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Anthocyanin contents in the seed coat of black soya bean and their anti-human tyrosinase activity and antioxidative activity / J.-K. Chang in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE, Vol. 38, N° 3 (06/2016)
[article]
Titre : Anthocyanin contents in the seed coat of black soya bean and their anti-human tyrosinase activity and antioxidative activity Type de document : texte imprimé Auteurs : J.-K. Chang, Auteur ; Y.-C. Chung, Auteur ; G.-H. Chen, Auteur ; C.-H. Chang, Auteur ; Y.-C. Lu, Auteur ; C.-K. Hsu, Auteur Année de publication : 2016 Article en page(s) : p. 319-324 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Anthocyanes
Antioxydants
Soja et constituants
TyrosinaseIndex. décimale : 668.5 Parfums et cosmétiques Résumé : - OBJECTIF : L'enveloppe de la graine du soja noir (SCBS) contient une quantité élevée d'anthocyanes et possèdent des activités antioxydantes et anti-tyrosinase et antifongiques. Les objectifs de cette étude étaient d'analyser les anthocyanes dans le SCBS avec différents solvants et de trouver la relation entre le profil des anthocyanes avec les activités anti-tyrosinase humaine et antifongiques.
-METHODES : SCBS a été extrait à l'eau chaude, à l'éthanol à 50 et 80%, à l'acétone 50 et 80% et à l' d'acétone acidifiée à 50 and 80%. Les phénols et le total des flavonoïdes contenus dans les extraits ont été déterminés. Les Anthocyanines des extraits ont été analysées par HPLC et LC / MS / MS. La tyrosinase humaine obtenue par génie génétique a été utilisée pour évaluer le potentiel anti-tyrosinase des extraits de SCBS.
- RESULTATS : L'extrait à l'acétone 80% à partir du SCBS a montré la plus haute teneur en phénols, en flavonoïdes, et en cyanidine-3-O-glucoside (C3G) entre tous les extraits, alors que l'extrait à l'eau chaude a montré les plus basses concentrations en antioxydants. Trois composés anthocyanes ont été trouvés dans tous les extraits de SCBS, et l'analyse de HPLC et LC / MS / MS a indiqué qu'ils représentent C3G, delphinidine-3-O-glucoside (D3G) et péonidine-3-O-glucoside (P3G). Les rapports des C3G (2,84 mg / g), D3G (0,34 mg / g) et de P3G (0,35 mg / g) dans l'extrait 80% d'acétone acidifié étaient de 76,6, 9,1 et 9,3%, respectivement. Tous les extraits de SCBS possédaient une activité anti-tyrosinase humaine. En outre, une bonne corrélation a été trouvée entre les activités anti-tyrosinase humaine et les contenus C3G dans les extraits.
- CONCLUSION : Les antioxydants dans le SCBS possèdent deux activités anti-tyrosinase humaine et antifongiques.Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS : Materials - Preparation of the extracts from the seed coat of black soya bean - Determination of total phenol content - Determination of total flavonoid content - Determination of anthocyanins using HPLC and LC/MS/MS - Inhibition on mushroom and human tyrosinase - Radical DPPH scavenging activity - Statistical analysis
- RESULTS AND DISCUSSION : DPPH radicals scavenging activity of the extracts from SCBS - Inhibitory of the extracts from SCBS towards human and mushroom tyrosinase activitiesDOI : 10.1111/ics.12300 En ligne : http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ics.12300 Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=26391
in INTERNATIONAL JOURNAL OF COSMETIC SCIENCE > Vol. 38, N° 3 (06/2016) . - p. 319-324[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 18126 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Development of polycaprolactone-based electrospun pH-sensitive sensors as instant colorimetric indicators for food packaging / Nihal Guclu in COLORATION TECHNOLOGY, Vol. 139, N° 5 (10/2023)
[article]
Titre : Development of polycaprolactone-based electrospun pH-sensitive sensors as instant colorimetric indicators for food packaging Type de document : texte imprimé Auteurs : Nihal Guclu, Auteur ; Sebnem Duzyer Gebizli, Auteur ; Mehmet Orhan, Auteur Année de publication : 2023 Article en page(s) : p. 527-543 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Aliments -- Emballages -- Aspect sanitaire
Anthocyanes
Capteurs chimiques
Caractérisation
Colorimétrie
Electrofilature
