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Mechanism of vegetable extracts on preventing the oxidation of chrome(III) / Ma Xingyuan in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC), Vol. 102, N° 6 (11-12/2018)
[article]
Titre : Mechanism of vegetable extracts on preventing the oxidation of chrome(III) Type de document : texte imprimé Auteurs : Ma Xingyuan, Auteur ; Yu Congzheng, Auteur ; Wang Rui, Auteur ; Ma Xiaopeng, Auteur Année de publication : 2018 Article en page(s) : p. 283-288 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Antioxydants
Chrome trivalent
Evaluation
Hydrolyse
Ligands
Phénoliques, AcidesUn acide-phénol (ou acide phénolique) est un composé organique possédant au moins une fonction carboxylique et un hydroxyle phénolique. La pratique courante en phytochimie consiste à réserver ce terme aux dérivés de l’acide benzoïque et de l’acide cinnamique.
Les acides hydroxybenzoïques dérivent par hydroxylation de l’acide benzoïque avec une structure de base de type C6-C1. Ces hydroxyles phénoliques OH peuvent ensuite être méthylés.
Exemples : l'acide gallique, élément constitutif des tanins hydroxylables et l'acide vanillique dont l'aldéhyde, la vanilline, est bien connue comme l'arôme naturel de vanille.
Les dérivés de l'acide cinnamique, les acides hydroxycinnamiques ont une structure de base de type C6-C3. Ils appartiennent à la grande famille des phénylpropanoïdes. Les hydroxyles phénoliques OH de ces dérivés peuvent aussi être méthylés (-O-CH3).
Exemples : l'acide paracoumarique, dont les lactones, les coumarines, sont largement distribuées dans tout le règne végétal, l'acide caféique, très large représentation chez les végétaux, souvent sous forme de l'acide chlorogénique (ester avec l'acide quinique), comme dans le grain de café, la pomme ou sous forme d'acide 1,3-dicaféylquinique (cynarine) dans l'artichaut et d'acide rosmarinique dans le romarin et le thé de Java (orthosiphon), l'acide férulique et l'acide sinapique.
Dans les plantes, ces acides-phénols sont souvent sous forme d'esters d'alcools aliphatiques ou d'esters de l'acide quinique, de l'acide rosmarinique ou de glycosides.
Tanins végétauxIndex. décimale : 675.2 Préparation du cuir naturel. Tannage Résumé : To explore the mechanism whereby hydrosable tannins and the monomers hydrolysed from hydrosable tannins in preventing Cr(III) from oxidising into Cr(VI), we selected Valonia, Tara, plus monomers including gallic acid and ellagic acid as test samples to evaluate their complexing ability, reducibility, antioxidation ability and impact on preventing Cr(III) from oxidising into Cr(VI) as well as the relationship between their abilities and impact. With total phenolic value taken as a measurement basis, we took the equivalent quantity of every material based on its total phenolic value, and tested the effect on the same amount of Cr(III) and with the Folin-phenol method to total the number of the active phenolic groups, then we inferred the binding ability from the phenolic group activity. The complexation ability was determined by measuring the decrease of the phenolic value during a given interval in a system where we mixed every material with chrome powder and found the reducibility by using the absorbency method of K3Fe(CN)6 reduction, and analysed the antioxidation ability by DPPH. These abilities are major influential elements in preventing Cr(III) from oxidising into Cr(VI). The relationship between parameters was discovered. The main results were : generally speaking, that the complexing ability of these materials, in order from great to small, is in the order : ellagic acid, Tara, Valonia and gallic acid, which accords with their abilities to prevent Cr(III) from oxidation into Cr(VI) to a large extent. The reducibility and antioxidation effect of these materials from large to small is in the order : ellagic acid>gallic acid>Tara>Valonia, and this has a positive affect on preventing Cr(III) from oxidation Cr(VI) to quite a large extent. However, the order of reducibility and antioxidation doesn't accord with the order of ability to prevent Cr(III) from oxidising into Cr(VI). Note de contenu : - EXPERIMENTAL PROCEDURE : Determination of total phenolic value of materials to provide the basis for calculation - Evaluation of complexation
- EVALUATION OF REDUCIBILITY : Evaluation of antioxidation - Procedure - Evaluation of ability to prevent Cr(III) from oxidising into Cr(VI)
- RESULTS AND DISCUSSIONS : The complexing ability of samples - The reducibility of vegetable extracts containing gallic acid and its derivatives - The antioxidation of vegetable extracts - The prevention effect of vegetable extracts to Cr(VI) oxidationEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1gTZ-l5j3dEyIXQBdOGz-rWqPNtRYhOpq/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=31312
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