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Encapsulation of colorants by natural polymers for food applications / Frankjen Y. de Boer in COLORATION TECHNOLOGY, Vol. 135, N° 3 (06/2019)
[article]
Titre : Encapsulation of colorants by natural polymers for food applications Type de document : texte imprimé Auteurs : Frankjen Y. de Boer, Auteur ; Arnout Imhof, Auteur ; Krassimir P. Velikov, Auteur Année de publication : 2019 Article en page(s) : p. 183-194 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Aliments
Aliments -- Additifs
Aliments -- Composition
Biopolymères
Colorants végétaux
EncapsulationIndex. décimale : 664 Technologie des aliments : pour l'utilisation domestique et la cuisine, voir 641.4-8 Résumé : Product appearance is an important factor for consumers when determining the quality of a product, and colour is one of the most important factors which contribute to product appearance. Currently, the safety and consumer acceptance of some colorants used in food products, such as titanium dioxide and some synthetic colorants, are under discussion. Therefore, new ways to use natural colorants as alternatives to these suspect colorants for future applications are being investigated. A promising method for increasing the applicability of the often sensitive natural colorants is the encapsulation of these colorants in colloidal particles by natural polymers such as carbohydrates, lipids and proteins. In recent years, micro- and nano-encapsulation have increasingly been used for various purposes concerning several food properties such as colour, flavour and micronutrient content. This technique results in improved stability for the often sensitive natural colorants and presents the possibility of entrapping water-insoluble colorants for improved use in an aqueous system. This paper reviews the main methods that are used for encapsulation by natural polymers, discusses the different types thereof that are used for encapsulation of colorants, and provides a short overview of natural colorants successfully encapsulated in these natural polymers. Note de contenu : - COMMONLY USED METHODS FOR ENCAPSULATION USING NATURAL POLYMERS : Spray-drying - Electrospraying - Anti-solvent precipitation
- TYPES OF ENCAPSULANTS SUITABLE FOR FOOD APPLICATIONS : Carbohydrates - Lipides - ProteinsDOI : 10.1111/cote.12393 En ligne : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/cote.12393 Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=32611
in COLORATION TECHNOLOGY > Vol. 135, N° 3 (06/2019) . - p. 183-194[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 20951 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Stringiness of hyaluronic acid emulsions / Heleen V. M. Kibbelaar in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 43, N° 4 (08/2021)
[article]
Titre : Stringiness of hyaluronic acid emulsions Type de document : document électronique Auteurs : Heleen V. M. Kibbelaar, Auteur ; Antoine Deblais, Auteur ; Krassimir P. Velikov, Auteur ; Daniel Bonn, Auteur ; Noushine Shahidzadeh, Auteur Année de publication : 2021 Article en page(s) : p. 458-465 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Emulsions -- Emploi en cosmétologie
FilamentsFibre de longueur infinie ou extrême comme celle qu'on trouve dans la soie à l'état naturel. Les fibres manufacturées sont extrudées en filaments qui sont transformés en fils continus, en fibres courtes ou en câbles.
Filature
Hyaluronique, acideL'acide hyaluronique est un type de polysaccharide (plus précisément une glycosaminoglycane) non fixé à une protéine centrale et largement réparti parmi les tissus conjonctifs, épithéliaux et nerveux animaux.
Il se trouve notamment dans l'humeur vitrée et le liquide synovial. Il est l'un des principaux composants de la matrice extracellulaire ainsi que de certaines mucoprotéines lorsqu'il est associé à une fraction protéique.
Depuis les années 1990, il est très utilisé dans divers dispositifs médicaux, médicamenteux et cosmétiques (présenté dans ce dernier cas comme "antistatique, humectant, hydratant, conditionneur cutané, anti-âge, etc."), bénéficiant d'un effet de mode grandement soutenu par une large publicité commerciale.
Contribuant de façon significative à la prolifération et à la migration des cellules, l'acide hyaluronique est aussi impliqué dans la progression de certains cancers. (Wikipedia)
Ingrédients cosmétiques
Poids moléculaires
RhéologieIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : - Objective : Cosmetic emulsions containing hyaluronic acid are ubiquitous in the cosmetic industry. However, the addition of (different molecular weight) hyaluronic acid can affect the filament stretching properties of concentrated emulsions. This property is often related to the "stringiness" of an emulsion, which can affect the consumer's choice for a product. It is thus very important to investigate and predict the effect of hyaluronic acid on the filament stretching properties of cosmetic emulsions.
- Methods : Model emulsions and emulsions with low and high molecular weights are prepared and their filament stretching properties are studied by the use of an extensional rheometer. Two different stretching speeds are employed during the stretching of the emulsions, a low speed at 10 µm/s and a high speed at 10 mm/s. The shear rheology of the samples is measured by rotational rheology.
- Results : We find that filament formation only occurs at high stretching speeds when the emulsion contains high molecular weight hyaluronic acid. The formation of this filament, which happens at intermediate states of the break-up, coincides with an exponential decay in the break-up dynamics. The beginning and end of the break-up of high molecular weight hyaluronic acid emulsions show a power law behaviour, where the exponent depends on the initial stretching rate. At a lower stretching speed, no filament is observed for both high molecular weight and low molecular weight hyaluronic acid emulsions and the model emulsion. The emulsions show a power law behaviour over the whole break-up range, where the exponent also depends on the stretching rate. No significant difference is observed between the shear flow properties of the emulsions containing different molecular weights hyaluronic acid.
- Conclusion : In this work, we underline the importance of the molecular weight of hyaluronic acid on the elongational properties of concentrated emulsions. The filament formation properties, for example the stringiness, of an emulsion is a key determinant of a product liking and repeat purchase. Here, we find that high molecular weight hyaluronic acid and a high stretching speed are the control parameters affecting the filament formation of an emulsion.Note de contenu : - Extensional rheology
- Shear rheology
- Emulsion preparation
- Confocal microscopyDOI : https://doi.org/10.1111/ics.12711 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1fnpR6tK1KgP14XvFnRV9wW8J7MGhOwAX/view?usp=shari [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=36681
in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE > Vol. 43, N° 4 (08/2021) . - p. 458-465[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire