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Approach towards safe and efficient enzymatic unhairing of bovine hides / Mei Chen in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXIII, N° 2 (02/2018)
[article]
Titre : Approach towards safe and efficient enzymatic unhairing of bovine hides Type de document : texte imprimé Auteurs : Mei Chen, Auteur ; Mingfang Jiang, Auteur ; Min Chen ; H. Cheng Année de publication : 2018 Article en page(s) : p. 59-64 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Caséine Les caséines sont des protéines qui constituent la majeure partie des composants azotés du lait. La première phase de la fabrication du fromage est leur précipitation par adjonction d'un acide ou de présure. Le mot caséine est issu du latin caseus, "fromage".
- Caractéristiques : La quantité des caséines d'un lait varie selon les espèces animales : 82 % (des protéines) pour le lait de vache et 40 % pour le lait humain.
L'hydrolyse d’une caséine fait ressortir des teneurs élevées en acide glutamique, proline, leucine, lysine, sérine et thréonine.
- Caséines bovines : Il y a plusieurs types de caséines dans le lait de vache. Les plus présentes sont les caséines αS1 (40 %), β (35 %), κ (12 %), αS2 (10 %) et γ (3 à 7 %).
La caséine du lait de vache précipite facilement en caillots blancs, soit par abaissement du pH au voisinage de son point isoélectrique (pH 4,6), soit par action enzymatique (présure). La caséine du lait humain ne précipite pas par simple acidification. Cependant, la précipitation à un pH de 6 est immédiate en présence du suc gastrique du nourrisson à cause de la présure qu'il contient (la chymosine pour être précis).
- Caséines humaines : Les caséines représentent 40 % des protéines du lait humain contre 82 % dans le lait de vache. Elles forment également des micelles plus petites qui expliquent en plus de la haute teneur en protéine solubles la coagulation plus fine du lait maternel dans l’estomac du nourrisson. (Wikipedia)
Cuirs et peaux de bovins
Epilage enzymatique
Hydrolyse enzymatique
Ions métalliquesIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Unhairing is an essential step in leather manufacturing. The traditional hair-burning technology brings huge sulfide pollution and large COD, BOD in the effluent. Hair-saving enzymatic unhairing is a popular method for displacing sulfide unhairing. However, some of the problems associated with enzymatic unhairing are need for greater control over process parameters and possibility of grain damage to the pelt. To overcome these challenges, an attempt has been made to utilize bivalent metal ions for safe and efficient enzymatic unhairing on bovine hides. The effect of metal ions such as Ca(II), Mg(II), Mn(II), and Zn(II) ions on the activity of AS1.398 protease for hydrolyzing collagen and casein was investigated. The findings were corroborated with the bovine hide unhairing and the resultant leathers were of appreciable quality. The outcomes of this study could add to the knowledge of enzymatic unhairing leading to cleaner leather manufacturing in a safe and efficient way. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Enzymatic activity assays - Effect of metal ions to collagen hydrolytic activity - The procedure of enzymatic unhairing with metal ions - Determination of the total protein content - Determination of the hydroxyproline content - Physical properties testing
- RESULTS AND DISCUSSION : Effect of metal ions to AS1.398 hydrolyzing of collagen fibers - Effect of metal ions to AS1.398 hydrolyzing of casein - Application on enzymatic unhairing processEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1Q0ApdHCgWu1jtinc_Um-xzBwSplvAn9-/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=29953
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXIII, N° 2 (02/2018) . - p. 59-64[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 19539 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Screening of additives to reduce grain damage risk on unhairing by proteinase K / Mei Chen in JOURNAL OF LEATHER SCIENCE AND ENGINEERING, Vol. 2 (Année 2020)
[article]
Titre : Screening of additives to reduce grain damage risk on unhairing by proteinase K Type de document : texte imprimé Auteurs : Mei Chen, Auteur ; Mingfang Jiang, Auteur ; He Li, Auteur ; Cheng Haiming, Auteur Année de publication : 2020 Article en page(s) : 9 p. Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Additifs
Criblage
Cuirs et peaux de bovins
Epilage enzymatique
Hydrolyse enzymatique
Inhibiteurs (chimie)
Ions métalliquesIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Enzymatic unhairing is a cleaner strategy for leather-making. It is a potential alternative to the traditional hair-burning process. However, several shortcomings, such as uncontrolled enzymatic reaction, and risk of grain looseness and damage have restricted the broad application of enzymatic unhairing. In this work, metal ions and organic additives were screened for lessening the hydrolytic activity of proteinase K to collagen fiber. Then, the selected additives were applied to the enzymatic unhairing process for bovine hide. The results showed that a suitable concentration of metal ions (Cu (II), Fe (III) and Al (III)) and organic additives (salicylate, laurate, adipate, gallate and epicatechin (ECG)) could diminish approximately 35% of the hydrolytic activity of proteinase K to collagen fibers. Then, the additives were applied for the bovine hide enzymatic unhairing process. Hydroxyproline determination in the unhairing float shows that applying additives could reduce collagen hydrolysis. The morphology results showed that the grain damage could be significantly reduced with the addition of the screened additives in the proteinase K enzymatic unhairing system, whereas the addition of ECG and gallate significantly slowed down the unhairing speed. This outcome provides new potential to reduce the risk of grain damage in enzymatic unhairing process. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials - Enzymatic activity assays - Effect of additives on hydrolytic activities of proteinase K - Determination of total protein (TP) content - Determination of hydroxyproline (Hyp) content - Scanning electron microscopy (SEM)
- RESULTS AND DISCUSSION : Screening of additives - Enzymatic unharing by proteinase K with additives
- Table 1 : The effect of the additives on the hydrolytic activity of proteinase K
- Table 2 : The results of enzymatic unhairing by proteinase K (150 U/g hide) with additives at 35 °C, pH 8.0DOI : https://doi.org/10.1186/s42825-020-00032-1 En ligne : https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/s42825-020-00032-1.pdf Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=37451
in JOURNAL OF LEATHER SCIENCE AND ENGINEERING > Vol. 2 (Année 2020) . - 9 p.[article]Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité aucun exemplaire