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Titre : |
Antibacterial activities of lichen derived extracts against different bacillus species from soak liquor samples |
Type de document : |
texte imprimé |
Auteurs : |
Didem Berber, Auteur |
Année de publication : |
2020 |
Article en page(s) : |
p. 96-104 |
Note générale : |
Bibliogr. |
Langues : |
Américain (ame) |
Catégories : |
Antibactériens Bactéries à gram positif Bain de trempe Chimie analytique Concentration minimale inhibitrice (antimicrobiens)En microbiologie, la concentration minimale inhibitrice (CMI) est la plus faible concentration d'un produit chimique, généralement un médicament, qui empêche la croissance visible d'une ou de plusieurs bactéries. La CMI dépend du micro-organisme considéré, de l'être humain affecté (in vivo uniquement) et de l'antibiotique lui-même.
La CMI est déterminée en préparant des solutions du produit chimique in vitro à diverses concentrations croissantes, en incubant les solutions avec des groupes séparés de bactéries en culture et en mesurant les résultats en utilisant une méthode de dilution standardisée (agar ou microdilution). Les résultats se classent ensuite comme "sensible", "intermédiaire" ou "résistant" à un antimicrobien particulier en utilisant un point d'arrêt. Les points d'arrêt sont des valeurs convenues, publiées dans les directives d'un organisme de référence, comme le US Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI), la British Society for Antimicrobial Chemotherapy (BSAC) ou le Comité européen sur les tests de sensibilité aux antimicrobiens (EUCAST). On a pu constater des écarts importants au niveau des points d'arrêt de divers pays européens au fil des ans, et entre ceux de l'EUCAST et du CLSI.
Alors que la CMI est la concentration la plus faible d'un agent antibactérien nécessaire pour inhiber la croissance visible, la concentration bactéricide minimale (CBM) est la concentration minimale d'un agent antibactérien qui entraîne la mort bactérienne. Plus la CMI est proche de la CBM, plus le composé est bactéricide.
La première étape de la découverte d'un médicament est souvent le dépistage d'un médicament candidat de banque de données pour les CMI contre les bactéries d'intérêt. En tant que tels, les CMI sont généralement le point de départ pour de plus grandes évaluations précliniques de nouveaux agents antimicrobiens. Le but de la mesure de la concentration minimale inhibitrice est de s'assurer que les antibiotiques sont choisis efficacement pour augmenter le succès du traitement. (Wikipedia) Extraction (chimie) Lichens et constituants
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Index. décimale : |
675 Technologie du cuir et de la fourrure |
Résumé : |
In the leather industry, some bacterial strains may become resistant to antibacterial agents utilized in the soaking process due to long-term use and/or not using in sufficient doses. Alternative approaches or novel agents need to be investigated to overcome antibacterial resistance of bacteria present in the soaking process. These alternative approaches may be from natural resources such as lichens which are known to have various biological activities such as antibacterial, antifungal etc. For this purpose, soak liquor samples from different tanneries were collected and eight isolates from these samples were identified by cultural and molecular techniques. Also, the antibacterial effects of acetone extracts of Hypogymnia physodes, Evernia divaricata, Pseudevernia furfuracea and Usnea sp. at different concentrations were tested on these isolates. They were all Gram (+), rod shaped, oxidase (+), catalase (+), protease (+). Six isolates had lipase activities. The isolates were assigned to Bacillus toyonensis, B. mojavensis, B. subtilis, B. amyloliquefaciens, B. velezensis, B. cereus, and B. licheniformis in molecular analyses. The acetone extracts of Evernia divaricata totally killed B. toyonensis, B. mojavensis, B. amyloliquefaciens, and B. subtilis at the concentrations of 240, 120, 60 and 30 µg/ml, respectively. These extracts had also significant antibacterial efficacies on B. cereus, B. velezensis, B. licheniformis at the concentration of 240 µg/ml. The acetone extracts of P. furfuracea had a great inhibitory effect on the growth of most species (80.24-88.65%) only at the concentration of 240 µg/ml. H. physodes acetone extracts totally killed B. amyloliquefaciens and had considerably high suppressive effect on the growth of other tested bacteria at the concentrations of 120 and 240 µg/ml. Usnea sp. acetone extracts had inhibitory effect on Bacillus species (86.6-97.9%) even at the 30 µg/ml concentration. In this respect, lichens may provide an alternative approach for the leather industry to overcome bacterial resistance to the antibacterial agents. |
Note de contenu : |
- Bacterial strains - Gram staining, oxidase-catalase tests and selective media
- Protease and lipase activity
- Molecular analyses
- Lichen samples
- Extraction of lichen samples
- Minimum inhibitory concentration (MIC)
- Table I : Isolate codes, closest relatives similarities, gram staining, oxidase and catalase tests, bacterial growth on selective media, protease and lipase activity results of eight isolates collected from soak liquor samples of different tanneries
- Table II : The percentage of bacterial growth inhibition for tested lichen extracts |
DOI : |
https://doi.org/10.34314/jalca.v115i03.1627 |
En ligne : |
https://drive.google.com/file/d/143LDbTUNPjhNUoR1_307Trtl8RzJTLj_/view?usp=drive [...] |
Format de la ressource électronique : |
Pdf |
Permalink : |
https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=33887 |
in JOURNAL OF THE AMERICAN LEATHER CHEMISTS ASSOCIATION (JALCA) > Vol. CXV, N° 3 (03/2020) . - p. 96-104
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