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Comparison of the inhibition efficiency of natural and synthetic phenolic antioxidants on Cr(VI) formation / Alper Kilikli in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA), Vol. CXII, N° 3 (03/2017)
[article]
Titre : Comparison of the inhibition efficiency of natural and synthetic phenolic antioxidants on Cr(VI) formation Type de document : texte imprimé Auteurs : Alper Kilikli, Auteur ; Francina Izquierdo, Auteur ; Ivo Reetz, Auteur Année de publication : 2017 Article en page(s) : p. 81-87 Note générale : Bibliogr. Langues : Américain (ame) Catégories : Antioxydants
Chrome hexavalent
Emulsions
Essais (technologie)
Huiles et graisses de poissons
Oxydation
Phénoliques, AcidesUn acide-phénol (ou acide phénolique) est un composé organique possédant au moins une fonction carboxylique et un hydroxyle phénolique. La pratique courante en phytochimie consiste à réserver ce terme aux dérivés de l’acide benzoïque et de l’acide cinnamique.
Les acides hydroxybenzoïques dérivent par hydroxylation de l’acide benzoïque avec une structure de base de type C6-C1. Ces hydroxyles phénoliques OH peuvent ensuite être méthylés.
Exemples : l'acide gallique, élément constitutif des tanins hydroxylables et l'acide vanillique dont l'aldéhyde, la vanilline, est bien connue comme l'arôme naturel de vanille.
Les dérivés de l'acide cinnamique, les acides hydroxycinnamiques ont une structure de base de type C6-C3. Ils appartiennent à la grande famille des phénylpropanoïdes. Les hydroxyles phénoliques OH de ces dérivés peuvent aussi être méthylés (-O-CH3).
Exemples : l'acide paracoumarique, dont les lactones, les coumarines, sont largement distribuées dans tout le règne végétal, l'acide caféique, très large représentation chez les végétaux, souvent sous forme de l'acide chlorogénique (ester avec l'acide quinique), comme dans le grain de café, la pomme ou sous forme d'acide 1,3-dicaféylquinique (cynarine) dans l'artichaut et d'acide rosmarinique dans le romarin et le thé de Java (orthosiphon), l'acide férulique et l'acide sinapique.
Dans les plantes, ces acides-phénols sont souvent sous forme d'esters d'alcools aliphatiques ou d'esters de l'acide quinique, de l'acide rosmarinique ou de glycosides.
Phénols
Tara et constituantsC'est un petit arbre épineux avec des gousses plates rouge qui pousse dans les zones sèches du Pérou, Amérique du Sud.Index. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Gallic acid, gallic acid esters with various chain lengths, tara and tara hydrolysates are compared with one commercially successful synthetic phenolic antioxidant in various protocols for antioxidant testing, and regarding their capability to reduce the proneness to Cr(VI) formation in leather. The results are discussed in light of the Polar Paradox Theory and the possible interaction of the antioxidants with components in the leather matrix. The aim of these investigations is an optimum prevention of Cr(VI) formation in leather. Note de contenu : - EXPERIMENTAL : Materials - Methods : Hydrolyzation of tara - Total phenolic - Hydrolysis degree - 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging measurements - Oxidation experiments in fish oil and fish oil emulsions - Results of antioxidant trials - Leather trial - Cr(VI) measurement in leather - Heat yellowing - Phenolic content - DPPH radical scavening - Assessment of reduction of Cr(VI) formation in leather En ligne : https://drive.google.com/file/d/1lcmZPHDOg4rflxD4EE8fpqYdB0NNtlJt/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=27979
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXII, N° 3 (03/2017) . - p. 81-87[article]Réservation
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Titre : The many faces of aging Type de document : texte imprimé Auteurs : V. Candar, Auteur ; J. J. Palma, Auteur ; Y. Eryasa, Auteur ; Ivo Reetz, Auteur Année de publication : 2001 Article en page(s) : p. 35-42 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Cuirs et peaux -- Détérioration
VieillissementIndex. décimale : 675 Technologie du cuir et de la fourrure Résumé : Leather aging can be divided into mechanical, chemical, an dsigns of optical degradation. Mechanical degradation can be accurately followed by measuring the shrinkage of leather, the decay in shrinkage temperature, and the deterioration of tensile strength or tear resistance. Reasons for mechanical degradation can vary : dehydration, scission (the cutting or dividing) of the protein chain or partial detanning. This aging is usually not reversible -only by drastic reprocessing an the pre-aged be reached again.
Chemical changes can include the formation of hexavalent chromium, Cr(VI°, via the oxidation of trivalent chromium. However, in contrast to other forms of aging, this process is both preventable and fully reversible. Other symptoms of chemical aging are the randid odours from aldehyde and ketonic products formed by fatliquor decomposition.
Leather also changes its looks with time. yellowing, which can occur at higher temperatures or under excessive exposure to sun, indicate the formation of conjugated double bounds in fatliquor decomposition products, or in vegetable tannins. On the other hand, fading is a bleaching reaction, where the chemical structure of the dye used is changed.Note de contenu : - THE FATLIQUOR OXIDATION PATH
- IODINE NUMBERS OF FATLIQUORS AND RATE OF AGING : The amount of fatliquor absorbed by the leather - The reactivity of the double bond
- AVOIDING FATLIQUOR OXYDATION : Oil characteristics and processing - Radival scavengers - Reducing agents
- MINIMISING Cr(VI) BY AVOIDING FREE Cr(III)
- Cr(VI) BY DIRECT OXIDATION
- Fig. 1 : Formation of radicals and of hydroperoxides by oxidation
- Fig. 2 : Deterioration of mechanical properties of the leather matrix
- Fig. 3 : Aging for sulfited fish oils with Iodine Numbers of IN 130 and IN 160 (All IN in gl/100g). Aging for 24 hours at 80°C
- Fig. 4 : Cr(VI) values for fatliquors with different absolute IN (IN abd = IN act. conc.). Aging for 24 hours at 80°C
- DOES AGED LEATHER = HIGH C(VI) ?
- Fig. 5 : Cr(VI) formation in various, air saturated crude oils.
- Fig. 6 : Effect of a radical scavenger (RS) on various types of aging. Example of sulfited fish oil. Aging for 24 hours at 80°C
- Fig. 7 : Effect of various reducing agents on aging. Aging for 24 hours at 80°C
- Fig. 8 : Effect of protective auxiliary in comparison with tara. Cr(VI) and shrinkage temp : aging for 24 hours at 80°C
- Fig. 9 : Influence of chromium retannage and washing with complex-active washing auxiliary on extractable Cr(III) and formation of Cr(VI): aging for 24 hours at 80°C.
- Fig. 10 : Aging of leather at 80°C for 24 hours : different degrees of humidityEn ligne : https://drive.google.com/file/d/1-6wBwDhrIJ6Qhy4n7fBxgAdYd5I_8WMC/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=32189
in WORLD LEATHER > Vol. 14, N° 8 (12/2001 - 01/2002) . - p. 35-42[article]Réservation
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