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Titre : |
Enzymes in the tannery - Catalysts for progress ? |
Type de document : |
texte imprimé |
Année de publication : |
1988 |
Article en page(s) : |
p. 289-316 |
Note générale : |
Bibliogr. |
Langues : |
Américain (ame) |
Catégories : |
Enzymes Une enzyme est une protéine dotée de propriétés catalytiques. Pratiquement toutes les biomolécules capables de catalyser des réactions chimiques dans les cellules sont des enzymes ; certaines biomolécules catalytiques sont cependant constituées d'ARN et sont donc distinctes des enzymes : ce sont les ribozymes.
Une enzyme agit en abaissant l'énergie d'activation d'une réaction chimique, ce qui accroît la vitesse de réaction. L'enzyme n'est pas modifiée au cours de la réaction. Les molécules initiales sont les substrats de l'enzyme, et les molécules formées à partir de ces substrats sont les produits de la réaction. Presque tous les processus métaboliques de la cellule ont besoin d'enzymes pour se dérouler à une vitesse suffisante pour maintenir la vie. Les enzymes catalysent plus de 5 000 réactions chimiques différentes2. L'ensemble des enzymes d'une cellule détermine les voies métaboliques qui peuvent avoir lieu dans cette cellule. L'étude des enzymes est appelée enzymologie.
Les enzymes permettent à des réactions de se produire des millions de fois plus vite qu'en leur absence. Un exemple extrême est l'orotidine-5'-phosphate décarboxylase, qui catalyse en quelques millisecondes une réaction qui prendrait, en son absence, plusieurs millions d'années3,4. Comme tous les catalyseurs, les enzymes ne sont pas modifiées au cours des réactions qu'elles catalysent, et ne modifient pas l'équilibre chimique entre substrats et produits. Les enzymes diffèrent en revanche de la plupart des autres types de catalyseurs par leur très grande spécificité. Cette spécificité découle de leur structure tridimensionnelle. De plus, l'activité d'une enzyme est modulée par diverses autres molécules : un inhibiteur enzymatique est une molécule qui ralentit l'activité d'une enzyme, tandis qu'un activateur de cette enzyme l'accélère ; de nombreux médicaments et poisons sont des inhibiteurs enzymatiques. Par ailleurs, l'activité d'une enzyme décroît rapidement en dehors de sa température et de son pH optimums. Travail de rivière (cuir)
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Index. décimale : |
675 Technologie du cuir et de la fourrure |
Résumé : |
In today's lecture I have attempted to hihglight some of the possibilities that are now available to tanners for exploiting enzymes more effectively in the beamhouse.
Although current enzyme technology is still primarily dependant upon proteolytic en-zymes, better characterisation and more sensitive methods of control can provide the basis for using these products more selectively during soaking and bating, for the production of more specific types of production.
There is now also the opportunity of using selected proteases during chemical unhairing/liming to improve beamhouse processing, based on a clearer understanding of the opening¬up process and the role of proteoglycan. Commercial trials and production runs have now confirmed the viability of Enzyme Assisted Chemical Unhairing under practical conditions and a range of key options are available to the tanner, depending on the priorities of production:
- shortening of liming time
- increased opening-up of the fibre structure and the production of softer leather
- improved pulping and the production of cleaner grains
- reduction of sulphide requirement
- increased area yields
Enzymes can offer considerable potential to the innovative tanner for improving leather processing. There are many new developments currently underway. I hope that I have been able to highlight some of the ways in which enzymes can realistically be catalysts for progress over the coming decade. |
Note de contenu : |
- Historical perspective
- Current tannery applications
- Enzyme characterization
- Enzyme assisted chemical unhairing
- Enzyme unhairing
- Soaking enzymes
- Enzyme control
- Fig. 3 : pH activity profiles of a commercial protease measured against different chromogenic substrates representative of the proteins in native hide, compared to the Anson method
- Fig. 4 : Cross-sections showing the difference in enzymatic degradationof elastin in the grain of bovine hide by the commercial protease profile in Fig. 3 when added during
- Fig. 5 : Diagrammatic representation of dermatan sulphate proteoglycal, showing the repeating disaccharide unit of L-iduronic acid and N-acetyl-D-galactosamine-4-sulfate
- Fig. 6 : Regular distribution of dermatan sulphate proteoglycan over the surface of the collagen fibrils in hide and skin
- Fig. 7 : Degradation of dermatan sulphate proteoglycan by strong alkali or proteolytic action during liming. Model of some of the chemical changes that accompany opening-up of the fibre structure
- Fig. 8 : Neck region of crust leather
- Fig. 9 : Cleaner grain surface after liming with enzyme
- Fig. 10 : Wet blue : cleaner grain surface and reduction in growth in enzyme treated sides
- Fig. 11 : Cross-sections of wet blue showing fibre structure and extent of removal of follicle hair
- Fig. 12 : Grainsurfaces of goatskin crust leather
- Fig. 13 : Stability of alkali-stable enzyme in sulphide unhairing/lime liquor (2,3% flake sulphide, 1,5% lime on float, 20°C
- Fig. 14 : Removal of sebaceous grease by enzyme action
- Fig. 15 : Expert workmen classifying calf skins durig and after bating
- Fig. 16 : Detection of grain faults (chemical or mechanical damage) during pre-tanning processing of sheepskins, using a reversible pigment
- Fig. 17 : Identification of enzymes by isoelectric focusing (gel stained with Coomassie blue)
- Fig. 18 : Isometric tension - chemical stabilisation of young skins by oxidising agents in 1600% float (plot for a mature sheepskin in shown for comparison as a solid line)
- Table 1 : Properties of thin bovine clothing leathers (0.6 mm)
- Table 2a : Protein core of dermatan sulphate proteoglycan (a) Amino acid composition (calf skin)
- Table 2b : Protein core of dermatan sulphate proteoglycan (b) NH2-terminal amino acid sequence of protein core of dermatan sulphate proteoglycan
- Table 3 : Dermatan sulphate removal during liming, and physical properties of crust leather
- Table 4 : 24 hour raw -> wet blue process
- Table 5 : Shortening of liming time required for upholstery leather by enzyme assisted unhairing
- Table 6 : Endogenous levels of dermatan sulphate and hyaluronic acid in ovine skin
- Table 7 : Removal of interfibrillary protein from lambskin during soak/scour |
En ligne : |
https://drive.google.com/file/d/1yJ-6ff-FOqCxII6ybCt3roJGRP9HSeZ5/view?usp=drive [...] |
Format de la ressource électronique : |
Pdf |
Permalink : |
https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=35114 |
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. LXXXIII (Année 1988) . - p. 289-316
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