Essais dynamiques
Mouillabilité
Nanofibres
pH -- Mesure
Poly-e-caprolactone
Polyéthylène glycol
Solutions (chimie)
Textiles et tissus synthétiques
Traction (mécanique)Index. décimale : 667.3 Teinture et impression des tissus Résumé : In the present study, polycaprolactone/polyethylene glycol (PCL/PEG) electrospun nanofibres with different anthocyanin (1%, 2%, 3%, and 5%) were fabricated for the instant measurement of pH, especially for applications—such as food freshness detection—where quick response is required. The solution, surface, chemical, thermal, wettability, mechanical, and release properties of the samples were evaluated by viscosity measurements, scanning electron microscopy (SEM), Fourier-transform infrared (FTIR), contact angle measurements, and tensile tests, respectively. The colorimetric analyses were also investigated against the solutions at different pH values and bacterial solutions. Finally, the on-site performance of the sensor was evaluated. Anthocyanin addition initially lowered the solution viscosity, resulting in thinner fibres with a diameter of 288 nm. The diameters were increased up to 395 nm with the increasing anthocyanin. Anthocyanin addition enhanced the wettability and the mechanical properties, and the contact angles decreased to 43°. The highest modulus was observed for 1% anthocyanin, with a value of 6.162. The release experiments revealed that the anthocyanin-loaded samples released a large amount of anthocyanin (between ~12% and 38%) in the first 15 s. The colorimetric analyses showed that PCL/PEG nanofibre mats with 2% and 3% anthocyanin concentrations were the most capable pH-sensitive sensors for detecting pH changes from 2 to 8. As a result, it can be concluded that 3% anthocyanin is the threshold value for the production of the anthocyanin-loaded nanofibre mats, and these structures are promising for the instant detection of pH proved by the on-site application. Note de contenu : - MATERIALS AND METHODS
- RESULTS AND DISCUSSION : Solution characterisation - Nanofibre characterisation - Tensile tests - Release experiments - The pH response and colorimetric analyses - The pH response against bacterial solutions - On-site application
- Table 1 : Electrospinning parameters
- Table 2 : Solution characterisation and average diameters of the nanofibre mats
- Table 3 : Elemental analyses of the nanofibre mats
- Table 4 : FTIR spectra of PCL and PEG
- Table 5 : FTIR spectrum of anthocyanin
- Table 6 : Mechanical properties of the nanofibre mats
- Table 7 : Colour changes of the nanofibre mats depending on different pH values
- Table 8 : Colour changes of the nanofibre mats depending on bacterial growthDOI : https://doi.org/10.1111/cote.12701 En ligne : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/cote.12701 Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=39833
in COLORATION TECHNOLOGY > Vol. 139, N° 5 (10/2023) . - p. 527-543[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24204 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible A dye–fibre system from food waste: Dyeing casein fibres with anthocyanins / Richard S. Blackburn in COLORATION TECHNOLOGY, Vol. 140, N° 3 (06/2024)
[article]
Titre : A dye–fibre system from food waste: Dyeing casein fibres with anthocyanins Type de document : texte imprimé Auteurs : Richard S. Blackburn, Auteur ; Joseph A. Houghton, Auteur ; Marie Stenton, Auteur ; Alenka Tidder, Auteur Année de publication : 2024 Article en page(s) : p. 393-402 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Aliments -- Déchets
Anthocyanes
Cassis et constituants
Colorants végétaux
Colorimétrie
CotonLe coton est une fibre végétale qui entoure les graines des cotonniers "véritables"(Gossypium sp.), un arbuste de la famille des Malvacées. Cette fibre est généralement transformée en fil qui est tissé pour fabriquer des tissus. Le coton est la plus importante des fibres naturelles produites dans le monde. Depuis le XIXe siècle, il constitue, grâce aux progrès de l'industrialisation et de l'agronomie, la première fibre textile du monde (près de la moitié de la consommation mondiale de fibres textiles).
Fibres de caséine
Recyclage (déchets, etc.)
