l'extrémité OH. Les protéoglycanes peuvent être soit transportés à l'extérieur de la cellule par exocytose (s'intégrant alors à la matrice extracellulaire sous forme de chondroïtine-sulfate, kératan-sulfate, héparan-sulfate, dermatan-sulfate, etc.), soit entrer dans la constitution de la membrane plasmique ou du glycocalyx, jouant alors un rôle dans les relations cellule-matrice.
Les PG (protéoglycanes) ont des compositions et poids moléculaire très variés et sont hétérogènes au niveau de leur structure et de leur fonction.
Les protéoglycanes sont des composants essentiels de la matrice extracellulaire. Ce sont des pièges à eau qui sont importants pour les propriétés mécaniques des tissus cartilagineux par exemple. Les héparan sulfates peuvent avoir un rôle dans la signalisation : ce sont des co-récepteurs pour les FGF (Fibroblast Growth Factor). Les protéoglycanes jouent aussi un rôle dans la diffusion des molécules de signalisation (Wnt, Shh), ou bien en interagissant avec des inhibiteurs (Noggin). (Wikipedia)
Taille des poresIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : The degree of proteoglycan removal from animal hides is closely related to the opening-up of collagen fibers and the properties of leather, but conventional leather-making processes are not very effective at removing proteoglycans. By rationally selecting and utilizing glycosidases during the leather-making process, proteoglycans can be efficiently removed without causing collagen damage due to glycosidases specifically hydrolyzing glycosidic bonds. In spite of this, glycosidases are highly specific and come in a wide variety of types. To solve the blindness of optimizing glycosidases and its application in the soaking process, in this study, seven typical commercial glycosidases capable of hydrolyzing β-glycosidic bonds were selected according to the types of major glycosidic bonds in animal hide proteoglycans. The basic properties of the selected glycosidases and its effectiveness in removing proteoglycans from the hide during the soaking process were investigated. Then, the effects of the dosage of the two optimal glycosidases on the dissolution of polysaccharide, total soluble protein and hydroxyproline, as well as the properties of leather during the soaking process were further studied. The results showed that although the optimal pH of the selected glycosidases was between pH 5 - 7, they maintained more than 50% of their activity under weak alkaline conditions and could be applied to the soaking process. The removal of proteoglycan by different glycosidases is closely related to their specificity for glycosidic bonds, and the penetrability of the enzyme proteins, namely the molecular weight and isoelectric point of the enzymes. Among them, β-Mannase-AKT and Xylanase-AKT are more effective in removing proteoglycans. When the dosage of β-Mannase-AKT and Xylanase-AKT reached 47 U/mL, almost all the glycosaminoglycan was removed from the hide, the opening-up of collagen fibers and the softness and physical properties of the crust leather were significantly improved without damage to the structural proteins. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials - Assay of glycosidase activity - Application of glycosidase in the soaking process - Analysis of soluble protein content in the soaking liquors - Analysis of total sugar content in the soaking liquors - Analysis of glycosaminoglycan content in the soaking liquors - Anaysis of hydroxyproline content in the soaking liquors - Histological staining of polysaccharides - Molecular weight and isoelectric point of the glycosidases - Stereoscopic microscope and scanning electron : Microscope analysis of the crust leather - Pore diameter of the crust leather - Physical properties of the crust leather
- RESULTS AND DISCUSSION : Performance of glycosidase on proteoglycan - Basic properties of typical glycosidases - Effect of glycosidase dosage on the soaking
- Table 1 : Molecular weight, isoelectric point and activity of glycosidases
- Table 2 : Average pore diameter of the chrome tanned crust leather
- Table 3 : Physical and organoleptic properties of the crust leatherDOI : https://doi.org/10.34314/jalca.v118i2.6503 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1ZYxIfqQBKI9t27n26ZpiZ4r6ADQeg9KO/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38814
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXVIII, N° 2 (02/2023) . - p. 75-86[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 23871 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible