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Titre : |
Identification of gram-positive haloversatile bacteria in soak liquor samples and observation of their damage to sheepskin by scanning electron microscopy |
Type de document : |
texte imprimé |
Auteurs : |
Ozlem Ozbay, Auteur ; Pinar Caglayan, Auteur |
Année de publication : |
2022 |
Article en page(s) : |
p. 255-263 |
Note générale : |
Bibliogr. |
Langues : |
Anglais (eng) |
Catégories : |
Bactéries -- Identification Bactéries haloversatiles Bains de trempe -- Analyse Cuirs et peaux -- Détérioration Cuirs et peaux de moutons EnzymesUne enzyme est une protéine dotée de propriétés catalytiques. Pratiquement toutes les biomolécules capables de catalyser des réactions chimiques dans les cellules sont des enzymes ; certaines biomolécules catalytiques sont cependant constituées d'ARN et sont donc distinctes des enzymes : ce sont les ribozymes.
Une enzyme agit en abaissant l'énergie d'activation d'une réaction chimique, ce qui accroît la vitesse de réaction. L'enzyme n'est pas modifiée au cours de la réaction. Les molécules initiales sont les substrats de l'enzyme, et les molécules formées à partir de ces substrats sont les produits de la réaction. Presque tous les processus métaboliques de la cellule ont besoin d'enzymes pour se dérouler à une vitesse suffisante pour maintenir la vie. Les enzymes catalysent plus de 5 000 réactions chimiques différentes2. L'ensemble des enzymes d'une cellule détermine les voies métaboliques qui peuvent avoir lieu dans cette cellule. L'étude des enzymes est appelée enzymologie.
Les enzymes permettent à des réactions de se produire des millions de fois plus vite qu'en leur absence. Un exemple extrême est l'orotidine-5'-phosphate décarboxylase, qui catalyse en quelques millisecondes une réaction qui prendrait, en son absence, plusieurs millions d'années3,4. Comme tous les catalyseurs, les enzymes ne sont pas modifiées au cours des réactions qu'elles catalysent, et ne modifient pas l'équilibre chimique entre substrats et produits. Les enzymes diffèrent en revanche de la plupart des autres types de catalyseurs par leur très grande spécificité. Cette spécificité découle de leur structure tridimensionnelle. De plus, l'activité d'une enzyme est modulée par diverses autres molécules : un inhibiteur enzymatique est une molécule qui ralentit l'activité d'une enzyme, tandis qu'un activateur de cette enzyme l'accélère ; de nombreux médicaments et poisons sont des inhibiteurs enzymatiques. Par ailleurs, l'activité d'une enzyme décroît rapidement en dehors de sa température et de son pH optimums. Liqueurs de tannage Microscopie électronique à balayage
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Index. décimale : |
675 Technologie du cuir et de la fourrure |
Résumé : |
In the leather industry, the salting process is applied to raw hides in order to prevent microbial activity. Salted hides and skins are then soaked to re-absorb the water lost during salting and also to clean the salted hides and skins. Due to the organic load, salt and faeces present in the soak liquor, the soak liquor provides a suitable environment for the growth of bacteria. Bacteria that develop on the hide/skin may cause significant damage to these hides and skins. Therefore, the aims of the present study were to examine the pH values and salt saturation of the soak liquor samples, to detect the total counts of haloversatile bacteria, total counts of proteolytic haloversatile bacteria and total counts of lipolytic haloversatile bacteria in the soak liquor samples.
Enzyme (amylase, caseinase, lipase, xylanase, cellulase, protease, DNase, pullulanase, urease, oxidase, or catalase) producing haloversatile bacteria were also isolated from these samples and they were identified with 16S rRNA gene sequence analysis. Their metabolic activities such as utilisation of different amino acid and carbon sources were tested. In addition, the damage caused to the skin structure by enzyme-producing haloversatile bacteria were examined using scanning electron microscope. The pH values and salt saturation of the samples were found as 8.80-9.30 and 3.5%- 5.5%, respectively.
The total counts of haloversatile bacteria, proteolytic, and lipolytic haloversatile bacteria were respectively detected as 3.8 x 104-1.6 x 106CFU/mL, 1.2 x 104-5.8 x 105CFU/mL, and 6.3 x 104-4.6 x 105CFU/mL. Six haloversatile bacteria were isolated from the samples belonging to five different species such as Terribacillus halophilus, Brevibacterium luteolum, Bacillus australimaris, Bacillus siamensis, and Bacillus mojavensis. Various enzymes such as protease (83%), lipase (83%), caseinase (67%), amylase (50%), cellulase (17%) were produced by the isolates, on the other hand, none were xylanase, DNase, pullulanase and urease positive.
Different sugar sources [lactose (100%), D-(+)-dextrose (100%), myo-inositol (100%), D-(+)- cellobiose (100%), adonitol (100%), D-(-)-salicin (100%), dulcitol (100%), D-mannose (100%), xylitol (83%), L-(+)-arabinose (83%), D-mannitol (67%), D-(-)-fructose (67%), D-(+)-trehalose (67%), D-(-)- ribose (50%), D-(+)-melezitose (33%) and sucrose (17%)] and different amino acid sources [L-serine (100%), L-glutamic acid (67%), DL-phenylalanine (67%), trans-4-hydroxy-L-proline (67%), L-proline (67%), glycine (50%), L-ornithine (50%), L-aspartic acid (33%), L- phenylalanine (33%), L-arginine (17%), L-histidine (17%), L-lysine (17%), L-threonine (17%)] were utilised by the isolates. D-sorbitol, D-(+)-galactose, maltose, D-(+)-xylose and D-(+)-melibiose, L-isoleucine, L-cystine, L-alanine, leucine, L-methionine, L-tyrosine and L-valine were not used. |
Note de contenu : |
- EXPERIMENTAL PROCEDURES : Soak liquor samples - Determination of temperature, pH and salinity values - Determination of total counts of haloversatile
- DETERMINATION OF TOTAL COUNTS OF PROTEOLYTIC AND LIPOLYTIC HALOVERSATILE BACTERIA : Isolation of haloversatile bacteria - Determination of enzymatic activities of haloversatile bacteria - Utilisation of different amino acids and different sugars by haloversatile bacteria - 16S rRNA Sequences of DNA belonging to the haloversatile isolates - Nucleotide accession number - Examining the effects of pH, salt and temperature on haloversatile bacterial growth - Investigation of cell morphology an dpigmentation of haloversatile bacteria - Sheepskin curing process and storage - Preparation of sheepskin samples for examination under scanning electron microscope |
En ligne : |
https://drive.google.com/file/d/1pv1NXv_AA0sblUQelr9lGmsalSpOCx7c/view?usp=drive [...] |
Format de la ressource électronique : |
Pdf |
Permalink : |
https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=38518 |
in JOURNAL OF THE SOCIETY OF LEATHER TECHNOLOGISTS & CHEMISTS (JSLTC) > Vol. 106, N° 6 (11-12/2022) . - p. 255-263
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