Résistance au lavage
Teinture -- Fibres textiles synthétiques
Textiles et tissus multifibresIndex. décimale : 667.3 Teinture et impression des tissus Résumé : Regenerated protein fibres manufactured from food side-streams offer significant potential as circular and sustainable fibres, but greater knowledge of their dyeing properties is required. In this research, coloration of casein fibres with dyes also extracted from blackcurrant skins left over from juice pressing is explored. Casein fibre was dyed with blackcurrant extract, rich in anthocyanins, from pH 2 to pH 6 and from 40 to 80°C, with and without alum. Casein fibres could be dyed with blackcurrant extract across all conditions tested, and under optimal conditions, dyeing is achieved with medium depths of colour with good wash fastness. Highest sorption of anthocyanins onto casein is observed at pH 4, where anthocyanins are a mixture of 60% neutral purple quinonoidal base form and 40% flavylium cation form; under these conditions dye–fibre interaction is optimal. At pH 2, casein fibre has a highly positively charged surface and anthocyanin is in the flavylium cation form, leading to some dye–fibre repulsion. At pH 6, the slightly negatively charged casein fibre demonstrates lower sorption of the mixture of 40% purple quinonoidal base form and 60% the anionic quinonoidal base form, again leading to some dye–fibre repulsion. Presence of alum in the dyebath enhances sorption of anthocyanins onto fibre at pH 4 due to formation of Al–anthocyanin complexes. Wash fastness of the dyeings is better as pH increases and as temperature increases. Note de contenu : - Material
- Dyeing process
- Wash fastness testing
- Colour measurement
Table 1 : Summary of charge of model protein and form of anthocyanin with varying pH values
- Table 2 : Colour change values for casein fibre dyed with blackcurrant extract powder (with varying, pH, temperature and inclusion of alum) following wash fastness testing
- Table 3 : Grey scale staining ratings for transfer to cotton portion of Multifibre DW fabric from casein fibre dyed with blackcurrant extract powder (with varying, pH, temperature and inclusion of alum) following wash fastness testingDOI : https://doi.org/10.1111/cote.12718 En ligne : https://drive.google.com/file/d/1RJLVk0to_mDVVYuwsOeWzJwXpJu0Z_ov/view?usp=drive [...] Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=40957
in COLORATION TECHNOLOGY > Vol. 140, N° 3 (06/2024) . - p. 393-402[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 24657 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Extraction of anthocyanins from Aronia melanocarpa skin waste as a sustainable source of natural colorants / Muhammad H. Wathon in COLORATION TECHNOLOGY, Vol. 135, N° 1 (02/2019)
[article]
Titre : Extraction of anthocyanins from Aronia melanocarpa skin waste as a sustainable source of natural colorants Type de document : texte imprimé Auteurs : Muhammad H. Wathon, Auteur ; Nicholas Beaumont, Auteur ; Meryem Benohoud, Auteur ; Richard S. Blackburn, Auteur ; Christopher M. Rayner, Auteur Année de publication : 2019 Article en page(s) : p. 5-16 Note générale : Bibliogr. Langues : Anglais (eng) Catégories : Adsorption
Anthocyanes
Colorants végétaux
Extraction (chimie)Index. décimale : 667.2 Colorants et pigments Résumé : Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott (black chokeberry) skin wastes from the production of Aronia fruit juice were extracted using a batch extraction method and a novel integrated extraction-adsorption process. Optimum conditions for batch extraction were as follows: 60 °C, 3 h, acid (0.1% v/v hydrochloric acid), biomass-to-solvent ratio of 1:16, and biomass-to-solid phase extraction resin ratio of 1:1. The integrated extraction-adsorption process gave improved anthocyanin yields of higher quality when the process was performed for 3 h without cooling of the circulating liquid, and with a flow rate of 1.3 ml s-1. Overall, the new method showed better anthocyanin yield and purity compared with the batch method, increasing the extraction yield by ca. 20% (5.25 6.34 mg g-1 dry weight of pomace) and increasing anthocyanin content by ca. 40% (19.9 28.4% w/w dry weight of extract). This method also simplified the process as three steps were eliminated saving time and energy. Furthermore, the integrated extraction-adsorption method is industrially scalable to produce large quantities of anthocyanins. In the batch method, anthocyanins present in A. melanocarpa skins were identified as cyanidin-3-O-galactoside (38.8%), cyanidin-3-O-arabinoside (6.4%), cyanidin-3-O-glucoside (3.6%), cyanidin-3-O-xyloside (0.5%), and the cyanidin aglycon (50.7%); in the continuous method, anthocyanin content was cyanidin-3-O-galactoside (45.7%), cyanidin-3-O-arabinoside (16%), cyanidin-3-O-glucoside (3.6%), cyanidin-3-O-xyloside (2.7%), and the cyanidin aglycon (32%). The integrated extraction-adsorption method was shown to be substantially less susceptible to acid-catalysed anthocyanin decomposition processes. All anthocyanins were derived from only one anthocyanidin parent structure (cyanidin), and only monosaccharide glycosides were identified, which is unusual when compared with other berries that typically have more anthocyanidins and/or greater glycosylation diversity. Note de contenu : - Chemicals and materials
- General procedures and instrumentation
- Sequential batch extraction - adsorption method
- Integrated extraction-adsorption method
- Fig. 1 : Effect of pH on anthocyanin structure and resultant colour
- Fig. 2 : Experimental set-up for the integrated extraction-adsorption process. Arrows indicate direction of flow of extracted liquid
- Fig. 3 : Extraction profiles during a batch extraction of Aronia melanocarpa waste skins at various temperatures. The absorbance was monitored using a UV-vis spectrometer at 520 nm
- Fig. 4 : Extraction profiles during a batch extraction of Aronia melanocarpa waste skins at different pH (2.4 and 5.2) at 60°C. The absorbance was monitored a UV-vis spectrometer at 520 nm
- Fig. 5 : Effect of pH on UV-vis absorbance of anthocyanins extracted from Aronia melanocarpa waste skins; measurement was carried out on post-SPE residues of th ethanol elute [1 mg extract in 1 ml acidified water (0.1% v/v hydrochloric acid)]. The colours of aqueous solutions tested are shown at the top
- Fig. 6 : H-NMR spectra of post-SPE residues of ethyl acetate elute and ethanol elute. The 1H-NMR spectra were recorded at 500 MHz. Labels 1–5 refer to the five signals seen in the H NMR spectra of anthocyanins and correspond to their H-4 protons
- Fig. 7 : The comparison between (left) a batch method and (right) an integrated extraction-adsorption method
- Fig. 8 : Total anthocyanins calculated according to relative % shown in HPLC chromatograms of the batch method and the integrated method. Solvent A : H2O : TFA (99.5:0.5) ; solvent B : acetonitrile. Detected by DAD at 520 nm
- Fig. 9 : Profile of anthocyanins shown in HPLC chromatograms of (a) the batch and (b) the integrated method. Solvent A: H2O/TFA (99.5:0.5) ; solvent B: acetonitrile. Detected by DAD at 520 nm : 1. Cy3gal ; 2. Cy3ara ; 3. Cy3glc ; 4. Cy3xyl ; 5. cyanidin (aglycon) ; 6. polymeric species
- Fig. 10 : H-NMR spectra of post-SPE residues of ethanol wash for the batch method and the integrated method. The 1H-NMR spectra were recorded at 500 MHz. Labels 1–5 refer to the five signals seen in the H NMR spectra of anthocyanins and correspond to their H-4 protons
- Fig. 11 : The effect of acid concentration on total anthocyanins calculated according to relative % shown in HPLC chromatograms of (a) the batch and (b) the integrated method. Solvent A : H2O/TFA (99.5:0.5) ; solvent B: acetonitrile. Detected by DAD at 520 nmDOI : 10.1111/cote.12385 En ligne : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/cote.12385 Format de la ressource électronique : Permalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=31660
in COLORATION TECHNOLOGY > Vol. 135, N° 1 (02/2019) . - p. 5-16[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 20582 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible 20583 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible Investigation de la stabilité en solution de colorants naturels / Violaine Gérard in L'ACTUALITE CHIMIQUE, N° 444-445 (10-11/2019)
[article]
Titre : Investigation de la stabilité en solution de colorants naturels : les anthocyanines Type de document : texte imprimé Auteurs : Violaine Gérard, Auteur ; Fabrice Morlet-Savary, Auteur ; Jacques Lalevée, Auteur Année de publication : 2019 Article en page(s) : p. 44-49 Note générale : Bibliogr. Langues : Français (fre) Catégories : Anthocyanes
Colorants
Décoloration
Essais accélérés (technologie)
Molécules -- Modèles
Résonance paramagnétique électronique
Spectroscopie ultraviolette
Vieillissement -- Aspect moléculaire
VoltampérométrieIndex. décimale : 667.2 Colorants et pigments Résumé : L’étude de la stabilité des colorants reste une problématique importante en chimie et un enjeu industriel. En effet, les colorants utilisés doivent être suffisamment stables dans le temps pour assurer la qualité des produits. La compréhension des mécanismes mis en jeu dans leur stabilité thermique et photochimique est ainsi indispensable.
En s’appuyant sur le cas des anthocyanines – colorants naturels rencontrés notamment dans le domaine alimentaire, par exemple dans les boissons –, une démarche d’investigation incluant les principales techniques utilisées pour l’étude de la stabilité de colorants en solution aqueuse est présentée dans cet article, en particulier le vieillissement accéléré des solutions, la spectrométrie UV-visible, la modélisation moléculaire, la résonance paramagnétique électronique (RPE) et la voltamétrie cyclique.Note de contenu : - Les colorants naturels sujets à un manque de stabilité
- Vieillissement accéléré
- Suivi de la stabilité en solution aqueuse par spectrométrie UV-visible
- Ajout d'antioxydants en solution
- D'autres méthodes pour suivre la stabilité sont également possibles
- La modélisation moléculaire pour prédire des mécanismes de réaction
- Mécanisme radicalaire suspecté ? Confirmation par RPE
- La voltamétrie cyclique pour l'étude des propriétés d'oxydoréduction
- Quelles solutions pour empêcher la décoloration ?
- Fig. 1 : Structures et couleurs des principales formes d'anthocyanines
- Fig. 2 : Schéma d'un protocole de recherche pour l'étude de la stabilité de colorants en solution aqueuse et de leur mécanisme de dégradation sur des échantillons modèles
- Fig. 3 : Vieillissement accéléré par voies thermique et photochimique
- Fig. 4 : Suivi par spectrométrie UV-visible de la décoloration photochimique sous air d'anthocyanines extraites de carottes noires, en solution acide
- Fig. 5 : Effet du mode de stockage sur la stabilité d'anthocyanines extraites de carottes noires, en solution acide et photochimique sous air et sous azote
- Fig. 6 : Effet d'un antioxydant, l'acide ascorbique sur la photostabilité sous air d'anthocyanines (Antho) extraites de carottes noires, en solution acide et exemple de mécanisme suggéré
- Fig. 7 : Modélisation moléculaire et l'orbitale occupée de plus haute énergie (HOMO) et de l'orbitale vacante de plus basse énergie (LUMO) pour la cyanidine
- Fig. 8 : Spectres RPE sous azote d'une solution acide de TEMPO contenant des anthocyanines extraites de carottes noires, avant et après 100s irradiation et schéma correspondant au mécanisme de piégeage des radicaux par le TEMPO
- Fig. 9 : Diagramme de voltamétrie cyclique sous N2 d'anthocyanines extraites de carottes noires, en solution acide contenant du chlorure de potassium comme électrolyte de supportPermalink : https://e-campus.itech.fr/pmb/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=33044
in L'ACTUALITE CHIMIQUE > N° 444-445 (10-11/2019) . - p. 44-49[article]Réservation
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Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 21257 - Périodique Bibliothèque principale Documentaires Disponible A method for dyeing cotton fabric with anthocyanin dyes extracted from mulberry (Morus rubra) fruits / Huayin Wang in COLORATION TECHNOLOGY, Vol. 132, N° 3 (06/2016)
PermalinkOxygène et composés phénoliques : de la barrique aux copeaux / Pierre-Louis Teisseidre in BIOFUTUR, N° 294 (12/2008)
PermalinkPourquoi la couleur bleue est-elle rare dans nos assiettes et nos verres ? / Bernard Valeur in L'ACTUALITE CHIMIQUE, N° 481 (02/2023)
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